Reklama

Reklama

Ježíš je normální!

  • Slovensko Ježiš je normálny! (více)
všechny plakáty
Trailer
Česko / Slovensko, 2008, 67 min

Obsahy(1)

Dokumentární film, který klade otázky související s tématem víry, manipulace a výchovy dětí v kontroverzních křesťanských skupinách. Režisérka fimu, Tereza Nvotová jako malé dítě chodila do bilingvální "Školy budoucnosti".

Byla tam vychovávána americkými misionáři, kteří patřili do charismatického křesťanského Hnutí víry. Děti se v této škole kromě angličtiny učily uzdravovat, mluvit s Ježíšem, zpívat s rukama nahoře a patřit do elity "vítězů" nad ďáblem. Když Tereza po deseti letech procházela prostranstvím u pražského metra Anděl, někdo na ni znenadání začal křičet, že ji Ježíš miluje. Byli to členové církve "Triumfální centrum víry" uprostřed své pouliční evangelizace. Tereza se tehdy zarazila, vzpomněla si na své dětství a na příští shromáždění církve se zašla podívat.Po dvou letech sledování této skupiny vznikl film. Potkáme v něm Tereziny bývalé spolužáky ze "Školy budoucnosti" s jejich třídním učitelem a dozvíme se, jak na své dětství pohlíží dnes. Zároveň budeme mít šanci shlédnout unikátní záběry zevnitř kontroverzního křesťanského společenství. Kromě dospělých se setkáme i s dětmi členů církve a absolvujeme s nimi „dětskou konferenci“, kterou „navštívil Ježíš.“Dokument si neklade za cíl odpovídat na složité otázky víry. Chce otevřít dveře diskusi, kde končí hranice svobody a začíná manipulace. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (218)

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Joj, člověka z blbosti a fanatismu druhých až rozbolí v břiše. Nvotová koncipovala dokument moc hezky a chybějící pátá hvězdička je už pouze za absenci konfrontace těchto šťastných bláznů s nějakými sebevědomými zastánci ateistů, katolíků nebo nějakých "normálních" křesťanů...třeba ten učitel z jejich základní školy je v podstatě archetypem člena nějaké sekty, typický příklad a ta ženská co tam duje do těch dětí, ta zaslouží stíhání nebo nějaký policejní dohled. Je nebezpečná a zasloužila by silný proud ledové vody... Já těm lidem ten jejich fanaticky šťastný výraz v jejich očích přeju, ale jakmile to začne zasahovat do života dětem a lidem, kteří si nejsou jistí v životě a bere jim to alternativy, tak bych je fakt nejraději nakopal do zadku!!! :(( ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Dokumentu sice chybí pevnější uchopení, sleduje ale tak zajímavé téma, že se mu i tak daří oslovit. Výjevy s českými věřícími, kteří nemají zase tak daleko k náboženským fanatikům, jsou mrazivé. V případě jedné sličné slečny přímo šokují. ()

KatanaCZ 

všechny recenze uživatele

A do...pr...de...le... tohle myslí vážně? Upřímně jsem trošku v šoku, já si naivně myslel, že postávající, do mikrofonu křičící podivíni, vykřikující Halelujah atd. jsou jen "za mořem" a světe div se, u nás je to v podstatě stejné?! Evoluce je podle nich blbost, hehe, ale jak je vidět, tak i samotná církev prošla vývojem. Za pár let budou nosit kazatelé barevné nátělníky s čísly basketbalových hráču a mše bude začínat větou: " Dj, spin that shit." Hrozný dokument (obsahem i zpracováním). ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Nakukování do různých míst se nakonec obešlo bez jakéhokoli triumfu......... přestože se snaží nahlížet téměř do nejtajnějších zákoutí zúčastněných. ()

COF_666 odpad!

všechny recenze uživatele

Nejsem věřící a křesťané mi nevadí. Když někdo věří, je to jeho věc a já mu to neberu, tohle ale bylo opravdu moc. Více vymytých mozků se snad před kamerou nikdy nesešlo a při pohledu na ty děti mě mrazilo v zádaech. Jak jsem řekl, nevadí mi věřící, ale tenhle fanatismus bytostně nesnášim. Navíc ten dokument nic neřeší, připadá mi že se pouze snaží šokovat. ()

Idego 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč někdo dá odpad, protože se mu navaluje z toho, co je tam zobrazené. Není naopak dobře, že se Tereze Nvotové podařilo dostat dovnitř a zdokumentovat, co tihle blázni dělají? Nepovažuju za relevantní výtky jako že tu chybí smysluplný rámec nebo že se dokument moc drží při zdi. Naopak. Je to prostě záznam, více méně bez komentáře, řekl bych i hodně nestranný a nehodnotící, který mi umožňuje nahlédnout, jak to uvnitř těchto komunit chodí, a vytvořit si na to názor vlastní. Že mám chuť těm lidem vpálit kulku do hlavy zejména za to, co dělají dětem, není vina dokumentu. Tomu jsem naopak vděčný za to, že existuje a že o tom podává svědectví. Mimochodem zájemcům o kurz sebeovládání doporučuju Jesus Camp, který dokumentuje praktiky jejich mateřských církví v USA a jehož je Ježíš je normální! takovým lehkým československým odvarem. ()

rodo 

všechny recenze uživatele

Je mi blivno, když vidím takovéto zvrácené a fanatické vymývání mozků. A popravdě řečeno je mi úplně jedno, jestli se jedná o náboženskou seanci, Herbalife, Amway nebo marketingové výplachy zakomplexovaných rádobymanažerů reklamních agentur. Hodnotit tento film je velmi těžké. Za zpracování bych dal maximálně jednu hvězdu, ale za nasbíraný materiál by to bylo za plný počet. Takže dám za tři, ale už to nechci nikdy vidět. Maximálně, kdybych potřeboval dobrovolně vyvolat zvracení. ()

baruss 

všechny recenze uživatele

Až na pár detí, všetci v tomto filme vyznejú ako idioti. Aj to je umenie - vykresliť vo filme všetkých ako idiotov (nuž obzvlášť v dokumentárnom filme). Učiteľa som si celkom obľúbil za jeho názory, ale nenávidím, ľudí, čo sa musia za každú cenu obhajovať. 12 rokov staré prešľapy a stále si človek nieje schopný pripustiť, že áno, možno som niekde urobil chybu. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Tento dokument natočila slečna, která je o čtyři roky mladší nežli já, z tohoto pohledu považuji tento snímek za její velký úspěch. Co k obsahu - víra je mocná čarodějka a dle mého existuje tolik typů víry, kolik existuje lidí. Ale jen těch lidí, kteří jsou schopni vlastního názoru. Triumfální centrum víry je pouze další výstavní skříní, která láká ostatní lidi na pozlátka, ostatní, kteří nejsou schopni kráčet tímto životem sami. S dětmi je to naprostá manipulace a sezení dospělých se hodně podobá drogovým večírkům, v tom má víra stejnou sílu. To dokládá i závěrečný smích a poznámky typu, že my, diváci, to nechápeme. Ale já to chápu a jejich víru jim brát nebudu, jen je poprosím, pokud jste schopni léčby, neuzdravujte věřící důchodce na svých konferencích, ale zavítejte někdy na dětskou onkologii, děkuji. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Dokument ani tak není o silně extrémní odnoži církve, jako spíše o lidech patřících pod ní. Pro mě jako nevěřícího je jejich chování nepochopitelné (obdivuji každého kameramana, zvukaře, který musel vydržet byť jedinou minutu s nimi), iracionální, až někdy úsměvné. Ale zároveň je zajímavé sledovat tváře těchto oddaných svému přesvědčení, kterému skálopevně věří. Z obsahového hlediska bych režisérce vytkl, že není příliš vysvětleno jaké jsou vztahy mezi různými zmíněnými organizacemi jako je Škola Budoucnosti či Triumfální Centrum Víry - i když o poznání těchto institucí se zřejmě dokument nesnažil. 70 % ()

Muse odpad!

