Reklama

Reklama

Stínu neutečeš

  • Česko Vnučka (neoficiální název)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Pátrání po rodinném tajemství, které je ukryto v minulosti. Řehoř si žije spokojeně. Jeho žena Evženie ne. Po šedesáti letech manželství přichází osmdesátiletá Evženie za svou vnučkou – právničkou Katkou, aby jí pomohla rozvést s pětaosmdesátiletým manželem Řehořem. Katka je šokována babiččiným rozhodnutím i její tvrdostí a neústupností. Co se muselo stát ve vztahu prarodičů, že to ani celá desetiletí nezahladila? Katka nechce rozbít svou milovanou rodinu a pokusí se rozluštit babiččin důvod. Odkryje dramatickou minulost vlastní rodiny, ale tajemství prarodičů pro ni zůstane neodhaleno. Babička riskuje ztrátu vnučky a pravdu jí zatají, tíhu dávné viny nechce přenést na další generaci. Sama se pokusí s minulostí vyrovnat a smířit. A Řehoř? Ochrání ho Katka? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (61)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Dojem zvedá citlivě uměřená ♫ hudba M.Pavlíčka, naopak obecně jsou neúměrné podobné převody home-made projektů na plátno. Přitom samotný námět má potenciál na skutečně velký film. Přestože filmu nelze upřít snahu o český originál, o to víc mrzí scénáristicko-režijní zbrklost, postrádám více dramatična již ve fázi scénáře. Je škoda, že zejména P. Landovského již nezastihlo natáčení na absolutním vrcholu, aby filmová spolupráce mezi ním a režisérkou mohla dostat větší hloubku. Severočeský návrat je ale hezkým uzavřením oblouku jeho herecké práce od Soukromé vichřice. Přívoz, jenž sám o sobě vykoná spoustu dramatické práce, a Vik (Švehlík) zřejmě jako odkazy na Páralova a Jirešova "Mladého muže" ()

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu námětu to mohlo bejt solidní rodinný drama, ale i tak se pár dobrejch scén našlo.. Landovský mě bavil a zajímalo by mě jestli to jen hrál nebo byl opravdu opilej :D.. neurazí, nenadchne, silnější 2 hvězdy ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Už jsem zvykl na to, že hodnocení řady českých filmů tu bývá (nejen) z mého pohledu podhodnocené. V tomto případě se sice mohu ztotožnit s názory těch kritiků tohoto filmu, že zde je několik nelogičností a minimálně nedovysvětlených věcí. Hlavně fakt nechápu důvod, proč v 80 letech někdo přijde s tím,že se chce rozvádět kvůli něčemu,co se stalo před 60 lety.Ale beru to jako startovní situaci pro rozehrání celého příběhu na, zdá se, nyní velmi populární téma vyrovnání se s vlastní minulostí. A ta minulost,kterou film postupně rozplétá, je fakt docela drsná. A kromě toho jde o historii zasazenou, na poměry českého filmu, do velmi nezobvyklého prostředí. Už jen za to,o čem film vypráví, si zaslouží respekt. Ale možná právě proto,ten film některým lidem vadí. Dalším plusem filmu jsou herecké výkony hlavních protagonistů. Nechápu, proč tu někteří píšou, že Landovský tu roli ožraly vlastně ani hrát nemusel. Přijde mi to dost nemístné. Podle mě ta jeho role určitě nebyla snadná. Ale jemu vysloveně sedla a myslím, že mu i byla psaná na míru. A z výkonu Adamové člověka místy až mrazí. Když k tomu přidám velmi zajímavou hudbu M. Pavlíčka,tak si myslím, že to vůbec není tak špatný film, jak jej tu většina prezentuje. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film. Není ale vůbec jednoduchý. Mrzí mě, že problematika či životní osudy Volyňských Čechů jsou tu projektovány do dvojice nerudných důchodců. Příběh bych si tedy představoval trochu košatější. Takhle to bylo náročné sledování nepříjemného komorního filmu, abych se nakonec dočkal za odměnu závěru, který na mě vyplázl jazyk: "blé blé, díval ses na to úplně zbytečně". No, tak zbytečné to nebylo, ale nadšený nejsem. ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Film se snaží na pozadí rodinného dramatu alespoň nastínit velice složité a rozporuplné ukrajinské dějiny. Kdo vlastně byli banderovci? O to se přou historici dlouhá desetiletí a výsledek je doposud nejasný. Snad proto má nakladatelství Lidové noviny mnoho let v edičním plánu knihu „Dějiny Ukrajiny“ a stále je není schopno vydat. Byli to sprostí vrazi nebo hrdinové? To dodnes nedokáží rozlousknout ani sami Ukrajinci. Oficiální ukrajinské postoje se otáčejí jako korouhvička ve větru podle toho, kdo zrovna vyhraje volby. A tak ani Lenka Kny nedává jasnou odpověď. Film je poněkud depresivní, ale má své kouzlo. Oprávněně jistě zaujme výborná kamera a hudba. Film má ovšem také několik nelogičností. Především když se vnučka diví, že prarodiče nepochází z Československa. Landovského řeč je totiž špatná ruština nebo možná ukrajinština, ale rozhodně ne čeština. Rovněž myšlenkový zvrat paní Adamové na konci filmu je poněkud divný. Když si na lavičce v mysli přehraje drsnou scénu porodu a následné smrti svého prvorozeného syna, radikálně změní dosavadní názor na svého muže. Doposud ho jen obviňovala a otevřeně nenáviděla. V závěru filmu se o něho láskyplně stará a připravuje oslavu jeho 85. narozenin. Měla ta scéna na lavičce být snad klíčovou, po které nastalo odpuštění manželovi a smíření se s osudem? Zřejme to tak mělo vyznít. Na vztahu Landovský x Němec je zobecněn i rozporuplný vztah mezi národy ve střední Evropě v období Druhé světové války a vlastně až do současnosti. Film okrajově ukazuje postavení běžných lidí v dnešní době. I mladá právnička se jen velmi těžko vyrovnává s denním stresem a s odloučením od přítele. Pomoc hledá ve skleničkách vodky. Tím se docela podobá svému dědovi. Její postarší otec Švehlík se cítí být matkou odvržený a nemá zájem se s rodinou stýkat. Tak se ani na konci filmu nedozví, kdo vlastně je. Lenka Kny je přes určité nedostatky této prvotiny slibnou režisérkou. ()

made1 

všechny recenze uživatele

Zajímavě zpracovaný film na ještě zajímavější téma. Zdaleka mi to nepřišlo tak špatné, jak to tu vidí ostatní, ale to je na úhlu pohledu. Mně se to líbilo a vlastně jsem (krom vraždění zvířat) nenašla nic, co bych filmu mohla vytknout. ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem nedokoukal, protože zkrátka nemá tak dobře vystavěnou strukturu, aby vtahoval do děje. Od jisté chvíle mi začalo být úplně jedno, co ta bába vlastně proti němu má. Tušil jsem, že čím důležitěji se ono tajemství tváří, tím patetičtější kravina to nakonec bude. Páni tvůrci, pokud ste chtěli napínavý film, tak to takhle prostě ne. To napětí se musí nějak budovat, musí dojít k nějakým zvratům atd. Pár dementních retrospektivních prostřihů á 10 minut prostě won´t do the job. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Ted, v roce 2024, je zajimave sledovat film o clenu ukrajinske armady, nevim, zda by to vubec mohlo byt dneska natoceno... Jinak krome zajimave (a mne neprilis zname) Heleny Dvorakove tam nic duleziteho nebylo. Ale odkoukat to jde, v ramci tehdejsi ceske filmove bidy je to vlastne bezny kousek... ()

Herráček 

všechny recenze uživatele

Tak nevím... Byly jisté prvky, které mě nutily se smát... Jako například pokračování rozhovoru poté, co se protagonisté rozloučili a nebo celkové chování babičky... Ale depresivnější jsem snad z kina ještě neodcházel... A to se taky počítá... ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Podobné věci se dějí, o tom nepochybuji. Nepotřebuji se na ně ale dívat. Už vůbec bych na ně nechtěl chodit do kina, což se mi naštěstí nestalo. Pokud by se mi to stalo, tak bych z toho byl otrávenej. Kdo na tohle dává prachy..? ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Celkom zaujímavý film, nielen svojou atmosférou, ale hlavne výkonom Jaroslavi Adamovej. Zvlášť by som upozornil na výkon Pavela Landovského. Strašne mi pripomínal svokra. Aj ten bol podobný tip. Filmu dávam 55%. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být úchvatné drama, bohužel se to utopilo v typické české filmařské bezradnosti. Zajímavý námět, vtahující Katčina detektivní práce odhalující rodinná tajemství, avšak bohužel tomu chybí ty pořádné dramatické grády, vyprávění nejednou klopýtne, někdy dokonce až upadne (např. postava Polívkové je rušivá). Tento film stojí především na dobrém herectví (opět s výjimkou Polívkové). ()

MrKlobouk 

všechny recenze uživatele

Nenapadá mě žádný pozitivum, který bych mohl o tomhle snímku říct. Neuvěřitelná nuda od prvních minut, herci, co občas neví, jak hrát a dialogy, který nic neříkaj. Jako televizní film by to mohl být průměr, jako snímek v kinech - nechápu. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Adamové a Landovského, kdy ona se s ním chce na stará kolena rozvést z důvodu jakéhosi prastarého rodinného tajemství. Teoreticky zajímavý tajemný thriller, prakticky provedeno jaksi na prázdno. Tak nějak po česku, kdy se to tváří důležitější než je. ()

cupito 

všechny recenze uživatele

Hodnotila-li bych záběry krajiny Prostředního Žlebu, Děčínska, Ústecka a momentky lodí ČSPLa, musela bych dát více, jelikož je to má srdeční záležitost. Ovšem zápletka chudá. Herecké výkony solidní, ale nikoli nezapomenutelné. Celkově takový průměr. ()

Stejk 

všechny recenze uživatele

Film, který odkrývá tajemství .. který nutí sledovat vývoj děje s očekáváním, jak to vše dopadne. Já hodnotím za 4 .. protože to bylo velmi zajímavý. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

50% - Motiv postupného odkrývání strašného rodinného tajemství, o kterém nikdo nechce mluvit, je fajn. Jen způsob vyprávění nebyl zvolen moc šťastně - je to příliš rozvláčné, pomalé a takové nějaké divné. A ten konec je taky zbytečně klišoidní. ()

Související novinky

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

16.06.2012

V sobotních ranních hodinách zemřela v Praze ve věku 87 let herečka Jaroslava Adamová. Začínala jako statistka v Národním divadle a divadle Větrník už za studií na konzervatoři, kde absolvovala v… (více)

Reklama

Reklama