Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Oko nad Prahou je osobním i politickým životopisem Chobotnice neboli projektu pražské Národní knihovny, ale také životopisem zejména posledních let života autora tohoto návrhu Jana Kaplického, který si ve svém deníku v roce 1998 mimo jiné poznamenal: vyhrát soutěž a mít jednu lásku. Tímto zápisem, přečteným v úvodu snímku Eliškou Kaplicky, jakoby český architekt světového formátu napsal nejen "scénář" svojí závěrečné životní dekády, ale také filmu, který sleduje dramatický společenský příběh tvůrčí imaginace a také intimního vztahu muže a ženy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (128)

anais 

všechny recenze uživatele

Dokument zobrazuje dobře pouze jednu část příběhu - marný Kaplického boj s politiky, lásku k rodině a prvorepublikovým hodnotám atp. Pomíjením mnoha souvislostí týkajících se regulérnosti soutěže, podivnostmi kolem Ježkových plánů s Klementinem, protestům některých českých architektů se chytře vyhýbá, a tím se stává dost manipulativním. Těžko tedy hodnotit, protože vše zobrazené je pravda, ale některé další pravdy tu prostě zachycené nejsou. Jako pomník je to hezké, ale skutečné dění kolem knihovny to (cíleně) nezachycuje. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Hodnotenie je výrazom znechutenia! Nejde o to, či Chobotnica mala alebo nemala byť postavená. Ide o to všetko okolo tohto projektu. Takto bezostyšne prezentovať svoju hlúposť a aroganciu, takto klamať, pri priamej konfrontácii potom uhýbať (či sa jej vyhýbať), kričať, ale nevedieť sa postaviť čelom, báť sa o vlastný prospech a ani nachvíľu nezaváhať jedným jediným aktom pošliapať snahu druhého, to už snáď nie sú ani ľudia. Najhoršie je, že takéto kurvy, hoc sa na nich pľuvne, predstierajú že zapršalo. the 'lowest of the low' are they - no fit to share our planet, they are not men but beasts indeed, so take this beast and hang it ()

Reklama

Junglista odpad!

všechny recenze uživatele

Pardon, ale tyhle pseudodokumenty... jak to napsat nějak slušně... příběh o strašně ublíženym "architektovi", kterýmu musí rodinka a kamarádi in memoriam nahonit triko... ale tak kamarádi si udělali radost a já můžu jít zvracet, protože tolik neobjektivity v jednom "díle" sem snad eště neviděl. A příště budu svojí zvrhlou zvědavost držet na uzdě, slibuju. ()

anli 

všechny recenze uživatele

Druhy film Olgy Spatove a vysledek je myslim velmi dobry,rozhodne po filmarske strance.S kamerou Olgy zachazet umi-urcite po svem otci-a rezie ji v dokumentarnim filmu jde taky skvele.Snad jen vice vyvazeny pohled,tedy o neco mene zaujaty a objektivnejsi by film vynesl na absolutni vrchol.Me osobne se chobotnice moc libi a vsemi deseti souhlasim s jeji stavbou,nicmene dokumentarni film musi nezaujate popisovat a davat prostor vsem nazorum-proto je dokumentarni.To se reziserka nedala,nebo nechtela dat.Vysledkem je poutave natoceny a smutny,lec nevyvazeny dokumnet o skvelem architektovi.Objektivita u dokumentu je velmi dulezita,proto nemohu dat vic nez zaslouzenych 60%. ()

igi B. odpad!

všechny recenze uživatele

Kristovo levé oko na nebi... °-( . . . Ani nevím, proč jsem téhle filmařsky tragické, zato adorantsky mocné ubohosti nedal hned odpad... A ten cajdák pokrytce Havla nakonec... Typicky po našem. Kamarádi kamarádům i kaďák vytřou, zvláště dá-li se na tom hezky česky veřejnoprávně napakovat, že... Hnus. Dost! Amen. - - - P.S. A když tady tak čtu ty fanouškoffské bláboly - nastudujte si prosím troubové FAKTA o zpackané a (jak už dnes známo) cinknuté zde zmiňované architektonické soutěži! - - - P.P.S. (15.4.2011) Ráno je moudřejší večera včera... Pustil jsem si jako bon(hn)us sebestředné kdákání rejžisejrky http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10210171332-oko-nad-prahou/20856226916-oko-nad-prahou/bonusy/770-rozhovor/ a http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10210171332-oko-nad-prahou/20856226916-oko-nad-prahou/bonusy/2534-rozhovor-s-reziserkou/ a přeci jen ten odpad místo původní jedné hvizdičky pro pizdičky po rozvaze dám... Upravil jsem tomu lehce i celý komentář. Jsem z toho všeho opravdu "občansky smutný". Tohle je prostě bezskrupulozní celebřitní socializhnus v praxi... Ona si z >nás< už ta nepotistická kasta dělá vpodstatě jen drzou prdel. Ano, nechť "každý si udělá názor sám", ale nejdřív v zájmu našich zájmů promastíme lid pořádnou merdiální masáží, že... Napadla mě jistá paralela. Ale Leni R. byla narozdíl od Oli Š. aspoň velká umělkyně! . . . Jinak přeji načančaným zrůdám pěkné a klidné bezočivé živobytí. Zvláště, když z veřejných zdrojů se to všechno očividně pěkně v klidu zacáluje. - - - - - (Poprvé a naposledy se znechucením zhlédnuto 14.4.2011 na >očividném prostoru< , hodnocení 516., komentář zde jako osmašedesátý - 14.4.2011) ()

Galerie (19)

Související novinky

Vítejte v KLDR! Zdarma!

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v… (více)

Reklama

Reklama