Reklama

Reklama

V roce 1906 se britský badatel Percy Fawcett (Charlie Hunnam) poprvé vydává do Amazonie. Během několika expedic pod záštitou Královské geografické společnosti podplukovník Fawcett a jeho asistent Henry Costin (Robert Pattinson) zmapují dosud neznámé území v Bolívii. S pomocí domorodců se vydávají proti proudu Rio Verde. Výprava čelí kanibalům, nemocem, nekonečným dešťům a nedostatku potravin, ale Fawcett se nevzdává. Hluboko v srdci pralesa nachází důkazy o existenci neznámé, velmi vyspělé civilizace. V Anglii sklízí Fawcett jen posměšky ze strany vědecké obce, která jeho ztracenou civilizaci nazývá pouhými divochy. Ale Percyho odhodlání a posedlost najít bájné město Z, je stále silnější. S podporou své oddané manželky (Sienna Miller) se v roce 1925 Percy, společně se synem (Tom Holland) a věrným přítelem Costinem, znovu vydávají do hluboké džungle... (Bioscop)

(více)

Recenze (493)

WolfR 

všechny recenze uživatele

Sterilní avšak precizní komorní dobrodrůžo, jehož konec Vás sejme jako kladivo. Jinak ale nic extra, 3 hvězdy. Charlie Hunnam na tu hlavní roli prostě nemá. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dobrodružný film o človeku posadnutom poznávať a objavovať. Film upútal príbehom, nevadila mi ani jeho dlžka ani pomalosť, dobrodružstvo v džungli bolo v prav[ chvíľu striedané pobytom doma , . Škoda, že sa Fawcetovi nedostalo viac zadosťučinenia a že skončil tak ako skončil. Čo môžeš chcieť, znamená vždy viac ako máš" ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Kuhikugu možná bylo to hledané město Z, nebo možná ne. Ale díky jeho objevu si jeden novinář vzpomněl na Percyho Fawcetta, a napsal knihu, která se dobře prodávala. A jak v knize, tak ve filmu tu chybí temná stránka hlavního hrdiny. Jeho patologická touha po slávě, po uznání a očištění rodinného jména jsou tu jen naznačeny, ale jinak je scénář ani Hunnam svým herectvím nijak neevokují (Fawcett prý Doylovi posloužil jako předloha pro profesora Challengera ve Ztraceném světě). Gray se mu místo toho snaží dodat vznešenější motivaci, a právě v těchto chvílích se film stává směšný (jasnovidka). Gray dále ladí film melancholicky, snílkovsky, a tím mu ubírá ten temnější rozměr. Občas to vadí, ale zase to divákovi umožní v závěru prožít jednu tragickou rodinnou historii. A to není málo. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Zřejmě si více z kina odnesete pokud nevíte jak to ve skutečnosti dopadlo. Jako v mém případě, já znal "Foseta" jen jako boháče a to byl navíc jiný "Foset" než o kterém je řeč. Asi hlavně díky tomu mi 2 a půl hodiny utekly jako voda. A to je u polo artovky nečekané. Povedená výprava, vše má reálný jungle nádech, každou z výprav jsem si užil, Charlie Hunnam to zahrál opravdu dobře, věřil jsem mu každé nadšení, elán, zklamání, jeho doposud nejlepší role. Na akci zapomeňte, ta je tady důležitá jako splachování na latríně. Nějaké chybky to má, ale což o to, bavil jsem se Amigos. ()

NiWi 

všechny recenze uživatele

Velice elegantně, hezky a melancholicky natočené, protknuté dobovými kulisami, kostými a dobrým výkonem Charlie Hunnama (který už zkrátka dokáže utáhnout celý film). Má to však jeden problém - vše je natáhnuté do neuvěřitelné délky. Celý příběh mohl být min. o 30 minut kratší, např. pasáže z války mi přišly naprosto zbytečné. To je bohužel velký mínus, který tahá film lehce dolů, a opravdu, vydržet soustředěný u tak jemného filmu přes 2 hodiny je náročné. Kouzlo filmu však na mě nakonec působilo silněji než přehnaná stopáž. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Bohužel se z tohoto cestopisu nepodařilo vytěžit víc. Stopáž sice mamutí, ale tempo vražedně pomalé, takže jsem měl pocit, že snad k tomu městu nikdy nedojdou. Nějak se to prostě nepovedlo. Místo strhujícího dramatu boje s džunglí a domorodci dostali jsme spíše bezkrevné vyprávění. Vím, že skutečnosti je to možná bližší, ale málokterý divák to asi v křesle plný proleženin ocení. 60% ()

