Reklama

Reklama

Vojevůdce, který založil dynastickou, vojenskou a na dvoru nezávislou vládu, která přetrvala 15 generací. Období EDO/Tokugawa (1603–1767).
V roce 1603, tři roky po bitvě u Sekigahary, byl Ijeasu Tokugawa císařem jmenován šógunem a formálně založil nový šógunát. Na rozdíl od Nobunagy a Hidejošiho, kteří přijímali oficiální pocty u dvora a užívali nejvyšších postů císařských regentů jako zdroje politického uznání, Tokugawa získal nejvyšší posty uvnitř vojenského řádu a užíval úřadu šóguna za účelem založit vojenskou vládu nezávisle na dvoru.
Titulu šóguna se Ijeasu vzdal již o dva roky později ve prospěch svého syna. Takto založil dynastický precedens, podle kterého měl být úřad předáván potomkům z rodu Tokugawa.
Tokugawský šógunát přetrval patnáct generací, tzn. 264 let, až do roku 1867. Po většinu svých dějin byl autoritativním centralizovaným feudálním státem. Pouze v pozdějším období Tokugawa docházelo k jisté decentralizaci moci s tím, jak slábla ústřední vláda šógunátu a někteří vlivní daimjóové se stávali nezávislejšími. (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tokugawa je určite jeden s tých zaujímavých bojovníkov, ale ten dokument ma bavil asi najmenej. Buď je to nevýrazným hrdinom, alebo nevýrazným podaním jeho činov. 70% - 3* ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Našinec môže ostať tak trochu zmätený. Podobné tváre, neznáme mená. Nevieme, prečo kto a proti komu bojoval, aká tam vlastne panovala skutočná situácia a hlavne, prečo má nejaký národ v povahe pre česť spáchať samovraždu. Šogun je v rámci postáv minisérie najmenej zaujímavý, hoci nie najhoršie natočený. ()

stub 

všechny recenze uživatele

Příběh Ieasu Tokugawy, přesněji řečeno jeho nástupu k moci. Typický dokument od BBC se vším, co k tomu patří - tzn. vysokorozpočtové zpracování, velké množství komparsistů, luxusní kostýmy... A také, bohužel, minimální informační hodnota. Ono je až s podivem, jak málo informací dokáží tihle mediální giganti do hodinového pořadu vložit (a to Šógun je na tom ještě dobře). Já chápu, že dnešní člověk (zvláště pak Američan či Brit) chce hlavně koukat na pěkné obrázky, pít colu, chroustat keksy a co se dozví nebo nedozví je mu naprosto putna, ale já od dokumentu očekávám, že se předvším dostanu k zajímavým informacím (když budu chtít pěkné záběry bitev, pustím si film). Tři hvězdy jsou ode mě dost smířlivé, jedna v podstatě jen za to, že to tu vůbec vyšlo... Btw patrně jediný dokument BBC za mnoho let, který není zcela plytký (s tímto tématem ovšem nijak nesouvisí), je tento: http://www.csfd.cz/film/185579-power-of-nightmares-rise-of-the-politics-of-fear-the/ (ten ovšem pro svoji kontroverznost snad ani nebyl nakonec odvysílán). Kde jsou časy, kdy BBC znamenalo kvalitu a nezávislost? ()

