Reklama

Reklama

Po stopách wampyrismu

(TV film)

Obsahy(1)

Mystický cestopis, který se vydává na Slovensko po stopách převtělování myšlenek, knih i lidí... Scenárista a režisér dokumentární eseje Josef Císařovský vytvořil na základě iniciačního setkání s nakladatelem Vladislavem Zadrobílkem nevšední cestopis, který nás zavádí do krajiny mezi životem a smrtí, aby zde dospěl k poznání, že život a smrt jedno jsou... Oba autoři totiž pojímají tzv. wampyry jako bytosti, v jejichž podobě pokračuje lidská existence a projevuje se podle našich životních činů. Zlý člověk se stává zlým a krvelačným wampyrem. Jedná se tedy mimo jiné o polemiku s křesťanským pojetím ráje a pekla, protože podle výkladu wampyrsimu každý z nás i po smrti ponese důsledky svého jednání a to zde na zemi: každým svým činem tedy umocňujeme naše nezrušitelné pouto s pozemským životem. Nevšedním průvodcem putování je mystik, spisovatel a výtvarník Josef Váchal, jehož kniha Teorie wampyrismu slouží jako jakási mapa filmu. Ocitáme se tak na Slovensku, kam se Váchal ve 30. letech minulého století vydal, aby se na vlastní kůži přesvědčil o existenci wampyrů, jejichž pobyt v této krajině popsal asi 200 let před ním francouzský exegeta Calmet. Zvláštnímu duchu filmu odpovídá i forma koláže, v jejímž rámci dochází k neustálému převtělování animovaných, hraných a dokumentárních postupů. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

LordSnape 

všechny recenze uživatele

Musíte mít rádi Váchala, aby vám to něco dalo. Dokument je nicméně už starý, protože například Váchalův cestopis, o který zde jde, vyšel v roce 2012. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Sugestivní a tajuplné cestování Váchala s jeho družkou Slovenskem kvůli pátrání po wampyrech podle jeho knihy Teorie wampyrismu, inspirované spisem Francouze Calmeta o wampyrech v (horních) Uhrách a na Moravě. Jeho úvahy se rozbíhají a skáčou stejně jako film mezi jízdou metrem a cestováním. Podnětný a iniciační film Císařovského vyzdobený váchalovskými kresbami, inspirovaný Váchalovým nakladatelem Zadrobílkem, pro milovníky Váchala k nezaplacení. ()

Reklama

Reklama