Reklama

Reklama

Ježíš je normální!

  • Slovensko Ježiš je normálny! (více)
všechny plakáty
Trailer
Česko / Slovensko, 2008, 67 min

Obsahy(1)

Dokumentární film, který klade otázky související s tématem víry, manipulace a výchovy dětí v kontroverzních křesťanských skupinách. Režisérka fimu, Tereza Nvotová jako malé dítě chodila do bilingvální "Školy budoucnosti".

Byla tam vychovávána americkými misionáři, kteří patřili do charismatického křesťanského Hnutí víry. Děti se v této škole kromě angličtiny učily uzdravovat, mluvit s Ježíšem, zpívat s rukama nahoře a patřit do elity "vítězů" nad ďáblem. Když Tereza po deseti letech procházela prostranstvím u pražského metra Anděl, někdo na ni znenadání začal křičet, že ji Ježíš miluje. Byli to členové církve "Triumfální centrum víry" uprostřed své pouliční evangelizace. Tereza se tehdy zarazila, vzpomněla si na své dětství a na příští shromáždění církve se zašla podívat.Po dvou letech sledování této skupiny vznikl film. Potkáme v něm Tereziny bývalé spolužáky ze "Školy budoucnosti" s jejich třídním učitelem a dozvíme se, jak na své dětství pohlíží dnes. Zároveň budeme mít šanci shlédnout unikátní záběry zevnitř kontroverzního křesťanského společenství. Kromě dospělých se setkáme i s dětmi členů církve a absolvujeme s nimi „dětskou konferenci“, kterou „navštívil Ježíš.“Dokument si neklade za cíl odpovídat na složité otázky víry. Chce otevřít dveře diskusi, kde končí hranice svobody a začíná manipulace. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (218)

tereza_p 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2009: Vážně mě baví a následně hned znechucují komentáře, kteří komentují obsah, respektive kteří kometují onu církev a staví se k ní silně negativně, což pak stahují na celý dokument. Ono stavit se k takovému fanatismu negativně je snad u rozumně myslícího člověka normální. Mě dokument nadchnul. Tereza Nvotová mi nenásilným způsobem přiblížila fanatickou církev a já jsem ráda, že do dokomentu v tomhle ohledu nevstupovala, protože tím dala prostor divákovi, aby si udělal vlastní názor sám. A co se týče srazu bývalých spolužáků bratislavské křesťanské školy nemám nic proti. Myslím, že i debata s jejich bývalým učitelem ukázala zajímavý pohled na to, jak tito lidé vnímají svou víru. ()

AngiS

všechny recenze uživatele

NEHODNOTÍM. To bych musela zatraceně dlouho přemýšlet o tom, zda dat pět hvězd, nebo odpad.. a průměr taky není řešení. Tohle je hnus. Jak může být někdo tak neskutečně posedlý a ještě to šířit dál.. Ježíš je BOREC. To bylo fakt silný kafe. Tyhle fanatický, manipulativní zmetci by se měli střílet. Nekompromisně. ()

mc.loki 

všechny recenze uživatele

Ty lidi byli sympatický. Všimli jste si jejich záře v oku? Něco na tom bude, že věří v boha a žijou s ním. Ateistům se může zdát, že jsou zamnipulovaní. Položte si ale otázku, nakolik jste zmanipulovaní sami, co všechno vám tlučou média a společnost do hlavy, ani si toho nevšimnete. Oni žijou s Bohem a to je dobře. Nepochybně žijou štastný životy. Občas jsem se zasmál, občas mi to přišlo naivní, ale v podstatě jim lze stejně tak dobře záviděl, z toho mi vyplývá, že film svoji úlohu splnil. Čistému vše čisté a ostatní vidí špínu...tak prostý to je. Jo jo, Bůh je borec všech borců... ()

Ondracius 

všechny recenze uživatele

LFŠ09: Nechápu komentáře a nízké hodnocení, které kritizuje samotnou sektu. Nejde přece o ty bláznivé lidi, ale o to, že dokument je natočen velmi dobře. Autorka takřka nezasahuje do dění, což přidává na autenticitě a vyvarovává se tak ponižováním aktérů. Atmosféra a veškeré dění díky tomu působí velmi přirozeně. Klobouk dolů, před režisérkou. ()

El_Rabbit

všechny recenze uživatele

Z filmarskeho hlediska si myslim, ze neni moc co hodnotit. To co film dokumentuje me vsak zaujalo... Je to na jednu stranu zabavne sledovat ty lidi, co vsechno tam provadi a co vypousti z pusy, na druhou stranu taky smutne, kdyz napriklad clovek vidi, co tihle fanatici dokazou delat s detma uz od utleho veku. ()

KatRi 

všechny recenze uživatele

Pro člověka, který se nikdy s ničím podobným nesetkal, jsou reportážní záběry ze shromáždění šokující. Jenže tím to končí, protože to pozornost udrží v tomto zpracování tak patnáct minut a ve výsledku je to velmi ploché. Tento dokument jen ukazuje, nejde k jádru věci. Nedozvíme se o pohnutkách, které věřící z této sekty vedly k takovémuto proklamování víry. Nejsou tu žádné otazníky, jen jeden velký vykřičník - manipulace s dětmi, kterým rodiče absolutně nedávají na výběr a svěří je do rukou šílené ženštiny, která nemá ani teologické vzdělání, jen vykřikuje haleluja a věty typu Bůh tě totálně miluje, Bůh je borec (už jen pro lingvisty zajímavý poznatek, jak se dá Slovo boží přiblížit modernímu člověku, že?). Plusem tohoto snímku jednoznačně je, že někdo ukázal, že takovýto problém ve společnosti je, ale chybí tam diskuse. Ono jakési posezení v kroužku s bývalými spolužáky bylo jistě prima, nicméně věci to nikterak nepřispělo. Výpověďní hodnotu by pro mě film Ježíš je normální měl v jiné podobě - videa ze shromáždění sestříhaná do 15 minut a s následným postojem teologa, psychologa, s otázkami režisérky. ()

Martin_W 

všechny recenze uživatele

Tohle byl teda hnus, pánové a dámy. Nemluvím o zpracování filmu. Sám se začínám stydět, že jsem pokřtěný katolík. To co s lidmi ti "Vyvolení" dělali bylo hnusné a odporné zároveň. Proč proboha lidé nutí děti do víry ? Proč jim chtějí kazit celý život ? Proč, proboha proč ? Použil jsem 2x proboha, asi se budu muset vyzpovídat. Ok 3x. Ježíš je prostě borec borců, proto dávám 3 hvězdičky. Álelůja! 55% ()

Frederika 

všechny recenze uživatele

Asi bych u tohoto dokumentu ocenila větší zásah režisérky do konečného výsledku. Takhle dokument vlastně jen ukazuje, jak probíhají setkání těchto fanatiků, jak na to lidé reagují, plus je tu samozřejmě diskuze s učitelem z původní Školy budoucnosti. Dala bych asi více prostoru nějaké argumentaci samotných těch lidí, (aby se ukázali, jací jsou to magoři), případně také větší konfrontaci s ateisty či jinými věřícími. Více bych to názorově vyhranila, protože takhle je to takové "mdlé"... Ale na udělání si prvotního názoru o nebezpečnosti takovýchto lidí to stačí. ()

no2 

všechny recenze uživatele

6/10 - Mnoho povyku pro nic... TCV je jedna z několika církviček pentekostálního typu s minimální členskou základnou a myslím, že stejně jako pouliční evangelizování "šokem" jí na popularitě ani tento film moc nepřidá. Mně osobně by ani tak nevadil způsob jejich bohoslužby (lze ji charakterizovat jako dynamickou se zapojením těla, tleskáním, zvedáním rukou, apod. - prostě pravý opak tradičních katolických mší či evangelických shromáždění), ani dětská "besídka" - protože i tyto děti jednou dorostou do věku, kdy budou mít možnost se rozhodnout, říct svobodně "ano" či "ne", příp. přejít do církve, která jim umožní o Bohu více přemýšlet a zažít s ním skutečný vztah se všemi klady i zápory. Vadí mi spíš myšlenky, které se s křesťanstvím rozcházejí, jako např. blud, že věřící má být zdravý, bohatý a "úspěšný", což nakonec může vést paradoxně k pravým opakům těchto lákavých přívlastků... Tedy - pro křesťany zajímavý či zbytečný, pro ateisty voda na mlýn a těm "hledajícím" bych raději doporučil třeba film Misie z roku 1986. -- Dodatek z 22. 12. 2009: konečně jsem viděl na ČT2 i diskuzi k tomuto filmu. Vyspělost/nevyspělost studentů ze dvou brněnských gymnázií v publiku se dala předpokládat, horší to bylo s výběrem diskutujících, který nebyl dle mého názoru zdaleka nejšťastnější (už převaha nekřesťanů nad křesťany byla nefér, mělo to být fifty-fifty). Takže kromě spíš mlčící Anežky Misauerové díky Bohu alespoň za Alexandra Fleka, o ostatních raději pomlčet... Škoda propásnuté příležitosti. ()

Gore 

všechny recenze uživatele

what the fuck? K obsahu: Banda idiotů, kteří oblbujou ještě větší idioty a manipulujou s něma, a nestačí jim to a ještě se zaměřujou na školní a předškolní děti. Sociálku bych na ně poslal (kecy typu ježíš je borec a ježíš tě miluje se ještě daj skousnout, ale nenechat malou holku vychcat, kvůli chválení ježíše, protože ježíš taky při kázání nechcal, to už je trochu moc. Kazit už takhle malý děti. Humus. Pozavíral bych všechny členy takových sekt a tu černovlasou krávu v bílý haleně, co to mele těm děckám do hlav, bych odstřelil. Co jinýho s ní. K formě: Na jednu stranu je dobrý, že nám někdo ukazuje takový zlo na zemi, ale na druhou stranu to už v polovině začíná víc než nudit a největší chybou je, že autorka jenom zapnula kameru a to je vše. Žádný vstupy do děje, žádné nasměrování do cíle. Prostě jen zapnutá kamera na třech místech a nic víc. Pak střihy, kdy se téměř pravidelně střídají tato místa. A to je největší chyba. Vydržel jsem to až po vymítání migrény, dál už ne, dál to nešlo. Vydržel jsem dokoukat Nekromantika, Dard Divorce a jiné věci, ale toto ne. Musím si teď pustit něco normálního, nějakej protipól, třeba Antichrista od Larse von Triera. ()

Maura 

všechny recenze uživatele

Skutočne slabší odvar Jesus Campu, ktorý síce neohúri, no ani neurazí. Nvotová sa štylizuje do postavy diváka a poslucháča, do ničoho nezasahuje, nekomentuje, len občas kladie vágne otázky, ktoré nesmerujú nikam. Možno je jej zámerom podať neskreslený a objektívny pohľad na problém viery a fungovanie cirkvi. Na druhej strany podsúva divákom svoju kritickú výpoveď, ktorú rozvíja len v symbolickej rovine a rezignuje na otvorené kritické hodnotenie. A to by asi dokument s takým provokatívnym názvom ako tento priniesť mal. Nemôžem sa preto zbaviť pocitu, že názov je len šikovnou marketingovou nálepkou, ktorá má za úlohu strhnúť na film čo najväčšiu pozornosť. A pritom obsah, hoci skutočne nekorešponduje s názvom, prináša množstvo zaujímavých námetov. Ponúka zaujímavú sociologickú štúdiu kresťanského fanatizmu v novom a neprebádanom teréne - u nás a u našich susedov, čo považujem za najväčší prínos dokumentu. ()

Rondell

všechny recenze uživatele

Snímek se dá jen těžko hodnotit a vzhledem k tomu, jakou příšernost ukazuje, asi hodnocení ani nepotřebuje. Sektářství je odporný u dospělejch lidí, ale když je ukázanej ten vydeptanej plačící chlapeček, tak to dosahuje pro mě dosud nevýdanýho levelu. Proti tomu vypadá katolická církev i se svýma občasnýma průserama, jako bezproblémová organizace. ()

tomashrabek 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo podceňovaný režijný debut ženy, ktorá "zišla z cesty." Že si od rozpitvávanej problematiky udržuje opatrný odstup nie je až tak na škodu, keďže celková koncepcia filmu dáva divákovi dostatok impulzov na utváranie vlastných interpretácií zobrazovaných dejov. Konfliktov je tu hneď niekoľko - ten hlavný sa odohráva medzi praktikami ľudí zúčastnených na sektoidnej konferencii a praktikami na tak trochu inej, katolícky orientovanej "škole budúcnosti." Ten ďalší, akoby sekundárny konflikt ma však zaujal viac - bývalí žiaci konfrontujú na stretnutí po dvanástich rokoch svojho triedneho učiteľa a vyčítajú mu manipulatívnosť spôsobu výuky, ktorej boli v detstve vystavovaní. Záver filmu podčiarkuje absurdnosť tohoto konfliktu - ak by bola bývala manipulácia úspešná, nesedeli by oproti svojmu učiteľovi takto rozmanití, z veľkej časti kriticky mysliaci študenti vedných odborov. Z tohoto hľadiska mala kresťansky ladená výuka v mladom veku efekt veľmi podobný výuke na bežných štátnych školách, ortodoxnými kresťanmi označovanú za sekularisticky humanistickú. Bude to však aj prípad detí odložených v detskom kútiku zažívajúcich podivné astrálne zážitky priamo pred kamerou? 80%, ale hviezdičku pridávam na aspoň čiastočné vyváženie komentárov hodnotiacich osoby zobrazované vo filme a nie film samotný. Mne poskytol zaujímavých impulzov dostatok, aj keď nabudúce by nemuselo chýbať trochu viac šťavy (aké boli motivácie rodičov, ktorí dali svoje deti na katolícku školu? a podobne). ()

urke 

všechny recenze uživatele

Haleluja! To bylo něco. Stálo mě hodně úsilí vydržet sledovat něco takového do konce. Nejhorší bylo dívat se, jak vtloukají ty kecy do těch malých nevinných dětí. No, prostě šílené. Jinak, jak si tady lidi stěžují, že to Tereza natočila strašně neutrálně a že to je špatný dokument, tak nesouhlasím. Nevím, co by tam tak podle vás měla dělat? Dle mého to byly prostě autentické záběry šílenců a nikdo snad nepotřebuje vysvětlující komentář, že toto není normální! Nevím, jak jinak to měla pojmout. Prostě mi přijde lepší, že je to dokument otevřený diskuzi, než aby nám někdo cpal svůj názor. Ps.: **** za dokument, ale jednu jsem chtě nechtě musela strhnout za tu děsivou podívanou a za to, jak moc jsem trpěla... :-) ()

VictorMartel 

všechny recenze uživatele

Prozradili to, Ježíš je opravdu „borec“, náhražka za terminátory apod. Jako jeho zdejší vzývání by mohla vypadat i ranní siesta těžkého rockera na toaletě. Co se dětí týče, takové emoční zásahy do struktury osobnosti bych zakázal, protože jsou jedovatější než všechna běžně odsuzovaná propaganda starých moderních totalit (tuto absurditu dobře napadá, když si všímá, že trockismus vyznávající dítě by nám připadalo divné, zatímco křesťanské formování ve stejně útlém věku obvykle nezaráží). Návštěvu kazatelny podobného typu lze jen doporučit psychologům, lidem z marketingu i provinčním diktátorům. Zajímavé jsou postřehy deklarovaného křesťana Alexandra Fleka, jenž byl ukázkou davové psychosy popuzen k přirovnání tamního hallelujování k duchovnímu pornu (o čehož výstižnosti vypovídá cosi snad i to, že mě přesně totéž sousloví napadlo ještě před zhlédnutím diskuze v nezávislé invenci) a jenž pozorované hnutí identifikoval jako společenství mystického hédonismu, jehož původ tkví v kapitalistickém libidu a hrubé materiální touze po „duševním“ balsámu. Václav Cílek na Českém rozhlasu v pořadu Jak to vidí... 30. 4. 2015 opíraje se o svou zkušenost ze Spojených států k tomu, že křesťanství je hutně užíváno jako náhražka, poukázal také a pokud vím, je tento názor velmi rozšířen. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Dokument vcelku dobrý, Ježíš normální ale někteří lidé zjevně těžce nenormální až kriminální s tou svou manipulací jak vystřiženou z reklamních TV bloků nebo ještě výstižněji - ze Šmejdů. ()

Reklama

Reklama