Reklama

Reklama

V roce 1906 se britský badatel Percy Fawcett (Charlie Hunnam) poprvé vydává do Amazonie. Během několika expedic pod záštitou Královské geografické společnosti podplukovník Fawcett a jeho asistent Henry Costin (Robert Pattinson) zmapují dosud neznámé území v Bolívii. S pomocí domorodců se vydávají proti proudu Rio Verde. Výprava čelí kanibalům, nemocem, nekonečným dešťům a nedostatku potravin, ale Fawcett se nevzdává. Hluboko v srdci pralesa nachází důkazy o existenci neznámé, velmi vyspělé civilizace. V Anglii sklízí Fawcett jen posměšky ze strany vědecké obce, která jeho ztracenou civilizaci nazývá pouhými divochy. Ale Percyho odhodlání a posedlost najít bájné město Z, je stále silnější. S podporou své oddané manželky (Sienna Miller) se v roce 1925 Percy, společně se synem (Tom Holland) a věrným přítelem Costinem, znovu vydávají do hluboké džungle... (Bioscop)

(více)

Recenze (493)

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Nečakala som, že film o explorácii džungle a hľadaní strateného mesta môže byť taký nudný. Žiadne vzrušujúce akčné dobrodružstvo sa nekoná. K hlavnému hrdinovi som mala ambivalentné pocity-radšej skúma neprebádané miesta a je preč od rodiny roky, miesto toho aby bol dobrým manželom a otcom rodiny. Vizuál je celý čas zelený. Koniec antiklimatický. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pravda, nejde o žádný velkolepý dobrodružný příběh. Je nám spíše předloženo, s jakým úsilím museli pracovat tehdejší dobrodruzi a objevitelé. Bojovali nejen s nepřízní doby, jelikož objevy se sice žádali, ale též stáli hodně peněz a jak vidíme, badatel byl pro své výpravy spíše terčem smíchu. Též ale neexistovalo žádné moderní udělátko, takže si cestovatelé museli vystačit s tím, co bylo kdysi k dispozici. A zrovna na takovém místě toho ani moc neulovili, k tomu vytrvalé deště, kanibalové. Film je sice dlouhý, a přiznávám, že místy diváka trochu utahá, ale do historie bádání je většinou hodně zajímavá. Nakonec jak je vidět, někteří měli nadšení, odvahu, v klubech se chvástali, co by všechno dokázali mít možnosti a když na věc přišlo, projevili se jako zbabělci. V mnohem populárnější formě na něco podobného poukazuje i Cesta kolem světa za 80 dní. Hlavní roli měl hrát Brad Pitt, který nakonec sehrál hlavní úlohu až v následném Ad Astra, ale James Gray poprvé produkoval a to právě s Pittem. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Popravde - prvne, co me zacalo dost rusit, byla kamera v polodetailu a detailu, kterych tam bylo na velke platno az az a jeste rucni kamerou, co ma za ukol vynervovat divaka - neklidny pohled - klepajici se obraz. A to tam nemelo moc svoji ulohu. Kamera byla hodne televizni, coz tomu filmu dost ubira na klidu a poutavosti. A pak dalsi vec, bylo skutecne dost zvaneni v civilnim svete hlavniho hrdiny. Dejove navraty z Amazonie byly skutecne dost nasilne a hned zacaly konverzacky. Jinak pomerne pomale, nedobrodruzne vypraveni, kteremu urcite chybelo jakekoliv napeti. Vypraveno temer jako dokument. ()

