Reklama

Reklama

Ježíš je normální!

  • Slovensko Ježiš je normálny! (více)
všechny plakáty
Trailer
Česko / Slovensko, 2008, 67 min

Obsahy(1)

Dokumentární film, který klade otázky související s tématem víry, manipulace a výchovy dětí v kontroverzních křesťanských skupinách. Režisérka fimu, Tereza Nvotová jako malé dítě chodila do bilingvální "Školy budoucnosti".

Byla tam vychovávána americkými misionáři, kteří patřili do charismatického křesťanského Hnutí víry. Děti se v této škole kromě angličtiny učily uzdravovat, mluvit s Ježíšem, zpívat s rukama nahoře a patřit do elity "vítězů" nad ďáblem. Když Tereza po deseti letech procházela prostranstvím u pražského metra Anděl, někdo na ni znenadání začal křičet, že ji Ježíš miluje. Byli to členové církve "Triumfální centrum víry" uprostřed své pouliční evangelizace. Tereza se tehdy zarazila, vzpomněla si na své dětství a na příští shromáždění církve se zašla podívat.Po dvou letech sledování této skupiny vznikl film. Potkáme v něm Tereziny bývalé spolužáky ze "Školy budoucnosti" s jejich třídním učitelem a dozvíme se, jak na své dětství pohlíží dnes. Zároveň budeme mít šanci shlédnout unikátní záběry zevnitř kontroverzního křesťanského společenství. Kromě dospělých se setkáme i s dětmi členů církve a absolvujeme s nimi „dětskou konferenci“, kterou „navštívil Ježíš.“Dokument si neklade za cíl odpovídat na složité otázky víry. Chce otevřít dveře diskusi, kde končí hranice svobody a začíná manipulace. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (218)

Jandro 

všechny recenze uživatele

Veľa ľudom môže určite tento film znechutiť náboženstvo ako také, napriek tomu si myslím, že film má svoju myšlienku a upozorňuje na možné negatívne vplyvy siekt ... niektoré scény boli zobrazené až pridlho na môj vkus ()

Magoor 

všechny recenze uživatele

Pasivita režiserky byla těžce ke škodě a ten dementní učitel by si za svoje debilní řeči zasloužil bombu přímo mezi oči! ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Pořádná zábava začne až tak po 45 minutách, ale stojí to za to. Do chlapečka vstoupí duch svatý, kazatel s hlasem Filipa Topola začne léčit choroby... Hej, Nedory, vstaň a choď! ()

Knor 

všechny recenze uživatele

Díky za tento dokument. Chtělo by to víc materiálu a více podobných dokumentů o šílenství a fanatismu Aleluja. Já tyhle sekty hlásající slovo boží ze srdce nenávidím. Jsou jako choroba, která se rozlézá a ničí lidi a co je nehorší jsou v tom vychovávány i děti. Aleluja ()

Hank 

všechny recenze uživatele

Jako dokument je to Ježíš prakticky o ničem, takové školní cvičeníčko. Co dělá ovšem z "dokumentu" zábavnou show je "borec všech borců" a "Halelůja", případně "Tomášek už nebude nikdy takový jaký býval...". Demagogické vymývání mozků toho nejhrubšího zrna, tak absurdní a legrační, až mrazivé. Před začátkem jsem měl pocit, že Tereza Nvotová si chce sama něco ujasnit...po skončení je mě jasné, že si nic neujasnila. ()

nooly 

všechny recenze uživatele

Film rozhodně splnil účel, námětů k zamyšlení tam byla celá řada. Hodnota filmu tkví v důležitých informacích, děkuji za ně. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o zfanatizovaných magorech. Nemám nic proti víře jako takové (a myslím že spoustě lidí může pomoci), ale tohle s ní nemá nic společného. Když se díváte na ty lidi, říkáte si, jsou dospělí, ať si dělají co chtějí, ale když začnou takhle fanatizovat malé děti, otvírá se kudla v kapse. 65% ()

MutantMarana odpad!

všechny recenze uživatele

Buh je pekny svinsto, ne borec. Po shlednuti tohoto dokumentu to kazdemu dotece. Hlavne, jak to rvou do deti, bez moznosti volby, to je solidni prasarna... Prej " Ona mu fyzicky dorostla ruka " WTF? ()

Anteia 

všechny recenze uživatele

Tolik zvláštních pocitů ve mně dlouho dokument nezanechal! Fakt. A tu paní HALELUJÁVYMYJUVÁMMOZEČKYDĚTIDOKUDJSTEDĚTI jsem měla, tak strašné tendence praštit mobilem o zeď v domnění, že ji tak zničím. Rozhodně sledujte pozorně, co říká a bude vám za ty děti smutno. Nevěděla jsem, co si o tom pořádně myslet. Například záběr na malého zhruba devítiletého kluka plačícího na zemi a poté vyprávějícího, jak viděl světlo, šel za ním a viděl velkého muže a myslel si, že je to Ježíš a jak mu ta ženská říkala, že od té chvíle nebude nic, jak dřív. A jak všichni byli zmanipulované ovečky manipulující další! Hnus, hnus, hnus. Nestačila jsem žasnout nad těmi peněžním dary, nemám je ráda! Zvlášť v chrámě, ale to nebylo bohužel více nastíněno. A ještě bych ocenila víc rozhovorů s těmi spolužáky. Ach jo. První film, který mě přenesl do nostalgie na moji dětskou víru a rozbrečel mě! A navíc mne utvrdil v tom, jak je špatné se hlásit k jakékoliv církvi a jak je filosofie správná a že všechno s mírou a dalších 1 584 jiných utvrzení tam najdete a rozhodně doporučuji k shlédnutí. Tak. ()

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

Z dokumentu som mal dosť zmiešané pocity. Osobne mám už dlho dosť veľkú averziu voči takýmto "aleluja cirkvám" - roky som bol katolíkom a všimol som si, že takýto systém lezie aj do RKC, čo sa mi už absolútne nepáčilo. Problém je v tom, že ak sa nájde dostatočne osobnostne silný a manipulatívny pastor, cirkev si proste môže založiť takmer hocikto. Na tomto dokumente to bolo krásne vidieť. Taktiež manipulácia detí - "aleluja" za každou vetou, pesničky a prekrúcanie faktov z nich kresťanov neurobia. Oproti dospelým sa nemôžu tak brániť. Síce máme náboženskú slobodu, no všetkých týchto "činiteľov" by mali okamžite hnať pred súd. ()

Puddingg 

všechny recenze uživatele

Na prvotinu mladé slovenské režisérky je to docela zdařilý počin. Dokument je pojímán jako náhled na to, co se odehrává na sezeních Triumfálního Centra Víry a nic nepropaguje ani nezavrhuje. Otázká zůstává, jestli je dobře nechat divákovi takový náhled, aniž by se tam objevovaly názory vědců, či jiných osobností. Každopádně hodně otázek ohledně tématu tento dokument ve mě vyvolal, což by každý dokument měl. ()

infernet 

všechny recenze uživatele

Ježíš je asi normální, ale někteří lidé nejsou... Čekal jsem dokument, který bude proti sobě stavět dva světy, věřící vs. nevěřící, a místo toho jsem dostal bezmála reklamu na sektu, která nemá s "normální" vírou nic společného a která zpracovává už malé děti(!!!). Takže abych to shrnul: Kdyby slečnu Nvotovou nešoupnuli její, asi né úpně "běžní", rodiče do misionářské školy, nemusela by si nic vyjasňovat a já bych našel lepší využití pro hodinu svého života. P.s.: Scéna, která by se mohla jmenovat "aleluja a teď si uděláme DOBROVOLNOU sbírku", mě dostala a ta hvězda vlastně patří jí. ()

rysafi 

všechny recenze uživatele

moje 5* hodnocení je neobvyklé, ptže jsem se nesmál. Nervy drásající obrázky a především pindy učinkujících si však taky zaslouží jiný pohled na film. Tady jsem se fakt nesmál...a jestli se mi na tváři během filmu objevil nějaký úsměv, tak jistě velmi kyselý. ()

Reklama

Reklama