Reklama

Reklama

V roce 1906 se britský badatel Percy Fawcett (Charlie Hunnam) poprvé vydává do Amazonie. Během několika expedic pod záštitou Královské geografické společnosti podplukovník Fawcett a jeho asistent Henry Costin (Robert Pattinson) zmapují dosud neznámé území v Bolívii. S pomocí domorodců se vydávají proti proudu Rio Verde. Výprava čelí kanibalům, nemocem, nekonečným dešťům a nedostatku potravin, ale Fawcett se nevzdává. Hluboko v srdci pralesa nachází důkazy o existenci neznámé, velmi vyspělé civilizace. V Anglii sklízí Fawcett jen posměšky ze strany vědecké obce, která jeho ztracenou civilizaci nazývá pouhými divochy. Ale Percyho odhodlání a posedlost najít bájné město Z, je stále silnější. S podporou své oddané manželky (Sienna Miller) se v roce 1925 Percy, společně se synem (Tom Holland) a věrným přítelem Costinem, znovu vydávají do hluboké džungle... (Bioscop)

(více)

Recenze (493)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodně chladný, přesně konstruovaný film, na němž je nejzajímavější, jak málo emocí vyvolává - a to nemyslím nutně negativně. Jako by filmaři ani nestáli o to, aby bylo jejich dílo vtahující - jako by ho naopak chtěli uzavřít a vystavit jako nedotknutelný exponát. Sám nevím, co si o tom myslet. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Bylo by to za čisté čtyři a možná bych uvažoval i o plném bodování, kdyby si film odpustil pár dialogů hodících se spíše do přednášek o politické korektnosti na úsvitu 21. století než do prostředí o 100 let staršího. Percy Fawcett byl sice znám tím, že s domorodci jednal mírně a respektem, ale rozhodně nevedl řeči zpohodlnělého intelektuála naší doby, který se džungli přiblíží nejvíce skrze obrazovku svého HD televizoru. Film si také události poněkud upravuje v zájmu autorova pohledu (např. poslední výpravy se účastnili tři muži, kromě Fawcetta a jeho syna ještě Raleigh Rimell, který ve filmu vůbec není zmíněn). Když se přes toto přenesu, stále The Lost City of Z zvládá být tou pravou dobrodružnou podívanou ze staré školy (tedy nezkaženou popkornovým Indijána Džounsem) o zaplňování bílých míst na mapě a pátrání po neznámém. Doma mám starou knihu ABC cestovatelů, mořeplavců, objevitelů a během čtení o výpravách a dobrodružstvích známých i téměř neznámých mužů, kteří v průběhu tří tisíc let přispěli k poznání našeho světa, jsem zažíval stejné pocity jako u tohoto filmu. Jeho nejsilnějšími stránkami jsou prvotřídní hudba, vytříbená kamera, atmosféra a dobří herci (Patizón má ode mne opravdu palec nahoru). Je skutečně škoda, že podobných filmů vzniká takové minimum. Ještě jedno musím filmu přiznat, opět mi připomněl dle mého vůbec nejlepšího zástupce tohoto žánru, a to zde již uživatelem DaVid'82 zmíněné Měsíční hory. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl zážitek, na který mě ten podivně dobrodružný název rozhodně nestihl připravit. (Protože jsem o filmu a pravém Fawcettovi předem nevěděla skoro nic, jenom že to byl objevitel a že ho hraje Hunnam.) Grayovo odhodlání obsáhnout skutečně široké spektrum událostí formujících život a úděl svého fikcionalizovaného hrdiny je obdivuhodné, ale na druhou stranu si myslím, že právě to mu možná u širokého diváctva podrazilo nohy. Sama jsem byla dost překvapená, když první výprava do džungle najednou skončila. Sice se mi povětšinou líbilo, jakým směrem se film vydal dál, ale řekla bych, že obvyklý divák v něčem, co velmi silně vypadá jako blockbuster, není zvyklý na takto neobvyklý a rozvolněný dějový oblouk. Protože tohle není blockbuster, ale velmi drahé artové zamyšlení nad tím, v který moment se motivované odhodlání přeměňuje na nezdravou posedlost. Ale ani tohle téma se filmu nedaří zpracovat úplně bezchybně a srozumitelně. Takže divácký požitek ve výsledku nejvíc závisí na tom, jak moc je člověk ochoten být shovívavý a hledat si tam zrovna to, co by sám nejraději chtěl vidět. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že podobné filmy mám rád: výpravné, technicky precizní se skvělou kamerou i soundtrackem, snažící se o nějaké sdělení a zároveň poskytující prostor pro divákovu fantazii. Ztracené město Z je snímek o lidské odvaze, touze po poznání a posedlosti dosáhnout vytčený cíl. Příběh z doby, kdy badatelé ještě museli být zároveň i dobrodruhy a chlapy, kdy skutečně šlo o to sáhnout si na dno sil a vědomě kalkulovat s tím, že své blízké při loučení vidím naposledy. Z hlediska žánru jde o kombinaci dobrodružné podívané (zbavené tolik oblíbených akčních a fantasy prvků) s životopisným příběhem majora Fawcetta, jehož úkolem se stalo zmapovat oblast "zeleného pekla" povodí Amazonie. O generaci později už cestovatelé používali letadla a motorové čluny, Percy Fawcett připomíná spíš proslulé cestovatele 19. století vybavené pouze kompasem a nezměrným odhodláním zaplnit obrovské bílé plochy na mapě. Na Ztraceném městě Z se mi líbí, že je to v každém ohledu dospělý film, nedělá žádné úlitby rodinnému publiku ani teenagerům, není založený na emocích a sentimentech. Pokud bych se měl nad něčím pozastavit, pak snad nad idealismem filmového Fawcetta ve vztahu k domorodým kulturám, který odpovídá názorům moderních městských liberálů euroamerické civilizace a nezapadá do dobového smýšlení britských důstojníků odkojených civilizační nadřazeností bílého muže a elitářstvím příslušníka britského impéria z doby jeho největšího rozkvětu. Film mohl být ve své latinoamerické části atmosféričtější, dalo se víc pracovat s prvky magického realismu. Scén, jako byl vstup výpravy do opery rovnou z džungle nebo halucinogenní scéna zajetí indiánským kmenem, mohlo být víc. Přesto naděluji poctivé 4* a 80 % celkového dojmu k tomu. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Starosvětská, tedy pomalá, neakční a civilní dobrodružná výprava do džungle po stopách legendárního ztraceného města. S důrazem na to civilní - když tu dojdou zásoby, hrdina se prostě musí vrátit. Posedlost hrdiny jsem na jednu stranu chápal, mnozí z nás potřebují k životu nějaký ideál, něco velkého a romantického za čím se hnát, čemu zasvětit život a co ani nemusí být nutně reálné nebo užitečné. Na straně druhé považuju za neospravedlnitelné, když se chlap kvůli tomu víceméně vykašle na rodinu jako tady. Navíc se mi z filmu zdálo, že ten jeho sen stál na dost hliněných nohách a to doslova - usuzovat z trochy staré keramiky nalezené v džungli hned na přítomnost celého města, no nevím.  Každopádně je to příjemná podívaná s fajn herci, obzvlášť pokud máte tohle téma rádi jako já. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Spíše The Lost City of F a jestli to F znamená Fawcett, nebo Family nechám na Vás, protože sám autor jako by to nevěděl.. V neměnné poloze ukotvený Hunnam, Pattinson s nalepenými vousy (aby byly jeho, musel by se přestat holit v šesti), rodící Sienna Miller (jediná postava, co opravdu přináší tolik skloňovanou oběť) a výlety jednoho sobeckého badatele za poznáním, které provází to nejhorší, co se může poznání týkat. Lhostejnost.. Gray na rozdíl od voru Fawcettovy výpravy nepředstíral, že pluje proti proudu, ale evidentně mu chyběly peníze, dramaturg a hlavně vize. A přitom se tolik nabízelo, aby se vydal podobnou řekou jako kdysi Coppola.. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

The Lost City of Z je složité k něčemu přirovnat. Občas jsem si vzpomněla na knihy Josepha Conrada, kde je důraz kladen na mysterii a ničivou sílu přírody; občas se mi vybavilo There Will Be Blood, které se také zaměřuje na lidskou posedlost; občas jsem si říkala, jak nezvyklé je vidět v kině film, kde vykreslení místa a času je důležitější než vykreslení člověka, který se jím pohybuje. The Lost City of Z nikam nepospíchá, a jak kamerou, tak i vypravěčským stylem místy působí dojmem, že ho natočil někdo v sedmdesátých letech a pak ho omylem zapomněl v archivu. A snad i proto mě tolik chytlo za srdce. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Dobrodružství v nejkrystaličtější formě. Mapování míst kam nevkročila civilizace a hledání bájného města ze zlata. Obdivuhodná je zde snaha držet se skutečností za každou cenu. Piraně, kanibalové, pozůstatky starých civilizací a džungle v roli nepřítele i velké lásky. Herecky zde není co vyčítat. Hunnam výborný, chytrý, vůdcovský a správně pohlcený, Patizón v perfektní roli zarostlého hláškaře. Typ filmu, který rezonuje a probouzí chuť objevovat. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Zrádná žánrová pasca. Dostatečným varováním může být absence 'fantasy' na úkor 'historický/životopisný'. Komu se líbí 'Aguirre, hněv Boží' či příznivci Malicka jsou v menší výhodě nad hledači pokladů. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Charlie Hunnam. Dva skvělý filmy, dva obří propadáky. Ten svět fakt není vůbec spravedlivej. Ačkoliv má film trošku problémy s tempem, (myslel jsem, že to má snad 3.5 hodiny, ale možná je to tím, že jsem na to koukal v 5 ráno), tak se jedná o výborně zrežírované dobrodrůžo, které mě vrátilo do časů, kdy jsem sledoval Ztracený svět od Conana Doylea a dobře jsem se u toho bavil. Co mě překvapilo nejvíce byl zjevně zarostlý Robert Pattinson, který hrál přesně toho parťáka, jakého bych si vzal s sebou na výpravu a ten konec s Tomem Hollandem? To byla absolutní paráda, která ve mně zanechala dlouhotrvající pocity. Snad Charlieho i příští rok bude vůbec možnost někde vidět, jelikož se dostal do mého hledáčku a nerad bych, aby se musel vrátit třeba v Pacific Rim 3 nebo nějaký blockbusterový jistotě pro zviditelnění...8/10 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Starosvětský příběh, který častokrát náznakově připomíná to nejambicióznější od Spielberga. Pomalé, důsledné, režisérsky pedantské. S důrazem na vyjmečnou atmosféru počátku 20. století s ultra charizmatickým hlavním hrdinou. Objevovatelké poselství větší než u Šamana a obrazově podobně brilantní jako The New World - jemuž se i nejvíce podobá. Obsahově však nesrovnatelné filmy. Gray se drží faktů a hmatatelných věcí. Mallick hraje na pocity, filozofuje pomocí hry obrazu a zvuku. Z je přece jen trochu konvenčnější, středněproudý film pro lidi kterým nevadí absence akce ve prospěch hutného příběhu, ačkoliv s tempem a rytmem snímku je to občas napováženou. 2.20 je na danou látku a zvolený koncept příliš dlouhá stopáž, která působí v druhé polovině, po všech odkrytých kartách, dost monotónně. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Takový potenciál. Taková látka, která tady nějakou dobu nebyla. Dobrodružné drama s životopisnými prvky, atraktivní prostředí, slušní filmaři (kupříkladu kameraman Sedm nebo Evity Darius Khondji) za kamerou. Hlavní hrdina se vrací do amazonské džungle, aby dokázal existenci uvědomělé civilizace. Prostě žádného podřadného druhu. Jenže vrací se tam opakovaně a tím nám lehce kazí možnost si to celé pořádně prožít. Do nástrah džungle se tak nikdy zcela neponoříme, zvlášť když se pořád vracíme do civilizace, která se tak nějak opakuje „neshodami“ s manželkou nebo sponzory. Náš hrdina je navrch necharismatický a nezajímavý, že by se o něj nebála ani vlastní žena. Překonává překážky, které vlastně ani nejsou moc obtížné nebo napínavé, celé je to pojaté starosvětsky, za což režiséra a scenáristu Jamese Graye můžeme pochválit, ale postavy nemají žádné zajímavé charaktery, vlastně ani jasně dané vlastnosti (náš badatel má doma vždy těhotnou manželku, ale stejně se vydává na několikaletou cestu: je obyčejný sobec nebo zapálený výzkumník?), což mrzí u jinak zajímavého Pattinsona. Charlie Hunnam zase lehce připomíná Heathe Ledgera, herecky je však o míle pozadu. Děsí i stopáž – mdlá akce či nezajímavé scény ji jednoduše nevyplní. Škoda, těšil jsem se dost. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Lidem, kteří Ztracené město Z srovnávají s Indianou Jonesem a o jeho hrdinovi mluví / píší jako o Indyho předchůdci, chybí nejspíš soudnost, přehled nebo obojí a špetka zdravého rozumu k tomu. Mně film, od něhož jsem zprvu popravdě moc nečekal, nakonec připomněl především Lawrence z Arábie, a to v tom nejlepším slova smyslu. Je to podobně působivá dobrodružná podívaná, jaksi staromódně natočená (místy meditativním stylem připomínajícím Terrence Malicka), skvěle napsaná (hledání, nalézání, předsudky...) a také tak zahraná. Obzvlášť mě překvapil Robert Pattinson, kterého jsem dosud viděl jen v malé roli v Harrym Potterovi a který má filmovému světu rozhodně co říct. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Filmová epopej o odvaze. Takové perly se už dnes netočí, a pomalu vlastně docházejí i muži, o nichž by podobné příběhy vyprávěly. Jako číst knihu. Nádhera. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Děj snímku reflektuje téměř třicetileté období života “amazonského Davida Livingstonea“, Percy Fawcetta. Během něj sváděl boj nejen s nehostinnou amazonskou divočinou, ale i s nepřáteli v zákopech první světové války a nakonec i ve vlastní rodině, kdy se jeho dlouhá nepřítomnost podepsala na vztahu k jeho dětem i manželce. Ztracené město Z se stalo jedním z příjemných překvapení letošního Berlinale. Režisér Gray představil velkolepou historickou podívanou, která je obohacená o téma destruktivní snahy dosáhnout kýženého cíle a vyniká vykreslením psychologicky zajímavých charakterů (jeden z nejlepších výkonů kariéry zde podává například Robert Pattinson). Film je díky své komplexnosti, stylistické nápaditosti a téměř transcendentálnímu konci milým zpestřením v žánru dobrodružného biografického filmu, který se v posledních několika letech přemístil hlavně na televizní obrazovky. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Výborný film, ktorému chýba k výnimočnosti nejaká nezabudnuteľná scéna alebo nejaký výraznejší tvorivý aspekt. A Hunnam takisto nebol ideálnou castingovou voľbou. Ale inak veľká spokojnosť 8/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Dobrodružství s velkým D. Ach bože, jak je tenhle film hrozně nedoceněný! Mimochodem Charlie Hunnam zraje jako víno. 80% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Pár nápadů dobrých (zoufalá žena odcházející do pomyslné džungle; ohně v osadě domorodců, symbolizující nedostižné "Zlaté město" i zkázu v rámci posedlosti), vizuál super, herci taky, atraktivní prostředí i příběh. No... a potom nesouznění. Příběhy o mysteriéznosti, ba až mystičnosti džungle mě lákaj, ale mam představy o podstatně větší působivosti - sorry. Životopis Percyho Fawcetta je navzdory dobrodružnému tématu suchopárný, nevyhnutelně přeskakuje celé epizody a pomáhá si repetitivními doslovnými zkratkami, což sice možná vykresluje obtížnost, nejasnost a nevděčnost hrdinova cíle, ale jako diváka mě to chvílemi uspávalo. Největší mínus je ovšem ten, že ze mně film nedokázal vydolovat žádnou emoci (což se třeba Prvnímu člověku povedlo náramně). Znovu už do téhle džungle asi nechci, přestože si ji člověk druhý den nepamatuje. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Film Ztracené město Z jsem vyhlížel asi stejně jako Percy Fawcett dávnou civilizaci. Nečekal jsem, že to bude dobrodružství ve stylu Indiana Jonese, takže jsem po zhlédnutí nebyl vůbec zklamaný, ba naopak dosti spokojený, o čemž svědčí i plné hodnocení. Příběhu nechybí napětí ani vynikající atmosféra, o kterou se stará skvěle zvolené prostředí. Nejméně chytlavé pro mě byly pasáže, které se odehrávaly v Anglii, avšak pro výsledný dojem představovaly nutnost. Naopak část reflektující 1. světovou válku byla příjemným zpestřením a odbočkou. Potěšily herecké výkony Hunnama a Pattinsona (kterého obecně moc nemusím), ale i ostatních. Po dokoukání tohoto počinu jsem měl nutkání si o skutečném příběhu Fawcetta něco přečíst a zjistit, jak to ve skutečnosti bylo a co si pro nás filmaři nachystali jen "pro efekt". ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Ztracené město Z na obzoru

Ztracené město Z na obzoru

28.12.2014

Dlouho odkládaný projekt The Lost City of Z je pro režiséra Jamese Graye srdcovou záležitostí, spustit se ho snaží již několik let. V příběhu skutečně žijícího britského armádního důstojníka,… (více)

Reklama

Reklama