Reklama

Reklama

Stalinova kariéra

  • Česko Stalin - Pravdivý příběh o muži z krve a oceli (více)
Itálie, 2005, 87 min

Hrají:

Josif Vissarionovič Stalin (a.z.)

Obsahy(1)

Josif Vissarionovič Stalin byl jedním z nejkrutějších diktátorů v celých lidských dějinách. Jeho pohřbu 9. března 1953 se zúčastnilo 5 milionů lidí. Pohřeb hodný Boha pro jednoho z největších zločinců dějin. Během své třicetileté hrůzovlády způsobil samozvaný ,,Otec národů" smrt 20 milionů lidí. Jak se z ušlechtilého cíle jednoty a rovnosti stane zvrácená noční můra? Jak se mohlo toto v chudobě vyrůstající týrané dítě a omezený pseudorevolucionář stát hlavou největší země světa? Tento dokument zkoumá tyto otázky díky dosud nepublikovaným snímkům z historických archivů. Nyní máte poprvé možnost nahlédnout do temného období sovětské historie v barvách - dvě třetiny archivních záběrů byly dodatečně kolorovány, přičemž zbytek byl již původně natočem na barevný film. Výsledkem je reálná podívaná, jež skvěle vystihuje atmosféru doby. Postavy dávných dramat ožívají a stejně tak i vojenské přehlídky na Rudém náměstí dýchají skutečností. (MIDO FILM)

(více)

Recenze (22)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Historie komunistických zvěrstev a jejího hnacího motoru Josifa Vissarionoviče Stalina, který připravil o život přes 20 milionů lidí. 80% ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Přihlédneme-li k faktům, tak jde o film zdařilý, který je sestaven výlučně z autentických filmových dokumentů a podává stručně názorový výklad nevyčíslitelných odporných zločinů Josifa Vissarionoviče Džugašviliho a jeho mechanismů nekontrolované moci. Připomeňme si, že děsivá pravda hrůzovlády Stalina je mnohdy ještě komunisty zpochybňována. Dle mého soudu považuji sestříhané zpravodajské snímky za zcela ojedinělé a zákonitě musí každému sdělit jaksi více, než jen pouze popis historických událostí. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zařadit maximum autentických záběrů z dané doby je zřejmě nejůčinnější způsob, jak uvěřitelně sdělit, jaké zrůdné monstrum byl Stalin - a světonázor, který po sobě zanechyl. ()

