Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Oko nad Prahou je osobním i politickým životopisem Chobotnice neboli projektu pražské Národní knihovny, ale také životopisem zejména posledních let života autora tohoto návrhu Jana Kaplického, který si ve svém deníku v roce 1998 mimo jiné poznamenal: vyhrát soutěž a mít jednu lásku. Tímto zápisem, přečteným v úvodu snímku Eliškou Kaplicky, jakoby český architekt světového formátu napsal nejen "scénář" svojí závěrečné životní dekády, ale také filmu, který sleduje dramatický společenský příběh tvůrčí imaginace a také intimního vztahu muže a ženy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (128)

Perfo 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, jak je tak málá zem, jako je Česká republika plná arogantních malých českých figurek, které tahají za provázky. Být Kaplickým, tak bych všem těm chytrákům zapálil koudel u prdele. ()

holga 

všechny recenze uživatele

Snímek byl subjektivní a manželka Kaplického spojuje boj o knihovnu maximálně se svým osobním životem. Což jí snad ani nelze vyčítat, samotný děj byl poutavý. Ovšem celkový výsledek jakožto žánr dokumentu se režisérce příliš nezdařil.. ()

msn 

všechny recenze uživatele

Nehodnotím formu ani konkrétní obsah informací v dokumentu. Oboje mi je totiž ukradený (kdybych chtěl objektivní zprávy / informace, tak si čtu zprávy ČTK a na žádný filmy nechodim). 5 hvězd patří Janu Kaplickýmu, největšímu frajerovi a gentlemanovi. Původně jsem chtěl ohodnotit pána jménem chrchel (intelektuál), pána s copánkem (největší umělec), druhého pána s copánkem (první poradce), pána magora (druhý poradce), páprďu prezidenta (zvolený svatou stranou komunistickou) a v neposlední řadě horolezce Pavla (troska) .. bohužel hodnocení 'odpad!' mi přišlo jako nedostatečný. Na tenhle film se vyplatí zajít už jenom proto, abyste výše jmenovaný 'all star team' viděli v akci, stejně jako onu 'elitu' na pražském magistrátě. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Neobjektivní dokument? Jak být objektivním v tak transparentním souboji mezi nadprůměrnou originalitou a hlupáctvím a zaprděností (zde reprezentováno hlavně hradními poskoky i samotným "nejvyšším" ? ).....Tak jo - jsem taky neobjektivním hodnotitelem, ve srovnání s milovníky homolkovských úžasných letenských "panoramat" to snesu. Hezký, pravdivý a VELMI objektivní dokument....:-) :-) :-) ()

Gore 

všechny recenze uživatele

Oko nad Prahou jako dokument selhává v mnoha ohledech a tím nejpalčívějším problémem je jeho jednostrannost a manipulace (kdyby to alespoň byl s vtipným nadhledem jako u dokumentů Michaela Moorea). Z celého dokumentu jsem měl pocit jako by z Kaplickýho dělala Špátová mučedníka a odpůrci té hrozné stavby by byli jidáši národa. Když už se Špátová chce vrhnout do takového dokumentu, ať si nejdříve prostuduje všechny materiály a ne jen polovinu. ()

LudeCZek 

všechny recenze uživatele

Nevyvážené a neobjektivní. Klaus, Bém a spol. ukázáni v ještě horším světle než si zaslouží. Nejsem příznivcem kaplického blobu, ale dokument se mi líbil.....sice přehnaně hraje na city a ty záběry na zvlhčené pohledy Havla,Kaplického a dalších mně vadily, ale dávám 3,5* ()

neneka 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem vždy patřila mezi fanoušky a obdivovatele Jana Kaplického (a nejen jeho práce), nebudu nejspíš zcela objektivní .. ale koneckonců proč ne? "Chobotnici" jsem si přála a upřímně se těšila, že podobnou originální stavbu Praha bude mít. No, přišli "pánové nahoře", kteří stavbu zhatili .. trapně a velkohubě .. jak to tak u nás bývá. A mě to hrozně naštvalo a rozesmutnilo. Ale třeba se nakonec dočkáme, kdo ví? A k dokumentu Olgy Špátové musím říct, že za každý takový, který vznikne, jsem a budu ráda. Může být informací, nadějí, hrdostí, chloubou, či hnacím motorem nebo pobídkou pro nás ostatní. ()

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Kaplického chobotnice narazila na českou politickou chobotnici. O tom je tento dokument. S odstupem času je ještě více patrno, kdo byli ti slušní, dobří lidé a kdo ti proradní a zlí padouši. Možná je dokument tendenční a zaujatý, ale cožpak máme vyčítat zaujatost policie vůči zločinu? Zaujatost slušných lidí vůči grázlům? Pravdy vůči lži? Víme to všichni... ()

Vlkys odpad!

všechny recenze uživatele

Asi úplně nepřekvapí, že když scénáristka prcá hlavního hrdinu "dokumentu", vyjde z toho "dokument" jak od Leni Riefenstahl - ne co se kvality, ale co se nezaujatosti a objektivity týče. ()