všechny recenze uživatele

Odpad za mizernou kameru, odpad za můj odpor k fanatikům, odpad za plačícího chlapce, který nevydržel nátlak psychického teroru, Haleluja, odpad za sto tisíckrát zopakované slovo Haleluja, ale především, především odpad za tu paní, která po filmu naběhla na pódium v duchu propagandistickém, a za paní rozdávající letáčky s pozváním na seanci církve... Haleluja... Haleluja... Bůh je reálný... ale v pekle mi bude přece jenom lépe... ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Nejlepší dokument poslední doby. Nedává odpovědi, neodsuzuje, jen ukazuje a dává subjektivní důraz tam, kde cítí tu potřebu, nutí se ptát a zamýšlet se nad duchovním úhorem nás, tedy těch, jejichž karmou je bloudit po těchto polobarbarských končinách... Je lépe zůstat nedotčen? Projít si katechezí a udělat si vlastní názor? Přimknout se k víře jako nepostradatelnému průvodci životem? Bravo, Terezko! PS. Trochu se směju nad zdejšími výlevy těch, co zklamaně hlásí: tak tenhle dokument mě neoslovil... Až se chce zlomyslně poznamenat: Ale milánkové, jak by VÁS mohl oslovit? ()

Hádés 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument vidím jako skvělou možnost, aby si lidé uvědomili nebezpečí náboženství. Je chyba myslet si, že časy křížových tažení a inkvizice jsou dávno pryč. Chápu, že pro pár slabomyslných jedinců, bez víry v sama sebe, touto pseudo-vírou možná přežijí částečně ve společnosti, ale nechápu vnucování to ostatním lidem. A ještě méně chápu, spíše odsuzuji, jako by měl každý normálně a moderně myslící člověk odsuzovat to, že to cpou do hlavy dětem. Ti lidé jsou buď totálně šílení, anebo sjíždějí na drogách, nic víc snad k tomu nejde říct. ()

PetrVabruscak odpad!

všechny recenze uživatele

Dokument místo toho, aby se k danému tématu stavěl kriticky, tak se mi zdá, že s tim i sympatizuje. Chápu, nostalgie lidí, co si dali školní sraz po tolika letech, musí být veliká. Celý dokument dokáže charakterizovat diktátor, který něco řekne a pak to několikrát zopakuje. Toto jednání mam zafixované jako vymývání mozku, ale řiká se, že 1000x opakovaná lež se stane pravdou. Nesmim samozřejmě zapomenout na malého chlapečka v závěru, který po neustálem zpívání mozkožroutních písní neudržel ani slzy - gratuluju, máme tu nového náboženského fanatika. Odpad nedávam za kvalitu, ale z principu! ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

Ti fanatici Ježíšovi nepomáhají, ale ubližují mu. Já nejsem věřící, ale kdybych se rozhodl s křesťanstvím začít a narazil na tyhle břídily, do konce života už by mě pak nikdo k církvi nepřesvědčil. Ty jejich úsměvy a "haleluja" za každým pátým slovem jsou podle mě známkou nemoci. Ano jsou to vskutku nemocní lidé, ale jen psychicky. Poslat je k lopatě, tam by svý haleluja mohli říkat při každým přehozu lopatou a byli by prospěšnější. O to ale nejde. Fascinuje mě, když jedna z nich vymývá mozky dětem a v jedné části mluví o hříchu. Ukazuje nakouslé jablko, který nakousla (teď se zamyslí) Eva s Adamem!! bylo prostě vidět že ona tu bibli snad ani nemá přečtenou!!! Pár frází, kopa enthusiasmu a jdem dělat církev!! Co se dokumentu týče, nebyl zpracován špatně, ale očekával jsem trochu víc interakce. Nic moc po dokumentární stránce a té církvi bych dal odpad jak řemen. ()

R´Hell 

všechny recenze uživatele

Ať si každý věří v co chce. Jenže dokument je nedovařený, který sice názorně ukazuje komunitu různých fanatiků, ale chybí mu druhá strana mince. Názory odborníků, názory obyčejných (třeba i náhodně vybraných) lidí, ne jen takové oťukávání náboženské skupiny a ještě jen tak zlehka, aby se to nikoho nedotklo. Chybí mi tu určitá kontroverze, více o osudech zúčastněných lidí, někteří tvrdí, že se vzdali své rodiny, proč tu není nic na toto téma? Rodina je ve většině případu přece to nejbližší co v životě člověk má, určitě není lehké od ní odejít... A co ty děti? Kde jsou jejich rodiče? Jejich postoje a názory? A ten neuzavřený konec mě také nijak nenadchl...Hallelujah ()

Reklama

Reklama