Reklama

Reklama

Legenda o Vánocích

  • Česko Vánoční pohádka (více)
Trailer

Obsahy(1)

Před stovkami let se zrodil největší příběh světa. Mladý Nikolas přišel při nehodě o rodiče. Vesničané se rozhodli o sirotka postarat společně, a tak jej každá rodina vychovává jeden rok. Vždy ke konci roku, na Boží hod, se Nikolas stěhuje do nového domova. Aby vesničanům nějak projevil vděčnost, na rozloučenou vždy pro děti domácích vyrobí hračky. Jak se během let počet Nicolasových adoptivních rodin zvětšuje, skoro každý dům mívá na Boží hod na prahu nějaké dárečky. Když však vesnice trpí nedostatkem jídla, pošlou Nicolase do učení k poustevnickému tesaři. Pod jeho krutým vedením se Nicolas naučí vyrábět ještě lepší dárky, a mnohem rychleji. Lisakki, který děti nenávidí, mu to však zakazuje. Tradice vánočního dávání dárků je ohrožena! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (155)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Někdy je ve smutku víc citu a lásky k druhým než v radosti. Nevzpomínám si, kdy mě nějaký vánoční příběh zásahl tak moc u srdce. A k finský přírodě ve který se film odehrává ? Vzácné a drahé šperky nám svým třpytem na chvíli oslepí naše oči, ale finská zimní krajina nám svou krásou vyrazí dech navždy. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Finové natočili krásný příběh o tom, jak ve Finsku vznikly Vánoce. Sice bych řekl, že americké dítě by určité momenty ve filmu nedalo, ale já byl hodně spokojený. Překvapením pro mě bylo, že film legendu o Vánocích vypráví v postupných časových posloupnostech, takže za 77 minut filmu stihnou odvyprávět příběh dlouhý tak půl století. Já byl ale spokojený. Atmosféra krásná, příroda nádherná a kdo ví, jak ve Finsku slaví Vánoce, nemůže se na Nikolase a jeho podobu se Santou Clausem zlobit. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Asi za to může dabing a ne příliš zdařilý překlad, ale já se u toho smála ve chvílích, kdy se mělo spíš plakat. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Básnické zpodobení všelidské podstaty svátků umocněného lidství zakleté do letní i zimní severoevropské krajiny asociuuje i epos KALEVALA. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Hrejivý príbeh, ktorý po dlhých rokoch prináša niečo nové, než tradičné tuzemské rozprávky niekoľkokrát reprízované počas vianočných prázdnin. Napriek tomu, že miestami je cítiť televízne spracovanie, tak nápadistosť tvorcov, nádherná atmosféra, krásne scenárie a úžasný detailizmus sa podpísali pod sympatický dojem. Nie je to zbytočne presladené, necítiť z toho afekt hollywoodskeho animáku, na druhej strane je to (na severanov) prekvapivo srdečné, takže niečo presne pre mňa. Trošku mi vadil ten fantasy záver, mohlo to ostať pri civilnejšom a reálnejšom ukončení, ale je to vec názoru. Aj takto by mohol vyzerať zrod legendy o bradatom mužovi v červenom háve, ktorý na Vianoce obdarúval ratolesti. Ja si tento snímok každopádne pridávam do zbierky každoročných vianočných must-see. 85%. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Krásný vánoční příběh o tom, že Santa je vlastně jen dobrosrdečný člověk, který si ledacos odepře, aby dopřál druhým. Ze začátku malý Nicholas osiří a ujme se ho chudá vesnice. Protože si nikdo nemůže dovolit živit jeden krk navíc, Nicholas putuje rok co rok od jedné rodiny k druhé. O každých Vánocích vyřeže dárky svým kamarádům ve vesnici a postaví je v noci před dveře. Zvrat nastane, když se ho ujme truhlář Lisakki, aby mu chlapec pomáhal vyřezávat nábytek. Každoroční stěhování je u konce a Nicholas získá věrného pomocníka na rozdávání dárků a jak roky plynou,postupně si osvojí i sobí spřežení...Hned od první minuty je jasné,k čemu se celý příběh uchyluje a kdože nám děj vypráví,což by mi vůbec nevadilo. Vánoce zbožňuju a Santa mi vůbec nevadí,naopak. Co bych ale vytkla a nemůžu překousnout je to, že se celý tenhle dojemný příběh odehrává v takovém jaksi taksi realistickém duchu a v posledním záběru najednou zničehonic Nicholas LÍTÁ na saních a je z něj už klasický Santa, kterého každý známe. .Bez vysvětlení. To se tam páni tvůrci teda opravdu nehodilo a samotný závěr je prostě na odpad. Nebýt toho, k dokonalému filmovému zážitku to nemá daleko. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Absolutní senzace z Finska! Viděl jsem už mnoho a mnoho vánočních filmů (specializuji se totiž na vánoční filmy a jsem jejich sběratel), ale téměř žádný mě nikdy nedostal a nezasáhl tolik jako tento. Samozřejmě výjimky se najdou, proto jsem použil slovíčko téměř, ale letos je tohle teprve druhý vánoční film, který mne takto dostal. Tím prvním byl animovaný film "Městem chodí Santa Claus", který, stejně jako tento finský film, přináší pohled na téma, jak vznikl Santa Claus a že to je vlastně jen obyčejný člověk, který se k tomu dopracoval svou dobrosrdečností. Ale zpět k právě komentovanému filmu. Tohle byl takový malý vánoční zázrak v záplavě neustále se opakujících pohádek a jiných blbostí ve vánočním televizním programu. Tohle je prostě filmová perla, za jejíž odvysílání České televizi tleskám a dodatečně děkuji. A vánoční filmy z Evropy by u nás mohly být vysílány častěji, protože jak je vidět, tak ukrývají veliký potenciál. Celý tento film je o tom, jak malému Nikolasovi zemřeli rodiče i s jeho sestrou a hoch putoval od domu k domu a v každé té rodině strávil jeden rok, za což se pak následující rok odvděčil malým dárkem, zanechaným na Štědrý večer přede dveřmi. A jednou se ho rozhodl natrvalo ujmout jeden nerudný tesař, který ho zdokonalil v práci se dřevem. A když tento řezbář odjel na odpočinek na jih Finska a Nikolas osaměl, tak se rozhodl, že nebude obdarovávat jen ty, kteří mu pomohli, ale že bude obdarovávat i cizí děti. Úchvatný příběh, který stojí za to vidět, a který by si neměl nikdo nechat ujít. Je to vlastně taková téměř pohádka, ale krásná, plná hřejivosti a lidskosti a rozhodně nezapomenutelná. Nádherné finské exteriéry plné sněhu tomuto filmu ještě dodávají na autenticitě a na zajímavosti. Až ze závěrečných titulků jsem se dozvěděl, že film se z velké části točil za polárním kruhem ve finském městečku Levi, kam jsem měl tu možnost se podívat a přespat tam, a musím říci, že jsem tomu rád, že jsem se procházel v místech, která filmaři použili pro natočení tohoto filmu. Takže když si to tak sesumíruji, tak nemohu jinak, než udělit maximální hodnocení v podobě pěti hvězdiček a konstatovat, že lepší a krásnější vánoční film jsem snad ještě neviděl. Pokud milujete vánoční filmy tak jako já, tak tento film vám nesmí rozhodně uniknout. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Vánoční pohádka, která začíná tím, že se rodiče utopí na Štědrý den v jezeře. Co z toho může vzejít dobrého? ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Stačilo pár tónov z rozprávkovo čarovnej hudby v úvode a už som bol vo vianočnej nálade. Prvá polovica filmu je neskutočne atmosferická. O takej atmosfére sa americkým vianočným filmom môže iba snívať. Veľká škoda, že po odchode učiteľa Izáka, keď je náš hlavný hrdina podstatne starší, atmosféra trochu opadá. Výroba a rozdávanie darčekov sú možno pre niekoho to pravé vianočné, ale ten záver ma už nebavil tak, ako prvá polovica filmu. Keby sa netlačilo na pílu za každú cenu- celý život vyrábať darčeky pre druhých(zadarmo!), tak to mohol byť jeden z najlepších vianočných filmov. Napriek tomu sú štyri hviezdy absolútne zaslúžené. 80%. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Vánoční příběh z krásné finské přírody, ale že by mě to nějak dostalo, to se říct nedá. Chvílemi je to moc pěkné, chvílemi zase trochu nudnější. Co se mi ovšem nelíbilo, byl fantasy závěr. 60% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Lépe bych byl udělal, kdybych si byl býval Legendu o Vánocích pustil v pokročilém adventním období. Před Vánoci by tento finský počin dozajista dostal ještě mnohem větší kouzlo, tudíž všem doporučuji, aby si snímek odložili právě na tento čas. Místy dojemný příběh zasazený do krásné krajiny vás brzy vtáhne do svého děje a rádi se necháte obalamutit verzí toho, jak to mohlo se zrodem Santa Clause být. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Nebolo to zlé, práve naopak celkom fajn film. Ta fínska zima je rozhodne krajšia ako to naša, takže je sa na čo pozerať. Príbeh viac menej tiež fajn, ma čím zaujať a časom sa pekne transformuje na Vianočnú legendu. Škoda, že to tak skoro skončilo, prišlo mi to až zbytočne stručne, rýchle a krátke. 70% - 3* ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že Finové Američanům natrhli řiťku. Leč, i tak je to blablamina o vousatém staříkovi. Miluju české Vánoce, všechny naše zvyky a obyčeje. Jsem tím vším odmalička natolik ovlivněn, že mi dělá potíž přijmout jakoukoli jinou kulturu těchto svátků. Ať někdo natočí životopisný snímek českého Ježíška, pak se můžeme bavit o plném hodnocení vánočního filmu...:-) ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 9/10 Hudba 8/10 Efekty 9/10/// +příběh, hudba, obraz -asi žádný/// Tohle je vlastně legenda a zdařilí životopis o Svatém Nikolasovi (Ježíškovi, Santovi) podán formou rodinného filmu. Není nouze o dramatické scény, překrásný kolorit přírody, fantaskní příběh a nebudou chybět ani dojemné scény. Stačí jen uvěřit. A vězte, že děti uvěří. Pustě jim tohle a jestli měli pochybnosti...já jsem dojat z toho jak nádherný to je film./// Celkem 86%/// ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Vánočně kouzelný příběh, jako by se vyprávěl sám. Absoluitní dobrota soustředěná navždy do postavy St. Nicholase musí vyvěrat z utrpení, takový už je náš svět. Proto vyprávění začíná tou nejdrastičtější tragédií - ztrátou obou rodičů a malé sestry, aby v pozdějším životě vypravěči mohli rozvinout příběh o neředěné dobrotě. Prostě dokonalá stavba, která pak unese humor i slzy a dojetí. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Moju vianočno-filmovú nádielku tohto roku odštartovala krásna rozprávka s názvom "Legenda o Vánocích". Najmä v teraz, v chladných časoch, kedy teplomer nehlási viac než - 5°C, má Wuolijokiho snímok schopnosť veľmi výdatne zahriať pri srdiečku. Realistické spracovanie "ako to vlastne bolo" ala Santa Claus bez žiadnych čári-máry lietajúcich sobov (SPOILER: Ak nerátame záver KONIEC). Navyše ste pozvaní na vstup do neodolateľnej krajiny zasneženého i nezasneženého Fínska, ktorá Vás zaručene uchváti. __ Pane Troško, tahkle se točej pohádky! ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Len málo vianočných príbehov dokáže tak silno udrieť na emočnú strunu. Prenádherný príbeh, nabitý emóciami a okorenený peknou fínskou prírodou. Na konci všetko vyvrcholí krásne hrejivým spôsobom. 85/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Předem bych upozornil, že zdejší obsah prozrazuje zbytečně moc. Čím míň o filmu budete vědět tím líp pro vás. Já jsem si obsah přečetl až po dopsání komentáře a jsem až zděšen co vše zdejší obsah prozradí a o co tak diváka připraví a tak jsem hned komentář upravil a tohle jsem prostě musel dopsat.... Finská variace příběhu o pantátovi v červeným hábitu a o tom kde se vzala tradice dávání dárků o Vánocích. Pakliže už máte dost všech těch novodobých pohádek který za moc nestojí nebo naopak jste už přesyceni starou dobrou klasikou kterou v TV opakujou pořád dokola pak sáhněte po tomhle. Tahle finská vánoční záležitost rozhodně za vidění stojí. Joulutarina nabízí poutavej hodně dojemnej příběh odehrávající se v nádherné zasněžené krajině. Herecky na vysoké úrovni. Celkově jde prostě o audiovizuálně působivej snímek kterej prostě na téma Vánoce můžu každýmu jen doporučit. V tomhle čase v rodinném kruhu je tenhle film tou pravou volbou. 5hvězd. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Neskutočne čarovný vianočný príbeh ... blikajúci vianočný stromček, oblátky ku tomu a budete ako v rozprávke ... ja som teda bola. ()

Reklama

Reklama