Reklama

Reklama

Nickyho rodina

  • Slovensko Nickyho rodina (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Když před pár lety slovenský režisér, scenárista a producent Matej Mináč náhodou v jedné knížce narazil na dva krátké odstavce o panu Nicholasovi Wintonovi, byl fascinován. Spolu s Patrikem Paššem se rozhodli natočit dokumentární film Síla lidskosti o téměř zapomenutém příběhu záchrany 669 českých a slovenských dětí těsně před začátkem II. světové války. Hlavní protagonista, sir Nicholas Winton (19. 5. 1909 – 1. 7. 2015), se o svém činu více než půl století nikomu nezmínil, dokonce ani své manželce. Nyní je příběh záchranné akce známý po celém světě. V rámci vzdělávacích projektů film Síla lidskosti viděly miliony dětí a mnohé z nich se rozhodly jít ve Wintonových stopách a udělat něco důležitého pro náš svět... Režisér Matej Mináč natočil nový celovečerní dokumentární film s hranými rekonstrukcemi Nickyho rodina. Film o Nicholasi Wintonovi a jeho pozitivním poselství, které se šíří světem, přináší dosud nezveřejněná fakta, svědectví a osudy nově objevených "Wintonových dětí". Uvedením Nickyho rodiny v lednu 2011 Matej Mináč definitivně uzavře cyklus Wintonovských filmů: Všichni moji blízcí (1999), Síla lidskosti - Nicholas Winton (2002) a Nickyho rodina (2011). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (174)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Možná to není nejlepší dokument, který jsem viděl, ale zde jde o něco jiného. V první řadě o poselství, které přináší a které je ve velké míře zmíněno v závěru. Čin sira Nicholase Wintona měl obrovský dopad na novou generaci dětí a mladých lidí. A je to o to překvapivější, že současná generace tíhne spíše k anarchii, sobectví a nezájmu o cokoli. Dále pak o až neuvěřitelnou skromnost, kdy ani manželka nevěděla, že něco takového udělal. A pak samozřejmě o velkou porci odvahy a chuti dělat něco přes nepřízeň doby, okolností i vlastních existenčních problémů, když mu šéf dělal peklo. Přes to přese všechno N. Winton zachránil obrovský počet dětí. Dokument je speciální i v dalších rovinách. Když to vezmu od konce, tak na dabingu se podílí herecká esa, která běžně do dabingových studií prakticky nechodí. Libuše Šafránková, Jiří Bartoška, Jiřina Bohdalová, Jiří Lábus, Josef Abrhám a další. Je to dost neobvyklé je slyšet. Poněkud méně povedenější jsou hrané scény, které působí pouze jako skromnější doplněk bohatšího obsahu. Hlavní důvod pro hodnocení ale je, že dokument je neskutečně silný. Mimořádně tísnivě působí svou atmosférou především ve chvíli, kdy děti nastupují do vlaku a rodiče je musí navždy opustit. Kdo má děti, tohoto nejspíš nenechá v klidu. Jen na mimořádně chladného jedince dokument celkově nezapůsobí. Je to sice mimořádně tísnivých, stresujících, smutných, ale též dojemných devadesát sedm minut, ale rozhodně stojí za to. ()

Veres 

všechny recenze uživatele

Výborný počin se skvělým soundtrackem - za úspěch filmu může ale hlavně Nicholas Winton, protože bez něj by neměli páni filmaři o čem točit. Ocenit taky musíme to, že průvodcem ve filmu byl jeden ze zachráněných. Jediná věc, která kazila celkový dojem z filmu byl český dabing - já prostě nemám rád český dabing u historických filmů. Uvádím příklad na vyprávění průvodce filmem v Bratislavě, kdy názorně předváděl, jak mnohojazyčně zdravil jistou paní - povídal: "Ruku líbám v češtině, .. ve slovenštině, ... v maďarštině." a dabing to zkrátil na: "v češtině, slovenštině a maďarštině" - to je zločin! Vytratil se tak celý půvab věty. ()

Rill 

všechny recenze uživatele

Výborné! Nicholas Winton je opravdu dobrý člověk! Pěkný dokument. Běhá mi mráz po zádech když si představím, že bych byl ve stejné situaci... ()

Screenname 

všechny recenze uživatele

Začal bych asi tím, že není těžké rozplakat, ale spíš někoho rozesmát. Tenhle dokument zvládá obojí. Nejspíš je to jen Wintonovím hrdnistvím, protože jinak je snímek zpracovaný docela dost hrozně. Stopáž přes hodinu a půl se dala klidně zkrátit na polovinu a nakonec z toho mohl být lepší dokument na dvojce. ()

Sticks 

všechny recenze uživatele

Pôvodne som myslel, že idem na normálka film a ono sa z toho vytrepal dokument? Dokument? No každopádne veľmi zle urobený dokument s pár hereckými scénkami. Dokumentov o druhej svetovej vojne je neúrekom. Tento navyše podáva informácie akoby najväčšiemu laikovi či zabednencovi. Wintonovej práce je tam málo, dlhých scén dospelých ,,detí´´ nespočetne. Hudby je tam až príliš. Na konci som čakal, že ľudia v kinosále vytiahnú mobily a budú s nimi mávať. Film hrá dosť na morálku a na smutné zábery so šťastným koncom. A o tom predsa dokument nieje nie? ()

route60 

všechny recenze uživatele

Nicholas Winton udělal věc kterou se zapsal do dějin a málem se na to ani nepřišlo a je fajn že režisér Matěj Mináč o něm natočil tento dokument a další filmy. ()

PetrJulian 

všechny recenze uživatele

Kromě několika drobných výhrad (hlavně k závěru) bych měl i jednu silnou - že to bylo dabované. Proč raději nepoužili titulky? Slyšet v dabingu dokumentu Lábuse či Šafránkovou bylo opravdu hrozné. Navíc by určitě vyzněla použitá angličtina všech postav přirozeněji. A to jsem to viděl až v televizi a naštěstí ne v kině! ()

pali87 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokument. Ktorý ma však plnohodnotne začal baviť, až keď sa tvorcovia sústredili na začiatky života v novej krajine. Zimomriavky a znechutenie nad vtedajším šialeným svetom sa dostavili. Ale to, čo zráža tento film do priemeru sú filmové vsuvky, ktoré herecky pôsobili ako nechcená groteska a taktiež záver ktorý zbytočne tlačí na city i keď samotný príbeh o Wintonovy to ozaj nepotrebuje. ()

lobo87 

všechny recenze uživatele

Kvalitný a zaujímavý dokument o veľkom človeku, ktorý zachránil stovky životov a ktorého príbeh patrí jednoznačne na plátno. Je vidieť, že Mináč je odborník na túto tému a zavřšil dôstojne svoju trilógiu o Wintonovi... 75% ()

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

Tomuto říkám dokument s "D". Skvěle uchopený obdivuhodný čin sira N. Wintona s vyváženou dávkou emocí, reality a archivních informací. Je to člověk, který by měl být všem dáván za příklad. Také mě překvapilo, jak je na svůj věk čilý a činorodý. A je vidět, že odvahu neztratil ani ve vysokém věku. Ač se považuji za tvrdého rockera, tak se musím přiznat, že i slzu jsem uronil a vůbec se za to nestydím. Výpovědi přímých protagonistů popisují šílené dilema jejich rodičů, do kterého bych se jako otec dvou dcer nechtěl nikdy dostat. Jednoduše je to dokument o nepopsatelné odvaze a o neskutečné skromnosti člověka, který zachránil 669 lidských životů. Smekám a dávám plný počet bez jakékoliv diskuze. ()

DR.SZ 

všechny recenze uživatele

Působivé dokumentární koprodukční drama, kde hrané pasáže byly celkem zbytečné. Zajímavější byly rozhodně vzpomínky Wintonových dětí, které se staly úspěšnými dospělými. Ovšem osud a příběh je již natolik znám, že přes dávku dojemnosti stále vítězí Nicholas Winton - Síla lidskosti. 79% ()

aluska1991 

všechny recenze uživatele

Někomu (mému manželovi) může vadit, že film je vlastně prodlouženou kopií předchozího snímku Síla lidskosti, ale já když pláču, hodnotím vysoko. A tady nešlo neplakat... Víc takových Nicků 🙏 ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Sir Nicholas Winton sa za svoj skutok stal svetovou humanitárnou osobnosťou a zrejme to tak zostane. Zachránil 669 českých a slovenských detí tesne pred začiatkom II. svetovej vojny. Po mnohých desaťročiach sa stal zrazu hrdinom, ktorého vďaka medializácii, uznáva celý svet. Nie je ale, známe prečo tento šľachetný čin boli dlhé desaťročia neznámi. Nemohlo sa náhodou stať, že šlo o zámer pri výnimočných charizmatických schopnostiach Wintona, zachrániť deti, pre určitý zámer. Dostať do Anglicka pre bezdetné rodiny, zdravé a perspektívne potomstvo. Deti z rodín s patričným intelektom. II. svetová vojna sa len začína a neistá perspektíva, že skutoční rodičia sa dožijú konca vojny. Keď aj, či budú mať na to, svoje deti, vrátiť späť. To ostáva v duši sir Nicholas Wintona a už sa to nikto nedozvie, pretože by to výrazne narušilo doterajšie záujmy. Tento populistický dokument ničím významným, neoslnil, len upozornil na seba prostredníctvom sira Nicholas Wintona a jeho velebeného činu. ()

Aniki 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdy dávám hlavně kvůli osobě Wintona samotného. Frajer, respekt, frajer a ještě jeden obrovskej respekt. Ale snímek je samozřejmě také úctyhodný, má velkou vypovídací sílu, některé mikropříběhy jsou až neskutečné. Tolik odvahy, odhodlání, štěstí i obyčejné náhody, aby mohlo vše klapnout tak, jak nakonec klaplo. Mé velké plus má i neotřelý dabing, to se jen tak nevidí - Bohdalová, Abrhám, Šafránková...Trochu mne zklamal ten poněkud nešťastný závěr, jehož nasládlost jakoby ani s fenoménem Nicholas Winton nekorespondovala. Považte, takové skutky a tolik moudrosti naráz, ten pán si nechal vše pro sebe předlouhých 50 let. To je neokázalost, již jsou hodny snad jen ty činy samotné. Pán Winton, jedním slovem - bravo!!! ()

Reklama

Reklama