Reklama

Reklama

Obraz Doriana Graye

  • USA The Picture of Dorian Gray
Drama / Psychologický / Mysteriózní
USA, 2005, 90 min

Obsahy(1)

Moderní a novátorská adaptace stejnojmenného klasického díla z pera Oscara Wilda opět zobrazuje mladého a nevinného chlapce, který v konfrontaci se zlem, v tomto případě ztělesněném cynickým přítelem Harry Wottonem, podléhá. Nechá se namalovat a tím zároveň zpečetí svůj osud. Přestane stárnout a všechny šrámy, ať těla či duše, se nyní projektují už jen na pomalované plátno. Zlo ho postupně pohlcuje. Režisérské taktovky se chopil tehdy debutující David Rosenbaum, Doriana Graye ztvárnil Josh Duhamel a podlého Harrho Wottona Branden Waugh. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (41)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ježiši Kriste, jako moderní adaptace Wildova románu to chápu,trošku, na druhou stranu nechápu období ve kterém se tento příběh odehrává, protože po téhle stránce je to neorázný guláš prvního stupně. Film samotný je otřesný, to jak se tam maluje na skále je prostě děs, já jsem se tomu musel smát, to fakt jinak nešlo. On totiž příběh samotný dostal řádně zabrat, to se musí nechat. Popravdě, já vlastně nevím co si o tom mám myslet víc. Prostě je to děs, řekl bych, že takové zpracování si ta knížka určitě nezasloužila. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Silné téma zhruba v mírně nadprůměrném zpracování. Není to poprvé ani naposledy, co se tahle látka dočkala své filmové podoby. Obraz Doriana Graye bude věčný, stejně jako lidská touha, pro kterou lze obětovat vše. Mně se film docela líbil v mnoha úsecích, kdy Josh Duhamel dával do své role všechnu tu slizkou nechutnost a současně vzbuzoval provokativní zájem. A rozhodně nebyl zavrženíhodný, jak by si asi zasluhoval. Zajímavé téma, ale zkusím ještě i jiné verze, které možná budou disponovat důslednějším zpracováním. 60% ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

All bad art is the result of good intentions. 1) David Rosenbaum se ve svém režisérském debutu zřejmě rozhodl, že starý dobrý Wilde už nevyhovuje a je třeba ho kapku předělat. Pokud by zůstalo u odbarvení vlasů na blond 32letého představitele hlavní role Joshe Duhamela, tak bych i zatleskal. Joshovi to sluší o to víc, o co horší je herec. Ani obsazení 31letého Brandena Waugha do role přítele Harryho mi nejde proti srsti. 2) Problémy mám s nepovedeným scénářem (taky Rosenbaum), který zachovává Wildovy bonmoty, aniž by je doprovodil svižnějším dějem a akcí. 3) Se silnými rozpaky jsem sledoval proměnu malíře Basila Hallwarda v Basil Wardovou. Dílo se silným homosexuálním podtextem (nehledě ke změnám, které sám Wilde ve druhém vydání v roce 1891 v knížce udělal) se tak změnilo v pěknou supermarketovou heterosexuální povídačku a připomíná salónní konverzačku, pravda velmi typickou pro Wilda obecně, ale rozhodně nepatřičnou v případě Doriana Graye. 4) V tomto kontextu pak už nepřekvapí ani pravoslavná svatba, nezřetelné časové ukotvení příběhu či označení celé věci za horor. 5) Jestliže Parkerovu filmu z roku 2009 vytýkám nedostatek wildeovství, co mám říci tady? Snad jen, že There is no such thing as a moral or an immoral book. Books are well written, or badly written. That is all. ()

gumli odpad!

všechny recenze uživatele

Je to hanba.Nemôžem uveriť,že niekto mohol takto sprasiť a sprzniť toto významné a veľmi známe dielo od Oscara Wildea.Tí dvaja pajtáši vôbec nemali v tomto filme čo hľadať.Sú vhodný tak akurát do nejakého filmu o buzikoch.Tie dialógy,ktoré medzi sebou viedli,boli fakt úžasné.Tie drísty,to neuveriteľné kvákanie o ničom,blondín-debilko ako Dorian Gray,Henry-ďalší slizky ksicht,maliarka-nesympatická ženská,niečo tak hlúpe sa nedá tak ľahko vidieť.Režisér mi nie je známy,najradšej by som ho hodil do hnoja a nepustil k vode aby sa nemohol umyť,nech smrdí tak ako aj tento film ktorý stvoril,boha jeho.Chudák Oscar Wilde,keby ešte žil,tak toto by ho určite porazilo. ()

cariada odpad!

všechny recenze uživatele

Vžádném případě to není horor. Jen pouhé drama s prvky tajemna. Celé je to jen a jen neskutečné kecání o ničem mezi smetánkou o člověku, kterého stvárnila malířka na obraz a on si přál být navždy mladý a stárnout, že by měl místo něj obraz, že dá za to duši a jemu se to splní. Lidi kolem něj umírají nebot se chová dost namyšleně. Pořád tam hlavní trojice mele náký intelektuální kecy, které neskutečně nudí a nic vám neříkají. Ve své podstatě velký blábol. ()

Flaxik odpad!

všechny recenze uživatele

Ze všech adaptací jsem si zřejmě vybral tu nejpříšernější, která neměla nikdy spatřit...kterou neměl nikdy nikdo spatřit. Ohyzdná pizda namaluje buzeranta, který se nechá okecávat jiným buzerantem za občasné asistence blonďaté ohyzdy. Tohle vidět Wilde, vypije vitriol. I těch třech řádek komentáře je na to škoda. ()

C0r0ner odpad!

všechny recenze uživatele

Strašně jsem se na tenhle film těšil (příběh Doriana Graye mě velmi zaujal v Lize výjimečných) a počkal si asi do půl jedné do rána, až to budou vysílat. Překvapení vystřídala nuda, pak znechucení, opovržení a nenávist. Tak neskutečnou sračku jsem si vážně nezasloužil! 0% ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Oscar Wilde by si zasloužil propracovanější a zasvěcenější filmovou adaptaci. Je chvályhodné, že si Dave Rosenbaum vybral ke své režijní prvotině provokativní hédonizmus Obrazu Doriana Graye. Wildeovo literární dílo má mnoho duši jitřících a zajímavých zákoutí, ale Rosenbaumovo pojetí je mizerné a povrchní. Nedokáže si vychutnat psychologické dopady, rozmělnil charaktery a vše se pokouší zachránit pronikavě světáckými výroky a knižními monology. Bez prožitku a nezúčastněně zobrazuje psaný text. Rosenbaum chtěl zachytit podmanivost hédonizmu a přitom sám svým filmovým výtvorem náznaky vlastního hédonizmu vraždí. Zobrazované prostředí vyšší vrstvy může vyvolávat otázky, kde končí hédonizmus a kde již začíná dekadence, ale nic z toho se nekoná. Hlavní postavou hédonistické selanky je Dorian Gray (Josh Duhamel), bohatý sirotek aristokracie. S lehkomyslným potěšením přijímá cynický hédonizmus za své poslání a v rozmarech slastí ochutnává život ze všech stran. S touhou pokořit a zvítězit. Nejzajímavější knižní postavou je urozený Harry Wotton (Branden Waugh), leč zde je jeho hédonistický světonázor rozdroben a sžírán vlastním svědomím do nicotnosti zamýšlené působivosti. Hlavní ženskou postavou je Basil Ward (Rainer Judd), idealistická mladá žena v pohledu na život a souznění duší. Tím se ztratila homosexuální nejednoznačnost a zbyla jen obyčejná chlípnost. Z dalších rolí: naivně důvěřivá, mladá a pohledná operní pěvkyně Sibyl Vane (Darby Stanchfield), Sibylin bratr a mstitel James Vane (Brian Durkin), či svobodomyslná Harryho manželka Laura Wotton (Julie Amos). Wilde a jeho pohled na život uspokojuje mou zvídavou duši, Rosenbaum mi svojí adaptací dává naději a víru ve vlastní schopnosti. Škoda času, když film se spíše podobá německým adaptacím uslintané romantiky ala Rosamunde Pilcher. Škoda. ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

....príbeh zaujímavý....spracovanie žalostné....takéto prevedenie ma ani nezaujalo ani nenadchlo. A zaradenie tohoto filmu medzi horory je vyslovene šialenstvo. Som však presvedčený, že knižné spracovanie od Oscara Wilda, ktoré bolo námetom pre tento snímok musí byť skvelé.......treba len dúfať, že sa raz dočkáme aj hodnotného filmového prevedenia. ()

Steffa. 

všechny recenze uživatele

Pokud jste stejně jako já četli slavný román od Oscara Wilda, museli jste být tímto zpracováním doslova pohoršeni. Nejen, že Dorianova podoba ani trošku nepřipomíná popis knižní, ale i samotný fakt, že slavný obraz „věčného mládí“ byl namalován na skále u moře a blonďatý Dorian je oblečen v plavkách svědčí o tom, že autor si s vystihnutím předlohy hlavu opravdu nelámal. Myslím, že po tomto úvodu už vás ani moc nepřekvapí, že slavný malíř Basil se v tomto filmu stává ženou a pro dovršení celé této „komedie“ se na konci vdává za Harryho Wottona. Kdybychom ovšem pominuli celý tento nesmyslný děj, musím podotknout, že ani herecké výkony nebyly nijak oslnivé a prostředí, ve kterém byl film natočen se také vůbec nehodil. Film na mě působil jako pořádná slátanina. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Urážka klasické předlohy Oscara Wildea. Oproti verzím z předešlých dekád to byla opravdu ubohost. Hlavní hrdina je prý pod negativním vlivem jeho "souputníka". Který ale jediný vidí život realisticky. Slogany a citáty mezi kapitolami, tak to byl vrchol. Vysoce filisofické slogany v tak diletantsky vyvedeném filmu. Velice špatný dabing, kde hlavní hrdina spíš působil jako klasický homosexuál, pravda - i svou vizáží. Na obraz se podíval maximálně dvakrát za film, takže v tomto směru nebylo možné rozpoznávat postupnou proměnu jeho duše. A kdo by chtěl namítnout, že to bylo dobře vidět ve filmu samotném, tak nevím, jak je možné tak uměle vykonstruovat moment morálního přerodu. Amatérismus, který mě uráží. Dvě hvězdy skutečně jen za název filmu. ()

j.anek odpad!

všechny recenze uživatele

Jsem si jistý, že jsem ještě nikdy neviděl horší filmovou adaptaci klasického literárního díla. Zlatý Troška a jeho oplzlosti! ()

Lisabellla odpad!

všechny recenze uživatele

Mívám ve zvyku u filmu charakterizovat pět jakoby jednotlivých linií. Herecké výkony, hudbu, příběh, psaný scénář a charakteristika samotné hlavní postavy. Někdy se objeví i šestá linie a to sice, když jsem četla knižní předlohu. Stává se, že se charakteristika dvou linií shoduje, pak je hodnocení a vyjádřit celkový dojem o něco snazší. U Obrazu Doriana Graye to bylo velmi snadné. Už samotná hlavní postava mi vnukla myšlenku, psát si kusé poznámky k jejímu charakteru. Tyto poznámky se ovšem (bohužel) ztotožnují ke všem pěti liniím. Tohle jsou ony - povrchní, nesourodý, nesympatický, předvídatelný, chatrný, starý, jednotvárný, přehnaný .. K filmu jako celku bych dodala jen dvě další poznámky - nesmyslně kapitolované a vložené citáty byly naprosto nehodící se k "malosti" celého díla Davida Rosenbauma. Veliká škoda mého času. ()

AngiS odpad!

všechny recenze uživatele

Oscar Wilde definoval Doriana jako krásnýho člověka.. A tady se v hlavní roli představí odbarvenej a naprosto, ale naprosto nesympatickej blonďatej blb. Upřímně doufam, že se Wilde dočká jednou o dost lepšího zpracování.. snad to bude brzy.. Vkládám naděje do Oliver Parkera.. ()

Teardown odpad!

všechny recenze uživatele

Budu zřejmě bezohlednej, samolibej egoista, protože tahle rádoby filozofická příšernost na mě zapůsobila asi jako lopata v rukou cigoše. A teď čím to asi bylo? Buď tím nesnesitelným přehrávaním a odpornými ksichty všech těch metrosexuálních kreatur nebo jsem jednoduše stělesněním pýchy s duší čistou asi jako motorový olej po generálce, že ono mravní poselství tohoto filmu mi zůstalo skryto. Fakt nevím:) ()

hunterDave 

všechny recenze uživatele

Ten kdo k tomuhle psal scénář by si příště měl rozmyslet, jestli by mu nevyhovovala jiná profese. Ukázka neskutečně zprzněné, jinak v originále naprosto dokonalé knižní předlohy. Ve filmu se do popředí dostávají jen naprosto bezvýznamné narážky. Hluboké myšlenky a cynismus, které dělají Obraz Doriana Graye tím čím je jsou naopak potlačeny. Dorianova znetvořená, hříchem pokřivená tvář je ve filmu zobrazena jako klidná tvář starce (jeho dědečka, který v knize vůbec nefiguruje). ()

Reklama

Reklama