mm13 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Taký európsky pohľad na prelomový moment v histórii stredovekého Japonska. Až príliš vyextrahované, zjednodušené a pomotané, ale aspoň riadne napínavé a s nádhernou výpravou. Šachová partia na pohľadanie! ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Každý díl této série mám velmi rád. Miluji hrané dokumenty, škoda že se jich netočí víc. Zatím nejpovedenější díl z této série. Velmi slušné výprava, realistické boje a dobová atmosféra, zřejmě velmi dobře odrážejí dobové události. Vynikající. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zajímavé a působivé nahlédnutí do japonské historie, Iejasu Tokugawa výrazná osobnost s pestrým životem a já jsem si jen říkala, ať to ještě nekončí, že bych o něm chtěla vědět víc..  Pěkně zpracované, krásná výprava, podmanivá atmosféra.. Moje jediná připomínka - bylo to krátké.. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Japonské reálie se svými samuraji a etickým kodexem cti. A i přes svoji věrnost jsou schopni intrikánského chování v zájmu osobní touhy po moci. A v době chaosu vychází jako vítěz ten nejchytřejší a nejodvážnější zároveň. James Saito v roli Ieyasa Tokugawi je věrohodný. Touha po moci, touha po vládnutí, touha po klíčové roli. Nejen válčení, ale i spojenectví je významným prvkem ve válčení. Nic není předem jasné, válčení japonským způsobem jsou složité šachové hry, kde rozhoduje tolik rozličných faktorů. Vítězí ten, kdo je nejschopnější zvládnout všechny taktické tahy. Příjemně hraný dokument. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Šógun mě moc nebral. Nevim, možná to je tou japonskou kulturou, ale nezažral jsem se do toho. Zpracování nebylo totiž vubec špatny. Taky za to muže to, že ty jejich jména a ksichty jsou hrozně zaměnitelny... Tokugawa, Mitsunari, Mototada, Hidetada, Hideyoshi, Hideyori, Hiditydy, Hadajaka, Hadakuna, Jakakuna? Ale přesto se mi tomu nechcou dat jenom 2 hvězdičky, takže asi tak... ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Bohužel přes vysoký rozpočet díl, s velmi malou informační hodnotou hodnotou, často dokonce zkreslující historické události. Zejména bitva u Sekigahary byla pojednána téměř jako lokální šarvátka a ne jako střetnutí, kdy na poli bylo takřka 200000 mužů. Je mi jasné, že 200 000 komparsistů asi těžko někdo zaplatí, ale jsou i jiné metody jak docílit dojmu velkolepého střetnutí. O fatálním nedostatku informací o politickém pozadí celého konfliktu ani nemluvě. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moc ma ten dokument nebavil oproti inym epizodam o znamych bojovnikoch davnej doby. Nemalo to podla mna stavu, ale to prostredie kde sa to odohravalo bolo carovne:) Len jediny boj ukazali v tomto hranom filme a to tiez len taky barsaky, aby sa nepovedalo:( ()

wirok 

všechny recenze uživatele

Šógun pro mě byl velmi milým překvapením. Tvůrci si dali s vykreslením skutečného příběhu z japonské historie opravdu práci. Dobová atmosféra působí velmi skutečně a neměl jsem problém se vtažením do příběhu. Masky jsou také krásné a skvěle doplňují opravdu slušně vypadající souboje odehrávající se navíc v atraktivních exteriérech. Jediné, co mi trochu kazí dojem, je kamera, která je místy trochu zmatená. Celkově však jde v této oblasti o velmi kvalitní dílo. ()

crackonosh 

všechny recenze uživatele

Průměrný film, který bych raději viděl v televizi než na DVD. Dobové japonské reálie jsou v pořádku, výběr herců je také ucházející, ale rušivý je dokumentární komentář, který se dal nahradit několika dialogy hlavních postav. Ač má snímek filmový formát, kamera je většinu času silně televizní, ale nebude to asi nedostatkem peněz, protože na obrazovce se vyskytuje velmi obstojné množství komparsistů a všichni herci mají vynikající kostýmy. Plusem je exotické prostředí, ale ani to nezachrání po všech stránkách průměrný film, který patří do televize. ()

Edit13 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O tomto válečníkovi jsem nevěděla vůbec nic, jsem ráda, že nám tvůrci nabízí nejrůznější postavy z celého průběhu lidských dějin a odlišných kultur. Škoda, že tu nebylo více samurajských bitev. Příběh byl velice zajímavý a náhled na nevšední a odvážnou Tokugawovu taktiku byl velmi dobře zpracován. Rozhodně si odvážný a inteligentní Tokugawa získal mé sympatie. ()

Reklama

Reklama