tomeek 

všechny recenze uživatele

Takový potenciál a dávkuje se to jak za trest. Hezky natočené, ale vůbec ne dobrodružné, jak by člověk u takového plakátu/názvu čekal. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Mě se to teda líbilo. Dobrodruh typu objevitel, na začátku 20. století kdesi v džungli, mě to zní zajímavě a taky se to tak projevilo. Drželo mě to celou dobu a ne jak ostatní stěžovatele. Podle mě je lepší držet se reality, než si vymejšlet nápady, které udělají film atraktivnější. Charlie Hunnam se role zhostil nadmíru kvalitně a dobové rozpětí 20 let jsem mu plně uvěřil. Roli, co hrál Robert Pattinson, mohl klidně hrát jakejkoliv jinej herec schovanej pod vousy, ale nevadí mi, že to byl zrovna on. Akorát teda vypadal jak Bedřich Smetana. Jsem rád, že mi bylo jméno Percyho Fawcetta představeno tímto snímkem, rozhodně to za to stálo. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Poutavý životopisný příběh s epickým námětem, který je bohužel i přes svou nemalou délku zkomprimován do velmi uspěchané formy. Zajímavého materiálu, kterého by stálo nějak rozvinout je plno, ale kvůli snaze vtěsnat celé dobrodružství do snesitelné stopáže vše působí zbytečně povrchně. 70% ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Trailer jako obvykle slíbil víc, než film dodal. Film jsem si nestáhl kvůli tomu, abych celou polovinu metráže sledoval přesvědčování chotě, že jako důstojník se špatnou reputací prostě musím jet a pohledy na frontu, kde jsou britští vojáci koseni německými kulomety. Pro samotnou výpravu do pralesa tak příliš prostoru nezbylo, což je kardinální chyba jinak skvěle natočeného filmu. 70% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nuda a strašně dlouhej film. Přesně tak jsem si myslel, že to bude. Nebylo. Naštěstí. Další velké filmové překvápko a opět to bylo hrozně faj. Čistokrevná parádní dobrodružná podívaná, se vším, co k tomu patří a s opravdu fantastickou atmosférou (jak městskou, tak i pralesní) navrch. Herecky perfektní, děj od začáku do konce nesmírně zajímavý a asi by mi vůbec nevadilo, kdyby byl tenhle film delší. Ztracené město Z tak nějak zaspalo, kdyby to někdo točil v 50. a 60. letech, nejspíš by to natočil naprosto na chlup stejně, jako tak učinil James Gray. Jenomže ten film je z roku 2016 a o to úžasnější je, že to vzniklo a že to nikdo neocenil. Je to výživné, jedinečné, neopakovatelné a nezapomenutelné. Málo akce, hodně dialogů a přece filmový zázrak, který si plné hodnocení naprosto oprávněně zaslouží. Doporučuji. 95%. ()

Tristan Rafael 

všechny recenze uživatele

Meditativní odyssea plující proti proudu, stvořená pro milovníky ryzí kinematografie.. James Gray - Pan Filmař, Pan Režisér, o tom absolutně nemůžeme pochybovat, potvrzuje svůj ucelený režisérský rukopis, kdo viděl předchozí The Immigrant, potvrdí.. Gray a jeho vypiplané - nehostinnou džunglí protáhlé - autorské dítě - Ztracené město Z, je již od počátku naplněno totálním fatalismem, který čpí z každého detailu, z všeprostupující mysticko-zadumané, zachmuřené atmosféry, která spěje k neodvratnému konci/nekonci skrytému v mlze nevědomí, ta nejednoznačnost je geniálně provedená a zároveň přes znalost života Fawcettova - překvapivá, velká katarze z ničeho, velkej plus a velkej obdiv.. Jak je Grayovým zvykem, předestírá hutnou atmosférickou podívanou, rámovanou pro velké plátno stvořenými obrazy, perfektně vysoustruženými, David Lean in-spirare? Jeho práce s Hunnamem a Pattinsonem - precizní a skvělá! Kdo je zná, nepozná.. Gray je v nejlepším slova smyslu retrográdní umělec, v dnešní době totální výjimka z pravidla a o to víc je jeho uchopení látky vzácností, kterou je nutno si předcházet a vytvořit jí kvalitní podmínky... Nebo za chvíli bude s velkými filmaři - milovníky celuloidu (Nolan, Tarantino, Gray, etc..) Amen.. ()

