Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historický velkofilm se vrací do poloviny 13. století, kdy v Rusku probíhaly pohnuté válečné události. Pro svá vojenská vítězství se stal legendou a je považován za jednoho z největších panovníků v historii Ruska. Alexander Něvský byl milován svým národem a nenáviděn svými nepřáteli. Proslavil se především coby úspěšný vojevůdce v Něvské bitvě, kde porazil Švédy. Dokázal se také vypořádat s řádem německých rytířů v takzvané Bitvě na Čudském jezeře. Film sleduje pohnuté osudy Alexandra, od jeho mládí přes válečná tažení až po smrt v roce 1263 ve věku pouhých 43 let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $3,254,897║ Rusi keď chcú tak vedia točiť slušné filmy, historický film čo nenudí, má čo ponúknuť, plusom je dobrá akcia, výprava, vydarené hromadné súboje. /55%/ ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Celé to působí jako ne moc dobře sestříhané z ne úplně špatného seriálu. Čili jednotlivé scény se pohybují v rozmezí lehký podprůměr-slušný nadprůměr, ale mezi nimi jako kdyby kus vždycky chyběl. Tu skočí do děje bez úvodu postava, zásadně ho ovlivní a zase zmizí, tu se rozvine zajímavá scéna mezi dvěma jinými postavami, která jako kdyby souvisela s něčím, co už bylo nebo bude, ale to související chybí. Třeba scéna mezi zrádcem Dmitrijem a jeho otcem byla pěkně dramaticky vystavěná a ukazovala, že záporáci tu nejsou jednorozměrní. Jenže jí chybělo něco předtím a něco potom. Slušná ne moc okázalá bitva na konec. Je to tak 5/10, že mám pro žánr slabost, tak zaokrouhlím na 3*, ale je to s velkou tolerancí. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Mám rád historické filmy a Rusi majú zopár naozaj podarených kúskov, ale tento k nim asi patriť nebude. Nebolo to úplne zlé, ale vyskytlo sa tu veľa rušivých elementov, ktoré súviseli skôr s technickou stránkou ako príbehovou. Kamera sa mi v kritických momentoch zdala rozmazaná a roztrasená, zábery na súboje boli nezvládnuté, chaotické a až príliš umelé. Tiež vizualizácia a réžia mohli byť trocha lepšie. Technická stránka tak nepriamo ovplyvnila atmosféru vo filme a často ma preto uvrhla do nudy, občas prerušenej svetlými momentami vo filme (napr. pokus o atentát, sprisahanie....). Koniec sa mi zdal predčasný, ja by som v príbehu pokračoval ďalej, aspoň po bitku na jazere v r. 1242. Takže u mňa priemer, ale film sa oplatí pozrieť, aspoň zo zvedavosti. 60/100 ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

