Reklama

Reklama

Stínu neutečeš

  • Česko Vnučka (neoficiální název)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Pátrání po rodinném tajemství, které je ukryto v minulosti. Řehoř si žije spokojeně. Jeho žena Evženie ne. Po šedesáti letech manželství přichází osmdesátiletá Evženie za svou vnučkou – právničkou Katkou, aby jí pomohla rozvést s pětaosmdesátiletým manželem Řehořem. Katka je šokována babiččiným rozhodnutím i její tvrdostí a neústupností. Co se muselo stát ve vztahu prarodičů, že to ani celá desetiletí nezahladila? Katka nechce rozbít svou milovanou rodinu a pokusí se rozluštit babiččin důvod. Odkryje dramatickou minulost vlastní rodiny, ale tajemství prarodičů pro ni zůstane neodhaleno. Babička riskuje ztrátu vnučky a pravdu jí zatají, tíhu dávné viny nechce přenést na další generaci. Sama se pokusí s minulostí vyrovnat a smířit. A Řehoř? Ochrání ho Katka? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (61)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být docela dusný komorní dráma, ale naprosto tomu chybala atmosféra a nějaký napětí z toho co se všechno může stát, až se ukáže pravda v celé své nahotě. Bohužel režisérce nepomohli ani herci, Lanďák byl imrvere nalitej, to asi nebylo ani hraný a místy blábolil uplně z cesty. Jaroslava Adamová tam vrhala jeden zlý a tajemný kukuč za druhým, kolikrát mě to přišlo jako kdyby jí spíš sralo, že jí Laňdák o pauzách vychlastal láhvinku než by to bylo součástí příběhu. Asi se chtělo víc soustředit na samotu a ty tři lidi v ní a ne to ještě rozmělňovat po nepodstatných postavách a nepodstatných záběrech. A výměna herců by taky nebyla na škodu a taky trošku promazlit dialogy by bylo fajn. Škoda, z toho mohlo jít fakt pekelný dusno......mohlo. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Že to nebudí svou trapností hlasitý smích jako největší letošní zvěrstva, je věc jedna. Že tam krom hartusivého Landovského není snad jediná pozitivní stránka, je věc druhá. Amatérské, prkenné, arytmické a skrz naskrz televizní. Téma sice zajímavé, ale tohle středoškolské zpracování ho sráží na kolena. Pokud chcete něco podobného, ale o tři třídy lepšího, zkuste zajít do divadla na Uhdeho Zázrak v černém domě. Od toho se Lenka Kny měla učit, jak se staví příběh o rodinném tajemství. Tahle směsice divných dialogů, vybydlených postav a křečovitého lyrismu si pozornost nezaslouží. Určitě ne v čase, kdy vznikají filmy jako Protektor či 3 sezony v pekle. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Babička je senilní a zlá, takže zabývat se jejími nápady = nic víc než mít záminku pro natočení tohoto filmu. Podobných vychytávek je ve scénáři víc a bohužel k nim musím připočíst i závěr, od kterého jsem si bůhvíproč dovolila něco očekávat. Určitě se ale dají najít i klady, především depresivní atmosféra venkovské samoty (kameraman Diviš Marek se nezapře) a Pavel Landovský (jeho postava je jako jediná vyšinutá správným způsobem). Během projekce jsem cítila spíš nervozitu než napětí, ale i to se počítá; na nudu si stěžovat nemůžu. Co mě ale rušilo, byly zbytečné a směšné scény. Z toho, jak se vždycky tvářili osudově, když pluli na tom voru, jsem málem mlátila hlavou o zem. Navíc všichni divně mluví a ta holka je divná celá. Ještě otázečku: Proč krájela ten dort? ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma, ale ruština u Ukrajince, nacionalisty?? Ne.! Už jenom toto ne. Hvězdná eskapáda se příliš nerozjede, je to příliš statické. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jestli může manželská krize trvat 60 let tak to potěš koště! Tohle je zde zcela evidentně nepochopený film. Většina hodnotících mi tak trochu vlastně připomíná vnučku Katku. Ani ona nechápe dobu ve které prarodiče žili a co sebou nesla. Stalin, hladomor na Ukrajině, válka a fakt, že NKVD odvlekávala Rusy a Ukrajince z Čech zpět do Sajuzu atd... Ti štastnější skončili někde v Norislku s návratem nejistým... Kdo tohle neví, bude se těžko chytat. Kdo dá filmu šanci, má možnost spolu s Katkou rozplést ten starodávný příběh a rodinnou bolest. Já tomuto psychologickému dramtu šanci dal a nelituji. Ano, film plyne pomalu. Záběry jsou táhlé, někdy snad i zbytečně dlouhé. Ale stáří nemá rádo spěch. A stáří film vykreslil dokonale. Adamová s Lanďákem tu hrají naprosto skvěle. Mimochodem včera jsem viděl babičky dobíjejte přesně, kde šla z Havelkové fakt hrůza, ale Adamová ji v tomhle filmu ještě trumfla. Ty její naštvané kukuče brrrr... ! Někdo zde kritizuje Landovského ruštinu, já nejsem Ukrajinec, nevím tedy jak moc se jazyk liší. A k tomu, že byl celý film ožralý se raději vůbec nehodlám vyjadřovat. Prostě hrál skvěle jeho roli jsem mu naprosto věřil a ten mix jazyka mi tam seděl. K téhle dvojici elitních hereckých bardů šoupli překrásnou mlaďounkou Helenu Dvořákovou a to bylo to pravé. Skvěle tam konstrastuje jak svojí nevinností, tak svojí naivností, která se pomalu s tím jak proniká hlouběji do osudu rodiny rozpouští jak vosk nad plamenem... Zdejší hodnocení fakt nechápu. Dávám za 4 králíky. * * * * ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Pokus o české citové drama, které až moc často klopýtá. Ošklivé rekvizity (hodně takových těch starých, nepotřebných věcí, které najdete v babiččině bytě) a ošklivé chování zahořklé babky a starého ožraly vytvářejí poměrně působivou atmosféru. Škoda, že tu zlou čarodějnici a ochlastu od Adamové a Landovského člověk tak nějak čeká. Oceňuji, že se Lenka Kny nesnažila do filmu propašovat milý český humor a stvořit tak další tragikomedii. Nicméně i tak je tu hodně školometských chyb co se týče vedení herců (ten divadelní přednes hodně tahá za uši) a zdlouhavého vyprávění. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Volyňští Češi jsou v české kinematografii v podstatě naprosto nevyužitým tématem. Lenka Kny něco nakousla, ale jen ona sama ví, jestli tímto filmem chtěla i něco říci. Měl jsem v úmyslu kritizovat některé herce, ale jelikož netuším, co po nich vlastně autorka chtěla, tak toho nechám. Jaký smysl mohla mít ve filmu postava ztvárněná Matějem Hádkem? Povědomý statista? Vylhané drama o jedné vylhané rodinné historii dokazuje, že českému filmu zoufale chybí scénáře, které mají hlavu a patu. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi jak se postupně odkrývala různá rodinná tajemství a permanentně ožralej Landovský, který to asi ani nehrál. Na české poměry povedené drama se zajímavým námětem. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Zdaleka ne tak tupé, jak by hodnocení mohlo ukazovat. Nicméně, Landovského ukrajinské přehrávání mě za srdce nevzalo. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

