Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva opilí kovbojové zohaví prostitutku Delilah a šerif Daggett rozhodne, že místo trestu mají dát šéfovi bordelu sedm koní jako náhradu za "poškozenou" pracovní sílu. Pohoršené prostitutky dají dohromady své úspory a rozhodnou se najmout si pistolníka. Stárnoucí zloděj a bývalý pistolník William Munny díky své ženě pověsil zbraně dávno na hřebík. Po její smrti se jako chudý farmář stará o dvě malé děti. Přestože zpočátku nabídku prostitutek odmítne, nakonec ho vidina peněz, které by mu pomohly řešit svízelnou situaci, přinutí nabídku přijmout. Spojí se s přítelem Nedem Loganem a obdivovatelem slavných pistolníků Kidem a vydají se na cestu. Nejprve Munnyho přepadne zimnice, a navíc ho surově zbije šerif Daggett, když u něj v městečku objeví pistoli. Po neslavném začátku se však pistolníci přece jen pustí do "práce" a zabijí prvního z kovbojů. Zuřící Daggett chytí Logana a utýrá ho k smrti. To byla osudová chyba. Kamarádova smrt totiž změní unaveného a nemocí zesláblého Munnyho v nelítostného mstitele. (TV Nova)

(více)

Recenze (737)

golfista 

všechny recenze uživatele

Jediný western, který ukazuje americký západ bez příkras, což se ovšem nemusí všem líbit. Bylo to všechno trošku drsnější, než čím nás krmili do tohoto snímku ostatní. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 2004, Oscar 4 : Nejlepší film, Režie, Herec VR - Gene Hackman, Střih + 5 nominací: Herec HR - Clint Eastwood, Kamera, Výprava, Zvuk, Scénář ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

No tak dobrá...Eastwoodovo životní dílo, říkáte...tak s tím se ztotožnit nemůžu, a s těmi Oscary taky ne...možná je to film skvěle demýtizující Divoký Západ se všemi těmi kovbojskými hrdiny, ale to by byl každý western o starých psech unavených životem. Pokud by někdo měl odvahu ho natočit, říkáte? Odvaha bude, až někdo natočí životopisný příběh Charlese Mansona. Tohle je jen povzdech starého barda nad vlastní kariérou. Jinak nic proti Eastwoodovi nebo westernům nemám;) Na to jak málo se ve filmu uděje, je až neúměrně dlouhý, i když výstup Richarda Harrise za to do jisté míry stojí...tedy až do setkání s jistým šerifem, který je sice úžasná postava balancující kdesi mezi spravedlností a bezprávím, ale přišel mi jakoby vytržený z kontextu. Postava spisovatele je sice pro režijní záměr nezbytná, ale ve mně osobně vzbuzovala jen dojem komické figurky, a ve scénách kdy mu Gene Hackman vysvětluje jak to opravdu chodí na tom slavném Divokém Západě (což musí oddané fanoušky Vinnetoua opravdu překvapit:)), způsobil jen to, že jsem si pomyslel - na to snad není nikdo zvědavej. A mám dojem, že by na to přišel i pan spisovatel, potom co by svůj rukopis předložil vydavateli:) Jediný herecký výkon, který si na Nesmiřitelných cením, je ten, který předvádí Morgan Freeman. Clint Eastwood naštěstí kryje před zraky diváka patetické scény, ve kterých vyjde najevo jak hluboké občas bylo přátelství kumpánů jakými byli třeba Ned Logan a William Munny. Když Divoký Západ bez příkras, tak teda bez příkras;) Ohledně hudby bych jen podotknul, že Lennie Niehaus, který odvedl pořádný kus práce na Eastwoodově Dokonalém Světě, se tady zrovna dvakrát nepředvedl, což je trochu paradoxně vzato kolem a kolem ku prospěchu atmosféry Nesmiřitelných. Ale Unforgiven od Metallicy jsou podstatně lepší než od Eastwooda;) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Eastwood nekompromisně účtuje se žánrem, který z něj udělal hvězdu. Drsný, melancholický, meditativní, intenzivní. Klasika, která opovrhuje klasikou. 80% Zajímavé komentáře: Gemini, Damiel, Fr, pjotr76, ]V[()Rt ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Eastwoodova rozlúčka so žánrom, ktorú človek docení až časom. Demýtizácia Divokého západu dotiahnutá do dokonalosti. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nádherný western plný postav, který si pro svůj osud čekali a čekali, dokud jim je Clint Eastwood filmařsky nenačrtl a celé to dění tak finálně nezakončil. Od začátku cítíte, že tady ta osudovost postav je prostě jasná. Hlavní hrdina byl vrah a násilník, našel si paní, ta ho uklidnila, zplodila dvě děti, umřela a on tak dlí na statku uprostřed ničeho, sám s malými dětmi. Pak zjistí, že se někde na druhé straně amerického světa děje nekalost a pro očistění duše opouští své dvě asi osmileté děti a jde hájit zájmy ženy, která to v tu chvíli potřebuje. Všechno dobrý, Clint je tvrďák jasným coulem a všichni kolem něj stejně tak. Jen to tlačení na pilu je až moc okatý. Hodně věcí nedává logiku a největší nelogičnost je postava toho mlaďáka, kterej to všechno započne, ale přitom je dutej jak eloxovaná trubka. Já vím, že to Clint má rád, ale to poukazování na nezkušené mládí tu trošku přepálil. Filmařsky dobrý, ale dějově trošku jednodušší. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $14,4miliónaTržby USA $101,157,447Tržby Celosvetovo $159,157,447║ Prichádza ošuntelí pištoľník vo výslužbe, ktorý má problém aj niečo trafiť pokiaľ si troška neuhne. Komornejší Eastwood sa pomaly ale isto dopracováva do vytúženého finále, kde ho poriadne naserú a tak im to aj patrične nechá zlíznuť. /80%/ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Eastwoodovi se podarilo natocit snimek, ktery jsem od nej uz opravdu necekal - kvalitni western, kteremu s podarilo na chvili vzkrisit tento uvadajici zanr je prehledem skvelych hereckych vykonu. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Clint zabil poslední naděje, že by se vrátil western ve své dávné kráse. Už tu nejsou padouši v černém a hrdinové v bílém a nebo když už, tak sympatičtí zloduši v šedém. Šerif je bastrd, hlavní hrdina je vrah a všichni kolem ustrašení ubožáci. Kurvy nejsou ctnostné panny, ale kurvy. Já si všechny kovbojky protrpěl. Ať to bylo Sedm statečných, Mayovky a různé další. Jedna vyjímka tu však byla - Eastwoodovky (ne, Leonovky - Tenkrát na západě mě nudilo) ... Je tedy příznačné aby zrovna tenhle pán zničil veškeré chlapecké ideály o divokém západě. A já mu za to děkuji. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Eastwoodovo životní dílo. Skvělá demýtizace Divokého západu, kde zabíjet je dřina a ještě větší dřina je umírat. Clintova tlumená režie s důrazem na realističnost dociluje sugestivního účinku. Pomáhají mu skvělí herci hlavně Gene Hackman (spousta různých cen včetně Oscara) a Morgan Freeman - sám ale také hraje výborně. Moc se mi líbila konfrontace toho co vyprávěl Harris pisálkovi s tím, co zažil Hackman. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Stárnoucí režisérský mistr natočil mistrný film o konci jedné éry, o stárnoucích pistolnících, o tom, že nic netrvá věčně a nádherně postihl ono tajemné mystérium, kterému se říká Divoký západ. Jeden z nejlepších westernů všech dob, a to nejen tím svým demýtizačním aspektem... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood to prostě s westernama umí, i když tentokrát to vzal z naprosto odlišného konce. Místo super neporazitelného pistolníka bez bázně a hany tady máme bývalého super neporazitelného pistolníka co zabíjel ženy i děti a kterému na stará kolena dělá problémy i taková samozřejmost jako nasednout na koně. Oceňuji hlavně takovou tu realističnost. Zabít člověka tu není tak jednoduché viz. scéna "zabil jsem ho když sral." Navíc tu vlastně není ani žádnej vyloženě "hlavní hajzl" protože postava Genea Hackmana jen dělá svou práci a na divokym západě jí musíte dělat trochu drsnějšim způsobem. Finální přestřelka je taková třešnička na dortu na konec. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Jmenoval se Wiliam Munny a byl to notoricky známej zloděj a vrah, člověk zvrhlej a neřestnej, s dispozicí k alkoholismu. No a tomu v roce 1878 umírá žena na neštovice. V nelehký době se nechá zlákat na odměnu za smrt dvou kovbojů, kteří pořezali děvku. Při tý prácičce se setkává s Little Billem, šerifem, kterej nenávidí vrahy a rozmlátí na hadry každýho, kdo přijede do jeho města porušit zákon.... To co následuje, není žádná akční jízda. Jen dialogy, dialogy a dialogy, ze kterejch je cejtit (pomalý) stupňování napětí. To napětí postupně přerůstá do dusna, který by se dalo krájet. A když Clint pronese ,,A TEĎ JSEM TADY, ABYCH ZABIL TEBE ŠERIFE", běhá mi mráz po zádech. Výrazná je hudba i zvuk (krásný bouřky). A herecký výkony. William Munny je ještě lepší než ,,Dirty Harry" a exelentní je v roli šerifa G.Hackman. Taky M.Freeman je parťák k pohledání. A malejm pinďourům bych se nesmál... ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Kultovní Western s Clintem Eastwoodem a Morganem Freemanem. Rozhodně se jedná o solidní kus filmařiny, ale že bych z filmu spadl na zadek to nejspíš ne. O akci tenhle Western není, protože je zde jen jedna přestřelka v závěru a stejně za moc nestojí. Spíš to stojí na hereckých výkonech a výpravě, které se sice nedá nic vytknout, ale od vyhlášeného Westernu jsem přeci jen čekal něco víc. Určitě bych uvítal slizského záporáka s hrdlořezy ( Né Šerif nestačí), minimálně jedno přepadení vlaku, velkolepější přestřelku či naháněčku na koních a to vše zde bohužel chybí.Přesto těch 70% filmu dám, jelikož jsem se nenudil a kouká se na to poměrně dobře, mírnému zklamání se však ubránit nemohu. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto vynikajici western. Skutecne asi to nejrealistictejsi, co jsem v tomhle zanru videl. Samotna zapletka sice neni nijak zvlast originalni, jenze oproti jinejm podobnejm filmum tu je spousta odlisnosti. Hlavne ustredni trojice nejsou zadny hrdinove, ale dva unaveny stary kovbojove a jeden poloslepej nadsenej mladik. A i kdyz tu neni nijak moc prestrelek, plne to vynahrazujou vsechny ostatni sceny, at uz se jedna o rozhovory nebo o Hackmana, kdyz nekoho vyslycha. Kamera je naprosto nadherna a celej film vyborne podkresluje nijak zvlast velkolepe pusobici, ale nadherna hudba. Ale i presto mam k filmu par vyhrad. Za prve, proc si nejaka zenska brala Eastwooda, kdyz byl takovej jako tvrdil. Coz ovsem Eastwood sikovne vyresil epilogem. Druha vec je spousta historek o jeho mladi. Tady zamrzi absence flashbacku. A treti a asi nejvetsi vyhrada se tyka zaverecne promeny Eastwooda z cloveka, kterej nechce alkohol, netrefi se nicim jinym nez brokovnici a to jeste na vic pokusu a neudrzi se na koni, v cloveka, kterej vystrili pulku hospody. Ale je fakt, ze motivaci mel a i tohle Eastwood sikovne vyresil. Z historek co tak povida je zrejmy, ze v 90% prestrelek byl namol a kdyz se nakonec napil a zacal strilet, tak se to da brat jako duvod, proc se trefil. Proste ne kazdej je lepsi, kdyz je strizlivej. Oskary za film, rezii a strih jsou naprosto zaslouzeny, jeste bych prihodil za kameru, scenar a zvuk. Trochu mi ale nesedi oskar pro Hackmana. Byl vybornej to nepopiram, ale lepsi mi prisel Eastwood, kterej byl naprosto dokonalej. I kdyz je fakt, ze takle zaporne jsem Hackmana asi jeste nevidel. Ale zase kdyz chtel udrzet poradek, tak nemoh bejt svatousek. Ostatni herci, ktery jsem nezminil, byli taky vyborny, hlavne Morgan Freeman. Timhle me Eastwood mile prekvapil a utvrdil me v tom, ze je jak vybornej herec, tak vybornej reziser. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// V žádném jiném žánru se netočí tak nádherné filmy jako ve westernu, a žádný jiný western nemá tak nenapodobitelnou atmosféru jako tenhle. Eastwood natočil fantastickou dekonstrukci něčeho, na čem si de facto postavil kariéru, natočil film, který nemá dobré a špatné postavy, jen kupu lidí, kteří se řídí svými vlastními pravidly, film bez předsudků, nadčasový, ale především s velkým srdcem v podobě Eastwooda samotného. A já si musím každých pár let připomenout, že ještě spolu s Tenkrát na Západě se jedná o nejzásadnější dílo, co v tomhle směru kdy vzniklo. Absolutní masterpiece. "I don't deserve this... to die like this. I was building a house." "Deserve's got nothin' to do with it." ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Anti-hrdinský temný western o stárnoucích legendách a nesmyslnosti mnoha mýtů spojených s divokým západem. Co mě zaujalo, že se to odehrávalo kolem Kansasu, ale celý natáčelo v Kanadě - krajinky to byly moc pěkný. V celku podívaná přesně co jsem si od stárnoucího Eastwooda sliboval. Charaktery baví, stejně tak stín co si táhne hlavní hrdina, v závěru pěkný drsný zúčtování. [2. projekce - 4K Alamo Drafthouse 8/2017] ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Vynikající realistický "noir" western v režii Clinta Eastwooda, k tomu v hlavních rolích Hackman, Eastwood, Freeman - a ještě Richard Harris jako Anglický Bob. Je tam všechno z westernů - zbraně, zabíjení, pomsta,... Jen romantika zmizela a zůstal strach a boj o holé existence. Třem nájemným zabijákům je ze střílení lidí na blití, každého vedou jiné důvody. K tomu Hackmanův sadistický šerif, anglickou královnou i zbraněmi provokující Bob a zbabělý pisálek. Temná atmosféra je všudypřítomná, ostatně děj začíná v ohradě s prasaty, dál to není lepší. Trailer: http://www.sms.cz/film/nesmiritelni/ukazka ()

Související novinky

Poslední Wolverine bude westernový?

Poslední Wolverine bude westernový?

15.07.2015

Hugh Jackman se stále drží rozhodnutí, že bude třetí Wolverine jeho posledním mutantím filmem. Příští rok se ještě mihne v X-Men: Apocalypse, aby mohl tvrdit, že nevynechal ani jeden díl úspěšné ságy… (více)

Nesmiřitelný Artuš

Nesmiřitelný Artuš

21.03.2015

Guy Ritchie (Sherlock Holmes) právě začal natáčet Rytíře kulatého stolu. Jeho nový film nám představí krále Artuše a spol. hezky od začátku, takže není zas takový problém, že se objevil konkurenční… (více)

Rambo bude párat Mexičany

Rambo bude párat Mexičany

24.06.2014

Vietnamský veterán John Rambo ještě nevytrhnul svůj poslední ohryzek. Od filmového debutu akční legendy uplynulo 32 let a opět se před námi začíná rýsovat její páté dobrodružství. Na relativně… (více)

Rambo se přesouvá do televize

Rambo se přesouvá do televize

23.08.2013

Rambo: Do pekla a zpět z roku 2008 nebyl žádný komerční trhák, ale fanoušci akce ocenili jeho žánrovou čistotu a snímek si pamatujeme jako důstojný návrate Slye do slavné role. Dlouho se mluvilo o… (více)

Reklama

Reklama