S takhle podanou historií nemám sebemenší problém. Jistě, Alexandr je zde popisován jako lidumil a osvícenec, ale pokud to přehlédnete (jde to snadno) a přistoupíte na ruská pravidla historického filmu, tak se budete bavit. Kromě sympatického hereckého obsazení potěší i to, že Rusové neprznili minulost. Doporučuji nevšímat si poslední věty z textu distributora. je úplně mimo. 80% ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,...CHCEL SOM TO VIDIEŤ NA VLASTNÉ OČI." ,,AKO KRÁĽOVNÁ ZO SÁBY CHCELA VIDIEŤ ŠALAMÚNA." __ Po tunajších rozporuplných hodnoteniach som bol mierne v rozpakoch či sa na film dívať, no po pozretí som bol vcelku spokojný. Film je miestami trocha nudný, réžia skôr priemerná a Alexander je na 13. storočie až príliš veľký moralista. Oceniť ale treba, že sa nesnaží pôsobiť lacno, zaujímavú pozíciu rozprávača, slušnú naturálnosť hlavne v bitkách a dokonca mi v pamäti utkvelo aj niekoľko obrazov (hlavne vďaka slušnej kamere). Ešte sa mi žiada doplniť, že posledná veta textu distribútora je úplná hlúposť a tiež by som povedal, že asi v 23. minúte sa na scéne chvíľku objaví Jiří Krytinář. 3.5* (38. hodnotenie, 6. komentár k filmu) ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Banda škaredých bradatých Ruskákov sa rozhodla natočiť historický film z doby ktorá sa nedá zneužiť ako politická propaganda. Vybrali si na to nejaké hašterenie sa o to, ktorej falošnej modle by sa mal škaredí a bradatí Rusi klaňať. To bolo presne to obdobie kedy i škaredý a bradatí boli rovnako zaostalí ako zbytok sveta. Prešlo pár rokov a súčasný škaredý a bradatí Rusi ostali na rovnakej úrovni vtedajších škaredých škaredých bradatých Rusov. Ktorý Takže čistá politická nuda ktorá mala vyvrcholiť veľkou epickou bitkou sa zmenila na epilepticky zostrihanú frašku za pochodu rezky znejúcej polky. Škaredí a bradatí Rusi si najskôr museli vygoogliť ako sa bojové scény toča. Na tom by nebolo nič zlé, keby všetky tie efektné bullety a efekty nepoužívali na totálne jalových miestach. Rýchly "hyperakčný" strih tomu zabil posledný klinček. Potenciál obrovský, zúročenie takmer nulové. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Ruská verzia Alexandra nedopadla práve najlepšie...celé to neskutočné nudné, až na poslednú "veľkú" bitku, ktorá má tak asi 5 minút...ostatné sú len kecy, kecy, kecy a ruskí herci...potenciál majú Rusi väčší, Alexander je sklamaným veľkým ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Režie : IGOR KALENOV. Jelikož je film z roku 2008, tak předpokládám, že se jedná o mladšího režiséra nové generace, kteří dokáží odpovědět na některé "zapeklité otázky ", jako je na př. až neuvěřitelná chrabrost a odvaha Rusů v bojích, kde se v nich (Slovanech) bere i ta krutost ! Stále se říká mnohonárodnostní národ, ale báli se říci to podstatné : Dokázali se sžít s krutými Tatary, kteří jim přišli v pravý čas na pomoc proti nájezdům Švédů a Německých Křižáků. Už od roku 1230 mají na to Rusko stále Němci chuť a prolhaní a nenažraní Bojaři, kteří dokázali zradit svého pána a knížete se vůbec nehanbili za zradu a vraždu. Nelze se tedy divit, že se Rusové křížili a přátelili s těmi, kdo jim v těžkých chvílích přišli na pomoc. Jistěže to nebylo zadarmo, museli pak tatarskému chánovi zaplatit, ale nikdo je už nezabíjel a nedrancoval jejich zem. V každé válce se znásilňuje anebo se dobrovolně rasy míchají... a to je dobře, aspoň národ nedegeneruje. A největší móda nyní - holení hlav do hola - odkud myslíte, že to přišlo ? No jistě Tataři jsou jejich hlavními nositeli ! Proto tolik ruských generálů bylo holohlavých, protože to tam prostě je národním zvykem. Film je výborně a pravdivě natočen, velmi se mi líbil, že ukázal bez obav proradnost a chamtivost tehdejších poradců -bojarů. HUDBU k filmu napsal : Andrej Antoněnko. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Mohu prakticky ve všem souhlasit s misterzem, dobře vystihnul technickou stránku filmu. Nedostatky, ale i klady a to, že mě též zamrzel konec filmu a co se dělo dál až do jeho smrti jsem si musela najít. No, na hlavního hrdinu jsem zírala a říkala si, proč nehraje kdekoliv Vikinga. Tak to byla zase malá poučná sonda do 13.století, kdy si Evropu chtěli rozebrat Švédové a Tataři a jeden mladý kníže si řekl, že se dobrovolně s pomocí svoji pravoslavné víry semlít nenechá... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé vidět, jak hrdina Alexandr poráží na Něvě ve jménu své Svaté víry představitele té "naší Svaté víry", tedy pohled zcela z druhé strany. Novgorodský kníže představuje lidumila, ochránce a humanistu, Řád a Švédi bandu bezcitných hrdlořezů. Jestli ale divák čeká akční podívanou, krutě se mýlí. Na závěr je sice bitva, ale jedná se pouze o ranní přepad tábora na břehu Něvy, takže žádné šiky, jízda, ale pouze šarvátka většího rozsahu. Přesto devět vikingských lodí svědčí o (na tehdejší dobu) větší výpravě. My se z filmu spíše dozvídáme o poměrech na novgorodském dvoře, ne nepodobném těm přemyslovským 11. a 12. století. Velmi vratký byl tehdy trůn závislý na přízni velmožů. A nelehká pozice ruských knížat sevřených mezi Tatary a Řádem. 75% ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Nepodarený pokus zmapovať obdobie vlády Alexandra v Rusku. Snímok neponúkol takmer nič. Dokonca ani záverečná Něvská bitka nebola odvarom gradácie a napätia. U mňa slabšie ** ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Júúúj, toto natočiť v roku 2008 o jednom z najvýznamnejších postáv Ruských dejín. Je to tak na úrovni rozprávky Sadko z 1952 z Ruských bylín. Slabý odvar slávneho režiséra Sergeja  Ejzenštejna s hudbou   Sergeja Prokofjeva z roku 1938.  Ako mohli nechať režírovať takýto film neznámenu žabárovi Kaljonovovi ? IMDb 4,8/10 to je vysvedčenie. ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Příjemný snímek ve stylu „jak natočit legendy bez bázně a hany“. Postava Alexandra moc nepobuřuje státotvornými proslovy, ač se jisté stylizace kladného hrdiny neubránil. Bitvy byly možná příliš artistické a probíhající Alexandr, který bodá nalevo a napravo, aniž by se zadýchal, vyvolává úsměv. Velmi dobrá výprava, kostýmy jsou poslední dobou čím dál přesnější, jen ta sklípková klenba na Pernštejně jim trochu ujela. ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