42% Jako 20minutové školní cvičení by to bylo zajímavé, jako celovečerní film je to tragické. Za prvé je to natočené neskutečně amatérsky. Kamera snímá z divných úhlů, že se dá těžko vstřebat, co se přesně děje, navíc se kameramanovi pěkně třese ruka (točit na ruční kameru je mnohem těžší než na tu klasickou a do málokterého filmu se to hodí, nedšlšjte to, když to neumíte). Ale největší problém je ve střihu, záběry na sebe vůbec nesedí, působí to dojmem, jako by každý druhý zůstal na podlaze střižny a filmu byla jen půlka. Stejný problém mám i dialogy, nějak nesedí k sobě a furt jsem měl pocit, že něco chybí, ztrácel jsem se v ději. čekal jsem na nějakou pointu, hlubokou myšlenku, nic z toho se ale nekoná. Nejvíc mě zklamal hrozně laciný závěr, který už jsem tak od půlky předpovídal ale furt se mi nechtělo věřit, že to tak fakt skončí. Největší problém z celým filmem mám v tom, že je šíleně nudný. Děje neni víc než na 20minutový kraťas. Autorka už asi hodně zoufale tápala, co tam ještě dát, že přidala i neskutečně trapnou scénu masturbace halvní hrdinky, přirtom se nabízelo tolik možností jak propojit linii s přitelem v zahraničí í s příběm prarodičů, ale to zůstalo zcela zahozeno v pozadí. Jediné pozitivum filmu je perfektní casting a herecké výkony všech zúčatněných. I když teda alois švehlík moc nevypadá jako landovského syn (v reálu je mladší jen o tři roky). ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Lenka Kny předvedla standard televizních filmů na ČT v neděli v osm. Téma vyrovnávání se s minulostí si zdá se čeští režiséři poslední dobou oblíbili, v tomhle podání je ovšem výsledek velice rozpačitý. Mladá právnička kupodivu vůbec neřeší, že její dědeček kdysi na Ukrajině se vší pravděpodobností vraždil židy, zato se celý film diví, proč se s ním chce babička rozvést, ačkoliv je zřejmé, že ti dva si navzájem ze života udělali peklo (manipulativní ženština versus ožrala). Snaha o to nepostavit se na něčí stranu se tu mění v bezradnost. Děj se navíc odehrává ve třech lokacích (kéž by to jistil zručně napsaný scénář) a všechny postavy kromě ústřední dvojky jsou víceméně šablony. P.S. S arogantními slovy o tom, že na to, jaká byla tehdy doba, se vymlouvat nedá, si dovolím nesouhlasit. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Takže můj děda není můj děda ??" ;) PěKNÝ prd !! Lenka ve svém debutu, v téhle naivní šmudle, v řemeslně zmatené inscenačce, která hloupě předstírá, že nespadá do tuzemského mainstreamu, a přitom se ještě cpe na plátna kin, naopak v důsledku jen dokládá největší bolest současné české tvorby, totiž povrchnost a bojácnost s níž rozehrává potenciálně silná témata, která však končí v černé díře vršících se anekdot jakoby ze života.. Podivná přímočará a špatně odehraná magnuskovina bez té jeho typické až dětinské umanutosti a zápalu s polívkovským Lanďákem hrajícím sebe sama po ukrajinsky a ohavnou spoustou nevyužitého a nedůsledného.. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Hneď na začiatku ma napadlo, že takýto príbeh sa niekde musel stať, to sa nedá vymyslieť. A skutočne som sa dopátral, že takýto príbeh sa odohral v reálnej rodinnej histórii režisérky filmu. A keďže sa na film pozeráme predovšetkým očami vnučky Katky tak chápem, že sa v danej situácii ťažko orientovala, podobne ako väčšina tu komentujúcich divákov. Takže pekne poporiadku. V rokoch 1868 až 1880 na vyzvanie cárskeho Ruska odišlo z Rakúska Uhorska viac ako 16 tisíc Čechov (dôvod boli ťažké životné podmienky doma a výhody ktoré ponúkala cárska vláda) na Ukrajinu do Volyňskej gubernie. Tu postupne založili 200 osád (Rovno, Dubno, Luck, Žitomír, Ostroh, České noviny, Český Boratín, Český Straklov a množstvo ďalších). Českí prisťahovalci veľkou mierou prispeli k zvýšeniu hospodárskej aj kultúrnej úrovne v tejto oblasti. V roku 1929 tu vzniká Organizácia ukrajinských nacionalistov, ktorý viedli teroristické operácie proti Poliakom, Sovietom a Maďarom (cieľ bol vytvorenie samostatného štátu). Po vypuknutí druhej svetovej vojny z tejto organizácie sa odštiepila frakcia Stepana Banderu (prápor Nachtigall) 30.6.1941 vytvorili Ukrajinský samostatný štát. Ukrajina s nadšením vítala príchod Nemcov, ktorých vnímali ako nepriateľov našich nepriateľov. A keď nacistická okupácia tieto nádeje nenaplnila dostali sa s nimi do otvoreného konfliktu. Rozvinula sa činnosť Ukrajinskej povstaleckej armády, príležitosť to bola dobrá veď Volyň a celá Ukrajina bola pod tlakom množstva ozbrojených organizácii nemecká armáda, ukrajinské, poľské a sovietske partizánske organizácie, ukrajinské a poľské policajné zbory v nemeckých službách. Hodnota ľudského života nebola žiadna, do konca roku 1941 vyvraždili okolo 200 000 ľudí (nie len Židov). Tu niekde sa v rámci Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA, banderovci) pohybovala a vraždila aj hlavná postava filmu Hrihorij (Řehoř). Pri jednej z akcii keď kradol sliepky, prichytila ho Evženia (Žeňa) a chcel ju podrezať. Tak sa zoznámili a zamilovali sa do seba. Evženia ho prinútila, aby od Banderovcov utiekol. Zabezpečila mu doklady ako Volyňáka a tým mu zachránila život, stal sa z neho Řehoř a dostal aj jej meno Vik. Keď sa front dostal až na Volyň, takmer všetci bojaschopní Česi sa dobrovoľne hlásili do 1. československého samostatného práporu, prihlásilo sa ich okolo 12 tisíc (z toho 600 žien). Na základe toho počtu vzniká 1. československý armádny zbor. Aj Řehoř Vik sa dostáva do tejto jednotky (podľa knižky odbojára od 17.2.1944 do 5.5.1945). Po vojne došlo k repatriácii veľkej väčšiny volyňskych Čechov do pôvodnej vlasti. Aj hlavní hrdinovia Řehoř s Evženiou a synom Viktorom dostali dom v Sudetoch po odsunutých Nemcoch v Dolnom Žlebu u Děčína. S Řehořa sa stal vojnový veterán, hrdina a bol niekoľkokrát vyznamenaný aj po vojne. A tu pri preberaní v roku 2008 keď mu vyznamenanie preberala manželka a on ho odmieta slovami, že dostáva medaile za zabíjanie som spozornel a vedel som, že za tým bude niečo iné. A keďže tieto dejinné udalosti, ktoré som rozpísal ja ovládam, preto mám na tento výborný film trocha iný pohľad. Celý príbeh sa odvíja v dvoch rovinách, tá súčasná sa nerozvíja, dôležitá je ta minulosť. A tu sa dostávame k otázkam Volyňských Čechov (Nemci ich mali za boľševikov, Sovieti ich mali za fašistov a Česi za Rusov), ďalej Ukrajinská UPA, respektíve banderovci, násilie na Ukrajincoch – hladomor, Veľká vlastenecká vojna ale aj povojnové riešenie otázok Rusov, Ukrajincov v Československu, keď boli násilím deportovaní do gulagov. O hereckých kvalitách sa nezmieňujem, ja výhrady nemám žiadne, každý sme nejaký. Takže nakoniec sa režisérke podarilo film rozuzliť tak, že sme začali v podstate mu rozumieť. Netvrdím, že všetko bolo vysvetlené, ten zostatok si musíme rozuzliť každý sám. () (méně) (více)

Skip 

všechny recenze uživatele

Psychologické drama, v němž herci předvádějí něco tak hrozného, že by to jednoho dostalo k psychologovi. Špatná režie i scénář, vše se motalo v jakémsi kruhu, ve kterém ještě diváka ubíjely divné zvuky, co měly být hudbou. Jednu hvězdičku jen za námět, který se ale nepodařilo zrealizovat. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Film, který mě přes zdejší hodnocení velice pozitivně překvapil. Vůbec není špatný. Jaroslava Adamová a Pavel Landovský dávají celému tomuto dramatu velice osobitou, depresivní atmosféru. Geniálně se podařilo vykreslit vztah, který prochází dlouhodobou krizí. A stres z minulosti, s nímž se dotyčný pár nedokázal nikdy vyrovnat. Ústřední dvojici jsem věřil vše od A do Z. Jejich divadelní herectví geniálně zapadalo do venkovských kulis a Helena Dvořáková všemu dávala auru nevinnosti, která pomalu zapadá do bahna hořké minulosti, které otřese jejími duševními základy. Škoda jen toho konce a ne příliš dobře našroubované katarze děje v podobě novinářky toužící po kvalitním článku. No a pak ten definitivní závěr, který jde vykládat dvěma způsoby. Jeden v podstatě jako hořký happyendem smíření starého páru. Či zločinem, kterým se jedna postava snaží vyřešit svůj problém (nechci spoilerovat). Ať tak nebo onak, tento příběh si zasloužil lepší závěr. Ve výsledku ovšem i tak děj chválím a za atmosféru a herecké výkony uděluji palec nahoru. 70% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Aniž bych to měl nějak v úmyslu, mám za sebou celou tvorbu Lenky Kny. a ačkoli ani jeden z jejich filmů není bůhvíjak povedený, tenhle se jí asi povedl nejlíp. Prvních 10 minut vypadá jako nějaký celkem solidní český pokus o psycho film, celkově to má docela dobrou kameru, o postavách víme dost a námět sám o sobě taky není marný, jenže i tak se Kny nepovedlo s tak dobrým náčrtem vytvořit podařené umělecké dílo. Scénář je zvláštně vedený a divně graduje, chování postav je nedůvěryhodné a ne každá je plně využita (třeba ta, kterou ztvárnil Hádek - co tam kromě převozníka měl za funkci? Proč ta romantická linka mezi ním a Katkou tak rychle vyšuměla do ztracena, proč se s ní ani trochu nepracovalo?), herecké výkony jsou slabé a většina herců často přehrává. Navíc Kny nějakou atmosféru neumí vytvořit a ačkoli se to tady podepsalo asi nejmíň, i tak je ten film vleklý, nudný a vatoidním scénám se taky nevyhne (např. ta out of nowhere masturbační scéna - a teoreticky tam jsou dvě, teda pokud Řehoř nemá problémy s močením). Nějaká snaha na tom znát je, proto ten film nechci moc zatracovat, navíc se snaží být něčím jiným, než se zde normálně točí, a to já budu cenit vždycky, ale prostě víc jak lepší dvě hvězdy dát fakt nemohu. Navíc ten závěr mi též přišel strašně náhlý, jako by Kny nevěděla, jak to zakončit, tak tam prostě prdla to nejočekávanější. Äle stejně mě mrzí, že u tohohle stylu nezůstala a začala točit romantické komedie, třeba by se časem začala zlepšovat a za něco by to stálo. Potenciál to totiž má. Ale asi to byl propadák a aby Kny mohla dál točit, rozhodla se tvořit to, po čem touží diváci... A pak česká kinematografie vypadá tak jak vypadá. Lepší 2* ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Stínu možná neuteče, ale můžeš před ním utíkat celých 102 minut, aby byla pořádná nuda. Landovský je fajn - není jasné, jestli teda vůbec ví, že v nějakém filmu hraje, ale jeho permanentní opilost je tady příjemná. Film je vlastně takovou nepovedenou parafrází na Lištičky i Antikrista. A to není dvakrát dobré znamení. Většinou nevíte, proč některé postavy udělají to a tamto a na začátku vás asi hodně vyděsí "herecké výkony". ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Tak nejak to je, kdyz chce tvurce prilis moc rict, co ma na srdci, a nemysli pritom na divaka. Pribeh s dabelskym potencialem, ale zpracovani je vazne slaby... ()

