Reklama

Reklama

V roce 1906 se britský badatel Percy Fawcett (Charlie Hunnam) poprvé vydává do Amazonie. Během několika expedic pod záštitou Královské geografické společnosti podplukovník Fawcett a jeho asistent Henry Costin (Robert Pattinson) zmapují dosud neznámé území v Bolívii. S pomocí domorodců se vydávají proti proudu Rio Verde. Výprava čelí kanibalům, nemocem, nekonečným dešťům a nedostatku potravin, ale Fawcett se nevzdává. Hluboko v srdci pralesa nachází důkazy o existenci neznámé, velmi vyspělé civilizace. V Anglii sklízí Fawcett jen posměšky ze strany vědecké obce, která jeho ztracenou civilizaci nazývá pouhými divochy. Ale Percyho odhodlání a posedlost najít bájné město Z, je stále silnější. S podporou své oddané manželky (Sienna Miller) se v roce 1925 Percy, společně se synem (Tom Holland) a věrným přítelem Costinem, znovu vydávají do hluboké džungle... (Bioscop)

(více)

Recenze (493)

POMO 

všechny recenze uživatele

Hlavne nečakajte Indyho Jonesa. Stratené mesto Z nie je veľkoplátnová dobrodružná zábava (naposledy plochý Kong), ale takmer komorná dráma o snílkovi, ktorý by bol rád dobrým manželom a otcom, ale ešte viacej ho kupredu poháňa nekonečné odhodlanie v objavovaní skrytých svetov. Postavy, atmosféra, duch príbehu. Žiadny otravný digitál, ale ani žiadna naozaj strhujúca scéna. Charlie Hunnam dobrý, Brad Pitt si ho tu produkčne tvaruje akoby svojho mladšieho nastupcu. Čo má vôbec Pitt s tými Z-tkami? ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Krásně netočená, avšak dost nezajímavá a přeukrutně natahovaná společenská patlanice jako od Óstenky s opět výborným a sympatickým Karlíkem Huhňanem a tradičně slizkým a prkenným Homopýrem, co tam vypadá jako marioneta po chemoterapii. Vezmeme-li v ocas, že nikdo pořádně neví, co se s Prsym stalo, tak když už o tom, kurva, fabuluju a mám v zádech bandu lidožravých domorodců, udělám toho Karlíka aspoň trochu Akčního / Dobrodružného a zejména prudce jedlého a dokonale záživného, ne?! Nějaká romanticky osvíčkovaná otrava bolehlavem partičkou vyteplených, sokratovsky laděných indiánů, to zduří leda tak artového hnědopicha, ukrutně se těšícího na čarokrásnou nudu plnou maligních metaspor a existenciálních jinochujů. A rovněž jsem docela geofyzikálně zmaten. Já tedy nevím, ale když vidím kohortu Livingstonů na prachsprostém voru, nikde žádný motor, ani stopa po plachtě, všichni se líně povalují na palubě a nikdo nevesluje, a přesto si to vesele třemi uzly štrádují jakože proti proudu, začínám se rozpačitě škrábat na koulích a přemítat, jestli to Rio Verde náhodou nakonec fuckt neteče směrem ke svému prameni! ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Jsem upřímně překvapen, že v současné hollywoodské kinematografii mohl vzniknout snímek jako Ztracené město Z, který krom překvapivé významové hry přichází především s odvážně vybudovaným vyprávěním s neklasickou osnovou, v níž soustavně staví vyvolávaná žánrová očekávání do nečekaného nesouladu s tím, kam se následně vydá. Nepropásněte je v kině, neboť jde o jedno z těch děl, která si žádají temný sál s mihotáním světla z projektoru na plátně nikoli kvůli smysly takříkajíc dráždícím požitkům, nýbrž kvůli intimitě divácké zkušenosti. Více zase po čase na Poznámkách ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Režisér James Gray jako by ani nepatřil do současného světa. Takhle se filmy vyprávěly v 50. a 60. letech, v době přemýšlivých velkofilmů Davida Leana, tj. pomalu, rozvážně, s důrazem na vykreslení postav, s výrazným hlavním představitelem (charismatický Hunnam byl ideálním volbou). Dnešní zpovykaná děcka, odkojená ´Rychle a zběsile´, marvelovkami a podobnými blbinami na steroidech, nechť popojdou o dům dále, ty tohle neocení. Tady se upřednostňuje silný příběh, a tak to mám rád. __ PS: Charlie Hunnam je borec. Není v současnosti mnoho charismatičtějších herců, než je on. Doufám, že komerční neúspěch jeho posledních dvou filmů mu u producentů nezlomí vaz. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ten vzácny okamih, keď vám v kine ponúknu PRÍBEH. Epický, ale veľmi pochmúrny film s utlmeným svetlom, farbami aj emóciami. Nečakane dobre hrajúci Charlie Hunnam a sústredená réžia. A kanibali. Zvláštny atmosférický film, miestami pripomínajúci Malicka či Herzoga. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Major Fawcett nebyl doktor Jones, ale teprve až ve druhé půli mi došlo, že sleduju netradiční „based on true story“, protože něco tak starosvětského, velmi strohého a přitom co do diváckého požitku výživného, by žádný soudný producent neschválil, i když to stálo prostých 30 milionů. Bohužel to nevydělalo ani třetinu, a protože Hollywoodu vládnou účetní, mám trochu strach o modrookého blonďáka Hunnama, který (v českých kinech) v rozmezí měsíce předvedl dva diametrálně odlišné charismatické výstupy. Je to škoda, už jenom pro tu potemnělou atmosféru, soustředěnou a pečlivou režii a velmi nevtíravé glosy dané doby, by si to zasloužilo silnější diváckou odezvu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $8,580,410Tržby Celosvetovo $19,263,938▐ Človek tu čaká ako na spasenie, kedy sa začne niečo podarené dobrodružné diať ale.... málo málo je toho čo väčšínou začne len v náznak niečo väčšieho. Nuž škoda mohlo to byť o niečo pestrejšie podané. /55%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý životopisný film reflektující skrze hlavní postavu tu překrásnou dobu, kdy svět byl ještě obrovský a nekonečný, čekající na své prozkoumání, plný tajemství a nebezpečí, na dobu velkých cestovatelů, explorerů, dobrodruhů a velkých objevitelských cest i selhání všeho humánního v institutu světové války... Na vrcholy žánru tenhle film nemá, Mise, Aguirre, hněv Boží či třeba experimentální Objetí hada jsou po umělecké stránce o nějaký ten level výše, ale přesto má Tajemné město Z svou sílu, která je ukryta především v dramatičnosti...film Jamese Graye je čistokrevné drama příběhu jednoho posedlého muže a jeho nezdolné vůle... Povedená exkurze do doby, v níž vodní toky byly nejčastější - a mnohde spíš jediné - dopravní tepny... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Horší verze Měsíčních hor meets horší verzi Až na krev. Což ovšem neznamená, že by v jakémkoli ohledu šlo o nezajímavý či snad dokonce špatný počin. Ba naopak, tohle je ne až tak dobrodružný film o conradovské destruktivní posedlosti při hledání chiméry a přesně ten typ filmu ze staré školy, kterému by slušel v kině klapot klasické promítačky na "předpotopní" filmové pásy spíše než klimatizované ticho narušované chroupáním popcornu. Jedinou chybou je, že na rozdíl od těch nejlepších filmů podobného ranku, tohle funguje o něco hůře pokud již Fawcettovy osudy znáte. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Za mě teda parádní dobrodružství, které mi chvílemi připomělo amazonské filmy Wernera Herzoga. Charlie Hunnam je skvělej. Charismatickej vůdce, dobrák, gentelman a správnej chlap. Pobavila mě ta konference, kde ohlašoval svoje nálezy a všichni se mu smáli a on se nenchal vyvést z míry. Dvě a půl hoďky mi utekly, jako voda. Btw překvapil mě civilní vousatej Pattinson. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„TO, CO HLEDÁTE JE MNOHEM VĚTŠÍ, NEŽ JSTE SI KDY DOKÁZAL PŘEDSTAVIT. VAŠE DUŠE NENAJDE KLIDU, DOKUD TOTO NOVÉ MÍSTO NENAJDETE. JE TO VÁŠ OSUD. PAK PŘINESETE SVĚTU OSVÍCENÍ...“ /// Zbytečnej a dlouhej úvod. Pak dobrodružná Bolívie… tenhle pobyt na čerstvým vzduchu s indiánama meloucíma kraviny, je o poznání zajímavější. Pak zpátky domů a zase jsme tady zbytečně dlouho… Gray se snaží vyprávět o životě a odkazu Percy Fawcetta a střídá (celkem rovnoměrně) lepší a horší okamžiky. Tu nudu sice dokáže vynahradit dobrodružstvím z výprav, nechybí 1. světová, ale…výsledkem je zdlouhavej životopis správnýho dobrodruha, kterej by určitě při jeho sledování chcípl nudou. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2009 napsal David Grann, neznám. 2.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 3.) Thx za titule „num71 a majo0007“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

