Reklama

Reklama

Od 6. února 2008 se na ČT objevuje nový magazín – pořad RETRO. Jde o cyklus mapující design a trendy v Československu po roce 1948. Tvůrci pořadu si vzali za cíl představit divákům České televize fenomény naší nedávné všední minulosti. Tématem cyklu, který připravuje redakce zpravodajství, se tak stanou především fenomény a předměty, které nás v této době chtě nechtě ovlivňovaly – od užitných a spotřebních materiálů po aktivity a způsob života běžných lidí.
„Naše ambice je zkoumat předměty, reálie a fenomény období let 1950 až 1989 – chceme ukázat, co nás obklopovalo v každodenním životě, vysvětlit proč a najít paralely ze začátku 21. století,” říká dramaturgyně cyklu Pavlína Kvapilová. Není to nostalgie, ale reflexe, která nám stále chybí, soudí autorský tým.
Vedoucím autorského týmu je šéfredaktor zpravodajství Michal Petrov, dramaturgii mají na starost Pavlína Kvapilová a Jan Rozkošný. Moderátorské role se ujala Martina Vrbová, reportéry magazíny jsou Petra Schubertová, Bohumil Vostal a Tomáš Voženílek. V režisérské roli a za kamerou se střídají např. Filip Racek, Vlastimil Urban, Roman Šantúr, Ivan Bareš a další. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

type_B 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý pořad objasňující některé kulturní a hospodářské fenomény předrevolučního období. Mám za to, že rekonstruuje velmi důležitou oblast dějin. Pravda - pořadu samotnému, jak už poukázal Angelopul, se dá vytknout výběr některých hostů a jejich vzpomínkové prostřihy, bez kterých by se někdy pořad celkem dobře obešel. Myslím, že v publicistické tvorbě, je pro mě tento pořad hodně u vrcholu. Jak by řekla moje babička, jinde je to samá krev a vražda a to je už úplně hrozný. Zato dozvědět se něco o Festivalu politické písně http://www.youtube.com/watch?v=yeY1XPnoPD4 ; nebo o žvýkačkách Pedro, to už je prima. I to je paměť národa, ne jen seznam jmen, který se využívá, jak se komu hodí. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Až tak nějak zbytečný pořad. Spolu s nesympatickou moderátorkou Martinou Vrbovou si připomínáme fenomeny doby totalitní, jako byla céčka, traktor Zetor, Rubikova kostka, barevná televize a další vymoženosti té doby. Nic mně to nepřineslo. A forma, kterou je to podáváno, vysloveně nudí. Mně je docela jedno, co za komunistů bylo in, a tak mě to nechává chladným. 40% ()

Reklama

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Výborný program ukazujúci pestrosť chudobnej a jednotvárnej éry, o ktorej si dnes kdekto myslí, že vie všetko. Že bola nesloboda a že vládol ( tu tuhší, tu voľnejší) režim neznamená, že to z najrozličnejších aspektov nebola zaujímavá a pestrá doba, možno práve naopak, rozhodne však minimálne rovnako pozoruhodná než dnešný uniformovaný zbesnelýý kapitalizmus. Namiesto strany prikazuje obchoďák. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Někdy více, jindy méně zajímavý pořad o vzpomínání na běžný život před rokem 1989. Moderátorka Martina Vrbová je roztomilá a schopná, reaguje bystře a otázky klade k věci. Kdykoliv namátkou tento pořad zahlédnu, dodívám se se zájmem až do konce. Dost mne mrzí převažující "konzumní" pojetí, resp. hledisko co kde bylo nebo nebylo možno koupit, urvat. apod. (jako by nebyly jiné hodnoty); zvlášť mi to vadilo u dílu, věnovanému výjezdům do NDR. Ve většině dílů převažuje pragocentrické pojetí. ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Říká Ti něco žvejka Pedro? (Byla růžová) a Bajo, kde byl vždy zabalený i obrázek a mohl si ho žvýkat třeba tejden. Mlíko v sáčku, lístek na metro na 90. min za kačku- bylo(y) i úplně všechny léky na předpis. Telefonní automaty na korunu, a pečivo v sobotu kolem 9. hod. už bylo v prdeli. Noviny taky, měl jsem rád Práci, byla tam prima osmisměrka. Ruský "aganˇok" , kde uprostřed časáku byla dokonce deska! Nevím teda, že by někomu hrála..No a kdo měl "západní " časák Pif, ten byl prostě king. Všichni chlapi ráno smrděli stejně, protože si na oholenej ksicht napatlali Pitralon. V 9. letech sem chodil Tátovi pro pivko do džbánku, kde mi ho v hospodě bez problému naplnili. Tušim, že asi za 12. Kč, sem jich dostal cca 5x. No a přestavte si vždy se cestou "trochu" vylilo. Ráno v sobotu lidi na sídlišti "túrovali" trabanty, embéčka, a ty šťastnější žiguly před cestou na chalupu. Nikdo neměl navigaci, mobil, tablet, a když se před 14. dny dohodli, že se sejdou na chalupě u- x,y, tak tam většina dorazila. A měli si o čem povídat, protože to před tím neřešili s imaginárními přáteli na FB. Byly společný tel. linky na patře, takže když volal soused tak si měl smůlu.Nebyl hajzl papír a banány, a na masíčko si musel mít známý..To jsou takový střípky z mého dětství, nostalgie?...Všechno má svý pro a proti, samozřejmě sem nemohl vnímat úplně všechno, hlavně sem nerozuměl politice, kde sem po braných závodech s pláštěnkou, co mě měla ochránit před jaderným výbuchem nabyl dojmu, že USA zaůtočí nejpozději zítra. Zkrátka nic a nikdo není jen černý-či bílý. HOWGH. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama