Reklama

Reklama

V roce 1906 se britský badatel Percy Fawcett (Charlie Hunnam) poprvé vydává do Amazonie. Během několika expedic pod záštitou Královské geografické společnosti podplukovník Fawcett a jeho asistent Henry Costin (Robert Pattinson) zmapují dosud neznámé území v Bolívii. S pomocí domorodců se vydávají proti proudu Rio Verde. Výprava čelí kanibalům, nemocem, nekonečným dešťům a nedostatku potravin, ale Fawcett se nevzdává. Hluboko v srdci pralesa nachází důkazy o existenci neznámé, velmi vyspělé civilizace. V Anglii sklízí Fawcett jen posměšky ze strany vědecké obce, která jeho ztracenou civilizaci nazývá pouhými divochy. Ale Percyho odhodlání a posedlost najít bájné město Z, je stále silnější. S podporou své oddané manželky (Sienna Miller) se v roce 1925 Percy, společně se synem (Tom Holland) a věrným přítelem Costinem, znovu vydávají do hluboké džungle... (Bioscop)

(více)

Recenze (493)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Film Ztracené město Z jsem vyhlížel asi stejně jako Percy Fawcett dávnou civilizaci. Nečekal jsem, že to bude dobrodružství ve stylu Indiana Jonese, takže jsem po zhlédnutí nebyl vůbec zklamaný, ba naopak dosti spokojený, o čemž svědčí i plné hodnocení. Příběhu nechybí napětí ani vynikající atmosféra, o kterou se stará skvěle zvolené prostředí. Nejméně chytlavé pro mě byly pasáže, které se odehrávaly v Anglii, avšak pro výsledný dojem představovaly nutnost. Naopak část reflektující 1. světovou válku byla příjemným zpestřením a odbočkou. Potěšily herecké výkony Hunnama a Pattinsona (kterého obecně moc nemusím), ale i ostatních. Po dokoukání tohoto počinu jsem měl nutkání si o skutečném příběhu Fawcetta něco přečíst a zjistit, jak to ve skutečnosti bylo a co si pro nás filmaři nachystali jen "pro efekt". ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Snímka má veľmi vydarený nástup a tak vás drží napnutých od samého začiatku až do konca. Keď sa bavíme o začiatku a konci, musím sa pozastaviť u práce s časom a jeho plynutím. Dlho som nevidel tak dobre vyvážený film. Príbeh mapuje takmer tridsať rokov života anglického dobrodruha, ktorý je len tak mimochodom v podaní Charlie Hunnama úplne famózny. Tridsať rokov je ťažké vtesnať do filmu, aby vám ako divákovi nebolo zatajené množstvo faktov, ktoré môžu značne meniť vyznenie postavy a samotného príbehu. Ale Stratené mesto Z si s týmto problémom poradilo veľmi skúsene. Scény plynule prechádzajú z jedného roka do druhého, Londýn strieda Amazóniu, smokingy striedajú bedrové rúška, skrátka strih, réžia a scenár na jednotku. Vo filme si môžete nájsť veľmi veľa tém a tak ich postupne nachádzate a zase opúšťate rovnako tak, ako hlavný hrdina prechádza neprebádanou džungľou. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Vlastne dlha nuda. Čakal som celý čas, čo sa tam kedy udeje, alebo čo kto nájde, alebo proste niečo. A ničoho som sa nedočkal. Dokonca aj ta akcia bola prestrihaná a nikdy poriadne k ničomu nedošlo. Fakt neviem čím mal tento film zaujať, ale ja som sa celkom dosť nudil. 50% - 2* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

James Gray je borec, Charlie Hunnam charakter jak prase a Ztracené město Z je skvostnou a přemýšlivou odyseou do nitra dobrodruha, který pro svůj cíl obětoval příliš mnoho, a je na každém divákovi, aby posoudil, nakolik je jeho odměna adekvátní a silná. Svou neokázalou výstavbou a pomalým tempem jde odvážně proti očekáváním a buduje velice intimní zážitek, který vás buď nevpustí pro svou žánrovou nepoddajnost, nebo vás zcela pohltí a v závěru dojme záběrem, který osobně považuji za jedno z nejlepších filmových zakončení vůbec. Zhasněte světla, potlačte okolní ruchy na minimum a vydejte se společně s Fawcettem na cestu - podobnou jste jako diváci předtím pravděpodobně neabsolvovali. 90% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Trošku jsem zaváhal na začátku, když badatel Percy vyrazil hledat pramen řeky po proudu. Naštěstí se to ale mezi námi chlapáky rychle vyjasnilo, a pak už byl prostor jen na touhu a vášeň, která člověka žene do prčic. Myslím, že bychom si rozuměli. Škoda, že Amazonie nedostala ještě větší prostor, pokrytce sedící doma připrcle na zlatých vejcích bych tam tak často vidět nemusel, to je snad všem jasné, že tohle k ničemu nevede. Škoda je i to, že takhle zajímavý a nevšední film zmizí z kin stejným fofrem, jakým se v džungli ztratí běloch. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Samotné téma snímku zní lákavě. Herci jsou talentovaní. Celé to trvá 141 minut takže mohla být šance geniálně rozvinout charaktery a postavy. Džungle vypadá nádherně. a také to neuvěřitelně plýtvá šancí natočit něco naprosto úžasného. Charlie Hunnham se snaží ukázat, že má charizma, Tom Holland to zkouší bez Spider-Mana, Robert Pattison to zkouší bez Edwarda Cullena, Sienna Miller se snaží ukázat, že umí hrát, Ian McDiarmid se snaží vymanit ze stínu kancléře Palpatina a Harry Melling zase ze stínu Dudleyho Dursleye. To obsazení zní fakt solidně ale víc se z toho vykřesat nedalo. Všechno co se děje v džungli je úžasný. Krásná krajina všechno ukazuje v té nejlepší barvě a prostě je to pastva pro oči. Když ale v džungli zrovna nejsme hrozně to vázne. Samotná postava Percyho se snaží působit jako neuvěřitelný sympaťák kterému byste měli fandit. Ale i přes talent Charlie Hunnham nedokáže ukázat, že má dostatečné charizma a tak dokonce více působí Dr. Costin v podání Roberta Pattisona s ním ale je problém v tom, že....... ho hraje Robert Pattison. Tom Holland je pořád neuvěřitelně mladý talentovaný herec, Sienna MIller je pořád dřevěná, a McDiarmid a Melling mají zase problémy s tím, že hráli už jiné kultovní role. Při 141 minutách by se mohlo zdát, že vše bude perfektně rozvinuté a nic nebude vadit. A to nevyšlo. Několik scén (především mimo džungli) je navíc a rozhodně jsem si několikrát říkal, že bych radši viděl jiné věci které by měli větší smysl. Kdyby Brad Pitt jenom neprodukoval a opravdu si zahrál Percyho Fawcetta měl by na to víc. Hunnham je sice fajn ale bohužel mu něco chybí. Jinak džungle kterou hodně trailer slibuje je ve filmu asi 40 minut ze 140. A problémy se vztahy kterou má Percy se svou rodinou mohli vykřesat víc ale bohužel to nevyšlo. Tak snad jindy. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí film u nějž těch 141 minut stopáže uteče jak voda v Amazonce. Tohle rozhodně není lahůdka pro každého, takže chápu zdejší spíše průměrné či dokonce podprůměrné hodnocení. Já coby milovník archeologie, odchován knihami z různých expedicí díky tátově obrovské knihovně jsem si u filmu doslova chrochtal blahem. Někoho možná mrzí, že Fawcet neprchal před indiány na důlním vozíku s jiskrami odletujícími od kol, jiného zase, že to nebylo jako italské kanibalské filmy osmdesátých let... Já tvrdím, že film měl všechno, byl dokonale vyvážený a nádherně popsal dobu, kdy stateční mužové imperiální Anglie zaplňovali bílá místa na mapách celého světa... Jim patří čest a moje úcta. Byl to jejich nezlomný duch, který je hnal do věčně vlhkých džunglí, pouští i ledových plání. Někteří zaplatili životem, jiní získali slávu a respekt. Všechny však zcela jistě hřálo vědomí, že vstupují do neprobádaných míst, která před nimi nikdo nikdy neviděl (kromě domorodců). Parádní snímek, doporučuji vidět! 5 kousků starověké keramiky* * * * * ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Skvělé drama s dobrodružnými prvky a působivým koncem. Navíc se soustředěnou režií a skvělými herci. ()

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

Když se z úkolu stane životní cíl tak silný, že o tom dokáže vzniknout poutavé dobrodružné drama, aneb ještě stále existují historické příběhy, které jsou hodny zfilmování. Stopáž je tak slušná, že film stihne plynule přecházet hned z několika expedic zpátky do Anglie a naopak a stihnout ještě náhled na bitevní pole 1. světové války. Zatímco příběhově uplyne více než 20 let, touha hlavního hrdiny po nalezení bájného města Z roste až do samotného finále. Na závěr nutno říct, že jsem dlouho ve filmu neviděl tak příjemné herecké obsazení a hezké lokace bez digitálních efektů. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak nebol to síce Herzog a nemalo to kamerové kvality na aké som zvyknutý povedzme od E. Lubezkiho, no pravdou je, že sa dalo pritom aspoň vypnúť a relaxovať. Veľkou výhodou bolo, že ma upútal príbeh. Už od začiatku som sa tak mohol ponoriť do atmosféry džunglového dobrodružstva a nechať sa unášať snílkovskou romantickou predstavou objavovania niečoho neznámeho. Dobré tiež bolo, že sú tu akési prestávky vo forme krátkeho pobytu doma alebo na fronte. Inak ten Percy Fawcett mal ale zaujímavý život. Ja som spokojný, celkom príjemný pukanec. 75/100 ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Příliš roztříštěné na největší klasiky žánru filmů o dobrodružném a zničujícím putování džunglí (obzvlášť geniální Herzogovo Aguirre, hněv Boží). Což je tradiční nevýhoda biografických filmů s malou uměleckou licencí. Pokud ale k filmu přistoupíme jako k paradokumentu o době kdy Britská koloniální říše byla na svém zenitu, pak jde o zajímavé připomenutí světa ve kterém slovo "gentlemanství" neznamenalo jen otevírání dveří ženám, ale životní filosofii a pozitivní nadřazenost všem lidem i nepříznivým okolnostem okolo. Fawcett je i ve své zaslepenosti fascinující a obdivuhodná osoba. A Grayův film, ten je v jejím kontextu velmi "civilní". Bez bombastičnosti, ale také bez chvilky nudy (navzdory nemalé stopáži) 8/10 ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nekomerční přístup tenhle film drží vysoko. Naopak absence jakékoliv spektakulárnosti tenhle film citelně sráží. Celé to má prazvláštní strukturu. Film tak zažívá nemálo nudných momentů, cestopisných dýchánků do Amazonie i zpět a užijeme si i krátce "dunkerkskou" válečnou vřavu, německé nepřátele ani tentokrát neuzříme. Produkčně to ošetřil Brad Pitt, snad o sebe zase začne dbát, přece jen felace od kostmi harašící Angeliny je dobrou motivací. Do více jak dvouhodinového příběhu natahal Charlie Hunnama, spidervykuka Toma Hollanda a Roberta Pattinsona. Neuvěříte, co teď napíšu: jediný, kdo podal věrohodný herecký výkon široko daleko, byl právě Pattinson! Hunnam byl otřesný, jeho frčka z majora na plukovníka byla značná troufalost, za svoje podprůměrné ztvárnění badatele, posedlého ztracenou civilizací, kdy nebyl ani v jediné chvíli uvěřitelný, si nic jiného než siestu na ohni primitivního kmene nezasloužil. Ke všemu na jeho procesu stárnutí příliš nezapracovali maskéři, v rozpětí třicetiletého období vypadal nezměněný. Příběh mohl být dobrodružný, Amazonie je atraktivní z diváckého hlediska, až tak dobrodružné to ale není, podniknou se sem sice tři výpravy s odstupem