První, co mě překvapilo, byl rok vzniku filmu. Vždyť tohle jsou jasná osmdesátá léta, to mi netvrďte, že je z roku 2008. Ale hned v úvodní scéně jsem pochopil, kerá bije. Tento historický film je ruský bratříček Barbara Conana. Kostýmy, kulisy, barevnost, některé záběry, bojové choreografie i hudba mají v sobě silnou inspiraci Miliusovým dílem. Dokážu si představit, že režisér pouštěl na place Conana a říkal kulisákům, kostymérům a choreografům: „Vidíte to?! Tak něčeho takového chci dosáhnout!“ - A oni se opravdu snažili. Někdy je to až úsměvné. Vznikl historický film, který je trochu nevyrovnaný, nadprůměrné pasáže se střídají s těmi podprůměrnými. Ale bavil mě. Získal si mě hned úvodní bitkou v lese a tím, jak někdy až naivně vzdával hold mému oblíbenému filmu s Arnoldem. Bohužel v pozdějších soubojích je roztřesená kamera a rychlé střihy, aby zamaskovali špatnou choreografii (možná už na ni neměli peníze, kdo ví). Intriky na Alexandrově dvoře jsou natočeny dobře, postavy jsou fajn, je tu vše co má být, statečnost a spravedlnost, láska, zrada, rozpad a udobření přátelství, oběť, hrdost, závěrečná bitva. Všechno je samozřejmě z ne úplně historicky přesného ruského pohledu (proč by ne), ovlivněného hagiografickou oslavnou literaturou o svatém Alexandru Něvském. Ten jako obránce pravoslavné víry bojuje proti proradným katolickým rytířům. Ale oceňuji, že tam je víra přítomná a důležitá, jak asi v tom období byla. Západní historické filmy bohužel víru upozaďují. Co se týká bitev, tak v ruské historii jsou dvě vítězné bitvy Alexandrovi zveličovány. Podle historiků to byly jen pohraniční šarvátky. V druhé z nich takzvané ledové bitvě, kdy bojoval s livonskými rytíři, prý padlo dvacet rytířů a šest jich bylo zajato. To ovšem byla citelná ztráta, protože všech rytířů livonského řádu bylo něco málo přes stovku. Tato bitva je ve filmu jen zmíněna v titulkovém doslovu, Film končí bitvou se Švédy v ústí řeky Něvy, podle které Alexandr později dostal jméno. Ještě k té podobnosti s Barbarem Conanem. Je tu i podobně osudový vypravěčský hlas na začátku a na konci filmu. Nepatří kronikářovi slavného vojevůdce, jako u Conana, ale překvapivě jeho nepříteli. Jednomu členu livonské větve Řádu německých rytířů, který na konci musí pokorně přiznat a vyzdvihnout statečnost, chrabrost a sílu ruského národa. Přesně tak, jak to prostí Rusové mají rádi. Odpustí svému vůdci všechno, i to, že trpí chudobou a nemají co jíst, jediná věc, kterou mu neodpustí, je slabost. To mám od jedné ruské bábušky, vzpomínající na staré komunistické časy. Přiznala: „..ano byla bída…,“ pak se rozzářila, „ale všichni se nás tenkrát báli!“ Tuto část ruské povahy bohužel vidíme na současné situaci, kdy Putin napadl Ukrajinu. Nemůže se dohodnout, musí vyhrát, aby svému národu dokázal, že je silný dobyvatel, důstojný následovník Alexandra Něvského. Bohužel nechápe, že mnohem důležitější je morální a duchovní síla svatého Alexandra, na kterou tento film také ukazuje................ (Doplněk k 10. 10.  2023): Kruh se uzavírá. Zhlédl jsem konečně Alexandra Něvského z r. 1938 a uviděl, že to byl miliusův Barbar Conan, který bral inspirace v mnoha scénách a atmosféře z Ejzenštejnova filmu. Úsměv mi vyloudila zvláště scéna, kdy si velmistr řádu významně sundává extravagantní helmu, stejnou scénu i přilbu můžete vidět v Conanovi, ale v jiném kontextu (někdo si toho všimnul také a dal dokonce scénu z Alexandra na Youtube s hudbou s Conana :) . Kaljonov to jistě věděl a slepuje svůj film z obou předchozích, vzdává jim tímto hold. Zajímavé. Také jsem pochopil, proč nezakomponoval do svého díla rozhodující bitvu na zamrzlém jezeře a skončil jakoby v půli. Asi nechtěl soupeřit s mistrem a to chápu. Končí tam, kde Ejzenštejn začíná a já, ač nevěda, jsem si oba filmy pustil po sobě ve správném pořadí. Wow. () (méně) (více)

