Reklama

Reklama

Ježíš je normální!

  • Slovensko Ježiš je normálny! (více)
všechny plakáty
Trailer
Česko / Slovensko, 2008, 67 min

Obsahy(1)

Dokumentární film, který klade otázky související s tématem víry, manipulace a výchovy dětí v kontroverzních křesťanských skupinách. Režisérka fimu, Tereza Nvotová jako malé dítě chodila do bilingvální "Školy budoucnosti".

Byla tam vychovávána americkými misionáři, kteří patřili do charismatického křesťanského Hnutí víry. Děti se v této škole kromě angličtiny učily uzdravovat, mluvit s Ježíšem, zpívat s rukama nahoře a patřit do elity "vítězů" nad ďáblem. Když Tereza po deseti letech procházela prostranstvím u pražského metra Anděl, někdo na ni znenadání začal křičet, že ji Ježíš miluje. Byli to členové církve "Triumfální centrum víry" uprostřed své pouliční evangelizace. Tereza se tehdy zarazila, vzpomněla si na své dětství a na příští shromáždění církve se zašla podívat.Po dvou letech sledování této skupiny vznikl film. Potkáme v něm Tereziny bývalé spolužáky ze "Školy budoucnosti" s jejich třídním učitelem a dozvíme se, jak na své dětství pohlíží dnes. Zároveň budeme mít šanci shlédnout unikátní záběry zevnitř kontroverzního křesťanského společenství. Kromě dospělých se setkáme i s dětmi členů církve a absolvujeme s nimi „dětskou konferenci“, kterou „navštívil Ježíš.“Dokument si neklade za cíl odpovídat na složité otázky víry. Chce otevřít dveře diskusi, kde končí hranice svobody a začíná manipulace. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (218)

Popluh 

všechny recenze uživatele

Nebudu ani tak hodnotit samotný dokument, který se mi líbil ačkoliv ani tak nekladl otázky jako spíš ukazoval, vlastně by mě zajímalo, jaké otázky by měl při zobrazení čirého fanatismu a šílenství ukazovat. Spíš mě udivuje zdejší nespravedlivé hodnocení, kdy snad víc jak polovina hodnotících dokument odsoudila na základě sorty lidí, která se pohybuje před kamerou. K odsouzení by to bylo jen kdyby se jednalo o propagační video té náboženské skupiny. Ale to Ježíš je normální není v žádném případě. Potěší, že Nvotová nevtlouká do filmu svůj názor a na rozdíl od svého bývalého učitele se nesnaží nikoho manipulovat, ale pouze ukazuje a je pak na každém divákovi, co si z toho vezme a jaký si na to udělá názor. Já třeba na základě tohoto dokumentu absolutně pohrdám všemi podobnými "Ježíšofily", ale bylo by mi to tak nějak jedno, KDYBY se nesnažili vnucovat svou víru malým dětem, který z toho nemůžou mít rozum. Něco tak odporného se jen tak nevidí, ale dát jen kvůli tomu dokumentu, který se na to snaží poukázat, odpad! je naprosto zcestné lidi! ()

Siegmund odpad!

všechny recenze uživatele

Abych řekl pravdu, nevím, jak mám tento film hodnotit. Námět? Zpracování? Obsah? O hereckých výkonech se mluvit nedá, protože to je dokument. Jako dokument je film zpracovaný docela dobře, Námět dokumentu je zajímavý. Ovšem co mě děsí, je obsah filmu. V nebetyčné demagogii spatřuji obrovské nebezpečí. Hlavní řvoucí protagonista je pro mne ztělesněním ďábla. Je do nebe volající, že uzdravoval jen zdravé lidi, zatímco u lidí na invalidním vozíku se o to ani nepokusil. Kdyby to opravdu fungovalo, tak bychom neměli lidi s amputovanými končetinami, protože dle filmu, v pohodě dorůstají lidem končetiny nové. Takovými a ještě horšími nesmysly je film doslova prošpikován. Měl jsem co dělat, abych se na něj dodíval až do konce. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nebudu komentovat dokument po jeho filmařské stránce, ale po stránce obsahové. Ta mě totiž dokonale zvedla krevní tlak. Ježíš je určitě normální, jenže někteří lidé okolo ne. Nevím jestli se dá považovat psychosomatický záchvat malého chlapce za komunikaci s Duchem svatým. Nechci nikomu brát jeho víru, ať si každý věří čemu chce. Vnucovat víru malým dětem mi příjde nenormální, vždyť z toho nemohou mít rozum. Nejsem věřící, i když jsem pokřtěná. Já považuji víru za prostou obranu lidské mysli před svým okolím. Pokud se s něčím nedokážete vyrovnat, hledáte logicky podporu jinde a jste labilnější k jistým věcem, jste snadno zmanipulovatelní. V podstatě se mladá začínající režisérka pokusila vyrovnat se svou vlastní minulostí a vyrovnat si tak všechny účty. Členů Triumfálního centra víry je u nás pár stovek a na většinu věřících nebo nevěřích působí jako vyšinutí klauni. Nechci nikoho urážet, ale je to tak. Jen si je pozorně prohlédněte. Máte možnost je potkat na Andělu, na prostranství před knihkupectvím. Postávají tam s kytarou a tváří se šíleně nadšeně. Až mám někdy pocit, jestli nejsou něčím nafetovaní. Třeba ano. Musím souhlasit s tím, co se píše v textu distributora. Dveře diskuze jsou dokořán. ()

willow666 

všechny recenze uživatele

To už není jenom obvyklý výsměch všudypřítomné hlouposti některých více ovladatelných lidí, ale nechutná manipulace s dětmi a lidmi, kteří mají nějaký problém, jehož magoři jako tihle mohou lehce využít. Upálit by bylo málo. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Podívá-li se na tento dokument soudný člověk, nebude moc chápat, co dokáže lidi takhle zblbnout, že naslouchají vyšinutým fanatikům. Určitě se naštve, když uvidí, jak se manipuluje s dětmi. A nakonec bude zklamaný, že se mu dostalo jen velmi povrchního pohledu na dost závažné téma. Škoda, že se do toho režisérka nedokázala pořádně ponořit. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Extatický řev, bláboly spatra, „uzdravování“, „chvály“, manipulace s malými dětmi, všechno „totální“ a „absolutní“, „síla“ a „Ježíš jako neskutečnej borec“. Takhle syrově je dokument mnohem působivější, než kdyby v něm vystupoval kdovíjak erudovaný odborník na sekty s vysvětlujícím komentářem. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Tohle vymývání mozků by mělo být trestné. Haleluja! Ať jsi věřící nebo ne, shlédní tenhle dokument o pošahaných lidech. Haleluja! Doporučte tenhle dokument všem známým. Haleluja! Šiřte ho dál! Haleluja! Už mě z toho dočista jebe. Haleluja.Tu, co za každým slovem říkala Haleluja, bych praštil tím mikrofonem do hlavy, aby se probrala.Haleluja! Doporučuji shlédnout. Haleluja. Dík Terezko za tenhle dokument, ikdyž dávám tak malé hodnocení, rozhodně to stálo za to. Haleluja! A navíc jsi docela pěkná a sympatická baba. Haleluja! Měl jsem hříšné myšlenky.Haleluja! ()

johny89 

všechny recenze uživatele

tohleto je opravdu demence.. triumfální centrum víry, křesťanství tak ve 100x nucenější formě. Mě to příde skoro jakoby všichni ty lidi hráli nějaký divdlo, děali že se jich dotkl ježíš. Ježíš je přece totální borec borců. Mít někoho takovýho doma tak se ho snad zřeknu. Všude v dokumentu je ukázaný jsou lidi krmený kecama o tom jak za všechno může bůh, všichni se rádoby vyléčí díky ježíšovi. jak kdyby se zfetovali upadnou do "spánku".. A nejhorší je jak i děti jsou vychovávány pod obrovským tlakem že za všechno může bůh. Je to smutný... ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Z hlediska hodnoty dokumentárního žánru bohužel značně prázdný a nenápaditý snímek. Vhodný leda jako tendenční informační materiál pro ty, kteří nikdy neprochází kolem křižovatky pražského Anděla (kde JE můžou potkat) a o podobných církvích dosud nic nevěděli. Přitom téma je velmi atraktivní a rozhodně by se dalo pojmout mnohem osobitěji. Fenomén, o kterém dokument pojednává, nelze povrchně onálepkovat a všechny jeho přívržence označit za fanatické maniaky - což tento dokument de facto dělá. Osobně mě zajímají osudy lidí, kteří přišli k víře, zajímají mě jejich životy, jejich zkušenosti, zajímají mě jejich názory na sebe a na svět. V dokumentu padlo pár poměrně závažných otázek - např. který způsob výchovy a výuky dětí je vlastně manipulativní a jestliže je manipulativní, pak jak a k čemu je nabádající. Je jasné, že vychovávat děti v duchu bezmyšlenkové náboženské poblouzněnosti představuje nepřirozené a neomluvitelné pokřivování jejich náhledu na svět. Jenže stejně tak může ve výchově dětí páchat zhoubu na opačném pólu stojící rigidní materialistická ideologie. Kde mezi tím je přitom snaha o poctivý rozvoj osobnosti, rozkvět skutečné moudrosti, skutečné rozumnosti, skutečné srdečnosti a snad i skutečné duchovnosti? Úsilí o rozvoj těchto hodnot ve vybraných společenstvích by mohl dokument zkoumat spíše než nicneříkající výcuc záběrů aktivit jedné konkrétní církve postrádající hlubší náhled do podstaty věci. ()