To byl nejnudnější dobrodružný film, jaký jsem kdy viděl! Chlápek jel na výpravu, nic nenašel, vrátil se domů, naprcal starou, jel na další výpravu, vrátil se domů, naprcal starou a jel na další výpravu, vrátil se domů, naprcal starou.... a tak pořád dokola. A stará by rodila do dneška, kdyby už nebyla po přechodu! ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Vcelku lákavý námět i slibný Charlie Hunham, který se po Artušovi slušně zviditelnil, ale na můj vkus prostě nuda. Ono kdyby se celý film odehrával v samotné Džungli s kanibaly, tak je to pro mne mnohem záživnější, ale jakmile se začne cestovat domů a zpátky, tak to výrazně ztratí tempo i můj zájem. Výprava slušná, vizuálně ok, ale pomalé tempo i nesmírně dlouhá stopáž filmu ublížila. 55% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Cesta, která nevede ani jednou ze zdánlivě jednoznačných pěšin. Nejde tak ani o dobrodružnou vyprávěnku, ale naštěstí ani o podrobnou studii pralesního trmácení. Fawcett s Costinem sice oba směry vyzkoušeli, ale vyprávěno je o nich v úplně jiném duchu. V takovém, kde jde v první i druhé řadě o vlastní odhodlání, o hledání životního cíle a o tom takový cíl nepustit ze zřetele, ať jsou oběti jakékoli. Z výsledku je tak čím dál vzácnější úkaz poctivého velkofilmu, který si na svoje pointy bere tolik času, kolik jen potřebuje. Jeho jedinou (ale o to snadněji viditelnou) chybou je, že si toho času bere minimálně o půl hodiny více, než aby všechno zapadlo zcela přesně. ()

tron 

všechny recenze uživatele

James Gray, od ktorého si veľmi vážim kriminálku Noc patrí nám, zlyhal. Urobil tak honosne, na vysokej úrovni a mnohí by si z neho mohli (a mali) brať príklad. Ale zlyhal. Príbeh poznám z knihy Davida Granna, ktorá vyšla v slovenčine v roku 2013. Je mi jedno, že si náročnú látku Gray (zároveň scenárista filmu) upravil (najvýraznejšie asi na konci, ktorý ide tam, kam dochované záznamy nejdú a teda si vymýšľa, ale vôbec mi to nevadilo a je to dôstojný koniec pre Percyho Fawcetta, ale faktom je, že kompas je skrátka výmysel, nič také sa nestalo). Už viac ma trápi, že napriek štedrej minutáži (a skúsenej produkcii Brada Pitta) je Jamesova snímka ospalá a unavená od prvej do poslednej minúty. Ani raz sa nerozbehne. Chýba jej drajv i napätie a to napriek celistvej atmosfére a uspokojujúcim hereckým výkonom (najviac zaujme Angus Macfadyen a sympatický Robert Pattinson, ktorého by som, byť na Fawcettovom mieste, tiež chcel mať po svojom boku). Hoci Fawcett na svojich potulkách po amazonskej džungli zažíval neskutočné šialenosti (kanibali, smrteľne nebezpečné indiánske kmene, vražedné zvieratá, nechutné choroby, brutálnu divočinu a niektoré teórie dokonca spomínajú 20-metrové anakondy), film rozhodne žiadnou veľkolepou dobrodružnou atrakciou nie je. Asi je prehnané povedať, že sa v ňom skoro nič nedeje, ale risknem to. Nič sa v ňom nedeje. Je vidieť, že Gray nemal najvyšší rozpočet, čo najviac bije do očí v pasážach z vojnového frontu. Avšak pobil sa s tým dôstojne a to predovšetkým vďaka skladateľovi a skúsenému kameramanovi (Darius Khondji). Najviac ma sklamali nepochopiteľné časové skoky (Fawcett je informovaný, že prinajlepšom ho čaká mnoho rokov blúdenia nebezpečnou džungľou, nasleduje strih na tehotnú manželku a keď sa Fawcett vráti, doma ho čaká bábätko, ktoré ešte nehovorí, ani nechodí). Obludné sú však i neuveriteľne sa meniace počty členov Fawcettových expedícií, kedy sú zábery na jednu plť s troma chlapmi a v nasledujúcej scéne postáva v zábere desať drsňákov s búchačkami. Tu si niekto neustrážil základné veci. Najabsurdnejšie to vrazí do očí počas druhej Fawcettovej výpravy, kedy je na plti Fawcett, Costin, Murray a fúzatý týpek a zrazu strih a na scéne v pozadí postáva šesť nových belochov a KÔŇ. Obávam sa, že láska Jamesovi Grayovi nepomohla. Látka potrebovala skôr psychopatického, vizionárskeho magora. Iba tak sa z tohto príbehu mohla zrodiť klasika ako Aguire, hnev Boží alebo Apokalypsa. A tá šanca tu bola. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

/ Subjektivně asi čtyřhodinový film, zbytečně (nebo možná nevyhnutelně, přičemž o to šíleněji pak působí snaha z toho vydolovat film) rozsekaný na několik částí, které samy o sobě nejsou zdaleka tak naplňující, abych je musel vidět všechny a celé. Nenechte se zmýlit, Charlie Hunman je ultimátní frajer a velká škoda, že po tomhle roce si už v ničem dlouho nezahraje, na druhé straně zase Sienna Miller potvrzuje, že ji nemiluji jen tak pro nic za nic - ani jejich výkony a působivá režie uvnitř džungle ale nestačily na to, aby tenhle film spasily od sebe samotného. Přitom dobrodružství to mohlo být opravdu pěkné. Škoda ho. 6/10 ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Teda nevím jak vy, ale já bych si asi dovedla představit lepší způsob trávení života než v nějaký prdeli, zvaný Amazonie, sedět na pár kládách, co nesou hrdej název vor či dokonce loď, a čekat kdy mě nějakej místní ňamňam napíchne na svůj mohutný oštěp a ze samý lásky mě sežere. Když by se mě přece jen pokusili zlanařit a jako lákadla na mě vytáhli, že "loď" nemá ani stříšku, a já se tak budu píct na slunku, nebudu mít co žrát a k tomu všemu budu samej bolák, tak bych je zcela jistě poslala zcela gentlemansky do píči a radši bych noc co noc lízala koberec Millerové. Náš Hero, budoučí král Artuš a jeho pobočník upír Edward z Bradavický školy čar a kouzel ale můj názor nesdílí a tak radši svoje nejlepší léta trávěj v prdeli (buď v prdeli na řece, nebo zcela jistě v prdeli v džungli po svých a nebo naprosto určitě v noci v prdeli toho druhýho) a nadšeně znovu a znovu a ještě a znova hledaj bájný město Z, který zajímá je dva a pak už vlastně nikoho. Artuš přece jen občas trefí domů, vytáhne ExtrémníKalibr a Millerové naštěká do boudy, vykropí hrobku či nacpe buchtu tvarohem, no prostě zadělá na těsto a zas táhne do prdele k Edwardovi či s Edwardem. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být výpravné dobrodružství filmového desetiletí. Temné, krvavé a tísnivé jako Kanibalové, ale profesionálně natočené a podané. Mohl to být i depresivní epos jako Aguirre, hněv Boží o honění se za vlastním přeludem. Mohlo to být kurva cokoliv! A on to nakonec byl jen sentimentální kýč s nádechem rodinného dramatu, kde si taťka se synem tváří tvář jisté smrti jen uspokojeně usmějí, dají si imaginárního placáka, mrknou na sebe a pronesou: "Stálo to za to", po objevení naprosto ničeho... Do prdele, námět byl tohle: "Světoznámý objevitel Fawcett se ztratil spolu s dalšími dvěma muži v džungli a už ho nikdy nikdo neviděl". Kdyby produkce předala toto zadání libovolnému dítěti a ne Grayovi, a to si pustilo jeden díl infantilního Vinnetoua, zaručeně by vymyslelo dobrodružnější zápletku než Gray za celou úmornou stopáž, kde se snažil směšně flirtovat s psychologií a vklouznout díky tomu divákovi pod kůži, přitom na konci filmu vyšel jen s mohutným usráním z jeho prdele. Ukázkový typ skvělého námětu, který když se předá do rukou průměrnému režisérovi/scénáristovi, výsledek je navzdory očekávání tristní. Film má spoustu chyb, ale pokud není schopen za dvě a půl hodiny ani na vteřinu přiblížit atmosféru nepropustného pralesa plného kanibalů, tak je fakt dost nepovedený. 60 % ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, pomalu plynoucí film o jednom cestovateli a objeviteli dávných civilizací, o člověku, který musel dokazovat zaslepené společnosti, že tu byl někdo inteligentní už před nimi a obětoval tomu i svou rodinu.Konec je poněkud děsivý a smutný. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Cena kaučuku stoupá tak závratně, až to může vést k válce." A proto je třeba do Bolivie vyslat britské královské geodety. Tomu rozumím a taky mi to celkem zavonělo dobrodružstvím. Jenže tak nudné a zdlouhavé dobrodružství jsem už dlouho neviděl. Tím nechci nijak znehodnocovat objevitelské cesty Percyho Fawcetta, ale přesto mi brzy bylo jedno, jestli našel město Z nebo jenom prošel indiánským trávícím ústrojím. Stejně mi připadalo, že hlavně prchal před rodinou. Ale hlavně mě zaujalo, jak je snadné jet na voru proti proudu bez plachet, vesel či motoru. To se musím taky naučit, kdyby se mi někdy chtělo navštívit zemi, kde si mohu vybrat, zda zahynu hladem, chorobou, vyčerpáním nebo šípem. Ach ta rozmanitost. ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Ztracené město Z na obzoru

Ztracené město Z na obzoru

28.12.2014

Dlouho odkládaný projekt The Lost City of Z je pro režiséra Jamese Graye srdcovou záležitostí, spustit se ho snaží již několik let. V příběhu skutečně žijícího britského armádního důstojníka,… (více)

Reklama

Reklama