Reklama

Reklama

Nickyho rodina

  • Slovensko Nickyho rodina (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Když před pár lety slovenský režisér, scenárista a producent Matej Mináč náhodou v jedné knížce narazil na dva krátké odstavce o panu Nicholasovi Wintonovi, byl fascinován. Spolu s Patrikem Paššem se rozhodli natočit dokumentární film Síla lidskosti o téměř zapomenutém příběhu záchrany 669 českých a slovenských dětí těsně před začátkem II. světové války. Hlavní protagonista, sir Nicholas Winton (19. 5. 1909 – 1. 7. 2015), se o svém činu více než půl století nikomu nezmínil, dokonce ani své manželce. Nyní je příběh záchranné akce známý po celém světě. V rámci vzdělávacích projektů film Síla lidskosti viděly miliony dětí a mnohé z nich se rozhodly jít ve Wintonových stopách a udělat něco důležitého pro náš svět... Režisér Matej Mináč natočil nový celovečerní dokumentární film s hranými rekonstrukcemi Nickyho rodina. Film o Nicholasi Wintonovi a jeho pozitivním poselství, které se šíří světem, přináší dosud nezveřejněná fakta, svědectví a osudy nově objevených "Wintonových dětí". Uvedením Nickyho rodiny v lednu 2011 Matej Mináč definitivně uzavře cyklus Wintonovských filmů: Všichni moji blízcí (1999), Síla lidskosti - Nicholas Winton (2002) a Nickyho rodina (2011). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (174)

katmandzoo 

všechny recenze uživatele

myslím si, že nie je potrebné zdôrazňovať akou osobnosťou s obrovským srdcom bol Nicholas Winton..už ako mladý zachránil 669 českých a slovenských detí pred istou smrťou a dosiahol tak podľa môjho názoru jeden z najväčších humanitárnych činov v ľudských dejinách..človeku sa až hrnú slzy do očí pri sledovaní tohto filmu a pri všetkých tých výpovediach zachránených detí, ktoré takmer pol storočia ani len netušili aké bolo ich detstvo a kto bol ich záchrancom..na mňa to veľmi zapôsobilo a často krát som si počas sledovania tohto filmu kládol otázku, ako málo stačí k ľudskému šťastiu a aký by bol svet krajší, lepší, pokojnejší a mierumilovnejší, keby sme si navzájom pomáhali..veľmi emotívny príbeh, ktorý uzatvára jednu veľmi významnú epochu v našich dejinách, v ktorých žila OSOBNOSŤ, na ktorú by nikto z nás nemal nikdy zabudnúť..veď predsa "SÚ PRÍBEHY, V KTORÝCH NIE SME IBA DIVÁKMI, ALE SAMI SA MôŽEME STAŤ ICH PRIAMYMI ÚČASTNÍKMI" ()

J.M.Novak 

všechny recenze uživatele

Film/dokument z hromádky děl, která by měla být hodnocena pěti hvězdičkami jen pro poselství, která s sebou nesou. Další ze strhujících příběhů lidské odvahy, která v podání Nicholase Wintona dokázala zachránit 669 lidských nevinných životů. Film tohoto formátu bychom měli dnes a denně sdílet a šířit, a to především u našich mladších generací! ()

sehe 

všechny recenze uživatele

Ideálny dokument pre stredoškolské školy.Možno trochu skrátiť,opakujúce sa scény zo Sily ľudskosti už nepoužiť.Sir Nicholas Winton je človek s veľkým Č.Fakt,že záchranu temer 700 detí nespomenul 50 rokov a náhodne kufor s fotkami objavila jeho manželka na povale,vypovedá o tom,že to bol čin čisto spontánny a neuveriteľne ľudský od 29 ročného anglického muža, v tak ťažkej dobe.Ak by mal dokument Mateja Mináča urobiť lepším,ľudskejším a citlivejším čo i len jedného človeka,má určite zmysel.Na záver-možno tie dobré skutky predlžujú život,veď sir Winton má 102 rokov.Hviezdičiek dávam za dokument,nie za námet a Nicholasa Wintona.Ako sa v dokumente spomína,jeho rodina sa rozrástla na 5 700 ľudí (možno som si to presne nezapamätala),takže tomuto pánovi by som pridala 5 700 *. ()

haroska 

všechny recenze uživatele

Úžasný dokument,který si i přes Vážnost a hrůzu tématu nese příjemnou,úsměvnou až nostalgickou tvář.Vyvolává v člověku spousty pocitů - radost,bolest,soucit,nechuť,hrůzu,údiv....a v závěru téměř každého dotlačí k vnitřní otázce "A jak můžu pomoct já?" 4*hvězdy za pro mě zbytečné,herecky zkažené hrané pasáže,obešla bych se i bez nich ()

dodona 

všechny recenze uživatele

Dávam neobjektívne 5*. Je to veľmi emocionálne, ale v takom tom dobrom slova zmysle. Človek, ktorý predvídal to, čomu nikto z mocných vtedy veriť nechcel a zachránil takmer 700 detí a nič za to nechcel je pre mňa najväčším hrdinom a tento dokument mu veľmi pekne vzdáva hold a približuje jeho skutok, jeho život a to, v akej obrovskej miere ovplyvnil osudy, životy i pohnútky druhých ľudí. Takmer celý čas som premáhala slzy a veľmi sťažka pregĺgala. Proste vynikajúce a odporučila by som to ako povinnú vyučovaciu látku na hodiny dejepisu i etiky/náboženstva. ()