wampilenka 

všechny recenze uživatele

Mnoho scén zdánlivě komentář nepotřebuje, manipulativní výkřiky vypovídají o svých původcích mnohé. Nejzřetelněší to je v dětském pásmu konference. Právě tyto momenty ale vyvolávají v divákovi přetlak, kdy má chuť si uplivnout, mlátit hlavou o zeď a až potom myslet a verbalizovat. Kdyby se nějaký slovní doprovod méně zúčastněných objevil už ve filmu, pootevřel by se ventilek a divák by si ušetřil mnoho boulí způsobených zuřivým ťukáním prstem do čela. Teď pár slov k zobrazenému. Nejděsivější je asi ta slepota a blbost: "Hippies znak je znak ďábla, protože se to píše ve směrnicích od CIA. Bůh stvořil svět přesně za 7 dní a evoluční teorie je nelogická, to, co je v Bibli je pravda, protože to je boží slovo a boží slovo nemůže být lež." Au! Pro myšlení, vysvětlování, pochyby a rozum zkrátka není místo, všechno pěkně berme doslova, milé děti. Jiný výkřik ale ze záhadných důvodů popírá zrovna ty biblické pasáže, které se doslova chápat dají: "Chudoba je vopruz, u nás se z bezdomovců stávají milionáři." Borec borců musí po pravici Otce vytrvale rotovat. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Tento komentář rozdělím do dvou částí a ke každé se vyjádřím zvlášť. Ta první se bude týkat mého názoru na uskupení typu Hnutí víry. Normálně na čistě filmovém portálu ČSFD nedávám nijak detailně najevo své emoce související s některými společenskýmu jevy, ale v tomto případě činím výjimku, protože svým specifickým způsobem na mě udělal tento "dokument" (uvozovky vysvětlím později) silný dojem. Tak tedy především... křesťanství se mi hnusí v jakékoliv podobě. Existuje mnoho důvodů, proč je mi odporné, a není třeba ony důvody hluboce rozebírat. Avšak v případě Hnutí víry vystoupala míra mého zhnusení vrcholu. Nemám ráda manipulativní styl prezentace křesťanství, nemám ráda jakékoliv vnucování víry (zvláště pak dětem), nesnáším tupý fanatismus kdy ovečky dané církve zaslepeně řvou aleluja za doprovodu primitivních písniček s ještě primitivnějšími texty. U tohoto dokumentu jsem prožívala vyloženě fyzický pocit hnusu a trapnosti. Nejsilněji pak na mě působily scény, kde malý chlapeček dostane jakýsi brečivý psycho-záchvat za nadšeného povzbuzování kazatelky a který později vysvětluje jako setkání s Ježíšem. Upřímně mě to děsilo, stejně jako něco ne nepodobné epileptickým záchvatům v podání návštěvníků "léčivé" seance s podivným uřvaným pastorem. Opravdu mě to děsí a ačkoliv nikomu neupírám právo na víru (byť se mi může zdát sebestupidnější), tohle mi opravdu nepřijde normální. A k pitomcům z Anděla se snad nebudu ani vyjadřovat. Jeden čas jsem pracovala v knihkupectví, před kterým vyhrávali, a některé směny byly díky nim takřka k nesnesení. Tolik můj hate, přejděme k dokumentu jako takovému... i když o dokumentu se tak docela mluvit nedá. Já osobně jsem docela náročná ohledně svých požadavků, co se dokumentů týče. Dokumentární forma má dle mého názoru pojmout mnohem více, než že jenom zobrazí nějaké záběry. Zvláště pokud se to týká určitého společenského jevu, měla by být nabídnuta polemika nad tématem, jeho hlubší rozbor, rozhovory s dokumentovanou skupinou lidí, event. názor nějakého odborníka, v tomto případě například religionisty. Zkrátka dát aspoň částečně odpověď na otázky, které divákovi po shlédnutí záběrů vyvstanou v mysli. Všechno toto nám Nvotová nabídla v míře malé nebo žádné. Natočit setkání její bývalé náboženské třídy v diskuzi s bývalým učitelem, přidat záběry ze setkání jedné sekty a poskládat to dohromady ještě neznamená vytvořit kvalitní dokument. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ano, jsem katolík. Ale to neznamená, že budu neustále někde v podchodu metra vykřikovat "Ježíš je borec!". Dokument o lidech, kteří neustále přemlouvají lidi, aby začali věřit v boha. Tak já nevím, nemá si člověk svobodně vybrat? Pár mých známých v boha nevěří, ale přemlouvat je nebudu. A to, jak neustále vykřikovali "Halelujah" za každým čtvrtým slovem... Neuvěřitelné zostuzení katolické církve (vlastně ne katolické, tohle byli spíše fanatici, kteří byli propuštěni za "dobré" chování z blázince). Ještě aby svědci Jehovovy začali natáčet podobné dokumenty. To by bylo něco! ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

další ukázky zvrácené křesťanské církve, která sem byla přitažena z Ameriky soustřeďujíc se hlavně na bohaté a úspěšné lidi. Lidé propadající hysterický záchvatům, moderní kazatelé volající po každém druhém slově halelůja a využívající Ježíšova jména jako trademarkové známky - ano, toto moderní a tradičně americky rozkravené pojetí křesťanství vstoupilo už i do české republiky a získává si stále více příznivců, což je smutné vzhledem k tomu, že vůbec nejde o nějakou víru ale jen o vybírání "dobrovolných příspěvků, ve jménu Ježíšově". Nevěřím, že jsou přívrženci tohoto hnutí hloupí nebo zlí - jsou jen zaslepeni charismatickými kazateli a pro mě za mě, ať si tak zůstanou do konce života, ale alespoň ty malé děti by mohli nechat udělat si svůj názor na svět a ne jim od narození vtloukat do hlavy tmářské názory zaostalé křesťanské církve. Pro dokreslení pohledu na tuto problematiku doporučuji americký dokument Jesus Camp... ()

Fallen_One odpad!

všechny recenze uživatele

Budu to hodnotit ne po filmové stránce, ale obsahové. Po Ivetce a hoře jsem si dobrovolně stáhnul tuhle věc a byl jsem upřímně zvědavý, čím mně tohle přeqapí. Tak nejdříve pozitiva: Jigsaw jako paňáca při výuce mně docela rozesmál, ale korunu tomu nasadilo zpodobnění Ježíše, který vypadal přesně jak Obi-Wan Kenobi. A tím pozitiva končí. Jestli ještě někdo někdy přede mnou řekne slovo haleluja, tak mu asi vytlačim oči ušima ven. Tohle bylo opravdu masakrózní. Nejsilnější (a nejdementnější zároveň) momenty: manipulace dětí od narození s vysvětlením, že později si to mohou přebrat sami - to je jako říct, že řeky tečou pozpátku, když se jim zachce. Připomíná mi to celé jednu mp3 co jsem kdysi slyšel od škrholy jménem Radim Hasalík, to jeho "ježíš je borec" a "ježíš tě totálně miluje" a jiný qantum překroucených plků mi vážně lezlo krkem. Výhoda mp3 byla, že to trvalo asi jen 5 minut, tady to do těch prázdných těl bez absolutní špetky vlastní vůle hustěj horem dolem, to se pak nedivim že jim z toho hrabe a stávají se fanatiky. To divadýlko s uzdravováním bylo opravdu směšný. Už vidim jak jim tam přijde zástup feťáků s HIV, aby jim pomohl jak od závislosti tak od nemoci. Čím víc se blížil konec, tím víc jsem nemohl uvěřit, že tohle se opravdu děje u nás, v České republice. V Americe chápu, tam maj slaboduchých plno (ještěže ten sál byl poloprázdný). Zpověď kluka co údajně při zpívání písniček s textem co by složil sousedův pes uviděl Ježíše někde na konci vesmíru, za velkým bílým světlem, bych dal metál za odvahu. Chudák, asi mu nikdo neřekl o supernově. Tyhle zla by se měli potírat a vymýtit, ten konec naznačoval, že se ti blázni chtějí rozrůst. "Nikdo už to nezastaví, vezmeme vás s sebou všechny" nebo tak nějak. Horší je, že těmhle šaškům můžete říct cokoliv, a oni si stejně myslí svoje. Bible bible bibleeeee, furt se jí oháněj. Cíl dokumentu byl co? Přiblížit nám lidi v téhle sektoidní komunitě? Ano, už o nich víme že jsou to bezduché zombie. A dál? Máte někdo plamenomet? Lidi, mějte vlastní vůli, nenechte si podsouvat smyšlenou hovadinu... ()

Reklama

Reklama