bassator

všechny recenze uživatele

Na DVD můžete shlédnout i pod názvem - Stalin - Pravdivý příběh o muži z krve a oceli / Rudý diktátor Stalin. Dokument se skládá z dvou částí - první část - Rusko od Romanovců ke Stalinovi a druhá čast - Stalinova éra ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem o Stalinovi více dokumentů. Tento je zdařilý. Neuvěřitelné monstrum, zrůda, která zachránila Rusko a Evropu před holokaustem Hitlerem a vyhrála druhou světovou světovou válku. ˇHrdina, který rychle industrializoval feudální zemi zotročením milionů obyvatel v Gulazích. Vůdce, který vyhladil hladem, nebo zastřelením miliony obyvatel vlastní země. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Perfektný životopisný dokument, ktorý otvorí oči mnohým. Je mi ale ľúto, že sa tu stále medzi nami pohybujú stalinisti, ktorí všetko popierajú. Človek, ktorý má na svedomí okolo 20 miliónov životov a ktorý povedal:„Smrťou končí každý problém. - Žiadny človek, žiadny problém.“, človek ktorý nemal úctu k životu, k ľuďom a trpel stihomamom, má žiaľ stále svojich následovníkov. Nech sa podobných dokumentov točí čo najviac. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Ozaj búrlivý vývoj, ktorý však priniesol veľa skazy a smrti. Možno keby na čele Ruska nestáli Lenin a Stalin, ale niekto rozumnejší, nie z tej židovskej a neruskej partičky oplývajúcej agresiou, možno ani Rusi sa nečinili, neviem, no čo viem, až tak veľa ich nešéfovalo, tak by to dopadlo inak. Áno, najlepšie, keby tam bol niekto z budúcnosti, tak by to dal do poriadku, no ktovie, ako by sa vyvinuli dejiny. Zrovnoprávniť a rozdať majetky podľa počtu členov ešte nemusí byť výhra, ak sa vedie občianska vojna, dobyvačná vojna, obyvateľstvo je zaostalé ohľadom vzdelanosti, či zle funguje aj zdravotníctvo, skrátka všetko a ak sa expanzia nepremyslí a ide takým tempom, že následne sa berie chudobným aj posledné od úst a rušia sa aj tie posledné výhody, no najhoršie je, ak si niekto vymyslí teror, pre akési upevnenie morálky a zastrašovanie. Tiež mám pocit, že v počtoch obetí je nejaký zmätok, čítam veľmi odlišné čísla na internete a počúvam v týchto dokumentoch. Počet obetí prvej svetovej vojny sa na ruskej strane pohybuje okolo 3 mil. zrejme, no občianska vojna vraj mala až 9 mil., každopádne to boli šialené čísla vzhľadom na to, že vtedy zúrila aj španielska chrípka a iné pohromy. Ukrajinský hladomor mal na svedomí tiež vraj okolo 8 mil. a 2. svetová vojna až okolo 27 mil. sovietskych občanov, no tieto čísla sa často mixujú so stalinistickým terorom, kde jeho hrôzovláde spojenej s pochybeniami vo vojnách pripisujú až 50 mil. obetí. No zdá sa, že aj keď Stalin mal veľké počty mŕtvych len za štatistiku, tak ani v tomto nemajú poriadok a potom jasné, že niektorí novodobí komunisti, teda podľa mňa skôr boľševici, tomu neveria. Tento film bol krásne chronologický a podrobný a určite stojí za to vidieť. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý dokument se spoustou dosud nezveřejněných snímků i informací (detaily o dětství, vztahu k otci, matce ap.). Vývoj a růst jednoho z největších tyranů této planety. A také vývoj jeho psychické nemoci, která z něj vlastně po celý život dělala velmi osamělou osobu. V posledních cca 10 letech žil už jen kult, všemi Rusy zbožňovaný a přitom vraždící. Jenže nikdo nevěřil, že strůjcem zla je milovaný otec ruských dětí ... Doporučuji všem, kdo mají rádi historii i politiku. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Pokud by se konala soutěž o nejbrutálnější tyrany moderních dějin (a snad i celé historie), první místo by zcela bezkonkurenčně zaujímal Josif Vissarionovič Džugašvili - později známý jako Stalin (muž z ocele). Tento dokument to nejen dokazuje, ale i podtrhuje. Zajímavými dobovými materiály převedené nejmodernější technologií do barvy nám Stalinova kariéra představuje profil jednoho z nejbrutálnějších diktátorů lidských dějin a přibližuje politiku, strach, vyvražďování i nesmyslnost socialistického režimu ve 20 až 50 letech 20. století. Jedná se o dobu, která by stejně jako holocaust neměla být zapomínána. Vždyť přece vyhlazovací tábory - Gulagy vzešly ze Stalinovy hlavy. A ať si říkáme o Hitlerovi co chceme, Stalin dokázal systematické vyvražďování dotáhnout tak daleko, že v Rusku po jeho krutovládě nebyla snad žádná rodina, která by pod jeho rukou nepřišla o někoho blízkého. Přesto pro něj po jeho smrti milióny lidí plakalo a páchaly se sebevraždy. Tento dokument řekne o tomto muži vše důležité. Ukáže vám ho jaký skutečně byl a to navíc formou velice zajímavou. Jednoduše řečeno... u tohoto historicky zaměřeného dokumentu se určitě nudit nebudete. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Západ je Západ.¬         Tento dosti obsáhlý dokument o diktátoru Stalinovi, uchopivším moc v Sovětském svazu po smrti Leninově, ukazuje řadu podrobností jak z politického, tak i osobního života Džugašviliho (jeho původní gruzínské příjmení). Tomu, kdo nečetl třeba knihu Stalin od ruského spisovatele Medvěděva a chce se poučiti o dějinách vzniku a rozvoje Sovětského svazu i Stalinovi samém, může tento snímek mnohé říci. Říkám však budoucímu diváku, aby bral ne snad jednotlivosti, ale celkový dojem, dopad na něho, kriticky a s odstupem a aby se raději pro dokreslení poučil i z jiných pramenů, které Stalina ne snad přímo omlouvají, ale vidí jej a jeho dobu očima Veliké Matky Rusi. Teprve potom bude moci býti, skutečně obohacen, nestranným a vidoucím. Takových pramenů je mnoho, velká část jich pochází přímo od Rusů, dějinných účastníků, to jsou ty nejlepší, ovšem na pochopení nejnáročnější (jako příklad uvedu rozsáhlé dílo Ruská revoluce od Lva Trockého, porevolučního ministra vnitra — navíc obsahuje množství dobových fotografií). Dalším klíčem k souhrnnému pochopení je soudobá literatura (před- i porevoluční — Gorkij, Ilf, Zozulja, Bulgakov, ...) a poezie (Majakovskij, Blok, ...) a jako doplněk tohoto základu lze k dokreslení čísti i vybrané Leninovy a Stalinovy spisy. Příručky druhu našich středoškolských učebnic nebo tohoto snímku vám ve skutečnosti skutečnost zamlží. Proč? Protože popisují jevy prozápadníma očima, jakoby z jedné strany barikády. Nebudete-li se dále vzdělávati, budete ve skutečnosti dále nevzdělanými, a co hůř, zmanipulovanými jedním stranným pohledem. Říkám vám na rovinu: Je lépe nevěděti nic a nemíti názor (to žádná ostuda není, věřte mi), než přijmouti názor poplatný.¬                 Tolik tedy k tomuto poučnému a obsáhlému snímku, jenž se tváří nestranně, ale ve skutečnosti není dalek (aniž by si toho tvůrci byli vědomi, myslím) propagandy. Nelze jej proto hodnotiti vysoko — tak lze hodnotiti věc, jež rameny svých úhlů pohledu podepírá celek jako nosná konstrukce. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Ano, ano, to je dokument o Stalinovi, ve všech směrem perfektní a který jsem tak dlouho hledal. Konečně nikterak neamerikanizovaný dokument, ba dokonce ani dokument z domácího Ruska. Tvůrci jsou Italové, tedy neutrální země, která uplatnila smysl pro vylíčení pouhé pravdy, bez špetky propagadny. Vše podstatné jsem zde nalezl (ikdyž některé věci by se mohly ukázet více do detailů, ale to už je pouhá maličkost). Menší výtku mám k ukázané poválečné mapě světa, kde se pod sovětskou rudou nadvládou ocitlo Polsko, Československo, Maďarsko a Východní Německo - ano, tyto země přijaly komunistický režim, ale pořád zůstavaly samostatnými zeměmi a do Sovětského svazu nepatřily. Ovšem s přihlédnutím ke zbytku dokumentu mi ani tato menší vada na kráse nemůže zhatit mou radost ze shlédnutí dokumentu. Jinak chválím metodu zařezení autentických záznamů, který provázely celý film - a navíc v barvě! Za to tvůrcům díky! ()