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Skromná produkce,ale nejvíc to u mě zabíjí taková"neruská"hudba,spíš jak z Conana.Jo,a obdivuhodný B.Stupka,který je zde za starce nad hrobem,aby rok poté stejně přesvědčivě jako Taras Bulba seřezal všechny koldokol!!! ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

V poslednej dobe sa nejako troska natrhlo vrece s novymi ruskymi filmami, ktore vacsinou su dobre, ale to neni zas pripad tohoto filmu. Nazov filmu prezradza, ze sa bude asi diat nejaka impozantna bitka na maticke Rus:) Sklamanie sa mi dostavilo, ked uz pomalicky film mal aj koncit a velky boj nikde. Akurat pri samotnom konci filmu sa asi odohral taky desat minutovy boj na pobrezi rieky Neva, kde taborili svedski vojaci. Na moj vkus to az bolo prilis malo a cakal som, ze sa vo filme odohra tiez bitka s nemeckou armadou, ale tu len spomenuli v zaverecnych titulkoch, co ma dost, takzvane nasralo:( Vacsinou sa dej motal okolo mladeho kniezata Alexandra, ako si len nazival vo svojom meste a jeho svadba ma vobec nezaujimala, co tam ukazovali. Najlepsi bol zaciatok filmu, ked banditi napadli nemeckych rytierov, kde jednemu banditovi aj ukazali, ako mu odsekli hlavu, co ma dost prekvapilo. Bojova scena na uvod filmu rychlo skoncila a potom sa to len mrhalo zbytocnymi obkecavaniami, ktore sa skoncili az pri konci filmu, kde sa strhla ta bitka a to tiez nie urobena najlepsie. Troska to vyzeralo take chaoticke a nepriehladne, kde kamera chodila nie moc spravne vyriesenym uhlom zaberu na urcite boje. Obcas bola taka rychla a chodila z jednej sceny na druhu, co mi vadilo. Film je taka jednohubka, ktora vas troska pobavi, ale urcite sa k tomuto filmu nebudete vraciat, aby ste si ho pozreli aj druhykrat. ()

