Reklama

Reklama

V roce 1906 se britský badatel Percy Fawcett (Charlie Hunnam) poprvé vydává do Amazonie. Během několika expedic pod záštitou Královské geografické společnosti podplukovník Fawcett a jeho asistent Henry Costin (Robert Pattinson) zmapují dosud neznámé území v Bolívii. S pomocí domorodců se vydávají proti proudu Rio Verde. Výprava čelí kanibalům, nemocem, nekonečným dešťům a nedostatku potravin, ale Fawcett se nevzdává. Hluboko v srdci pralesa nachází důkazy o existenci neznámé, velmi vyspělé civilizace. V Anglii sklízí Fawcett jen posměšky ze strany vědecké obce, která jeho ztracenou civilizaci nazývá pouhými divochy. Ale Percyho odhodlání a posedlost najít bájné město Z, je stále silnější. S podporou své oddané manželky (Sienna Miller) se v roce 1925 Percy, společně se synem (Tom Holland) a věrným přítelem Costinem, znovu vydávají do hluboké džungle... (Bioscop)

(více)

Recenze (493)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Nechci být za kazišuka a pesimistu, ale realisticky se domnívám, že optimisticky spiritualistické poslední chvíle otce a syna Fawcettových, byly pouhým zbožným přáním autora literární předlohy, nebo jeho úlitbou většinovému čtenáři. Dle mého skromného názoru byl jejich konec mnohem fádnější a prozaičtější a ve finále dost možná skončili na rožni. Každopádně tenhle lehce artový film o životě Percyho Fawcetta mě svou nevšední a nekomerční atmosférou hodně zaujal a taky jsem se díky němu seznámil s další zajímavou historickou postavou. Občas mi sice příliš nešla přes pysky ta přemíra nejrůznější stylizace a často i sklouzávání k jakési patetické nasládlosti, ale na druhou stranu scény z amazonské džungle mi zase silně evokovaly atmosféru skvělé Coppolovy Apocalypsy. // Přihazuju odkaz na zajímavý a zajímavě napsaný článek: https://www.pozitivni-noviny.cz/cz/clanek-2010080026 ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Slušně odsýpající dobrodružný film o Percym Fawcettovi, jehož víra ve ztracenou civilizaci ve městě Z předčila i četné posměšky a předsudky jeho kolegů z Královské společnosti. The Lost City of Z nabídne okrem silného příběhu i úchvatných reálií amazonského pralesa, což je rovněž protkáno solidními hereckými výkony v čele s Charliem Hunnamem a překvapivě, i Robertem Pattinsonem. Snímek mapuje vcelku široké spektrum Fawcettova života, počínaje první menší výpravou a bitvou v zákopech První světové války. Jediným atributem, který mi na tomto díle příliš nesednul, byla jeho neúměrná stopáž, na které se i tento zajímavý životní příběh začal lehce "natahovat". Až na tento detail je The Lost City of Z povedenou dobrodružnou jednohubkou na nedělní odpoledne, která svým zpracováním lehce evokuje legendární tetralogii "Indiana Jones". „To dream to seek the unknown. To look for what is beautiful is its own reward. A man's reach should exceed his grasp, or what's a heaven for?“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Atmosféricky takřka dokonalé, výborně zahrané a krásně natočené. Jenže Gray se až příliš snažil točit jako Malick, což se ukázalo jako chyba, protože to krásně pomálé tempo s hypnotickými obrazy zjevně ještě nemá v malíku, byť náznaky tu jsou. Každopádně tady vznikala spousta míst, které neměly co říct jak po stránce obrazové, tak po té verbální, což narušovalo už tak poklidné tempo a natahovalo stopáž k neúnosnosti. Zkrátka občas to chtělo víc Indiana Jonese, byť by to bylo na úkor autentičnosti. Z mého pohledu promrhaná příležitost. 60% ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Škoda biednej charakterizácie hlavnej postavy. Odkiaľ sa v ňom v tej dobe zobrala ohľaduplnosť voči pôvodným obyvateľom? U Angličana-vojaka tej doby?! Jeho prejav v Kráľovskej geografickej spoločnosti by pôsobil nepatrične aj s nejakým výstižným a šikovne nakrúteným prológom, bez neho je to na chytanie sa za hlavu. Škoda, pretože s pomalším tempom som nemal najmenší problém a finále bolo zvolené prvotriedne. Pritom, ako som si dodatočne prečítal, tu samozrejme priestor bol: otec narodený v Indii, brat nadšenec východných okultistických náuk a autor dobrodružných románov... a Fawcett sám veľký rojko, snívajúci o dávno stratených civilizáciách... nie, nesmiali sa a nerozumeli mu nie len kvôli "Stratenému mestu Z". Takže čo sa iným historickým postavám v rozpore so skutočnosťou pridáva, aby boli ich životy atraktívnejšie, tu sa ubralo, aby sa vytvorila legenda o serióznom bádateľovi, ktorý predbehol svoju dobu, namiesto toho, aby s nadhľadom natočili film o zasnenom dobrodruhovi, ktorého fantázie ale predsa len poslúžili svojmu účelu a priniesli výsledky. To prečo takto? ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Nekonečná cesta, dlouhý životopis, parádní dobrodružství a lehce utahaný film. Napsat komentář mi trvalo skoro, tak dlouho jako koukat na tento film. Samozřejmě s nadsázkou, ale filmy, co se blíží ke stopadesáti minutám musejí mít kouzlo, náboj a musí bavit. Ztracené město Z to chvílemi má a chvílemi ne. Herecky je to samo sebou paráda. Hunnam je parádní a Pattison mu skvěle sekunduje. Navíc se objeví i další známý herci. Příběh snílka, který za každou cenu chtěl najít město v pralesích v Bolívii a nechtěl aby ho někdo přeběhl, nebo aby to nedokázal. Cesty v džungli jsou parádní, napínavé a právě tyto pasáže mě velmi bavili. Ovšem scény doma v Anglii se táhli podobně jako myšlenky, jak je popsat. Ztracené město Z by byl skvělý čtyřdílný seriál s pořádnou výpravou, herci, hudbou a atmosférou. Takhle to bylo pro mě příliš dlouhé a nezáživné. Přesto jsem moc rád, že jsem to viděl. (60 %) ()

