Reklama

Reklama

Válečníci


Richard Lví Srdce (E05)

(epizoda)
  • Velká Británie Richard the Lionheart

Příběh anglického krále Richarda Lví Srdce, jehož jméno se stalo synonymem rytířství a chrabrosti. Proslulý anglický král, jehož jméno se stalo synonymem rytířství a chrabrosti. Brzy po své korunovaci vytáhl na křížovou výpravu a podařilo se mu porazit sultána Saladina i dobýt přístav Jaffa. Poté se zapojil do anglicko-francouzské války a roku 1199 byl smrtelně zraněn při obléhání hradu Chalus. Své přízvisko získal až po smrti: při balzamování jeho těla bylo zjištěno, že jeho srdce má opravdu velké míry – odtud tedy Lví srdce. (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Nemám srovnání s dalšími díly seriálu a hrané dokumenty rozhodně nevyhledávám, ale Richard se mi docela líbil. Pěkné davové a bojové scény. Na příblížení tématiky křížových výprav žákům sedmé třídy v pátek šestou hodinu určitě super záležitost. Nicméně mě šíleně iritovalo to, jak byli jednotlivé postavy nadabované. (Pavel Soukup coby vypravěč byl naopak v pohodě.) ()

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Keď križiaci stratili Jeruzalém, ktorý sa znova dostal do rúk Saladina (tak ako to vidíme aj vo filme kráľovstvo nebeské), príde ďalšia krížová výprava, ktorú vedie Richard the Lionheart. Dokument nie je zlý, mám pocit, že podstatu tam vystihli, ale dalo sa o tomto období povedať ešte niečo navyše. Takto mi to prišlo trošku chudobné. 85% - 4* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na BBC to je skoro slabota. Křižákům není co vytknout, zbraním a Saracénům také, ale smrdí to nedostatkem peněz. Některá klíčová střetnutní křesťanského vojska s muslimským tak působí velmi komorně.... Nicméně, toto je primárně o Richardovi a jeho vedoucí účast ve třetí křížové výpravě byla znázorněna dostatečně. Richard I. je skutečná osobnost, rytíř a král se vším co tento titul obnáší. Byl schopen v čele vojska masakrovat šiky muslimů. Jeden z jeho oblíbených nástrojů byla sekera. ,, -- Pak král Richard I. přikázal, dříve než odjel z Anglie, aby mu udělali sekeru na nevěřící aby mohl sekat saracénské kosti. Čepel byla vykuta pěkně do oblouku, bylo na ni třeba dvacet liber (9 kg) oceli, a když přijel na Kypr, držel tu železnou sekeru v ruce.. " -- Je škoda, že se dokument věnuje jen ,, jeho kariéře " ve Svaté zemi. Neméně zajímavá a dobrodružná byla i jeho cesta zpět. Jeho loď napadli piráti a zajali jej. V bouři loď ztroskotala a on posléze padl do rukou svého nepřítele Leopolda Rakouského. Ten jej za obrovské výkupné propustil a tak se teprve slavný král a již živoucí legenda vrátil udělat pořádek po svém vládychtivém bratrovi do Anglie.... To v dokumentu však nenajdete. Ale už jen za ten námět a za ten vzor rytířství, které Richard reprezentuje dávám tři zlaté lvy . * * * ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokumentárna hodnota len minimálna. Viac sa o križiackych výpravám proti Saladinovi dozviete aj v Kráľovstve nebeskom. Richard Levie Srdce je tu obmedzený len na krátky úsek svojho života a panovania. V podstate sa o ňom veľa nedozvedáme a pritom práve to mohlo byť najväčším prínosom, pretože sa mu v našich končinách na dejepisných hodinách venuje len málo priestoru. Potenciál teda nevyužitý, navyše tu nič nepotvrdzuje, prečo by mal práve on myť medzi najväčšími dobyvateľmi. Do seriálu bol zaradený len preto, že ide o britskú produkciu. ()