Honzeek95 odpad!

všechny recenze uživatele

Co je na tomto příběhu pravdivého? Snůška lží a vymyšlených citátů, snažících se očernit snad úplně všechny. Jedna lež za všechny: v dokumentu se tvrdí, že po druhé světové válce Stalin získal východní Evropu, kde vládl SSSR více než půl století. Takovýmito lži a dalšími polopravdami je nasycen celý dokument. Nejvíc mě ale vytáčely právě ty "citáty" kdy jako kdyby promlouval Hitler a bylo řečeno něco, co by nikdy říct veřejně nemohl, protože by tím ztratil doma kredit. To samé tedy asi bude platit i o Stalinovi, jenže to nemám jak ověřit. Záběry pěkné, to je tak vše. Přeskakování o x měsíců či let dopředu, neprovázanosti v dokumentu, vytržené události z kontextu doby a ukrutná snaha nezmínit byť jen jedno pozitivum o Sovětském svazu. Už se těším na dobu, kdy se o Stalinovi a Hitlerovi bude mluvit v širším kontextu, bez propagandy, lží a polopravd. Nikoli s cílem udělat z nich naprosté satany a přizpůsobit tak tomu dokument s tím, že budou zmíněny jen ty největší prasárny, ale podívat se na to také z jiného úhlu pohledu. Zhodnotit, co fungovalo, co nefungovalo, zamýšlet se nad kontextem doby, chováním zahraničních politiků a podobně. Brečíme tady nad propagandou Hitlera a Stalina a přitom Spojenci mají propagandu úplně stejnou - plnou lží a bezohledné démonizace. Hitlerův režim démonizoval demokracii a komunismus, Stalinův režim démonizoval fašismus a kapitalismus a současný ("kapitalisticko-demokratický") režim démonizuje Hitlera a Stalina, přičemž si hraje na nejsvobodnější a nejobjektivnější režim všech dob. Jeho využívání lživé propagandy je ale často stejně nechutné, jako bylo za obou dalších zmíněných režimů. Jeden režim vraždil Židy, druhý svoje vlastní lidi a třetí Vietnamce a obyvatele Středního východu. Mají si tyto režimy navzájem co vyčítat? Zkuste si natočit dokument s názvem "Co se Hitlerovi a Stalinovi povedlo?" a novodobí cenzoři vám neumožní dokument prosadit. Zamysleli jste se už někdy nad tím, proč Hitler a Stalin jsou tak strašní darebáci, ale největší válečný štváč v historii Napoleon je udatný a čestný vojevůdce? Ne? Tak já vám to řeknu; všechno je jen otázka pohledu a interpretace a hlavně - politických cílů. Myslíte si, že vybombardovat celé Německo a Japonsko včetně civilistů je super hrdinský a udatný čin, který vyhrál "té dobré straně" světovou válku? Kolik tisíců lidí zemřelo v napalmové agónii? Aha, o tom se vlastně nemluví. No jo, proč by taky. V nacistickém Německu přece taky nemluvili o koncentrácích, v SSSR se nemluvilo o gulazích, tak proč by Spojenci mluvili o vybombardování civilních měst bez vojenských cílů a proč by USA mluvilo o vraždění ve Vietnamu a na Středním východě nebo o detonaci svých činžáků? ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Zdařilý dokument připomínající Stalinovy zločiny, jeho vládu a utrpení sovětských lidí. To vše se odehrává na pozadí unikátních a zajímavých archivních záběrů. ()