Tatannka 

všechny recenze uživatele

Filmy Jamese Graye vznikají v sympatické zóně, kde sice ještě vládnou hollywoodské představy o tom, jak má dnes vypadat divácký film, ale neuplatňují se tak docela. Filmový příběh skutečné postavy, objevitele Percyho Fawcetta, vede Gray překvapivými zákruty - Fawcett nejprve nikam nechce, ale hned na prvním průzkumu Jižní Ameriky připomínající halucinační výpravu z Apokalypsy nečekaně uspěje. Podruhé se na výpravu vydává s nadšením a neuspěje. Následuje na hraně parodie usazená část z první světové války a v závěru se Percy vydává na cestu naposledy a jeho cesta znovu končí překvapením. Kromě nečekaných zvratů však na tomhle Grayově filmu moc dalšího není, příběh se ze všeho zdůrazňuje progresivní, antišovinistické uvažování ústřední dvojice, které ale podává zoufale povrchně a stereotypně. Život na svoji dobu odvážné Mrs Fawcett, i Percyho rozpor mezi touhou odjíždět a zůstávat s rodinou a jeho spory s geografickou společností film zvládá zobrazovat jen ve schematických, doslovných, dialogicky místy až směšných scénách. Percyho hádky s neschopným, ale mocným členem geografické společnosti, který v Jižní Americe otravuje celou výpravu skučením, že má smrt na jazyku, jsou na Jamese Graye překvapivý lol. Charlie Hunnam je tu po Králi Artušovi podruhé za krátkou dobu v hlavní roli filmu aspirujícího na cosi výjimečného, oba jsou ale nakonec zklamáním - přesto, že je Hunnam táhne nahoru. Hlubší vyprávění o Percym Fawcettovi se dá najít v textu, který Grayův film inspiroval: http://www.newyorker.com/magazine/2005/09/19/the-lost-city-of-z ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Komorné a pútavé. Gray nenatočil spektákel ale civilný film o jednom sne a jednom človeku. Hunnam ukazuje herecké zručnosti a možnosti s každou svojou ďalšou postavou. Miller mu skvelo sekunduje. Ale aj napriek ambíciam je škoda, že sa nestretneme ani s jednou veľkou scénou. Či už prvá svetová vojna, konflikt v rodine, strety s domorodcami, útok piraní a iné sú podané bez emócií a bez výraznejšej podpory či už hudby, alebo kompozície. Celé to pôsobí dokumentárne, hoci to nie je výtka. Koniec aj napriek vyššie uvedenému, prekvapivo spirituálny. Nie je to dokonalé. A prechody z jedného prostredia do druhého sú stále v rovnakej farebnej atmosfére, ale ubehlo mi to ako voda. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Problém celého filmu jsou samotní hrdinové a nevýrazní herci, kteří film dle mého příliš netáhli v pasážích, kdy to vyžadovalo. Prostor na drama, vypjaté situace byl vyloženě zahozen a herci se plácají v jedné herecké poloze. Za celou dobu jsem se nedokázal vžit do děje, tvůrci se snaží o syrovou atmosféru, která nebyla podpořena žádnou nápaditou scénou. Nejvíce to bije do očí při výpravách džunglí, kdy člověk dostane nudné výpravné momenty, ve kterých se nepodařilo naplnit mé očekávání. Jako by tvůrci nevěděli, jakým směrem film posunout a celé to působí na půl plynu. Přitom samotný film vybízel k tolika možnostem, což mrzí dvojnásob při vydařeném vizuálu a dobovým nádechem.......5/10 ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Pomaly atmosfericky film pri ktorom sa nic nedeje az som skoro zaspal. Uplne nechapem tie absolutne hodnotenia, ale asi to nie je film pre mna. Prirovnanie k Malickovi alebo Herzogovi celkom sedi. Pri ich filmoch tiez od nudy zaspavam, takze ich fanusikovia najskôr budu spokojni. 3/10. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

To, že hlavní postavy podnikají tři různé expedice je možná historický fakt, ale v rámci filmu to působí mírně stereotypně a zdlouhavě. No a očekávané vyústění chtě nechtě zklame, byť se dá vzhledem k celkovému realistickému pojetí filmu dá očekávat. The Lost City of Z rozhodně není špatný film. Je to hodně poctivá podívaná se skvělou kamerou, trochu staromilskou režií a kvalitními hereckými výkony, ale diváka bažícího po dobrodružné senzaci to musí zákonitě zklamat. Není to ani tak film o dobrodružství samotném, ale o lidech, kteří po výpravách za bájnými městy toužili a podnikali je. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

No za mě tedy hrozná nuda, kterou nemusím už nikdy vidět. Výprava povedená, příběh celkem zajímavý, ale provedení bída. 10% :( ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Ze začátku poutavý, zajímavý a dobrodružný příběh se ale svou příliš přehnanou délkou postupem času stal celkem nudným. ()

spaceboyCZ odpad!

všechny recenze uživatele

To si snad delate pr**l? Jako vazne? 130 minut natahnute zvejkacky, aby to skoncilo..no..vlastne neskoncilo?! WTF? Jako! Haloooo! Tohle fakt ne. Nehlede na to, ze celej film prohnany nejakym stupidnim tmavym filtrem, ze ve dne se na to neda koukat, protoze clovek jednoduse nic nevidi. ()

