Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kam zmizel princ Rujan? Jel zabít draka? Ale kde je ten drak? Vojenský veterán Plavák s pomocí trpaslíka Trpaje a princezny Aurory vyluští ještě víc... Pohádka o vítězství lásky a dobra, ale i o zmoudření a zralých rozhodnutích, ke kterým následníci vládnoucích dynastií v novém postavení dospějí. Princ Rujan (L. Reichl) z království Arkádie zabije draka, kterému měla být obětována princezna (B. Mudrová) z knížectví Akvitánského. Můžeme mít tedy radost z toho, že dobro opět zvítězí, ale tak snadné to nebude… Jsme totiž na samém začátku pohádky, ve které bude mít zlo chvílemi navrch a křivdy z minula se přihlásí o slovo. Stará známá pravda o tom, že každý zlý skutek se později vymstí, se promítá do osudu všech pohádkových hrdinů. (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Nějak moc vážně se beroucí pohádka - což by zase až tak nevadilo, kdyby to celé bylo po všech stránkách lépe vyprodukované a vyrobené a hlavně to chvílemi nepůsobilo jako nějaké ochotnické představení, plynoucí kamsi do ztracena... Škoda, třikrát přeškoda, protože těch zpitvořených uhýkaných a otravně šaškujících debilitek bylo na pohádková témata v posledních (třeba čtyřiceti... ;-) letech v panství Šašském natočeno přehršel a inteligentních působivých pohádek v tom pravém smyslu slova naopak je jako šafránu pramálo... Holt nenaděláme zase už nic, nakonec filmografie páně rejžisejra napoví... Tak zase někdy u nějakýho toho televizáckýho šolichu, Václave... :-/ - - - - - (Poprvé viděno tak nějak nechtěně a pronic zanic 2.1.2009 na ČT1, komentář zde jako dvanáctý - 2.1.2009) ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Napřed je to trochu jako Hamlet bez Hamleta, aby pak všechny strázně rozhodla kakaová skvrna velikosti mexického dolaru. Abych to neznevažoval, příběh sám není vůbec špatný a vyhýbá se většině profláklých klišé současných českých pohádek, daleko spíš připomíná klasické dobrodružné historické příběhy. Jen právě k takovému ději by to chtělo opravu pořádnou výpravu, velkorysé zpracování včetně nějakých těch šermovaček a kvalitnější hudbu. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Doufala jsem, že můj tisící komentář padne na něco opravdu báječného, padl na Ztraceného prince. Příběh natáčený na hradě Kost v mnoha ohledech trpí pakostnicí. Především, princ arkádský je šeredný. Jako zásadnější problém vidím ten drobný detail, že ač Arkádie i Akvitánie existují, rozhodně se nejedná o sousední země. Noční rande princezny akvitánské s akrádským princem je tak těžko myslitelnou kratochvílí. Nebudu komentovat ta vskutku cizokrajně znějící jména jako Plavák (jako že velký Plaváček), Trpaj (jako že trpajzlík) a Rujan (domnívám se, že jako že říjen, čemuž svědčí jeho touha hned, hned, hned se oženit s princeznou). Z dalších brilantních záseků už bych zmínila jen občas se ve vodě vyskytující dračí krev, která do vody vytéká z notně již rozloženého draka. Ujišťuji vás, že pokud něco vytéká z několik týdnů na slunci ležícího mrtvého těla, není to krev. Vlastně se mi dost ulevilo, že ten drak byl mrtvý, čekala jsem, že ten drak je saň a ve skutečnosti tak řeší svou periodu. Co bylo opravdu dobré, byla písnička na začátku a pak hudba zhruba uprostřed příběhu. Při natáčení nezemřelo žádné zvíře, kromě draka. Dobré vědět. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Rujan, Plavák, Trpaj, Zjebenec.. sakra, kam na to chodí? A hlavně, kam se vytratil ten půvab a kouzlo tuzemských pohádek? Ke scénáristovi a režisérovi to určitě nebylo.. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 6/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Efekty 7/10/// +prostředí, temná hudba, příběh, neokoukaní herci -nehraje tu nikdo ze známích herců/// Když jsem se na pohádku začál dívat, po několika minutách jsem začal velice kvitovat, že je úplně rozdílná oproti jiným českým pohádkám. Najednou jsem si začal říkat, že je o tolik jinačí, že snad není naše. Do toho přišel otec a říkal, že je francouzká a divil se, že to nepoznám. No nechal jsem se nachytat. Je to česká pohádka, ale její dobrodružný prvek, temná atmosféra a neokoukaní herci z ní dělají něco nového. A tak si ríkám, že Václav Křístek docela umí, tohle je od něj druhá pohádka, která se mi líbila. Trošku mi připomínala mix pohádek Bajaja (drak) a Sedmero krkavců (záporné postavy), ale jen drobnostma./// Celkem 74%/// ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

ČT uvádí: Rujan, Trpaj, Zjebenec a mnozí jiní. Předabovaný princ vypadající jako neúspěšný student dvouleté nadstavby po základní škole je produkční kousek, který se bude jen těžko překonávat. Dále viz Jezinka.Jezinka. Škoda. Nejen, že jde o jedinou pohádku, která zabitím draka začíná. Epicky vybudovaný příběh s nezvykle solidními postavami je ve srovnání s jinými nedávno viděnými současnými pohádkami sympatickým pokusem, zabitým žel nejen produkcí a režií, ale už i chabým a naivně předvídatelným scénářem. Mimochodem, Křístkova vzhledem k tématu podobně miniaturní, o deset let starší práce Císař a tambor (komediální a mnohem zdařilejší) se v mé dojmologii tv pohádek vymyká podobným způsobem, který nedokážu dobře popsat. Dejme tomu, že jde v obou případech o příběh konkrétně žitých (zažitých, uskutečněných) hodnot přátelství a věrnosti v nečekaném neformálním spříseženství proti zlým silám, předvedených s jistou nenápadnou vnitřní impozantností. Výjmečné je, že v obou pohádkách nejsou tyto hodnoty předkládány jako daný žánrový prvek, ale že mohu sledovat, jak se teprve dějí. Ve starší pohádce je to jednoduché spojenectví a přátelství dvou mužů, vznikající a dějící se synchronně s příběhem, ve Ztraceném princi se spříseženství pěti postav spřádá, aniž by si toho dotčení (král, oba princové, princezna a Trpaj) byli vědomi. Čímž nemyslím fakt, že se v závěru vyjeví jejich vzájemná předchůdná osudová spjatost. Ostatně jakási předchůdná spjatost je i mezi (utajeným) císařem a (císařovým) tamborem, i tam také příběh vrcholí v odhalení inkognita. ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Nová pohádka měla zdlouhavý scény a byla nemastná neslaná - možná to je taky tim, že tu hrají neznámí herci, kteří to neuměli tak prodat. Děj nebyl zrovna zajímavý a skoro se tam nic nedělo. Jako pohádka postrádá kouzlo. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Je mi záhadou, proč ČT točí na Vánoce šest nízkorozpočtových pohádek. U těch ostatních blbin mi bylo šumák, jak vypadají, ale Křístek má aspoň snahu, má charisma Petra Štěpána (pokud vám je povědomý, možná ho znáte z Ošklivky Katky :-), má hezkého digitálního draka, skvělého kameramana a dobrou hudbu. Kdyby mu dali víc peněz a o něco lepší scénář, dokázal by natočit výbornou vánoční podívanou. I tak je Ztracený princ nejpříjemnější pohádkou, jako nás v roce 2008 naše veřejnoprávní televize oblažila. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Proti loňskému vánočnímu patvaru páně Křístka je "Ztracený princ" přímo skvělý úspěch, ale objektivně vzato - bůhvíjaká sláva to zas není. Je třeba přiznat, že casting se tentokrát povedl mnohem lépe - až na onen prapodivný zjev v roli prince Rujana. Do ženský nevidíš, ale já být princeznou, tak si vezmu radši regenta, na tom se alespoň ještě neprojevily známky rodové degenerace. Zaujalo mne novátorství v práci se jmény postav - Plavák místo Plaváčka, to je inovace jako hrom. Kouzelný je také skřítek nápaditě pojmenovaný Trpaj. Až příště dojde autorům invence, mám pro ně jeden typ - trpaslík by se mohl pro změnu jmenovat Skřetaj! Jinak se připojuji ke chvále pěkných exteriérů, ty byly nasnímány opravdu dobře, na rozdíl od interiérů, jimž rozmlženost a potemnělost na pohádkovosti nepřidala, zato značně ubrala na koukatelnosti. Ale abych jen nekritizoval - drak se dost vydařil a Radůza na začátku to nakonec vytáhla na ty 3 ukoptěné *. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Tenhle pohádkový film má jisté přednosti: skvělá úvodní písnička, nádherné exteriéry (hrady Kost a Orava, Dolský mlýn a jeho okolí, poměrně málo známý akvadukt u Chřibské), charismatický hlavní hrdina, pěkný drak, celkem zajímavý příběh. Celé to ale nějak postrádá šťávu. Chybí tu trocha humoru a nadhledu, typického pro české pohádky. Nic proti tomu, pak by ale mělo být přidáno na tajemnosti a ponurosti. Postrádala jsem i větší míru pohádkovosti: mnohé scény působí jako z historického filmu, do kterého byly dodatečně naroubovány pohádkové prvky. Výsledek je takový... jalový. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Kam se ztratila pohádkovost? Kde jsou kouzla? Ale nádherná příroda, exteriéry hradu Kost, šermířské souboje a Radůzina písnička si nezaslouží odpad. Ten si zaslouží scénář Ondřeje Vogeltanze. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že Ztracený princ skončil jako polotovar. Příběh je spíš dobrodružně historický než pohádkový, jsem ale ta poslední, kdo by proti tomu protestoval. Sympatické je distancování od všech těch nových dementních pohádek - a vlastně i hlavní hrdina. Výprava je ovšem chudá a příběh plný známých zápletek plyne bez větších kolizí, a proto taky ne zrovna zajímavě. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Ano, nyní brutálně nadhodnocuji, polovina herců se neumí správně hýbat ani mluvit, exceluje ucho princ Rujan, seznam dabérů je velice výmluvný, ale je to POHÁDKA, která mě nenutila znechuceně si odplivnout. A hlavní hrdina byl poměrně sympaťák. A úvodní písnička od Radúzy byla pěkná. A mělo to ucelený (pravda prostinký) příběh. Jinak v rámci české televizní pohádky nadprůměr, dokonce lepší, než pohádka Štědrovečerní. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

Pohádky nepatří mezi můj nejoblíbenější filmový žánr :) Nicméně jsem si jednoho nedělního odpoledne řekl, že na to mrknu. Byl jsem mile překvapen, nejednalo se o tupou klasickou pohádku s x klišé. Tady se hodně sázelo na prostředí, které bylo vybráno skvěle (České Švýcarsko je fakt pěkný kraj), zkrátka Česká republika a její příroda je stejně nejlepší. Viď, mami? :) Příjemně strávená hodinka, 70% ()

Philippa 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězda za prostředí ,kde byla pohádka natočena a druhá za to ,že Rujan a Aurora nevypadali jako kdyby vypadli z předních stránek časopisů jak bývá zvykem ,ale jako normální lidé (i když o jejich topornosti by se dalo polemizovat). Jinak bída pane Křístka..... ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

No ja nevím, lidi...bylo to děsně zdlouhavé a utahané a nic se tam prakticky nedělo, žádné poučení z toho neplynulo a jak to dopadne bylo jasné od začátku...Jenom výprava, kostýmy, občas kamera a tak dále se povedlo, bohužel to není všechno. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Adoruji výstižný a vše popisující komentářem kolegyňky Jezinky(.Jezinky). :-)) No a z ostatního mohu vyzvednout jen (jako vždy a příště zas, naposledy v případě Ludvíka Němce) koukatelného a zásadně velmi pohledného Petra Štěpána. (A vše ostatní je jen ode mě zbytečné plkání). ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Příšerně levná pohádka odfláknutá v krásném prostředí hradu KOST. Co to tam hráli za herci ? Vždyť vůbec nehráli, jenom stáli jak dřevěné figuríny a předvedli pár rádoby soubojů. A ten ušatý princ Rujan ! Do poslední chvíle jsem doufala, že správným princem bude "Plavák", ale režiséři mají asi jiné oči. Co za hrůzy ještě uvidíme přiště ? ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Prostoduchý film (ani ne pohádka) s neznámými a špatnými herci v hlavních rolích. To je spolu se slabým scénářem a podivným dabingem největší slabina tohoto televizního dílka. I jména filmových postav jsou nesympatická, ten lulan Rujan a voják Plavák mě odrazují od dívání, respektive poslouchání filmu. Natáčeno na Oravském hradě, hradě Kosti a v Českém Švýcarsku (Dolanský mlýn). ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Tohle už byla teda opradvu síla. Když pomineme šílený jména ,tak dějově to připomíná Bajaju ,či Plaváčka a řadu jiných pohádek zmatlaných dohromady. Do toho hrozný jména jako Aurora či Rujan děs a běs. Změnit jméno na Plávaka to se jim zrovna moc nepovedlo. Když si vezmem hlavního představitele co si má vzít princeznu ,tak ten je hrozný odstátý uši a celkově vypadal jak náký obejda z loupežnický bandy a né jako princ. Nejvíc mě pobavilo ,když princezna chtěla políbit Plaváka a ten to odmítl až prý jindy (a pak z toho vylezl její bratr, škoda měli to dát dohromady ,pak by mě zajímalo jak by se tvářili) Příběh hrozně nezáživný a až ponurý. Herci poměrně nevýrazný a hlavně ani jeden známý. Televizní zpracování ještě k tomu z Ostravy ,no jedním slovem hrůza. Než točit takový výpravný paskvily at se radši vrátí ke studiovým pohádkám. Kdž to srovnám z pohádkou Kouzla Králů tak tohle je opravdu hrozné až to míří k odpadu. ()

Reklama

Reklama