zette 

všechny recenze uživatele

Motiv Evzenie k rozvodu po tolika letech mi unika. Kdyz neberu v potaz, ze Landovsky svou povahou hral snad sam sebe a zivot s nim si nedokazu predstavit:-). Namet vice nez zajimavy, cely pribeh je ale hodne plose odvypraveny a temer bez atmosfery. Za me promarneny potencial, na rezisersky debut ovsem zadna tragedie. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

O tom, ako sa rúca starostlivo budovaná fasáda rodinných tajomstiev pôsobením času a ich vlastného naliehavého bujnenia v zásuvkách zamknutých úst. O tom, ako tajomstvo násilím držané aj pred najbližšími, vrastie do človeka a nevie sa ho už vzdať. To je zrejme hlavná téma tejto, na české pomery nezvykle temnej drámy, pretože navodené konflikty a motívy z ďalekej minulosti sa ďalej nejako zvlášť nerozvádzajú - autorke nejde o vykreslenie minulých dejov, ktoré sa odohrali a viedli k neveselej súčasnosti tejto rodiny, ale práve len o aktuálny vývoj drámy medzi nimi, patologický v zabehaných koľajach, ktorý sa tlakom vystupňuje do krízy. Deje sa nevysvetlia do tej miery, aby sme plne pochopili ich pozadie, ich ignorovaním by sme mohli povedať, že ide len o klasický každodenný príbeh dominantnej pedantnej ženy držiacej všetko pevne pod kontrolou a jej muža, ktorý uniká tým, že nasáva, pričom ona to rieši tak, že do konfliktu zaťahuje ďalších ľudí, najlepšie z rodiny, aby nemohli nijako uniknúť. S oným pozadím a pátraním, ktoré vytvára nepretržité napätie snímku, je to však omnoho plastickejšie, i keď sa nakoniec vyjaví, že to vlastne nebolo tým najpodstatnejším... Oproti väčšine súdobých českých drám, ktoré plávajú po povrchu a svoj konflikt vystavujú okato na obdiv, STÍNU NEUNIKNEŠ znepokojuje svojou náznakovitosťou, nevypovedanosťou, majstrovskou evokáciou pocitov a budovaním napätia v tej - z pohľadu diváka - možno takmer triviálnej historke. Kým iné filmy sa snažia vytvoriť dramatický vír, debutujúca autorka Lenka Kny pracuje s nenápadnými bublinkami na povrchu, ktoré prezrádzajú neviditeľné vrenie pod hladinou... Ďalší nanajvýš pozoruhodný český debut v tomto roku ! http://www.nekultura.cz/film-recenze/stinu-neuteces.html ()

Související novinky

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

16.06.2012

V sobotních ranních hodinách zemřela v Praze ve věku 87 let herečka Jaroslava Adamová. Začínala jako statistka v Národním divadle a divadle Větrník už za studií na konzervatoři, kde absolvovala v… (více)

Reklama

Reklama