Reklama

Reklama

V roce 1906 se britský badatel Percy Fawcett (Charlie Hunnam) poprvé vydává do Amazonie. Během několika expedic pod záštitou Královské geografické společnosti podplukovník Fawcett a jeho asistent Henry Costin (Robert Pattinson) zmapují dosud neznámé území v Bolívii. S pomocí domorodců se vydávají proti proudu Rio Verde. Výprava čelí kanibalům, nemocem, nekonečným dešťům a nedostatku potravin, ale Fawcett se nevzdává. Hluboko v srdci pralesa nachází důkazy o existenci neznámé, velmi vyspělé civilizace. V Anglii sklízí Fawcett jen posměšky ze strany vědecké obce, která jeho ztracenou civilizaci nazývá pouhými divochy. Ale Percyho odhodlání a posedlost najít bájné město Z, je stále silnější. S podporou své oddané manželky (Sienna Miller) se v roce 1925 Percy, společně se synem (Tom Holland) a věrným přítelem Costinem, znovu vydávají do hluboké džungle... (Bioscop)

(více)

Recenze (493)

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Zatímco v kinech řádí Toretto a jeho parta rychlých šípů, tak v tichosti do kin, vstoupil film který ve mně vyvolal krásné vzpomínky na filmy jako Poklad Aztéků, Pyramida boha slunce a podobně laděné filmy, které sou zapomenuty. A když píšu v tichosti, tak opravdu v tichosti, to že tenhle film existuje sem se vlastně dozvěděl včera a včera i viděl, film nemá žádnou velkou propagaci a diváků moc nenalákal. A je to chyba, zatímco Rychlí zběsilci co během natáčení, pijí a konzumují, pouze a jen Red Bully, podle toho taky ten film vypadá, ode mně dostal čtyřku, tak tenhle si zaslouží čistou pětku. Proč ? Protože je to asi jeden z nejlepších dobrodružných filmů, co se za poslední dobu objevil, ale nejlepší na tom, že se tenhle nesnaží být cool, in a hrdinové dělají selfíčka po staru. Dobrodružný žánr tak jako fantasy žánr, tak nějak patří do starobince, takže tenhle film je dělán s láskou a s fanouškovským zápalem. Tenhle film cílí, na podobně smýšlející lidi a pokuď máte rádi čistě dobrodružný film, kde nejsou věci co teď frčí, tak tenhle film je přesně pro vás. Navíc Robert Pattinson, podává nejlepší herecký výkon za celou svou kariéru. jo a je ještě zajímavé, ta závěrečná pointa, která docvakla po skončení filmu a lze na to aplikovat i jedno přísloví. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vyprávění z časů ne zase tak vzdálených, přesto plných bílých míst na mapách. Vlastně mi přišlo, že podobně do dnešní doby nepatří ani tento film. Nestaví na akci, je spíš pomalý, přemýšlivý, atmosférický, dobrodružný spíš dějovým rámcem než stylem vyprávění. Charlie Hunnam vypadal, že je to role přesně pro něho. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Toto nie je žiadne veľkolepé a dychvyrážajúce dobrodružstvo. Film sa nikam neponáhľa, plynie pomaly ako tá rieka, a úžasným spôsobom nám približuje život Percyho Fawcetta. Jeho posadnutosť, odhodlanosť a nezlomnú voľu. Je na mieste, keď sa v súvislosti s týmto filmom zmienia mená ako Malick, prípadne Herzog. Herecky vydarené, hudba skvelá. 3,5* ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Jdete se odreagovat do kina na 145 minutový dobrodružný film, od kterého čekáte něco ve stylu Indiana Jonese, a nakonec koukáte na artovku, která spíše připomíná Výspu pokroku od Da Silvy. Nakonec to na škodu nebylo, protože tenhle námět si zasloužil vážně myšlený scénař, který je syrový, plný odhodlání hlavního hrdiny a zároveň tak depresivní a smutný. Po dlouhé době jsem u Holywoodského filmu, který se promítá ve všech multiplexech, viděl kvalitní příběh bez klišé chvilek a bez jakéhokoliv humoru. Režie je mistrovská, precizní a bez známky jakékoliv rutiny. U Pattinsona je fajn, že se snaží vykoupit se z role Edwarda a od posledního dílu Stmívání roste s každou další hereckou rolí, a navíc i jeho výběr rolí je zatím kvalitní. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Každý dobrodruh je tak trochu samovrah a mnohí z nich sa už nevrátili. I toto je príbeh pána Fawcetta, ktorý je natočený bez veľkolepých akcií, možno trochu fádne. Film sa snaží byť skutočným príbehom, ale z toho, čo vidíme v amazonskej džungli je mnoho len fikciou istého románopisca, vrátane záveru. O konci anglického bádateľa sa dodnes nevie s určitosťou nič, existujú len domnienky. Takmer dve a pol hodiny materiálu nedopozerá každý do konca. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Jestli čekáte dalšího Indiana Jonese, hoďte hodně rychle zpátečku. The Lost City of Z je artový, pomalý a hlavně poznávací film, jako když se v noci za deště schoulíte ke krbu pod deku a čtete si výpravnou životopisnou knihu. Neměl sem s tim sebemenší problém a to hlavně díky skvělýmu obsazení. Navíc jsem se zase něco zajímavýho dozvěděl a po konci filmu už sem ležel na netu četl si všechno možné o Percym Fawcettovi. Pokud chtěl mít film větší divácké ambice, musel by jít konzumním divákům na ruku s akcí, mě to na odpočinek sedlo. Oscarová podívaná bez Oscarů.70%. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Film se trochu neúspěšně snaží o velkofilm, jaké svého času točil David Lean. Byly extrémně dlouhé, občas nudné, ale vždy velkolepé. Zde bohužel té velkoleposti mnoho není a nějakých wow momentů, je zde poskrovnu. Na druhou stranu ale takový film v dnešní CGI době potěší a občas dá příjemně vzpomenout na dobu, kdy se žádné počítačové triky nepoužívaly. Pořád to ale neznamená, že film baví a nenudí. Naopak nudí docela dost a je to škoda, protože to mohl být opravdu hodně zajímavý filmeček, klidně po vzoru perfektního Revenanta. Bohužel je na to Gray malý pán. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Britsky výskumník Percy Fawcett bol veľmi cieľavedomý človek, ktorý chcel objaviť bájne mesto Atlantída, či skôr lepšie povedané, jeho zvyšky. Pracoval pre kráľovskú geografickú spoločnosť s tým, že mal dvere otvorené do aktívnych dobrodružstiev, spoza džungli južnej Ameriky, do neprebádaných oblastí, kam prišiel mapovať nedotknuté časti súčasnej civilizácie, ale predtým tam jestvovala, už zaniknutá civilizácia s vyspelou kultúrou. Podnikal viacero namáhavých expedícii, na ktorých ho doprevádzal oddaný kamarát Henry Costin, v skutočnosti sa volal RALEIGH RIMELL, či taktiež najstarší syn Jake ( absolvoval poslednú CESTU, a zároveň osudnú ! ), keď sa všetci traja znovu vydali do džungle v roku 1925, a už sa nikdy viac domov nevrátili... Fawcett mal k dispozícii milovanú manželku a dve ďalšie deti, a tak si museli zvykať, že ostanú navždy od seba odlúčení, ale viac - menej, táto silná žena, už bola dávno oboznámená s tým, že raz sa jej polovička domov vrátiť nemusí ! Riskoval svoj život, ako v nebezpečných miestach, kde sú KANIBALI, ktorí si na nich mohli pochutnať na vynikajúcej večeri ( samozrejme, ak si aj nepochutnali, v ten osudový okamih, keď sa odmlčali... ? ), tak aj v depresívnych francúzskych zákopoch, z 1. svetovej vojny. Jednoducho absolútny DOBRODRUH, telom aj dušou, ktorý miloval čistý, nefalšovaný adrenalín, ktorý mu musel poriadne prúdiť v žilách ! Pri pozeraní sa mi automaticky vybavilo klasické, excelentné, nemecké, mimoriadne pôsobivé FITZCARRALDO, od režiséra HERZOGA, s unikátnym, maniakálnym KINSKIM, v hlavnej úlohe, pričom Zedko sa mu vyrovnáva, sotva, ledva na 50 % ! Na jednej strane si vážim toho, že sa tvorcovia odhodlali spracovať takúto látku, ktorá nie je extra populárna v tomto čase, keď sa nakrúcajú samé, hlúpe somariny, komiksy, či akčné filmy, s množstvom explózii... To je určite sympatické, film má viac než dobrú kameru Dariusa Khondjiho, zaujímavú výpravu, či som spokojný, aj s hereckým obsadením, dominuje Brit Charlie Hunnam, ako Percy Fawcett, ktorý je dostatočne dynamicky a autentický, alebo ani Bob Pattinson sa nenecháva zahanbiť, je až po uši zarastený, a svedčí mu to, i on podáva vierohodný výkon. VADILO MI TOTO : 1. Nedostatočné stvárnenie udalostí, ktoré trvajú takmer 20 rokov, ani taký MAKE UP - nestačí ! 2. Scenár, ktorý občas nezmyselne škrípal ! V strižni sa rozhodli, že tomu nadelia dobrých 141 minút, pričom občas sa veľmi nudím, a to nie je dobré znamenie ! Najzaujímavejšia je určite prvá polovica, ale keď sa blíži posledná expedícia so synom Jakeom, a kamarátom Rimellom, ktorého pre zaujímavosť, ani vo filme nezachytili na záver, tak som už aj rád, že to mám za sebou, s tým, že by som sa skôr vrátil k snímku, ktorý vychvaľujem, ako k snímku, ktorý ide iba na pol plynu ! ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodně nudné, kdy mě nebavil ani Charlie Hunnam. Viděno včera a spát se mi chce ještě teď. Přitom to mohl být parádní film. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Naštěstí jsem věděl, že to bude jiné, než Indiana Jones, že to však vypálí jako téměř dokumentární pátrání, blízké filmu The Dig, mě trochu překvapilo. Dávám 4*, protože se nadšení a odvaha nedají od tohoto životopisného počinu odtrhnout. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Příběh se mi velmi líbil, takovéto dobrodružné výpravy mám rád. Navíc v hlavní roli je charismatický Charlie Hunnam. A Robertu Pattinsonovi jeho role také sedla. Problém tohoto filmu je, že je moc dlouhý a trošku utahaný. Kdyby to bylo o půl hodiny kratší, tak by to bylo ok. Jinak ale určitě to stojí za zhlédnutí, příběh se mi opravdu líbil. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Příběh Percy Fawcetta jsem neznal, o filmu jsem si předem mnoho nezjišťoval a proto jsem netušil, že se v podstatě jedná o životopisný snímek. Pokud bych to totiž věděl, je možné, že bych Ztracené město Z úplně vyškrtl ze seznamu filmů, na které se chci podívat. Jestli se mi totiž nějaký filmový žánr za poslední léta zprotivil, je to právě ten životopisný. Většina snímků je totiž postavena podle té nejstereotypnější šablony, která ovšem často (většinou asi z důvodu toho, že se to prostě takhle opravdu stalo) pomíjí jakákoliv pravidla filmové dramaturgie a dějové výstavby. Příběhy jsou tak absolutně nudné, ploché, sterilní a povětšinou si stejně říkám, proč vůbec podobná díla vznikají. Nebýt časových údajů, které v Grayově snímku oddělují čas, trvalo by mi velice dlouho uvědomit si, že se dívám na životopisný film. V mnoha ohledech je totiž Ztracené město Z díky bohu atypickým příkladem životopisného příběhu. Scénář klade důraz na postavy, jejich emoce a vnitřní postoje, často se řeší morálka a morální dilema. K tomu je i citlivě uzpůsobeno vyprávění, které působí určitým staromilským způsobem. Je pomalejší, často formálně připomíná kinematografii 70. let (třeba pomalé atmosferické nájezdy transfokátorem) a dějově dává důraz na okamžiky, které by jiný současný film patrně opomíjel. Gray na nich naopak staví a díky tomu jsou jednotlivé postavy mnohem více lidské a obyčejně srozumitelné. Výhrady mám snad jen k posledním desítkám minut, ve kterých se přeci jen už projevuje to životopisné břemeno a čas a děj je najednou velice rychle posouván vpřed, aby se stihl celý dovyprávět. Prvních 100 minut filmu je ale znamenitých. V příjemné kooperaci funguje práce s mizanscénou s prací kamery a Charlie Hunnam je ve vážné charakterní roli opravdu dobrý. Ztracené město Z není jednoznačně film pro většinového diváka, pro toho okrajovějšího je ale určitě neobvyklým a příjemně staromilským zjevením. 7/10 ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

