Reklama

Reklama

Obsahy(1)

nebo se sebevraždou? Jak sešel ze světa muž s temnou minulostí? Detektivní příběh podle románu Z. Salivarové a J. Škvoreckého a scénáře J. Eismanna vypráví o starých, ale nepromlčitelných zločinech, o odplatě, která nečekala na soud, o spravedlnosti, které se dostalo zadost nejednoznačnou cestou – a také o etice a vlastním svědomí. Do Prahy po letech přilétá emigrantka Anka Lomnická (I. Janžurová), bývalá hraběnka, a v letadle má náhodou za sousedy dvě postavy kriminálního příběhu, který se postupně rozvíjí kolem bývalého dozorce politických vězňů Bubeníka (J. Pohan). Se svou bezprostředností se Anka potkává se starými i novými tvářemi, a jednou z nich je Věra (L. Vondráčková), vnučka někdejšího správce zámku Lomnických (F. Řehák), a její přítel, mladý kriminalista Přemek (P. Liška). Když je Bubeník nalezen zastřelený s pistolí v ruce, Přemek si není jist sebevraždou a začíná rozkrývat minulost nejen mrtvého, ale i svého potenciálního tchána (J. Menzel) a jeho kamarádů, bývalých muklů. Postupně se objevuje celá řada lidí, kterým bezohledný Bubeník v životě ublížil… (Česká televize)

(více)

Recenze (75)

Landier 

všechny recenze uživatele

Člověk si skoro až řekne, s takovýmto obsazením vytvořit toto ... Bylo to z vody vařené, nevím, zda-li za to může Škvoreckého předloha či jen její špatný přepis, nečetl jsem ji, každopádně herecky skoro až naivní, scénáristicky špatné a celá snaha o vyvolání jakéhosi svědomí a obecného smíření se s vraždou "prevíta", to vše jen podtrhovala. ... Nakonec jen malá řečnická otázka - nešlo to udělat bez saxofonistek ? ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Film především pokládá jednu základní otázku: Kdy je vhodné brát spravedlnost do rukou a kdy už ne? Přičemž ani ten nejspravedlivější soud světa nebude tak spravedlivý, jako ten poslední, tomu věřím já. Totiž, když zemře komunista, všichni tiše a nenápadně tleskají. O to zvláštní to je u kriminalisty Pavla Kříže. Kdyby to ale udělala matka, jíž zabili dítě, šla by za katr ani by nemrkla. Takže...kde je to správné a kde ne? Hrdinové tohoto příběhu si myslí, že v tomto případě to správné je. Milovníci jazzu si jistě přijdou na své, na mě tohoto druhu hudby bylo až moc. Každopádně je to prostě jen průměrná televizní detektivka na nedělní večer, která ale zanechá alespoň tu špetku na přemýšlení dál. ()

worm14 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to celou dobu příliš statické, jazzové prostřihy mě vyloženě vyváděly z míry a celkově to bylo tak nějak nesrozumitelné. Jediné co se mi líbilo byly vyšetřovatelé Liška - Kříž. Jinak veskrze podprůměr, ikdyž na českou televizní tvorbu... ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

No, nic moc, ty moc časté hudební vstupy s ženskou saxofonovou kapelou - režisérka J.Němcová jich tam nacpala zbytečně moc. Tady opravdu platí, že všeho moc škodí. Takže : 3 - 3,5 * a 51 % , víc určitě ne ...... . ()

BlondJames 

všechny recenze uživatele

Skvělé obsazení, ale mě osobně neskutečně rušila ta saxofonová hudba, která byla stejně hlasitá jako reklamy(takové to, když člověk sebou úplně trhne) .. Jestli to mělo být záměrné to netuším ale tuším, že u mě to ubralo na hvězdě. ()

Muff 

všechny recenze uživatele

Náhodou jsem přepnul a koukám, absurdní prostřihy na podivný dívčí spoře oděný kvarteto v červeném oparu, asi nějakej biják z devadesátek. Ale chyba lávky, ono to bylo skoro aktuální! Lucka Vondráčková měla asi nejlepší herecký výkon, jinak se ve filmu skládaly klišé na klišé, klipovitost, zoufalé herecké výkony, děj byl zřejmý míle dopředu, prostě celkově hodně, hodně slabé. Nebudu se tu rozepisovat, líp to za mne udělal uživatel Sarkastic. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Příjemný film, který přinutí diváka přemýšlet o vině a nevině. O smyslu trestu. Založeno na výborné předloze, což je na výsledku znát. Ale je to asi tak jediné plus, protože o filmařině či hereckých výkonech tento film už není. ()

Naby 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý a malinko kontroverzní námět. Bohužel ukolíbaný příliž dlouhým a špatně seřazeným dějem. Scény ohledně koncertů byli celkem dost nevkusné a trapné. Celkem 1,8* ()

rodl 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se nepovedlo. Bohužel. Tohle si pan Škvorecký nezasloužil. Sice jsem konkrétně toto jeho dílo nečetl, ale nevěřím, že bylo tak předem průhledné, bez jediného otazníku. U detektivních příběhů, kde je vrah znám v podstatě od počátku je úkol tvůrců dostat do příběhu napětí složitější. A zde si tedy totálně vylámali všechny zuby vč. falešných. Nejpříšernější byly předěly v podobě odkvétajících dam oděnných do SM oblečků předvádějících cosi, co snad mělo být odkazem na celoživotní lásku mistra Škvoreckého. Jenže jazz v této podobě? Fuj. Navíc to příšerně brzdilo již tak velmi vláčný děj. Jediný důvod snad byl dodržet požadovanou stopáž. A špatné byly i střihy z těchto "přestávek" zpět k filmu. Bohužel se neosvědčili ani herci. Ivě Janžurové role vůbec nesedla, byla málo spontánní a málo uvěřitelná tam, kde měla působit jako srozumitelná morální autorita smiřující a vysvětlující odlišné pohledy na tutéž událost. Konečné vyznění filmu přitom bez hlubšího a lidštějšího rozboru dopadlo ve stylu: Byl to hajzl, dobře mu tak, a to tedy dost smrdí soudcem Lynchem. Jediný pochybující Pavel Liška měl světlé chvíle, jeho kapitulace se však zdála být nejen kapitulací činem viditelným, ale i kapitulací vůči předchozímu přesvědčení, což by tedy o jeho morálních imperativech nevypovídalo nic dobrého. Inu, jak sám řekl: "Jenom blbej policajt." A proč o nich točit filmy? A proč se takto vyrovnávat s minulostí? Je nám líp (a bylo líp všem těm muklům ve filmu?), když jeden hajzl takto zmizel ze světa? "Ten pocit, když jsem dal tu facku, byl k nezaplacení." To mi přijde fakt hodně primitivní. ()

Hugho 

všechny recenze uživatele

Tak slabé a až amatérske spracovanie je až  zarážajúce. Motivácia postáv katastrofa, prevedenie nepresvedčivé. Škoda času. Postavy sa dokola správajú ako blbci a Liška je tragéd. Janžurka nemala čo poriadne hrať a bolo to poznať. ()

Reklama

Reklama