Johnee 

všechny recenze uživatele

Nechápu nízké hodnocení. Pěkný dokument. Zřejmě tady platí "nelíbí se mi architekt = nelíbí se mi film" a to není dobře. nedoporučené komentáře: GodComplex (urážlivý, nefundovaný .. stupidní) ()

trepka 

všechny recenze uživatele

hezké, ale podle mého názoru neskutečně hloupé. Olga Špátová by se hodila na atáčení volebních spotů, tohle je moc. Takhle neobjektivní a podivný dokument, který je vlastně fajn, jsem neviděla děsně dlouho. Mimochodem knihovna se mi nelíbí, proč si žena nechá dát jméno Kaplický nechápu a Klaus má podle mě v hodně věcech pravdu. ()

HouseMK 

všechny recenze uživatele

Stejně si myslím, že dokumenty většinou hodnotíme podle obsahu - šestým pádem o kom/ o čem pojednává a z jakého úhlu je natočen. Tenhle mě formou nijak zvlášť neuchvátil, ale byl o člověku, kterého si - stejně jako spousta dalších lidí - vážím, a který si to - narozdíl od spousty dalších lidí - zaslouží. A o jeho touze přinést do Čech něco originálního. Jen proto jsem ochoten přejít černobílý pohled na věc, kde je hlavní hrdina a jeho dílo na vrcholu a pak díky pokřiveným politickým praktikám uvrženi v nemilost. Jan Kaplický určitě nebyl bezchybný člověk, Chobotnice není bezchybná stavba, ale o tom Oko nad Prahou není. Je o Osobnosti s velkým O, Stavbě s velkým S a české politické realitě s velkým... (doplňte si sami). A o mrtvých jen dobře... P.S: Už se těším na "objektivní" dokument o Klausovi. ()

Darth Vader 

všechny recenze uživatele

Jsem velký obdivovatel pana Kaplického. Proto stejně jako dokument nahlížím na problém Národní knihovny zcela nekriticky (neobjektivně). Dokument se zaměřuje na inspiraci architektovi práce, jeho nadčasové vnímání nejen architektury, ale i lidských vztahů a svárů společnosti. | Zhlédnuto se zaujetím pro hlavního aktéra: 80% ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Chobotnice je dost diskutovaná záležitost a vzhledem k jisté neinformovanosti většiny lidí je dobře, že se této problematice chtěl někdo věnovat a trochu ji lidem přiblížit. Jenže ta neobjektivita je tak patrná, že kohokoliv, kdo není vyloženě zarputilým zastáncem nové knihovny, může tento snímek dostat spíše na „protistranu“. Tahle kauza je tu ukázána jen z jedné strany, což prostě není dobře, ať už to byl autorčin záměr či ne. A jelikož je Oko nad Prahou věnováno především tomuto problému a ani ne tak Kaplického životu, části o soukromí tohoto architekta tu podle mého neměly své místo (leda by nám někdo chtěl ukázat, že jsme v Praze mohli mít dílo tak skvělého člověka). A sentimentalita vzbuzovaná především hudbou, hází tenhle snímek trochu někam jinam, než kde by něco zabývající se něčím tak důležitým mělo být. ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Jasná dokumentace vítězství nesmyslných developerských projektů, které jsou přímo řízené pražským zastupitelstvem nad budoucí tváří architektoniky. Průměrný dokument hlavně kvůli zbytečného prolínání životního příběhu se sledováním kauzy projektu chobotnice v Praze. ()

maaan 

všechny recenze uživatele

Film byl pro mě naprosto umocněn faktem, že jsem ho shlédl v rámci festivalu Letní Letná, tzn. promítání proběhlo teméř na tomtéž místě, kde měla stát Kaplického knihovna. Navíc byla přítomna i režisérka a Eliška Kaplická. ()

sigf07 

všechny recenze uživatele

Jsem Ostravák, takže je mi celkem šumafuk, co si v Praze staví. Špatné filmy mi ale fuk být nemůžou. Paní režisérka pravděpodobně potřebovala ventilovat svůj obdiv k panu Kaplickému a natočila mu proto pěkný sentimentální filmový památníček. Problém je v tom, že jej vydává za seriózní dokument, v čemž však katastrofálně selhává. Jako příčinu bych viděl už samu účast manželky Kaplického a to nejen coby producentky, ale především jako spoluautorky scénáře. Je to jako by se náměstek mostecké uhelné podílel na dokumentu o ekologické zátěži severních Čech. Protistrana nedostává příliš prostoru k tomu, aby obhájila své názoru a když se ke slovu konečně dostane, je sdělení útržkovité, prostříhané. Při scéně veřejné debaty vystoupí pan Jakl a obrátí se na pana Knížáka slovy „Doufám, pane Knížáku, že budete tuto diskuzi řídit spravedlivě“. Je zvláštní, že tato pasáž byla do filmu zařazena, protože samotný dokument něco jako spravedlivou diskuzi nepřipouští. ()

Související novinky

Vítejte v KLDR! Zdarma!

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v… (více)

Reklama

Reklama