Reklama

Reklama

Nickyho rodina

  • Slovensko Nickyho rodina (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Když před pár lety slovenský režisér, scenárista a producent Matej Mináč náhodou v jedné knížce narazil na dva krátké odstavce o panu Nicholasovi Wintonovi, byl fascinován. Spolu s Patrikem Paššem se rozhodli natočit dokumentární film Síla lidskosti o téměř zapomenutém příběhu záchrany 669 českých a slovenských dětí těsně před začátkem II. světové války. Hlavní protagonista, sir Nicholas Winton (19. 5. 1909 – 1. 7. 2015), se o svém činu více než půl století nikomu nezmínil, dokonce ani své manželce. Nyní je příběh záchranné akce známý po celém světě. V rámci vzdělávacích projektů film Síla lidskosti viděly miliony dětí a mnohé z nich se rozhodly jít ve Wintonových stopách a udělat něco důležitého pro náš svět... Režisér Matej Mináč natočil nový celovečerní dokumentární film s hranými rekonstrukcemi Nickyho rodina. Film o Nicholasi Wintonovi a jeho pozitivním poselství, které se šíří světem, přináší dosud nezveřejněná fakta, svědectví a osudy nově objevených "Wintonových dětí". Uvedením Nickyho rodiny v lednu 2011 Matej Mináč definitivně uzavře cyklus Wintonovských filmů: Všichni moji blízcí (1999), Síla lidskosti - Nicholas Winton (2002) a Nickyho rodina (2011). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (174)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Zdalo sa mi, že dokument bude občas nudiť, ale pri zapozeraní a ponorení do príbehov sa dá precítiť celá sila udalostí a veľkých činov ocenených tak neskoro po vojne. Hraná zložka mi výborne dopĺňala výpovede a stretnutie v priamom prenose bolo asi vrcholom dokumentu. –––– Ak niečo nie je stopercentne nemožné, tak sa to môže podariť uskutočniť. –––– Ak vám zomrie niekto, koho milujete, všetci vám hovoria, že časom to bude lepšie. Nebude, bude to horšie. ()

mandlova 

všechny recenze uživatele

1.7.2015 a já brečím jako malá... :( (objektivně mohl dokument končit tak o půl hodiny dřív, patetický konec byl už trochu proti srsti) ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Velice zdařile zpracovaný dokument o člověku, jenž mu přízvisko hrdina nepochybně patří. Krásně a citlivě pojatý příběh, plný vzpomínek, setkání a sestaveného obrázku Nicholase Wintona. Celé kino bylo potopeno v dojatých slzách diváků a pan Mináč si s panem Wintonem mohou pogratulovat. ()

Hruzi 

všechny recenze uživatele

Mám velké štěstí, že jsem ze Základní školy v Kunžaku, která požádala pana Wintona o propůjčení jeho jména, a že jsem ho mohl osobně vidět, když přiletěl k nám do školy a poslouchat ho. Je to neobyčejný člověk. Vyprávěl nám o sobě, jako o obyčejném člověku, který pomohl pár lidem. A přesně tak, je natočen i tento dokument. Je natočený skromně a hlavně ve směru lidskosti. ()

standsiller 

všechny recenze uživatele

Srdcervúce a dojímavé. Mal som možnosť si to pozrieť aj so svedkom tohto celého. Nie každý mal šťastie. Títo áno. Celý tento dokumentárny film bol síce len veľmi málo hraný, no neuškodilo mu to . Starý pán " záchranca " bol ten, kvôli ktorému to bolo zaujímavé. Vďaka tomuto som sa utvrdil v názore, že príbehy z druhej svetovej vojny sa azda nevyčerpajú nikdy. Stále tam síce budú rovnaké uniformy, móda a roky. Treba si však uvedomiť, že výpoveďou ostáva hlina a vzduch ktorý schováva duše a prach tých, ktorý toto masové peklo znášali na svojej vlastnej koži . Tento človek bol neskutočnou pomocou pre rodiny s deťmi. Vždy bude niekto kto bude polemizovať o tom či to skutočne robil z dobrosrdečnosti. Ja však nepochybujem o tom, že áno. Elán a energia a taký človek si to zaslúži. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Kdybych neviděl předchozí Mináčův počin, dokument Síla lidskosti, tak by to bylo minimálně za 4 hvězdy. Nicméně jsem nevěřil vlastním očím a uším, když více než polovinu stopáže tvořil právě výše zmíněný dokument, který je doplněn o v podstatě zcela hrané scény a pár informací navíc. Takže sorry, ale tohle je zbytečné dílo a všem doporučuji nemarnit čas a pustit si radši Sílu lidskosti. (Blu-ray) ()