RipperTM 

všechny recenze uživatele

Milovníci legendárního Indiana Jonese asi čekali něco jiného, ale já jsem byl spokojen. Příliš mnoho akčních scén ve filmu nehledejte, cílem snímku je zcela něco jiného. Velký časový prostor znamenal silný příběh o neutuchající lidské síle něco dokázat, i přesto, že to bude znamenat dlouhé odloučení od rodiny. Není však jednoduché udržet celých 140 minut svou pozornost a vžít se do touhy hlavní postavy ocitnout se uprostřed bujaré, ale zároveň drsné, amazonské divočiny. Přiznám se, že jsem byl lehce zděšen, když jsem viděl R. Pattinsona, slovy hrubiána řečeného patizona, jak se tyčí mezi jmény ostatních herců. Svou roli však zvládl velmi důstojně a neudělal tak z nadějného pokusu lacinou frašku. Naopak působil velmi dospěle a byl spolehlivý i v rámci přátelství. Herce Charlieho Hunnama, který ztvárnil roli objevitele jsem příliš neznal, ale docela mě svým nadáním zaujal. ()

spoock 

všechny recenze uživatele

5*, takové filmy se dnes netočí, což je škoda. Nevěřil jsem vlastním očím, že v dnešní době se dokáže někdo vykašlat na digibordel a natočit kus filmu, kde tíživou atmosféru cítíte za nehty. Strašně mi to připomnělo Herzogův Aguirre, hněv Boží, nevím zda ta pasáž s operou byla i nějaká malá pocta Fitzcarraldovi, ale bylo to moc milé. ()

chrustie 

všechny recenze uživatele

Docela sem se nudil. Hnusný nažloutlý obrazový filtr je humus (celá přírodní scenérie šla do kopru). Cekový dojem velmi slabý, ať už z vizuální stránky, tak z herců a jednotlivých postav. ()

Plaque 

všechny recenze uživatele

Ehm, Ehm (klop, klop), prepáčte... Ja by som, teda nie že by som, ale rád by som... (Hlboký nádych) Chcel by som poukázal na skutočnosť, že opäť sa tu stala chyba v prisudzovaní žánrov. Stratené mesto Z je historický a životopisný príbeh, to určite áno. Väčšina gentlemanov isto uzná, že ani o dramatické pasáže nie je núdza. Páni a, pochopiteľne, dámy, dovoľte, aby som však vyjadril obrovské poľutovanie nad zaradením tohto filmu do kategórie akčný a dobrodružný film. Ako isto väčšina gentlemanov uzná, po akcii v tomto snímku nie je ani stopy. Zopár letiacich šípov spoza riečnych kriakov nemôže navodiť pocit akcie ani v tom najcitlivejšom členovi tejto organizácie. Svoje slová odkazujem aj na predimenzovanú stopáž, ktorá, ako isto uznáte, príliš nesvedčí akčným snímkom. Taktiež kategória dobrodružný film. Vážení gentlemani, vážené dámy, prosím vás, uvedomte si, že samotná vegetácia džungle nestačí k navodeniu pocitu dobrodružstva. Príbeh môže byť vyrozprávaný naozaj nonšalantne, ako sa na správneho gentlemana a člena Kráľovskej geografickej spoločnosti patrí, no k navodeniu pocitov nebezpečia, nepohodlia a neznáma, v ktorých sa hlavný hrdina a jeho crew ocitli, je potrebné čosi viac. Bohužiaľ, s poľutovaním musím pripustiť, že tento zámer autori nedokázali naplniť. Je otázkou dobrej výchovy, aby aj ten najväčší kritik uzatvoril svoj príspevok čímsi pozitívnym. Preto dovoľte, aby som zdôraznil, že napriek všetkým nedostatkom a miestami až celkovej nude, film hodnotím z časti aj pozitívne. Oceňujem hlavne samotné rozprávanie, s ktorým si tvorcovia dávali načas. Gentleman si na pointu pokojne počká aj dlhšie, než je slušné. Rozumiem však aj tomu, prečo moja pani vydržala sledovať iba určitý úsek a následne na to sa oddala slasti, ktorú jej priniesol spánok vyvolaný hľadaním stratenej civilizácie kdesi v Amazónii. ()

Paveza 

všechny recenze uživatele

Není to vyloženě špatné. Ale. Po hodině a půl jsem měl pocit, že už na to koukám tři hodiny. Pasáže z džungle jsou fajn, ale dalo se z toho vyždímat mnohem více. Například výprava narazí na jaguára, člověk čeká trochu napínavou scénu a ono prd, kočka zařve a borci v klidu odejdou WTF. Navíc scény skončí vždy v tom nejlepším a vracíme zpět za naprcanou paní domů. Skoky v čase docela nesmyslně sestříhané. Celou věc zachrání fakt, že Hunnam je prostě super a sekundující teploučký upírek Pattinson je ve své roli taky celkem fajn. Super námět který ale tvůrci sami odsoudili ke komerčnímu neúspěchu a tak tak koukatelné průměrnosti. ()

Jadro 

všechny recenze uživatele

Taký potenciál a také premrhanie... Ešte do poslednej tretiny som bol v očakávaní ako to dopadne, no taký trápny dojazd som vážne nečakal. Málo ktorý film ma tak nahneval. Určite mohol byť minimálne o 20 minút kratší a viac sa venovať téme džungle ako domácim psychovojnám. Tie charaktery indiánov, vedľajších postáv a hlavne ten koniec ako len synček s tatínkom idú sami naprieč divočinou.... wtf??? Ešte že ich sfetovali nakoniec :-) ()

x_ander 

všechny recenze uživatele

Lost city of Z je hodně náročný film a kdo čeká Indiana Jonese, tak ho nejspíš ani nevydýchá. I přes tučnou stopáž a pomalé tempo mě ale strhl, čemuž napomáhá sympaťák Charlie Hunnam (jak já mu přeju nějakou komerční pecku). Zamrzí pouze určitá nesourodnost mezi dějem v džungli a v Anglii a zbytečně éterický závěr, který po poměrně přízemních dvou hodinách před ním trochu vytrhl z koncentrace. ()

gootik 

všechny recenze uživatele

Přibližně v polovině filmu už to byla tak do očí bijící nuda, že mě napadlo rychle zkontrolovat, jestli to není natočeno "podle skutečné události". A hele, vono že jo... Hezké vizuály, ale vnitřně o ničem... ()

katka74 

všechny recenze uživatele

Lákavý námět a nekonečné možnosti akčních, dobrodružných nebo jiných wow scén v nebezpečné džungli, které se ale nedostavily. Skvělý Charlie Hunnam, výborná Sienna Miller, jejíž postavu jako žena a matka musim opravdu ocenit. Ale jinak to byla dost nuda, dlouhá nuda... Škoda. Jako lekce z historie, biologie a lidských práv dobrý. Ale... Vory plují samy proti proudu řeky bez většího úsilí posádky. Počet mužů v posádce je velmi proměnlivý - v jednu chvíli se čtyři vyčerpaní muži probíjejí neprostupnou džunglí a v dalším záběru jich vidíme snad šest nebo sedm a k tomu s koněm :-o ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Tento výpravný snímok ma celkom prekvapil. Netušil som o tom, kto vlastne bol z prvých objaviteľov, ktorí sa rozhodli pátrať v amazonskej džungli po nových existenciách, pričom ide o veľkú skúšku viery a odhodlania. Príbeh, ktorý vás zaujme, ale zároveň vás miestami aj znudí, lebo vzhľadom na dobrodružný námet snímku som čakal trochu viac akcie. Každopádne ale pre milovníkov history veľmi slušné a so slušnými hereckými výkonmi, hlavne Hunnama som doteraz veľmi nepoznal a milo prekvapil. 70 % ()

Dejf4 

všechny recenze uživatele

Od první minuty ospalé a utahané. Ani jednou se ten film pořádně nerozběhne. Chybí nějaké větší napětí. Vložit do snímku více energie a zkrátit stopáž, tak bych šel s hodnocením o několik procent výše. 5/10 ()

Knightey 

všechny recenze uživatele

Není to špatné téma a námět filmu. Ale jen to provedení je takové moc hrrr... Škoda, jinak to mohlo být hodně zajimavé. ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Ztracené město Z na obzoru

Ztracené město Z na obzoru

28.12.2014

Dlouho odkládaný projekt The Lost City of Z je pro režiséra Jamese Graye srdcovou záležitostí, spustit se ho snaží již několik let. V příběhu skutečně žijícího britského armádního důstojníka,… (více)

Reklama

Reklama