Chip89 

všechny recenze uživatele

Asi hodnotím spíše životní příběh než dokument. Dokumentů jsem viděla dost a tenhle je někde v průměru. Jedinečné je, co udělal jeden člověk a nikde se tím nechlubil, pro mnoho dalších lidí, kteří díky němu mohli žít. To je příběh, který mě chytá za srdce. A přiznávám půlku filmu jsem probrečela, některé záběry pro mne byli dost těžké. A tak nějak po shlédnutí člověk přemýšlí čím by mohl být lepší a co on sám by mohl pro svět udělat..... ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Za mě nejlepší a neucelenější dokument o dobru, které Nicolas Winton udělal. Narozdíl od Síly lidskosti je Nickyho rodina prošpikována informacemi, které jsou možná často až moc na city, ale osobně mi to vůbec nevadilo. Naopak celý ten proces od nápadu až po "katalog" je zde zachycen nejlépe. A habaďůra, kterou na něj ve studiu připravili, mě dostane i když jsem jí v krátké době viděl asi potřetí. ()

Chamyl 

všechny recenze uživatele

Nedokáži tento hraný dokument hodnotit a přitom nebrat v úvahu činy pana Wintona. Celý film tak byl pro mne neuvěřitelně silným a dojemným zážitkem o tom, jak jeden burzovní makléř v podstatě náhodou spojil svůj osud se stovkami dětí, které již čekaly na naplnění svého osudu v předpokoji cely smrti. Pohled z perspektivy jejich dalších životů, které od sira Wintona dostaly, činí celé vyprávění ještě zajímavějším, než by bylo samo o sobě. A závěr o vlně solidarity a pomoci mezi dnešními dětmi optikou událostí roku 1938 je trpkým uvědoměním si konfliktu mezi tím, co dělat musíme a tím, co bychom dělat měli. ()

Smerfetka88 

všechny recenze uživatele

Přijde mi, že hrané scény jsou v dokumentu mnohdy úplně zbytečné. Taky mám s tímto dokumentem podobný problém, jaký mívám u jiných dokumentů (třeba Noc a mlha), kde obsah přebil formu. Všechno to, co se stalo, je bezesporu tragické a přitom zajímavé, ale nevystihnuté v této formě. Oceňuji ale, že se dokument nese v duchu jakési lehkosti a bez zbytečného patosu. ()

Jarduk03 

všechny recenze uživatele

Podle mého jde o průměrně zpracovaný dokument, ale jeho obsah a samotný historický příběh zvedá hodnocení určitě výš. V jednom z komentářů je psáno, že nikdy nebylo po projekci takové ticho. Já zas dodám, že snad nikdy se mi nestalo, aby mi všichni diváci zůstali sedět na místech až do poslednícho titulku a zatažení opony... ()

Zuzatornik 

všechny recenze uživatele

Škoda tý velký podobnosti se Sílou lidskosti, v Nickyho rodině už nebylo nic tak překvapující. Ale dokument je to skvělej. Ono tady jde hlavně o Wintona, takže celkovýho zpracování už si člověk tolik nevšímá. Jak tohle mohl jeden člověk udělat, je pozoruhodný a já ho hrozně obdivuju. ()

MaxForValue 

všechny recenze uživatele

Viac než dôstojné zakončenie skvelej Mináčovej skvelej trilógie o jednom z najúžasnejších človekov, akého som kedy mal prostredníctvom filmu možnosť spoznať. Film/dokument s obrovskou výpovednou hodnotou, ktorú žiadny Forrest Gump, Shawshank nenahradí. ()

kedu odpad!

všechny recenze uživatele

nalezl jsem zde názory, které mi konvenují, tak nemá smysl je opakovat. bassator, honajs, jakubisko a podobně ()

hepi_ 

všechny recenze uživatele

Dokument o človeku, ktorý si to zaslúži - Nikolas Winton. Skvelé vyrozprávaný príbeh tohto neobyčajne skromného muža nenechá jedno oko suché. Dokument sa zameirava na osudy zachránených detí a dopad jeho činov. Spracovanie je vláčne avšak nie je apriori zamerané na emocionálnu stránku diváka_Sila ľudskosti 75% ()

subic 

všechny recenze uživatele

Dokument, který je obsahově zajímavý a je vhodné ho vidět aspoň jednou. Ovšem nezastírám, že mě chvílemi přemáhal spánek. ()

Reklama

Reklama