Reklama

Reklama

Obraz Doriana Graye

  • USA The Picture of Dorian Gray
Drama / Psychologický / Mysteriózní
USA, 2005, 90 min

Obsahy(1)

Moderní a novátorská adaptace stejnojmenného klasického díla z pera Oscara Wilda opět zobrazuje mladého a nevinného chlapce, který v konfrontaci se zlem, v tomto případě ztělesněném cynickým přítelem Harry Wottonem, podléhá. Nechá se namalovat a tím zároveň zpečetí svůj osud. Přestane stárnout a všechny šrámy, ať těla či duše, se nyní projektují už jen na pomalované plátno. Zlo ho postupně pohlcuje. Režisérské taktovky se chopil tehdy debutující David Rosenbaum, Doriana Graye ztvárnil Josh Duhamel a podlého Harrho Wottona Branden Waugh. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (41)

megan017 odpad!

všechny recenze uživatele

To je taková hrůza, že ani nenacházím dalších slov, prostě děs, absolutně jsem nepochopila, o co se ten film snažil. Vypla jsem v polovině a lituju jen toho, že jsem to neudělala na začátku. ()

P3tulQa odpad!

všechny recenze uživatele

Pene Bože! Nechápu, co tohle má znamenat. Kniha je naprosto dokonalá, ale tohle je strašný .. Wilde se musí obracet v hrobě.. Myslím, že vůbec nechtěl, aby postavy, které stvořil vyzněli, tak všedně a trapně. V knize to tak vůbec není, tam je každá osoba okouzlující.. a Dorian Grey? Do toho se musí v knize každý zamilovat, kdežto tady...nepovedlo se to no .. ()

veverysiak 

všechny recenze uživatele

Knižná klasika zasadená do modernej doby väčšinou nedopadá dobre, to, čo je geniálne v dobových reáliách, vyznieva v moderne umelo, násilne a stráca hĺbku pôvodných myšlienok, a svojím spôsobom dgraduje originál, toto je jeden zo živých príkladov, takže 40%. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 7/10 ... Vizuální stránka: 7/10 ... Soundtrack: 6/10 ... Didaktický potenciál: 6/10 ... Celkový dojem: 4/10. ()

james11 

všechny recenze uživatele

Film není netočen vůbec nudně a je i celkem chytlavý, ale to znásilnění scénáře je neodpustitelné. Doba kdy se film odehrává někdy nedává moc smysl (naváznost) a to rázné změny od knížky... Kdyby se film odehrával v minulejší době bylo by to jistě lepší. Takhle se mi ani nechtělo dokoukávat zbytek... (skončil jsem asi v půlce). ()

Efff odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tohle je ta nejtragictejsi mozna adaptace.. Nejtezsi zlocin tohoto filmu je ten, ze byl vubec natoceny. Totalne me donutilo prehodnotit zebricek nejvetsich braku, co jsem mela tu smulu videt. ()

BeaVV 

všechny recenze uživatele

Jediné za čo dávam jednu sú záverečné slová na konci filmu, pretože som sa dozvedela niečo o autorovi knižnej predlohy o čom som nevedela. To je jediné čo tu stojí za zmienku inak je tento film brak najhrubšieho zrna. ()

Petra46 odpad!

všechny recenze uživatele

Viděla jsem už poměrně dost relativně špatných filmů, ale žádný mě teda nevytočil, jako tento! Říkají tomu "moderní a novátorská adaptace"..ale ho*no, zneuctění kvalitní knižní předlohy to je! Tvůrci tohoto filmu museli být naprostí ignoranti zcela neobeznámeni se smyslem tohoto díla. Abych tedy i ostatní uvedla do obrazu toho, co mě tak naštvalo: Oscar Wilde měl, i přes to, že byl ženatý, homosexuální sklony (kvůli kterým byl dokonce vězněn), které promítnul do vztahu malíře Basila Hallwarda s krásným Dorianem Grayem. I kvůli tomu byla kniha v době svého vydání velmi odsuzována (v té době byla v Anglii homosexualita nelegální!). Proč tedy proboha malíř je v této filmové adaptaci škaredá malířka?? ()

antragus 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy bych dal už panu Wildeovi, protože kniha je tím samým. Tedy nekonečným žvatláním vyšší společnosti nehorázně ubíjejícím jinak celkem záživný a dobře vymyšlený příběh, který by se ale dal shrnout na nejakých 10 stránek/10 minut. Takže tu jednu přidávám ze relativní věrnost předloze, protože film se stal stejnou nudou jako knížka. Akorát u Wildea z toho žvatlání sem tam vylezlo nějaké nadčasové a nesmrtelné moudro, čímž si tady nejsem tak jistý. ()

Lockeroom 

všechny recenze uživatele

Dorian Gray v současném Bulharsku (!!!), Basil je žena, pravoslavná svatba lorda Henryho a Basil, Sybil je operní zpěvačka, atomový výzkum..... Přes to všechno to nějakým způsobem funguje, Wildův román je tak silný, že by adaptace měla smysl, i kdyby se odehrávala mezi Eskymáky nebo v sovětském kolchozu. Herci hrající Doriana a lorda Henryho jsou opravdu hezcí ( herečka hrající Sybil nikoli ), i když na představitele lorda Henryho platí to, co on sám řekl o Sybil- je hezký, ale hrát neumí. Trochu mi to připomíná psychelické filmy z šedesátých let, jakoby tvůrci filmu byli na drogách. Ale v podstatě se mi to líbilo ..... ()

bocy odpad!

všechny recenze uživatele

Tak toto bol nepozerateľný film. Pre ľudí, ktorí nemôžu zaspať alebo pre beznadejne romantických egocentrických homosexuálov. ()

kakttus odpad!

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno nevím, co kritizovat dřív. Prkenné herce, změny pohlaví i některá kýčovitá klišé bych byla schopná odpistit, jen kdyby celý film nebyl tak plitký a nezáživný. Je to skutečně urážka pro Wildovu předlohu a skoro se stydim, že jsem to dokoukala až do konce. ()

Rathe 

všechny recenze uživatele

Četl jsem knížku a Oscar Wilde je prostě boží. Ale tahle slátanina, která měla knížku napodobit se nepovedla... A nezachrání to ani ti herci. ()

Reklama

Reklama