Reklama

Reklama

Nickyho rodina

  • Slovensko Nickyho rodina (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Když před pár lety slovenský režisér, scenárista a producent Matej Mináč náhodou v jedné knížce narazil na dva krátké odstavce o panu Nicholasovi Wintonovi, byl fascinován. Spolu s Patrikem Paššem se rozhodli natočit dokumentární film Síla lidskosti o téměř zapomenutém příběhu záchrany 669 českých a slovenských dětí těsně před začátkem II. světové války. Hlavní protagonista, sir Nicholas Winton (19. 5. 1909 – 1. 7. 2015), se o svém činu více než půl století nikomu nezmínil, dokonce ani své manželce. Nyní je příběh záchranné akce známý po celém světě. V rámci vzdělávacích projektů film Síla lidskosti viděly miliony dětí a mnohé z nich se rozhodly jít ve Wintonových stopách a udělat něco důležitého pro náš svět... Režisér Matej Mináč natočil nový celovečerní dokumentární film s hranými rekonstrukcemi Nickyho rodina. Film o Nicholasi Wintonovi a jeho pozitivním poselství, které se šíří světem, přináší dosud nezveřejněná fakta, svědectví a osudy nově objevených "Wintonových dětí". Uvedením Nickyho rodiny v lednu 2011 Matej Mináč definitivně uzavře cyklus Wintonovských filmů: Všichni moji blízcí (1999), Síla lidskosti - Nicholas Winton (2002) a Nickyho rodina (2011). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (174)

Caym 

všechny recenze uživatele

Dokonalý emocionální výplach duše s lehce nedotaženou formální stránkou. Hrané scénky působí místy nevkusně, někdy (doufám, že nezáměrně) až vtipně, popisky událostí mi připomínají videa teenagerů z youtube (aneb tribut tomu a tomu) a závěr se nese v příliš didaktickém stylu. A já si říkám, proč jsem si o tom raději nepřečetla. (vlastně to byla taková ždímačka á la pošta pro pana Wintona) ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Filmový pomník Nicholase Wintona. Svým způsobem natočil Mináč remake svého staršího filmu, je sice informačně bohatší, ale ve výsledku nepřekládá nic, co bych nečekal. Ba až příliš naplňuje vizi toho, co člověk od filmu o Wintonovi čeká. Navíc si mohl uvědomit, jak silný dramatický emocionální potenciál v sobě Wintonův čin nese, a netupit ho dojákovou hudbou už od úvodních titulků. Celkově vzato je to ale zručně natočený dokument, který velmi široce pracuje s mnoha různými materiály a zdroji a umí je zapojit do zábavného a zároveň funkčního celku. ()

Vignette 

všechny recenze uživatele

Možná už by to chtělo změnit téma, pane režisér... :-/ Síla lidskosti byla skvělá, ale tady se nic nového nedozvíme - mluví tu stejní lidé, nechybí scéna s Wintonem a jeho dětmi - důchodci... Snad jediný rozdíl oproti dřívějšímu filmu je obsazení Kláry Issové - a ani ta se na plátně moc neohřeje. Palec dolů... Navíc nemyslím, že je to nejvhodnější závěrečný film festivalu - do letního kina by se hodilo něco trochu rozvernějšího :-( ()

zette 

všechny recenze uživatele

Winton zaslouzi obdiv. Minac se uz ale opakuje, hrane sceny jsem povazoval za zbytecne jiz v prvnim jeho dokumentu. Zde mohl trochu ubrat i na zaveru... ()

Riley 

všechny recenze uživatele

remake, který opravdu mnoho nového nepřinese a dojetím jen přetýká. Ale siru Nickymu Wintonovi nemohu nedat maximální počet hvězd. Pan Mináč nechť mu za to poděkuje. :)) ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

To téma je zatraceně silné. Sir Nicholas Winton je obrovská osobnost, o které se naštěstí nakonec ví, a která je respektována a oslavována ještě za života. Kromě nutícího mixu dobrosrdečnosti na závěr, jsem z dokumentu nadšený. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nic co bych už neviděl v dokumentu Síla lidskosti, akorát že tohle byl místama tzv. "hraný" dokument, podpořenej tím, že komentář četli známí čeští herci, což faktům na síle nepřidá. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Silný příběh lidskosti, který se již rozšířil po celém světě... Burzovní maklér co si užíval života 😮... vždy máme možnost volit... ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Toto nie je hodnotiteľné. Je to najsilnejší príbeh 20-teho storočia, aký poznám, okrem Matky Terezy, Maximilána Kolbeho... Pamätám na dokument "Sila ľudskosti", ktorý sa ma veľmi silno dotkol. Toto je rozprávanie niekoľkých Nickyho zachránených detí. Ich príbehy, ktoré vás chytajú za srdce. Už len kvôli staručkému sirovi Wintonovi sa oplatilo pozerať. Vyžarovala z neho neuveriteľná láska k ľuďom a rovnaká dávka skromnosti. Pri spoznávaní takýchto príbehov známych, ale aj neznámych ľudí z môjho okolia, ma občas chytí optimistický pocit, že ľudstvo ešte nie je celkom stratené. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Teší ma, že CT2 a STV2 tento film pustili v TV. Vďaka tomu som ho videl. Chcel som ho vidieť už od kedy som sa o ňom dopočul. No tak podme na to. Nedá sa to považovať za film. Toto je hraný dokument. Musím povedať, že som už videl aj lepšie spracovania, toto je taky priemer ( možno jemný podpriemer ). Tento snímok by som rozdelil na tri časti : prvá polovica, prvá štvrtina a druhá štvrtina. Prvá polovica je od začiatku po koniec vojny. Tam sa človek aj niečo dozvie, uvidí aj okatú Issovú, krásne nemecké uniformy a tak ďalej. Tá prvá polovica ma ešte aký taký spád, síce maličkú ale predsa iskričku. Potom príde nepochopiteľný zlom, ked z vojny ukážu 15 sekúnd a ideme ďalej. Prechádzame do tej už spomínanej prvej štvrtiny. Tam to už naberá známky podpriemeru. Povojnové spracovanie začína nudiť, dochádza k opakovaniu a sentimentality tam je požehnane. No a klinec do rakvy je posledná štvrtina, kde to je čistý odpad, Kambodža a zase len odpad. Ano, Winton si zaslúži uznanie za to čo spravil, ale môj názor si radšej nechám pre seba. Nebyť toho konca, bolo by hodnotenie vyššie. Takto je to len priemerne spracovaný hraný dokument, s archívnymi zábermi a opakovaným námetom. 3 z 5 ()

DonHUS 

všechny recenze uživatele

Mináč zkouší prodat skoro stejný příběh už nejméně potřetí a tentokrát ne tak dobře. Záběry, které použil i v lepší Síle lidskosti, mají pořád stejnou sílu, ke konci se ale film protahuje a snaží se až moc dojmout. Hrané pasáže (dohromady mají tak 10 minut) jsou pak naprosto zbytečné, a podezírám Mináče, že je tam dal jen, aby mohla být na plakátu Issová. ()

anli 

všechny recenze uživatele

Další dokument o siru Wintonovi a jeho zachráněných dětech.Je opět točen v typickém Mináčově stylu,žel bohu přináší jen velmi málo nových informací a je jen takovým doplněním"Síly lidskosti",takže se hodí spíše pro televizní obrazovku a na plátna kin snad pro školní projekce,které by ovšem měly být podle mě povinnou součástí výuky.Tady shledávám největší sílu tohohle tématu.Standartně slušný styl vyprávění,příjemná hudba a silný námět dělají z tohohle filmu slušnou podívanou.Na druhou stranu doufám,že Matěj Mináč tohle téma již vyčerpal a snad se k němu už nevrátí.Myslím,že by už nebylo co vyprávět a vařil by jen z vody.Tady to má u mě za 70% a kdyby jen bylo takových Wintonů na světě víc.Halelujá! ()

venison 

všechny recenze uživatele

Doják jak bejk.. Zkrátka bez komentáře.. Kolika let se tenhle obdivuhodný člověk bude muset ještě dožít, aby mu konečně dali Nobelovku? ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Trochu ma prekvapil filmový štýl - dokument vs. dráma, ale v konečnom dôsledku to dokonale splnilo svoj účel. Tento príbeh už v súčasnosti pozná asi každý, takže sentiment nie je až taký silný, ale je... Na druhej strane mohol režisér a scenárista trošičku menej glorifikovať samotného pána Wintona, keďže je známe aj to, že jeden z dôvodov, prečo začal s transportmi detí do UK, bol biznis. Nechcem tým však nijako znižovať hlavný úmysel pomôcť a zachrániť ľudské životy. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

po filmovej stránke by hodnotenie nebolo nejaké vysoké ale pozitívne stále určite áno(prišlo mi to občas také nesúrodé a tie hrané scény mi prišli úplne ale úplne zbytočné), avšak po príbehovej stránke ma veľmi zaujal...dokumentárny film nabitý silnými emóciami a slzy sa ronili...sir Nicholas Winton bol teda pán Človek!!! ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Všeobecně dobře známý příběh je tu rozvinut do větší šířky. To je v první polovině hodně zajímavé, protože popisuje jednak prvotní motivaci a pak technikálie samotných transportů i přijímání dětí anglickými rodinami (třeba to, že rodiny si děti "kupovaly"). Detailní popis odjezdu vlaků je vrcholem dokumentu. Druhá půlka je patetickým popisem odhalení pravdy a následná mediální smršť, kterou už všichni známe. Konec, ve kterém se upozorňuje na to, kolik dobra jeden "malý" skutek dosud způsobuje je pochopitelný, ale logicky ne úplně správný. Dá se říct, že prapůvodcem toho dobra je zlo zhmotnělé v Adolfu Hitlerovi které ipso facto motivovalo i jinak nezúčastněné lidi konat dobro. Je tedy otázkou, zda by bylo lepší, kdyby Nicolas mohl prožít klidný život plný cestování a lyžování ve Švýcarsku, nebo nebylo... ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Zase tak neznámé osudy to nejsou. Různých filmů a dokumentů na téma Nicholas Winton je mnoho. Nickyho rodina není ničím zvláštní. Dlouhé a více méně nezáživné. 40%. ()

Reklama

Reklama