VaHo 

všechny recenze uživatele

Ten typ filmu, který to před sebou tlačí jako buldozer. Pomalé, úmorné a občas uspávající, ale ve výsledku jde o skvěle vystavěnou dobovou podívanou. Ne, vážně, iluze začátku 20. století byla dokonalá (ta kamera! ten obraz!). Je nutné být ve správné náladě, aby jste si to užili (tzn. mít dostatek energie k samotnému sledování). ()

maxxxim 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé vyvrcholenie zaujímavého filmu - vyrvatie indiánskeho kmeňa z tichého zeleného sveta lián a jeho prenesenie do sveta bieleho človeka aj za použitia čiernobielej fotografie. Indiana Jonesa však nečakajte, presne tak, ako sa tu už niekto niekedy zmienil, a to je len dobre. ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele

1906: Pozemská odysea. Alebo čo pre človeka kedysi znamenala džungla pre človeka (a paradoxne preňho raz môže, ak už aj neznamená vesmír - to už ale úplne mimo filmu) Malý-veľký film o malom-veľkom zasnenom človeku, ktorý vás vezme na nie len dobrodružnú, ale aj filozofickú cestu svojim životom. Prekvapuje ma, že HW vyprodukoval takýto film, predpokladám že musel stáť nemalý balík peňazí. Na druhej strane mi je smutno keď vidím tupými blockbustermi vymyté reakcie "milovníkov" filmov. Kiežby takýchto odvážnych filmov s výraznou finančnou podporou veľkých štúdií, bolo omnoho viac. Hunnam aj Pattinson ma za posledné roky neprestávajú prekvapovať. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Moc sa tu pracuje iba s náznakmi niečoho väčšieho. Skákanie v časových líniách mi až tak nesadlo a možno by to chcelo aj viac akcie. Herecky som bol milo prekvapený, film vedel vyvolať emócie, no koniec mi prišiel moc chladný. Chápem ale že tu nemohli začať experimentovat keď sa držia skutočného pribehu. Na jedno pozretie okej, no medzi výnimočné filmy to nepatrí. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(6,5/10). Mám hrozně rád film, které disponují všemi známým základem, ale je to zaobaleno do velmi originálního obalu. Přesně takovým filmem bylo The Lost City of Z. Tvářilo se to jako typický dobrodružný film, ale vyklubal se z toho snímek s neobvyklým stylem vyprávění, pomalejším tempem a také nečekanými zvraty. Navíc film kličkuje mezi různými lokalitami a je to hrozně atraktivní. Dostáváme se do prostředí džungle, nebo války. Všechno je to zaobaleno do historického nádechu s krásnou hudbou. Tím největším lákadlem pro mě však byli samozřejmě herci. Charlie Hunnam už delší dobu patří mezi to nejlepší, co nám může současný Hollywood nabídnout a to vůbec nemluvím o pohublém Robertu Pattinsonovi. Taktéž mě velmi překvapil Tom Holland, který tady ještě nebyl tolik známý. Zážitkem bych to asi přirovnal ke Scorseseho Mlčení. Pomalejší tempo, které v sobě skrývá nečekaný závěr. Když jsem si po shlédnutí filmu četl zajímavosti, tak smekám před všemi herci, protože to natáčení muselo být velmi náročné. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Zarputile verneovští. Hanzelkové, Zikmundové pěšin. Pátrači po nedostižném. Hledači grálu bájných krajů. Vandrovali, aby zpřístupnili zástupu zítřků, zraku příštích. Zákoutí zřídel, vířivost křídel zeměkoule. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý příběh, kterému by ale více slušela nějaké minisérie. Percy Fawcett se do Amazonie vydává několikrát a každá cesta je úplně jiná. Každá by si zasloužila vlastní vyprávění, ale ne nijak obsáhlé, protože sami o sobě nemají až takovou sílu. V celovečerním filmu je to proto jak na houpačce. Seznamování, potom strastiplné cestování. Nějaký trochu úspěch a zase seznamování s novými postavami. Další cesta z úplně jiného pohledu. Válka, cestování a konec. Bylo by to krásných 10 dílů seriálu. I tak se ale podařilo natočit dosti odzbrojující objevitelský film se silnějšími momenty. ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Ztracené město Z na obzoru

Ztracené město Z na obzoru

28.12.2014

Dlouho odkládaný projekt The Lost City of Z je pro režiséra Jamese Graye srdcovou záležitostí, spustit se ho snaží již několik let. V příběhu skutečně žijícího britského armádního důstojníka,… (více)

Reklama

Reklama