několika let, jenže vše se přísně drží autentického syžetu. Nečekat Indyho! Můžu napsat, že to celkem fungovalo. Válečná vsuvka už tolik ne, i když připouštím, že to může být pro leckoho osvěžující. A divák musel absolvovat i zdlouhavé scény v podobě úvah a příprav před každou další výpravou. Sienna Miller, ztvárnila manželku, rodila jak na běžícím pásu, vypadala stále šik. Kameře a hudební složce se podařilo dosáhnout propojení. Kanibalský kmen ve věrohodném provedení. Závěr působivý. Nelze se zbavit ale toho, že Hunnam mohl zahrát mnohem lépe, nacpání více filmů do jednoho působí prazvláštně a stopáž je přepálená. Bylo ovšem evidentní, že film chce v prvé řadě působit autenticky, méně blockbusterově a ta sympatická jinakost je na filmu hodně znát. Výsledkem je netradiční životopisné drama. 8/10 ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Výstavní "oduševnělý" staromódní historicko-dobrodružný "životopis". Epický příběh, avšak s komorní, snad až intimní atmosférou (vybudovanou hlavně nádhernou kamerou a precizním pomalým tempem). Hlavního hrdinu (ve skvělém podání Charlieho Hunnama) pro jeho zaníceného objevitelského ducha prostě musíte mít rádi. ___ Srovnávat Grayův snímek s Indiana Jonesem je v podstatě naprostý nesmysl. Indy vznikl jako láskyplná pocta brakové zábavě, Ztracené město Z má oproti tomu svým (příkladně ukázněným a naprosto nepodbízivým) pojetím velmi blízko některým velkofilmům (zde již také zmiňovaného) Davida Leana, přičemž úplně od věci určitě nejsou ani zmínky o "amazonských" opusech Wernera Herzoga (přestože tento počin ani jeho ústřední postava nepůsobí ani trochu "vyšinutě"). Ve všech směrech zatraceně poctivá filmařina, jíž nechybělo mnoho, aby se mi pořádně zadřela pod kůži... Jen to holt není moc o "zábavě", strhujících scénách a stopáž je v kombinaci s mírně nadprůměrnou náročností lehce vysilující. 70 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý má spoločného viac s Herzogovými eposmi o posadnutosti uprostred džungle a prekvapivo s tohtoročným Mlčaním, ako s akčnými, kvázi exotickými hollywoodskymi dobrodružstvami. Grayov scenár ide proti klasickej dramaturgickej výstavbe, založenej na gradácii a nesnaží sa strhnúť dejom, ale pohltiť atmosférou a hĺbkou toho, že prostredníctvom jeho filmu začneme premýšľať nad našou civilizáciou. Kto je v rámci vývoja ľudstva tým konečným zetkom, necháva na divákovi a po filme o tom môžete filozofovať, koľko chcete. Ale radšej sa vyberte do džungle a pokiaľ tam okrem krokodílov a hadov nikoho nestretnete, určite spoznáte samých seba a aj svet viac, ako pri monotónnom mestskom živote. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Obsah snímku zní opravdu skvěle a dost jsem se před zhlédnutím podivoval nad nízkým hodnocení. Po zhlédnutí se podivuji nad hodnocením taktéž. S tím rozdílem, že snímek považuji za lehce nadhodnocený. Jedná se bezesporu o hodnotnou výpověď, která divákům dokáže nastínit, kterak probíhaly dříve dobrodružné výpravy a kolik nástrah se vázalo ke zmapování neprobádaného území. Filmem diváky provází příjemný hlas Hunnama, a dokonce jsem zahlédl první roli Parkinsona, kdy jsem neměl chuť si během filmu podřezat žíly. Na snímku mi nejvíce překážel střih, absolutně to za celou stopáž nikam negraduje a nikam se neposouvá. Zcela chybí jakýkoli záznam cesty. Hrdinové se někde objeví, chvíli tam pobudou a zase se vrátí do nudné civilizace. S absencí veškerých emocí. Celé je to spíše o nepříliš zajímavých společenských poměrech v Británii, než o cestách samotných, které mohly ze snímku udělat vynikající záležitost. Velké zklamání a hodně slabé dvě hvězdy. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se k tomuto snímku dostal. Film je to celkem dlouhý, a ne každému může sednout jeho tempo. Vypráví příběh britského objevitele Percivala Fawcetta, který se v letech 1905-1925 třikrát vydal do Amazonského pralesa hledat onu ztracenou civilizaci. Zda se mu to povedlo, či ne, musí každý posoudit sám. Charlie Hunnam se této role zhostil opravdu slušně, a to samé mu říct i o jeho druhovi Robertu Pattinsonovi. Tom Holland je tam bohužel až na konci jako jeho syn. Bylo hezké sledovat jeho snahy napříč nelítostnou džunglí a i to, že mu jeho kolegové v Británii nevěřili a vysmívali se mu. Podepsalo se to i na jeho rodinném životě, protože věčně nebyl doma a na rodinu tedy moc času neměl. Sienna Miller se role jeho ženy ujala docela dobře. Je tam i jeden segment věnovaný jeho účasti v první světové válce. "Nebudu se omlouvat!" ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"The Lost City Of Z" je pre mňa výnimočným filmom. Určite hneď v úvode odporúčam všetkým, ktorí majú radi historické, dobrodružné a možno aj jemne dramatické filmy. Myslím si, že film veľmi dobre opisuje život zaujímavého človeka, ktorý venoval celý život len jedinému. Aby našiel mesto, o ktorého existencii veril. A musím povedať, že film má veľmi dobrú charizmu. V prvom rade za to môže veľmi dobrá voľba hercov do týchto rolí. A to aj takí, kde som bol dokonca aj jemne prekvapený. Charlie Hunnam ako Major Percy Fawcett je veľmi dobrý, Robert Pattinson ako jeho asistent Henry Costin je absolútne vynikajúci (inak sa musím priznaž, že som ho tu ani nespoznal. A jednoznačne tu bol mojou najobľúbenejšou postavou. Každá scénka kde je mám pocit, že sledujem skutočného človeka a maximálne lojálnemu svojmu vedúcemu. Nevyhneme sa ale ani prvej svetovej vojne, ktorú som vidieť asi nemusel a uvažoval som aj, či sme potrebovali vidieť hnev syna na svojho otca. Ale nakoniec si myslím, že to veľmi dobre zapasovalo do záverečného aktu filmu. Príroda Amazonky v tomto filme je stvárnené nádherne a v tejto prírode by človek skutočne rád prežil celý život. Krása. No súčasne tam cítiť aj to nebezpečenstvo. Ak by som mal možno nejakú výtku, tak by som povedal asi to, že reálne ako diváci mesto Z nikdy neuvidíme. A pokiaľ idete na film s tým, že očakávate mesto plné zlata a podobne... budete sklamaní. Ako pár divákov z nášho kina, čo som začul. Ale to by vás odradiť nemalo. Film je podľa mňa výborne napísaný, krásne natočený a určite je hodný vášho času. Jednoznačne hovorím, aby ste si ho čekli. Hodnotenie: A- ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Ztracené město Z na obzoru

Ztracené město Z na obzoru

28.12.2014

Dlouho odkládaný projekt The Lost City of Z je pro režiséra Jamese Graye srdcovou záležitostí, spustit se ho snaží již několik let. V příběhu skutečně žijícího britského armádního důstojníka,… (více)

Reklama

Reklama