Alqarin 

všechny recenze uživatele

Maják poctivého filmařského řemesla. Fascinující odtažitost a důraz na autenticitu. Film, jakých dnes v Hollywoodu moc nevzniká. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Kvalitní dobrodružný film v dnešní době ? To mi přijde, jako bych chtěl nemyslitelnou věc, která pomalu není dosažitelná. Ztracené město Z je ale výjimka, která tyto v zásadě zažité ideály bortí ve všech ohledech. Nečekejte nějak výpravnou akci s notnou dávkou adrenalinu, tento film jde na diváky zlehounka a vše vypráví způsobem, aby vám náhodou nějaká informace neutekla. Když to tak říkám, tak to může přijít leckomu jako nuda, ale opak je pravdou. Skutečný příběh tohoto pozoruhodného dobrodruha je vyprávěn docela ploše, vůbec neatakuje divákovy city a emoce, což je dost nestandardní, ale zároveň i zajímavé. Charlie Hunnam byl pro hlavní roli ideální volbou, kdyby mi řekl, že je doopravdy dobrodruh, tak bych mu to podle jeho zevnějšku sežral i s navijákem. Pattinson od Stmívání vyspěl, začíná si vybírat zajímavější projekty a je vidět, že se v něm skrývá daleko větší herecký talent než nám ukázal v upírské sáze. Možná bych zvolil upřesnění těch různých časových skoků, aby to bylo ještě o kousek přehlednější. Skvělá výprava, úžasné exteriéry a výborné herecké výkony. Není to sice na plný počet bodů, ale i tak rozhodně doporučuji. Za mě dávám 83 % ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

No... tak...Heath Ledger, který se z nějakého důvodu přejmenoval na "Hunnam" nechává neustále doma manželku s dětmi, ne proto, aby očistil nějaké jméno rodu, či co, ale protože je to bláznivý dobrodruh a snaží se světu (tedy zaprděným Anglánům) otevřít oči a přesvědčit je o existenci prastarých civilizací. Aby z toho ale divák měl naprosté minimum, tak je všechno ve tmě či v šeru, takže toho moc vidět není. A pokud nekoukáte v naprosto zatemnělé místnosti, kašlete na obraz a jděte u té "rozhlasové hry" klidně žehlit, neuvidíte vůbec nic. No, a pan badatel objeví, co chtěl, a vezme při tom na smrt i svého syna, aniž by to jeho mámu nějak trápilo, že s sebou bere syna "na smrt". Navíc to je celé děsně utahané, rozvláčné, skoro dvě a půl hodiny, takže to evidentně neuhlídali ani autoři a nedostali se někam na snesitelnou hodinu a půl. Docela nuda. Zase další ukázka toho, že stejný režisér i scénárista není nejlepší řešení, chybí tomu nadhled cizího oka, když ho už nemá dramaturgie. ()

katasta 

všechny recenze uživatele

Prozatím největší zklamání roku 2017. Z traileru to vypadalo na dobrou akci a dobrodružství. Film ale nabízí jenom roztahané nezáživné scény bez větší hloubky a smyslu. Kdyby to sestříhali tak na polovinu, mělo by to hned hvězdičku navíc. Takhle to byla jenom nuda, u které si přejete brzký konec. ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Začnu klady. Charlie Hunnam mě osobně prostě bere. Nevím čím to je, ale když on je v nějaké "hlavnější" nebo hlavní roli, jeho postavě věřím, že to vše zvládne a mě to bude bavit. Stejně tomu je i zde. Jenže, jenže, jenže... Později. Další věc je výprava. Když jsem měl být v divočině, byl jsem tam, když jsem měl být v Anglii - byl jsem tam. Když jsem měl trpět na cestě s posádkou - trpěl jsem. Jenže, jenže, jenže... Ale jo, teď si to už dáme.Charlie se může snažit, ale když ho vyprávění příběhu prakticky pustí jen k tomu, že už je blízko, ale musí se vrátit a vy si říkáte: Vážně musí? Nešlo by ještě den pokračovat? A v tom je u mne celý problém. Vydáváte se na první cestu, tam ještě s hrdiny žijete a trpíte. Druhá už je tak zkratkovitá, že jediná emoce je směrem k tlusťochovi. No a když má přijít vrchol a třetí cesta, která má parádní zakončení, tak vás to za prvé tolik nezajímá a za druhé je opět nesmyslně krátká. Právě vztahu otce se synem měli tvůrci dát daleko víc prostoru, aby konec bolel a zanechal ve vás stopu. Jinak zde v komentech často zní slovo nuda. Ta se u mě nedostavila a proto v klidu těch 60 mohu dát. ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Ztracené město Z na obzoru

Ztracené město Z na obzoru

28.12.2014

Dlouho odkládaný projekt The Lost City of Z je pro režiséra Jamese Graye srdcovou záležitostí, spustit se ho snaží již několik let. V příběhu skutečně žijícího britského armádního důstojníka,… (více)

Reklama

Reklama