mm13 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nemám rád toto "synonymum rytierstva a chrabrosti" (hahahahaha) Tento dokument ho našťastie ale nijako zvlášť neidealizuje a síce uvádza hlavne to málo pozitívneho, čo sa o tomto lúpežníkovi (áno, je to "villain" nie "hero") dá uviesť, je tu aj nemalý priestor na čítanie medzi riadkami. Zo série každopádne najmenej záslužný počin. ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající hraný dokument BBC. Odvěký svár Křesťanů a Muslimů, kdy každá ze stran bojuje za své náboženské přesvědčení a za svého Boha. Zajímavý historický hraný dokument o době krále Richarda, který vedl křižovou výpravu a porazil sultána Saladina v přístavu Jaffa. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Průměrný dokumentární film. Co bylo pro mě zajímavé, byla ta okolnost, že už v r.1192 byla anglickým králem Richardem provedena invaze z moře, aby dobyli přístav Jaffu, která úplně muslimy vykolejila. Takový útok dosud neznali. No a o 752 let později byla - OMAHA ! Vojevůdci se stále učí jeden od druhého... ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Odvěký svár Křesťanů a Muslimů, kdy každá ze stran bojuje za své náboženské přesvědčení a za svého Boha. Zajímavý historický hraný dokument televize BBC o době krále Richarda, který vedl křižovou výpravu a porazil sultána Saladina v přístavu Jaffa. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Válčit se dá z mnoha důvodů. Křížové výpravy bojovali ve jménu toho správného boha a v jeho jménu se vraždilo a dobývalo nejedno území. Umný rétor dokáže správným slovem vydolovat v davu kuráž a pravou inspiraci, která je k tomuto druhu válčení zapotřebí. A pokud je odměnou to nejdůležitější, tedy posmrtný nebeský život a nějaký ten žold k tomu, je základ postaven. Samozřejmě se občas stane, že se cesta i důvod zvrhne v něco vedlejšího a je pleněno něco jiného. Ale vše jen v dobré víře získat prostředky na žold a ve jménu správného boha. Richard Lví srdce (Steven Waddington) dokázal pomocí omezených prostředků způsobit velké nepříjemnosti jinověrcům. Jak bláhové je ohánět se božím jménem ve prospěch získání území, moci či své spravedlnosti. Jak pokrytecké a přízemní. Ve jménu boha se prolilo a bude stále prolévat moře a oceány krve. Amen. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Aha, tak Lví srdce muže za to, že muslimové jsou pořád tak nasraní. Určitě pořád dnešní útoky berou jako odplatu za to, co tam tenkrát spáchal... Filmařsky docela pěknej historickej kousek, kde opět nepřestává být vidět televizní rozpočet, ale i přesto z něho asi vydolovali každou minci. Nenudil jsem se, ale něco mi k tomu chybělo... možná lepší atmosféra, možná lahváč... ()

sator 

všechny recenze uživatele

Velkoryse pojaté, hodnotově jiný vesmír... V dokumentu se mluví o důležitosti "špitálníku", to už dneska ale málokdo ví o koho se jednalo. Řád maltézských rytířů  je jedním z velkých mezinárodních rytířských duchovních řádů, který vznikl v 11. století na území křesťanského Jeruzalémského království ve Svaté zemi jako Řád rytířů špitálu svatého Jana v Jeruzalémě neboli Řád johanitů či hospitalitů. ()

Týnkaa 

všechny recenze uživatele

Co toto bylo??? Těžko věřit, že něco takového vytvořilo BBC... Vůbec to není nic jako životopis, a když už je tam něco jako náznak toho že by mohlo, tak je to zpitvořený... Francouzský král je z příběhu pro jistotu vypuštěný úplně... chjo, ani nevím co k tomu dodat, fakt děsběs, hrůza a utrpení to sledovat... ()

laepus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám rád tenhle dokudrama seriál a tenhle díl patří mezi tři nejoblíbenější (s Napoleonem a Cortézem) jak svým zpracováním, tak tématem a prostředím, které vybírá. Herci jsou příjemní, film se nesnaží pokrýt celou Richardovu kariéru, což by ostatně nestihlo ani deset dílů, ale vybírá si pouze boje u Jaffy a na nich ukazuje střet islámu s křesťanstvím, střet Saladina s Richardem a vůbec středověký způsob života, bojové techniky, vztahy ve společnosti, postavení církve atp. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Chápu, že rozpočet nebyl z největších, ale pak se měl režisér rozhodnout, co chce vlastně natočit. Výsledek by možná nebyl tak rozpačitý - snímek měl buď mít více faktů a historické přesnosti a nebo měl být více výpravný, jenže Richard Lví srdce není ani jedno - příliš málo historických faktů a časté vyobrazení bitevních scén, které nedosahuje té pravé středověké uvěřitelnosti. 60% ()

Reklama

Reklama