Rincewind 

všechny recenze uživatele

Tak to vypadá, že jsem první, kdo na tenhle film napíše komentář:-) Doufám, že nějaké další brzo přibudou, ať tu nezůstanu sám... Chtě nechtě musím přece jen srovnávat Alexandra s dalšími dvěma historickými ruskými filmy z loňského roku - 1612 a Sluga gosudarev. Oproti nim sice Alexandr vypadá jako o něco chudší bráška (rozpočtem se jim asi rovnat nemůže), ale rozhodně ne lacině! Jen se připravte, že bitva na březích Něvy vypadá spíš jako větší šarvátka a s tím souvisí i počty komparsistů. Ale děj má dobrý spád a určitě ne nezajímavou zápletku s trochou napětí. Našince potěší, že tvůrci při natáčení zavítali i do místních luhů a hájů (ten hrad švédského krále je Pernštejn), kdo dává pozor na historickou přesnost, určitě si všimne chyb (např. opět Pernštejn - zvenku ani zevnitř nevypadá jako ze 13. století, kdy se děj odehrává). I přes některé nedostatky myslím, že stojí za to se na tenhle film podívat, a že nezklame. Pro mě 70%. Ještě poznámka na závěr - a už jsem to psal i v komentáři na Slugu - co to mají Rusové za zvyk přidávat ke všem nerusky mluvícím postavám takový ten o chviličku opožděný rušivý dabing? ()

diodoros 

všechny recenze uživatele

Malý nízkorozpočtový filmík o filantropickom a humanistickom kniežati Alexandrovi brániacom ruskú zem a pravoslávnu vieru pred pohanskými Tatármi, zapredanými bojarmi a zlými katolíckymi papežencami na čele so Švédmi, proti ktorým vybojuje bitku, ktorá mu dá jeho slávny prídomok. Kým k nej ale dôjde tak treba 1,5 hodiny počkať, kým nevedomky zachráni veľmajstra Teutonov, ožení sa, snaží sa uniknúť otrave, rokuje s Mongolmi a rieši zradu vo vlastných(?) radách. Záverečná bitka pri Neve tvorí úplný záver, potom príde sek, krátky text oznamujúci o bitke na Čudskom jazere a koniec. Herecké výkony dostačujúce, hudba ujde, kulís je tu iba pár (na Novgorod je tu iba jeden počítačový záber, inak akoby sa všetko odohrávalo na pár chatách v lese a jednom "švédskom" hrade...), pochváliť ale treba výborné kostýmy, zbrane a dobovú atmosféru. Bitky (jedna potýčka na začiatku a záverečná pri Neve) sú viac-menej realistické, krvi sa filmári nebáli a hoci sa ich zúčastní dokopy asi 60 komparzistov sa na ne dá pozerať. Bolo to síce nízkorozpočtové, ale vidno, že filmári využili každý peniaz, čo mohli a to si zaslúži pochvalu. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Tak toto teda nebolo bohviečo. Pôsobí to celé strašne lacno, hlavne kostýmy a celková výprava. Herci absolútne nevýrazní, bojové scény pôsobia amatérsky a občas sa v nich vyskytnú divné zvukové efekty, ktoré pôsobia rušivo. Hudba či kamera je taktiež na úrovni lacnej inscenácie. Dejová zložka je pomerne nudná, viac menej vo formáte  konverzácií s minimom živšieho diania. Naviac z toho na kilometre cítiť bezduchú propagandu. Rusi historické filmy vedia, ale v tomto prípade sa nepochlapili v žiadnom smere. 35%. ()

Reklama

Reklama