O filmu jsem si nic nezjistila a myslela jsem - já naiva - že to bude dobrodružství ve stylu Indiana Johnese. A taky jo. Chlapík umanutě hledá pozůstatky staré civilizace v amazonské džungli. To by Indy koukal, jak to jde udělat nudně a nezáživně! Bojují sice s útrapami, nemocemi, domorodci, džunglí, ale žádné napětí se nedostavuje. Jen úmornost a podivení, proč se ten chlapík vůbec ženil, když pořád radši zdrhá do amazonské džungle, kde na každém kroku číhá smrt, než by byl doma s manželkou. ____ Pro ženy je film varováním: cestovatelům se vyhýbejte. Jedině v případě, když chcete, aby manžel věčně neokouněl doma. Pak je pro vás cestovatel správná partie. Děti mu na cesty nepůjčujte a uzavřete na něj vysokou životní pojistku. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Lawrence of Arabia meets Aguirre, der Zorn Gottes. Tieto dva filmy mi po skončení vhupli do hlavy ako asociácia. Horúčkovitý sen bez šialenstvo navodzujúcej hudby Popol Vuh. Tak ma potešilo, že mi to pripomenulo úplne idú dekádu filmárstva. Príbeh, ktorý plynie pomaly ale vôbec nenudí. Super zážitok. Super záverečná scéna. (Artkino Za zrkadlom - 28.5.2017) ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Film, který se mi svou atmosférou přesně trefil do nálady- umírněné emoce, na klišé, nebo nějaké hlubokomyslné projevy rovnou zapomeňte, tenhle film je v jádru chladný jako led, přestože se odehrává v tropických džunglích. Charlie Hunnam zas a znova dokazuje, že roste do 1.A herecké třídy, kdo však překvapil, je Robert "jak si se Stmíváním zkurvit kariéru" Pattinson, tyhle dramatické role mu svědčí. Perfektní, skoro až old-schoolovej snímek, který jde proti proudu současné dementní mainstreamové produkci. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Při sledování Lost City of Z jsem si neustále představoval, jak by to asi natočil Malick. Chybí tomu krásná kamera, která se přímo nabízí a dobrá hudba. Takto zůstal jen sympatický Hunman a Pattinson. Bohužel to ale není film, na který by se moc chodilo do kina, na to je příliš "obyčejný". ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Film by ode mě mohl dostat o hvězdičku více, kdyby nebyl tak nechutně dlouhý. Příběh mě vcelku zaujal, ale přišel mi zbytečně natažený, čímž velmi ztratil na přitažlivosti. Je to škoda, protože byl solidně natočený, prostředí jihoamerických džunglí bylo rozhodně dobrou volbou, takže mi kromě několika nelogičností vadila opravdu hlavně ta nešťastná stopáž. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Zůstat na jednom místě byla vy to bomba, ale neustále posouvání pozic neudělalo dobrý záživny příběh, škoda jinak slušný film. ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Ztracené město Z na obzoru

Ztracené město Z na obzoru

28.12.2014

Dlouho odkládaný projekt The Lost City of Z je pro režiséra Jamese Graye srdcovou záležitostí, spustit se ho snaží již několik let. V příběhu skutečně žijícího britského armádního důstojníka,… (více)

Reklama

Reklama