Moiseiwitsch 

všechny recenze uživatele

Jako historik jsem se toho moc nového nedozvěděl. Pro malou minutáž jsou některá fakta značně zjednodušená a nekomplexní. Nemám rád dokumenty, které vše líčí jako pohádku o Ježibabě. Ani jeden dokument, ani jeden kontroverzní fakt - vše je naprosto jasné. O tom prostě historie není. Kdo má alespoň trochu načteno, tak ví co mám na mysli. Snažit se shrnout v tak malém časovém prostoru historii Ruska od konce carismu do konce 2. sv. války je nemožné a musí být zjednodušující. Přečtěte si literaturu od různě orientovaných autorů z různých zemí - např. Oleg Chlevňuk, paměti státníků atp., lidí, kteří pracovali s archivními materiály a pak se podívejte tak za rok na film znovu. Pulty knihkupectví jsou přeplněny 20. stoletím. Z historické produkce je to tak 50% a kolik tam najdete prací od ruských historiků??? Tím nechci tvrdit, že práce od britského či jiného západního historika musí být špatná. Ovšem pokud začnu psát o Apačích nebo o Wilsonovi, tak asi to taky nebude takové jako od amíka. Kolik knih cituje jakýkoli archivní dokument??? O kolchozech, sovchozech, NEPU, Stolypinově ferormě by se dala napsat jistě řada děl. Kolik jich máme v knihkupectví? Vždy se to semele pod pár frází a hesel, včetně dokumentů jako je tento. Možná pokud ovládá člověk ruštinu... Problémem jsou také uzavřené a jen na krátké období znovu otevírané ruské archivy, dlouhé archivní uzávěrky atp. To samé je ovšem v západním světě. Příjem informací přece musí vést také k zamyšlení, ke kritice a ne k automatické reprodukci toho co jsem kde viděl či slyšel. Pokud se v první části nastoluje u diváků dojem mohutné modernizace a industrializace Ruska už za carismu - nejsem si tím tak jist. V cca 130 - 140 000 000 Rusku bylo cca pouze 1 000 000 dělníků v továrnách. Při takové velikosti pracovní síly je velice sporné mluvit o rozsáhlejší industrializaci za carismu. Jednalo se o zaostalou a agrární zemi! To je popuze jeden detail, který tvůrcům takovýchto dokumentů uniká. O připravenosti či nepřipravenosti SSSR na útok nacistů se vedou spory dlouho - s jednoznačnými soudy bych byl také opatrný. Paměti gen. Ludvíka Svobody (druhý necenzurovaný svazek) je např. zajímavým svědectvím. Mohl bych ve výčtu pokračovat. Historie není pouze černá nebo pouze bílá. Druhý díl je mnohem zajímavější i kvůli unikátním záběrům. Budování kultu Stalina atd. Jen se mi nezdá jednoznačné tvrzení, že se životní úroveň obyvatel zhoršila ve třicátých letech - oproti dřívějšímu období carismu nebo občanské válce??? Pokud je to na základě natočených žebráků v ulicích, tak ty najdete na jedné z nejbohatší ulici v Berlíně - Friedrichstrasse i dnes - o 85 let později a jedná se o Německo!!! Nevím, kdo by dokázal ve třicátých letech tak rostoucí populaci rychle nakrmit, rychle a kvalitně ošatit a zajistit rychlou výstavbu bytů. Nesmíme zapomínat, že Rusko bylo oproti západu stále o cca 100 let pozadu v mnoha ohledech. ()

Phantasma 

všechny recenze uživatele

Obsah tohoto dokumentu by měl být zařazen do povinné výuky minimálně na základních školách, spousta hloupých lidí ještě stále neví, co komunismus znamená a nezná jeho následky. To, že učebnice dějepisu ukazují jen fašismus je obrovská chyba. V učebnicích všude jen fotky koncentračních táborů z nacistického Německa, ale ono to přitom všechno pochází z Ruska. ()

Guran 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle dokument je jdním z nejlepších co jsem kdy viděl. Perfektně zkolorované záběry vylepšují samotnou atmosféru. Samotný dfilm vám potom bude nahánět hrůzu, poněvadž to co Stalin způsobil v Sovětském Svazu je neodpustitelné a budete tohoto člověka fakt nenávidět. ()

kpt.Johanson 

všechny recenze uživatele

Dokument výborný. Věcný a v tom časovém rámci asi i obsažný. Jeho problém vidím v jisté snaze nebýt přehnaně kritický... Něco takového jako kdybych v 92 natočili dokument o zločinech komunismu. Jmenujeme co se stalo, včetně největšího zvěrstva, ale nějak zapomeneme říct, že to je zvěrstvo. Na rok 2005 mi to přijde tak nějak moc umírněné. Zastánce komunismu to pak může dovést jen ke zhodnocení "Chyby se staly" ale můžeme jet dál. Jako by se to snažilo nedělat nějaké výrazné soudy... Což je s pohledem na počty mrtvých trochu v nesouladu s tím, jak se dělají dokumenty o Nacistach. prtože obě tyto demagogie i jejich paláši jsou si prakticky rovni, komunismus snad dokonce dalece převyšuje sílu vykořistění. A to jednoznačné odsouzení je něco co tu chybí. Asi ve snaze se tvářit jako objektivní... Jenže to pak nemá žádnou morální hodnotu. Krom toho, že když zabijete moc lidí a ostatní se vás budou bát, tak umřete bez pomoci a sám... A to si přiznejme egomaniakům jako poučka moc nestačí. ()

Reklama

Reklama