Reklama

Reklama

Obsahy(1)

nebo se sebevraždou? Jak sešel ze světa muž s temnou minulostí? Detektivní příběh podle románu Z. Salivarové a J. Škvoreckého a scénáře J. Eismanna vypráví o starých, ale nepromlčitelných zločinech, o odplatě, která nečekala na soud, o spravedlnosti, které se dostalo zadost nejednoznačnou cestou – a také o etice a vlastním svědomí. Do Prahy po letech přilétá emigrantka Anka Lomnická (I. Janžurová), bývalá hraběnka, a v letadle má náhodou za sousedy dvě postavy kriminálního příběhu, který se postupně rozvíjí kolem bývalého dozorce politických vězňů Bubeníka (J. Pohan). Se svou bezprostředností se Anka potkává se starými i novými tvářemi, a jednou z nich je Věra (L. Vondráčková), vnučka někdejšího správce zámku Lomnických (F. Řehák), a její přítel, mladý kriminalista Přemek (P. Liška). Když je Bubeník nalezen zastřelený s pistolí v ruce, Přemek si není jist sebevraždou a začíná rozkrývat minulost nejen mrtvého, ale i svého potenciálního tchána (J. Menzel) a jeho kamarádů, bývalých muklů. Postupně se objevuje celá řada lidí, kterým bezohledný Bubeník v životě ublížil… (Česká televize)

(více)

Recenze (75)

blixadovan 

všechny recenze uživatele

Po delší době televitní film, na který se "jakžtakž" dalo koukat až do konce. Příčinou toho byl kvalitní scénář s docela rafinovanou zápletkou a překvapivým a netradičním závěrem. Podezřelá osoba byla však hned od počátku podezřelá, což byla asi chyba. Když filmaři nemají prostředky na to, aby natočili kvalitní koncert (je jedno jestli jazzový, rockový nebo jiný), ať ho raději netočí (film by se bez toho obešel a ještě by mu to prospělo. Tohle byla opravdu zrůdnost, a ty rádobyfešandy se saxíkem byly úděšný! Smyl repetitivního ukazování záběrů z jeviště jsem nepochopil vůbec. Co bylo velmi obtížně představitelné, byl vztah té mladé holky s piercingem a starým fízlem. A ještě k tomu těhotenství ? Chtěl jsem dát 3 hvězdičky, ale jak tak nad tím přemýšlím, dávám pouze 2, za děj a Pavla Lišku. ()

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Slabší průměr. Minulost a zase minulost, která se vrací do současnosti a ovlivňuje osobní život policajta v podání Pavla Lišky. Ten se pere s dilematem a svou roli hraje neohrabaně. Jako Láďa v Pupendu, ale tam to bylo na místě. Ivu Janžurovou bych jako šlechtu nesnesla vůbec, strkala nos do cizích věcí až přílíš a to její věčné chichotání. Jak ubohé. P. Landovský, J. Menzel, J. Tříska a spol. hráli přestárlou partu kašparů-muklů. Kazí to celkový dojem. ()

Blazin 

všechny recenze uživatele

Obsazení je poměrně zvučné, ale i tak lehce podprůměrná kriminálka, která občas pokulhává i až amatérskými hereckými výkony a celkově to nemá vůbec žádnou šťávu, celé to působí nudně. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Janžurová, Liška, Tříska, Škvorecký, Menzel - co jméno, to pojem. Výsledek je ovšem nepochopitelně tristní. Snad kdyby to dělal jiný režisér? Ale na rozdíl od jiných komentářů se mi líbily masivní zadky saxofonistek - a to bylo asi jediné dobré na tomto filmu, ale snad to nebylo myšleno jako lechtivá estráda, že? ()

77Ivana 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočený televizní film, týkající se problému, který tu je a bude. Pavel Liška si s roli poplicisty velice dobře poradil. Co, ale nechápu, proč tam bylo tolik vstupu jazzových saxofonistek. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

40% — Problém je v tom, že pointa (tj. jak zemřel Bubeník a kdo to má na svědomí) je zřejmá hned zkraje filmu. Samozřejmě, mohlo tam být překvapení, ale nebylo. Vyšetřovatel tedy svým vyšetřováním pouze stále více potvrzuje to, co divák už dávno ví, nebo aspoň tuší. Vlastně je to z detektivního hlediska docela dobré — postupné odhalování skutečností, zavírání slepých uliček, jen kdyby u diváka nebylo to povědomí o pachateli. Takže nám zbývá pouze moralizování nad tím, jestli je nebo není špatné zavraždit člověka, který se celý svůj život choval hnusně a spoustě lidem přinesl neštěstí, zdravotní újmu i smrt. Autor sice nechává na konci vyšetřovatele Přemka (v podání Pavla Lišky) vyslovit názor, že vražda zůstane vraždou, nicméně i on se nakonec rozhodne podle hesla „bližší košile než kabát“ a oficiálně potvrdí verzi o sebevraždě, aby nepřišel o svoji milou, jejíž otec má na Bubeníkově smrti svůj podíl. Sice z toho pro sebe vyvodí „morální důsledky“ a dává u kriminálky výpověď, ale přesto. Josef Škvorecký to nenapsal špatně, otázky byly znepokojivé a neměly úplně jednoznačné odpovědi, ale vlastní realizace byla trochu těžkopádná a výsledná stopáž zbytečně natahovaná, něco mezi 50 — 60 minutami by bohatě stačilo. Taky si asi šlo odpustit prvoplánovou karikaturu Bubeníkovy milenky v podání Evy Salzmannové, to jeho manželka v podání Jaroslavy Adamové byla mnohem lepší a uvěřitelnější. ()

Ozzy2

všechny recenze uživatele

Po prvních záběrech v letadle a následné scéně se saxofony jsem to vypnul.Jak vidím, dobře jsem udělal. ()

josieaddms odpad!

všechny recenze uživatele

Nudná, nenápaditá detektivka. Od špatné režisérky a špatné spisovatelské dvojice Švorecký + Salivarová. Jediné plus na celém filmu byl Liška a ještě pár dobrých herců, ale jinak to byl odpad. Dala bych za ně klidně i hvězdičku, ale musím říct že mě příběh hrozně znechutil, a odradil. Jak si někdo vůbec může dovolit natočit takovejhle film? Že prý zabíjet se smí když je ten zabitý hajzl? Myslím že někdo řekl Nezabiješ a že to prostě platí na všechny. I na ty nejhorší bastardy. Můžeme soudit, ale nemůžeme odsoudit. To je můj názor a rozhodně nemám chuť sledovat film kde máme pochopit a soucítit s těmi lidmi, kteří mají názor opačný. Považuji to za nemorální zbytečnost. Plus špatná kamera, amatérské střihy a světlo jak z levné televizní telenovely. Navíc doplněné těmi přestárlými dámami v latexových botičkách a mini kraťáscích se saxofonem v ruce? Ne díky, to půjdu radši mýt nádobí. ()

BaruM 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímaví námět, i herecké obsazení. Jen toto televizní zpracování mi příjde nesrovnatelně podceněné. Rozhodně stálo za to, aby se pečlivěji zaměřili na některé scény. Toto hodnocení dávám hlavně díky předloze pana Škvoreckého. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Zpočátku hodně schematické, některé postavy byly spíš karikatury než živí lidé. Později to získalo o něco střízlivější charakter, ale i tak z toho čišela na hony umělá vykonstruovanost. Liška mi na roli kriminálního policisty typově moc neseděl, i když jeho výkon ve filmu patřil k těm lepším. ()

Ayssan 

všechny recenze uživatele

Pavel Liška patrně zapomněl, že nehraje Idiota, ale policejního vyšetřovatele. Bohužel i repliky dalších postav byly tak strojené, až to trhalo uši. ()

Reklama

Reklama