Reklama

Reklama

Od 6. února 2008 se na ČT objevuje nový magazín – pořad RETRO. Jde o cyklus mapující design a trendy v Československu po roce 1948. Tvůrci pořadu si vzali za cíl představit divákům České televize fenomény naší nedávné všední minulosti. Tématem cyklu, který připravuje redakce zpravodajství, se tak stanou především fenomény a předměty, které nás v této době chtě nechtě ovlivňovaly – od užitných a spotřebních materiálů po aktivity a způsob života běžných lidí.
„Naše ambice je zkoumat předměty, reálie a fenomény období let 1950 až 1989 – chceme ukázat, co nás obklopovalo v každodenním životě, vysvětlit proč a najít paralely ze začátku 21. století,” říká dramaturgyně cyklu Pavlína Kvapilová. Není to nostalgie, ale reflexe, která nám stále chybí, soudí autorský tým.
Vedoucím autorského týmu je šéfredaktor zpravodajství Michal Petrov, dramaturgii mají na starost Pavlína Kvapilová a Jan Rozkošný. Moderátorské role se ujala Martina Vrbová, reportéry magazíny jsou Petra Schubertová, Bohumil Vostal a Tomáš Voženílek. V režisérské roli a za kamerou se střídají např. Filip Racek, Vlastimil Urban, Roman Šantúr, Ivan Bareš a další. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Vynikající nápad, jak představit doby (ne)dávno minulé. Mnohé pamatujeme, mnoho jsme zapomněli, něco nám zbylo dodnes...každopádně, doufám, že se dívají všichni, kdo volají po návratu "starých časů". Já koukám z nostalgie. Jsem rád, že nám někdo ukazuje tu dobu, jako byla. Obyčejný život se vším, co k němu patří a ne jen politiku. ()

inutihar 

všechny recenze uživatele

Škoda, že je to pořad neuvěřitelně nevyvážený co se týče kvality doprovodných komentářů (fundovaní odborníci a přímí účastníci vs. povrchní dojmologie zástupců "lidu"), chybějícího kontextu, jisté manipulace či soustředění se na jeden detail, který ale skutečnou problematiku dost redukuje (typicky třeba díl o montážích, který byl prakticky jen o Kubě, ačkoliv by mnohem zajímavější bylo ukázat, jak se z ČSSR jezdilo za prací "na Západ"). Jisté opomíjení 50. a 60. let je nejspíše dáno horší dostupností archivního materiálu a asi i mizejících pamětníků, ale také zamrzí. S narůstajícím množstvím dílů se to navíc celé jaksi rozmělňuje. A moje největší výtka: Život v Československu se před rokem 1989 odehrával i mimo Prahu. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Filmové ohliadnutie za dobou, keby sa čakali dlhé fronty na banány, mandarínky, pomaranče a vlastne na všetko. Iné auto ako Škodu alebo ruskú Ladu ste tu prakticky ani nezohnali. A aj na tie boli nekonečné poradovníky. Za exotickú dovolenku sa vtedy považoval autobusový zájazd do Juhoslávie. Nedostatok tovaru v obchodoch. Lacná pompéznosť tuzexov. Smutný socialistický raj. Dokument Českej Televízie "Retro" mi pripomenul, že nie je veru za čím smútiť. ** ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Velice podařená relace, která vás zavede desítky let dozadu a společně s komentářem někdy více a někdy méně známých osobností otevře dveře minulosti. Chce vidět, jak se za socialismu žilo, co bylo v obchodech, kde se do (ne)dalo koupit? Tak si pusťte Retro. Už jen kvůli roztomile trhlé Martině Vrbové, na kterou se dá rozhodně koukat, se to vyplatí. ()

Angelopul 

všechny recenze uživatele

Nemůžu říct, že by se mi pořad Retro z počátku nelíbil, obzvlášť některé díly, např. o metru, o počítačích, nebo o automobilismu byly velmi povedené. Slečna co pořad uvádí mi v prvních dílech přišla docela charismatická a vtipná. Co bych ale autorům vytkl je výběr některých hostů podílejících se na komentářích a samotné komentáře, které jsou v některých dílech na můj vkus až příliš tendenční a zjednodušující. Bohužel, postupem času začala kvalita rapidně upadat. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama