Reklama

Reklama

Od 6. února 2008 se na ČT objevuje nový magazín – pořad RETRO. Jde o cyklus mapující design a trendy v Československu po roce 1948. Tvůrci pořadu si vzali za cíl představit divákům České televize fenomény naší nedávné všední minulosti. Tématem cyklu, který připravuje redakce zpravodajství, se tak stanou především fenomény a předměty, které nás v této době chtě nechtě ovlivňovaly – od užitných a spotřebních materiálů po aktivity a způsob života běžných lidí.
„Naše ambice je zkoumat předměty, reálie a fenomény období let 1950 až 1989 – chceme ukázat, co nás obklopovalo v každodenním životě, vysvětlit proč a najít paralely ze začátku 21. století,” říká dramaturgyně cyklu Pavlína Kvapilová. Není to nostalgie, ale reflexe, která nám stále chybí, soudí autorský tým.
Vedoucím autorského týmu je šéfredaktor zpravodajství Michal Petrov, dramaturgii mají na starost Pavlína Kvapilová a Jan Rozkošný. Moderátorské role se ujala Martina Vrbová, reportéry magazíny jsou Petra Schubertová, Bohumil Vostal a Tomáš Voženílek. V režisérské roli a za kamerou se střídají např. Filip Racek, Vlastimil Urban, Roman Šantúr, Ivan Bareš a další. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Vydařená dokumentární série o "době, na kterou někteří vzpomínají s nostalgií". Jde skutečně o popisy toho, "jak se žilo" nějakému výrobku, profesi, anebo tzv. fenoménu. Svědectví o těchto věcech podávají pracovníci toho kterého podniku, a tak se celkem často dozvíte, jak to či ono bylo na svou dobu pokrokové či nevídané. Bohužel ono NA SVOU DOBU poněkud zapadá (a pořad poněkud pokulhává, pokud jde o připomenutí relevantního politicky-společenského kontextu, který by ukázal, jaká že ta doba tedy byla), zřetelné jsou ovšem shodné závěrečné věty v tom smyslu, že devadesát procent produkce šlo na export, a tím pádem u nás zboží nebylo k dostání. Móda, sport, televizní seriály, automobily, záběr Retra je opravdu široký. Podle mě si pořad drží svou kvalitu - je ovšem diskutabilní, nakolik jde o objektivní dokument, protože historický kontext tady moc ukazován není. Extrémních případů, jako když byla coby "hrdina svojí doby" k výpovědi povolána zapálená soudružka Švorcová, bylo sice velmi málo, ale i tak... 70%. "Druhá série": Přesun Retra do porevoluční doby mu ani moc nevdechnul nový život, ale přispěl k oproštění se od ideového zatížení, a hlavně nevyhnutelně vypráví o věcech, které jsou mojí věkové skupině bližší, ale v době jejich aktuálnosti jsem o nich vlastně nic nevěděl. Pokračuje se ve slušné "tradici", ale nějak se nedovedu přinutit jít na čtyři hvězdy, protože taková pecka, abych si programově vyhrazoval čas na premiéru nových dílů nebo je hledal na ivysilani, to pro mě zas není. Takže zůstaneme na 70%. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Hm, Retro, povedený současný pořad, pro někoho staré, pro někoho zas úplně nové informace v podobě výpovědí různých pamětníků (některým bych ale i tak radši zacpal h.bu), ze všech různých odvětví, mladí koukají jako vyvorané myši, komu z nich dneska něco řeknou výše uvedené fenomény, koho z nich něco z této doby, tedy z hlubokého socilalismu osloví. Retro sám za sebe mám tedy rád, a to téměř ve všech stylech, není to jen retro móda která se v posledních letech na všech kontinentech zase vrací zpět. Viz Adidas apod. Co je staré to je hezké a milé, hlavně ne spotřební jako dnes a člověk by na to neměl zapomínat. Troufám si říct že se tento pořad skutečně až na pár drobností povedl, nicméně slečně(?) Vrbové bych doporučil trochu více profesionality, vyvarovat se trapných situací, kdy se nad některými věcmi směje a vyloženě směšně až urážlivě je komentuje. ps: NinadeL: Neviděl bych to tak zle, žádná doba temna, propagandu máš za všech režimu,byla je a bude, a pak 30 a 60 léta spolu nemají vůbec nic společného o se týče módy, kultury ale i jiných věcí. Zajímavý komentář: Rhed. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Historie každodennosti. Povedený koncept, který paradoxně může vyhovovat jak zarytým nostalgikům, tam těm, kteří nikdy víc. Já si v Retru našel spousty roztroušených střípků a vzpomínek, které konečně zapadly na to správné místo. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Retro začíná v 60. letech, předtím byla doba temna a 60. léta navazují na eleganci let 30. Pak tu jsou také céčka a je přeci zajímavé se pozastavit nad některými "fakty" optikou současné generace z Kavčích Hor. Hnusná generační propaganda nejhrubšího zrna aneb pointa nejen podpultového dílu - dneska přece máme všechno! :( ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Filmové ohliadnutie za dobou, keby sa čakali dlhé fronty na banány, mandarínky, pomaranče a vlastne na všetko. Iné auto ako Škodu alebo ruskú Ladu ste tu prakticky ani nezohnali. A aj na tie boli nekonečné poradovníky. Za exotickú dovolenku sa vtedy považoval autobusový zájazd do Juhoslávie. Nedostatok tovaru v obchodoch. Lacná pompéznosť tuzexov. Smutný socialistický raj. Dokument Českej Televízie "Retro" mi pripomenul, že nie je veru za čím smútiť. ** ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Taky jste prvního cucáka získali na drakokačerech za ječivého zvuku Davidových poupat? Když Vám uvědomělý říďa, tchán Oblastního tajemníka a důvěrník STB sděloval, že není moudré mlátit na pěstitelkách Nejedlého lopatou do hlavy jenom proto, že je jeho matka též členem učitelského sboru, sladilo Vám sliny na patře umně skryté Pedro? Nachytala Vás mamina ve chvíli, kdy jste se poukoušeli dederónského gumového indoše připustit se sestřenčinou tuzexovou bárbínou? Chybí Vám jovo, POMpela, broňa, céčka, milde-sortky a selectky, bastosky či stařenky bez filtru? Pragovka, Liaz, Jawa, igráčci a igelitový hajzlpapír? Tak si to občas pusťte, nostalgii se meze nekladou. Takhle nějak se cítily naše babči, když z rádia zahrála řízná Moravanka. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Ohlédnutí se vším, co k tomu patří, hodnotím průměrem, neboť bych si to uměl představit i lepší formou podané.. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Pěkný dokument poodhalující roušku komunismu. U některých scén musím doslova civět s otevřenou pusou...Tohle bylo možné? Interview se soudružkou dělnicí, která byla na návštěvě Sovětského svazu, mi opravdu vzalo dech...Srdceryvné popisování dokonalého nejlepšího a bezchybného systému v SSSR přerušovaného zajíkavými vzdechy bylo nezkutečné, chvíli jsme s přítelem uvažovali, zda ji pod tím stolem někdo neuspokojuje ústy...Tohle je ale ta tragická část dokumentu. Další už tam nejsou :-) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o dobách socialismu, naštěstí dobách minulých. Je to dokument o lidech, institucích, věcech... Není jen negativní a nazaměřuje se jen na nešvary. Samozřejmě asi tak trochu reaguje na retro vlnu, kdy řada lidí na doby před revolucí opět vzpomíná jako na krásné zlaté časy bez starostí, nebo si alepoň s úsměvem některé bizardnosti připomíná ... (podobně je to v krajích bývalé DDR atd..). U nejednoho dílu řada z lidí kolem mne zaslzela a vzpomněla na ten či onen předmět,který se již dnes nevyrábí a dali by za něj cokoliv znovu ho mít. Sám si na lecos vzpomínám, stihl jsem ještě zažít fungování Husákova půlnočního království chvíli před tím, než se celý ten bordel rozsypal. Námět byl zvolen skvěle a ČT za to patří uznání. * * * * ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Mně tenhle pořad nebaví, je to strašná nuda a podle mě prostě jen programová výplň mezi zpravodajstvím a publicistikou na ČT24. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Až tak nějak zbytečný pořad. Spolu s nesympatickou moderátorkou Martinou Vrbovou si připomínáme fenomeny doby totalitní, jako byla céčka, traktor Zetor, Rubikova kostka, barevná televize a další vymoženosti té doby. Nic mně to nepřineslo. A forma, kterou je to podáváno, vysloveně nudí. Mně je docela jedno, co za komunistů bylo in, a tak mě to nechává chladným. 40% ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Někdy více, jindy méně zajímavý pořad o vzpomínání na běžný život před rokem 1989. Moderátorka Martina Vrbová je roztomilá a schopná, reaguje bystře a otázky klade k věci. Kdykoliv namátkou tento pořad zahlédnu, dodívám se se zájmem až do konce. Dost mne mrzí převažující "konzumní" pojetí, resp. hledisko co kde bylo nebo nebylo možno koupit, urvat. apod. (jako by nebyly jiné hodnoty); zvlášť mi to vadilo u dílu, věnovanému výjezdům do NDR. Ve většině dílů převažuje pragocentrické pojetí. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nejedná se o pořad, který bych pravidelně sledoval ale reportáž o nepovolených filmech byla vynikající a už podle ní jsem poznal kvalitu tohoto pořadu, která převyšuje 90% současné TV tvorby. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Značně povrchně a ahistoricky páchaný ostalgický produkt, na veřejnoprávní televizi bych si představoval zasvěcenější dokumenty všímající si i časového vývoje vybíraných fenoménů. Mnohem serioznější byl projekt Vzpomínáme (už výběrem zpovídaných jako Jiří Dědeček, Jiří Černý či Václav Koubek). ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Tento pořad jsem objevila náhodou a opožděně téměř po dvou letech jeho existence (páč nejsem náruživý televizní divák) a neskrývám nadšení a radost z tohoto nenadálého objevu. Těším se na postupné prozkoumávání zaprášeného archivu vlastních vzpomínek, zážitků a zkušeností. Nostalgie... ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Velmi záslužný pořad, který se sice zpočátku trochu hledal, ale naštěstí i nalezl. Dobře a fundovaně osvěžuje naši děravou paměť. Jen houšť a větší kapky! ()

Katullka 

všechny recenze uživatele

Forma pořadu je výborná, ale slečna redaktorka je neuvěřitelně špatná. Celou dobu si myslíte, že to snad ani není možné. Strojené, jak napsáno tak řečeno, což naprosto rozbíjí celou strukturu. Jsem znechucena jí! ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Ojedinělý minimalistický pořad hloubající v minulosti v tématicky laděných epizodách. A že je témat dost dokazuje také jeho výdrž na televizních obrazovách. Udivuje mě, že tomu (vzhledem k úspěchu) nedají tvůrci trochu jinou podobu, ale nevadí - efekt to má i takto. Za největší úspěch však považuji fakt, že i mě, člověka, který tuto éru nezažil, dokáže pořad zaujmout, protože to není jeden další ze série suchých, znuděně odvyprávěných dokumentů. Za to tvůrcům smekám. ()

Reklama

Reklama