Chegi 

všechny recenze uživatele

Po školním představení najednou v kinosále zavládno nezvyklé ticho. A když i po čtvrt hodině slyšíte spolužáky bavící se se zájmem o tom, co viděli, tak si musíte říct, že tento dokument splnil základní předpoklad, jaký dokument má mít: zaujmout a rozproudit debatu. Až na několim scén vystřižených z Nicholas Winton: Síla lidskosti a několik stejných historek, které se dají prominout se jedná o velmi zdařilé dílko, které ještě upevnují hrané scény, které dodávají na autentičnosti. Plus konec filmu, který přesahuje rámec WW II a ukazuje nám, že pan Winton dnes dokáže i na dálku a pouze v myšlenkách lidí podporovat snahy o zlepšení života mnoha obyvatel celého světa. Pro mě jasné 4 hvězdičky. ()

šalenka 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem dokument o panu Wintonovi někdy kole roku 2003 a tento dokument byl rozšířen...jinak vždycky mě dojme ten sál plný Wintonových dětí... ()

wooozie 

všechny recenze uživatele

Nicholas Winton byl člověk s velkým srdcem a odvahou a takových lidí je opravdu málo. Dokument je opravdu dobrý a po něm člověka napadne, když dostal Nobelovu cenu Barack Obama, proč ji pak nemá Winton? Nechápu a snad se ji Nicholas Winton snad někdy dožije ve zdraví. ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Absolutní počet hvězd - ani ne tak za znovuuvedení dnes již známé historie (byť je nasnímána a sestavena z historických i dotáčkových snímků velmi dobře), jako za emoční pecku v podobě - cynikové prominou - lavinovitě se šířící lásky, porozumění a chuti pomoci, kterou vyvolal jeden jediný člověk, který prostě jen nechtěl přihlížet. Otevírá také další, palčivou a hořkou otázku: když v titulcích pod "mluvícími hlavami" vidíme, že snad ani jedno z Wintonových dětí neskončilo na pracáku (jsou to fyzikové, bankéři, vědci, šéfové nadací...), nelze nezačít uvažovat nad tím, kolik úžasných lidí jsme nemohli poznat a užít jejich práce, protože už jako děti prolétli komínem... ()

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Výborný, velmi silný dokument. Především v prvních dvou třetinách ;-) Je velmi dobře, že vznikl a že je dnes promítán dětem na základních školách, které prostřednictvím vzpomínek tehdejších dětí tak můžou plně pochopit hrůzy války. ()

JamesSi 

všechny recenze uživatele

Nehodnotím Nicholase Wintona, ale dokument. Tenhle příběh si zasloužil lepší zfilmování. Tohle vypadalo jako velmi průměrný dokument pro dopolední vysílání ČT2. Hraná složka je nic moc a nesedí. Vizuál dokumentu vypadá jako něco z devadesátých let. ()

Harapes 

všechny recenze uživatele

Síla dokumentu je o nevídaném člověkovi,panu Wintonovi,který dokázal,že i z ničeho může pomoci stovkám dětí za druhé světové války.Dokument tedy musím pokárat za český dabing,který by v kině neměl co dělat...To už bych jej radši uvítal s titulky...ale i tak...posledních 15 minut dokumentu mě svou silou dostalo a měl jsem na krajíčku. ()

Honzeek95 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a asi nejkomplexnější dokument o Wintonovi, jaký jsem měl možnost vidět. Vyčetl bych jenom zdlouhavost a vymývání mozků ohledně tématu solidarity na konci dokumentu. ()

evil_ryu 

všechny recenze uživatele

Nickyho rodina je dokument ktorého sila nie je vo filmovej kvalite. Má až televízny nádych, no to nie je vôbec podstatné. Podstatná je myšlienka ktorú nesie. Bol som na špeciálnej študentskej premiére, kde sa zúčastnili aj zachránené deti. Film a celý príbeh okolo neho sa mi naozaj dostal pod kožu a začal som zase na chvíľu veriť, že svet nie je až také prehnité miesto. Krásne. ()

Marys 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2011: No, nepoznal som veľmi tento príbeh predtým, než som videl dokument. Aj sa mi vcelku páčil, no samotná diskusia s tvorcami filmu, ktorá bola dosť veľkým fiaskom a slová od známych, ktorí opisujú film, ako takmer kópiu dokumentu, čo Nickyho rodine predchádzal s tým, že boli tam naviac veci, ktoré boli úplne nepodstatné ma donútili znížiť moje hodnotenie. ()

Daqvid77 

všechny recenze uživatele

Řeknu jen toto pokud bych měl hodnitit spracování filmu tak je to asi na 3*. A pokud bychom se bavili o samotném činu Wintona. Tak tomu by žádné ani to nejkladnější hodnocení nestačilo. Protožečin který Winton udělal má troufám si říci nevyčíslitelnou morální hodnotu. ()

Reklama

Reklama