Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Oko nad Prahou je osobním i politickým životopisem Chobotnice neboli projektu pražské Národní knihovny, ale také životopisem zejména posledních let života autora tohoto návrhu Jana Kaplického, který si ve svém deníku v roce 1998 mimo jiné poznamenal: vyhrát soutěž a mít jednu lásku. Tímto zápisem, přečteným v úvodu snímku Eliškou Kaplicky, jakoby český architekt světového formátu napsal nejen "scénář" svojí závěrečné životní dekády, ale také filmu, který sleduje dramatický společenský příběh tvůrčí imaginace a také intimního vztahu muže a ženy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (128)

saillor 

všechny recenze uživatele

Ano, jsem fanouškem Kaplického knihovny a jsem fanouškem Kaplického samotného, jehož donquijotský boj s větrnými mlýny, který máme možnost v dokumentu sledovat, na mě působil přímo fyzicky bolestivě od začátku do konce. Upřímně doznávám, že naprosto nejsem schopna jakkoli objektivně hodnotit kvalitu samotného dokumentu (krom toho, že je všechno, jen ne nestranný), protože ten příběh se mě natolik hluboce lidsky dotýká, že nic jiného nevidím. Ať už proto, že s panem Kaplickým sdílím stejnou profesi, že mi neskutečně učaroval on jako člověk i jeho stavby nebo proto, že mi hýbe žlučí ten hradní "expert" na vše od ekologie, přes architekturu po teologii. Oko nad Prahou musíte milovat nebo nesnášet a moje strana je jasná. Ať pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí! ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Doteraz som Jana Kaplického nepoznal a nevedel som nič ani o jeho projekte Národnej knižnice. Ako absolútne nezainteresovaného ma tento dokument oslovil a zaujal, veľmi kladne hodnotím aj hudbu, ktorá nás sprevádzala celým snímkom. Po prečítaní všetkých komentárov k snímku si myslím, že niektorí kolegovia skôr hodnotia samotný projekt knižnice ako natočený dokument. ()

matees_no 

všechny recenze uživatele

Na začátku se Vám musím k něčemu přiznat. Jsem velký fanoušek Jana Kaplického i jeho knihovny. A naprosto obrovsky nenávidím Klause a ještě víc toho parchanta Knížáka. Ježiš to jsem se zas nasral, když jsem si na něj vzpomněl. Co je však jisté, tenhle snímek nese poselství pro další generace. Poselství o tom jak se Česká republika nachází počátkem 21. století v hovnech. Poselství o tom, jak nám vládnout totálně neschopní lidé a ti schopní se politiky bojí jak čert kříže. Je to jeden z mála filmů, který mně dokázal vehnat slzy do očí. Naprosto podmanivá hudba, která si mě naprosto získala. Silný a tragický příběh jednoho muže, který chtěl něco změnit. Něco vytvořit. Ale naše byrokratická, zkorumpovaná a prolhaná "elita", která nám vládne, mu to znemožnila. Pro mě naprosto srdcová záležitost a jasných 5/5. Pro jiné jen obyčejný dokument. Čest památce Jana Kaplického. ()

existimator 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že si někdo dal tu práci, aby uctil památku architekta Jana Kaplického. Při hodnocení jsem se snažil brát co nejmenší ohled na to, jakou je pro mne Jan Kaplický významnou osobností, ale je to těžké. Náplň tohoto dokumentu je skvělá. Dozvíte se spoustu nových informací o nejkrásnějších architektonických skvostech světa a poznáte o něco víc pana Kaplického jako osobnost. Neskutečně mě mrzí, jak se někteří lidé v Česku staví k jeho práci. Až se za ně stydím. Jsem vděčný za tento dokument. Je výborný. ()

gpx 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o zajímavém člověku aneb ukázka toho jak dopadnete, když vám na něčem hodně záleží. (Too much love will kill you.) ()

surprise 

všechny recenze uživatele

Příběh jak z hollywoodského dramatu. Optimistický úvod, zápletka, nepřítel, svatba, smrt, narození, naděje s otevřeným koncem. Chtěli byste něco víc a navíc vše dle nedávné skutečnosti? Film mě dojmul, pobavil a přidal i něco navíc, např. myšlenku jak je možné, že jeden výrok demokraticky zvoleného "monarchy" zvrátí přirozený vývoj dobrého díla. Jak je to tedy s tou demokracií? ()

5yrius 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná škoda pro Prahu a celou Českou republiku, že jsme nechali politikům a rádoby expertům zničit tak skvělý návrh :o(((. ()

ladanda 

všechny recenze uživatele

Tak ta jedna hvězda je za dokument jako takový. Pro tento formát mám slabost. Ale ty kecy, co jsme si museli vyslechnout - děs a hrůza. Nakonec ale musím přiznat, že upřít někomu vlastní názor nelze. ()

demovka 

všechny recenze uživatele

Dokument vyznívá jednostranně. Na téma jedné budovy, jednoho návrhu je dlouhý. Ocenila bych informace i o jiných budovách, a zda byly realizovány, či nikoliv. Dodám k Evě Jiřičné: „Tleskat chodí příznivci, ne nepříznivci. 4 000 (i 10 000) podporujících v petici není celá společnost, bylo nás 10mil. Neměl být vybrán jeden návrh, který porušil podmínky zadání. Proč nebyl viděn a prezentován jakýkoliv jiný návrh, na kterém dřelo dalších 350 týmů, které nota bene podmínky splňovali. Vlastimil Ježek a celá porota v tomto bodě udělala chybu. A dodám jednu důležitou věc: svoboda a demokracie není v žádném případě situace, kdy přijede někdo ze Západu, vytvoří si za peníze cizích něco, s čím většina platících nesouhlasí. Právě, že demokracie a svoboda je v tom, že lidi, které mají platit a využívat danou věc, dostanou to, co se jim líbí – většině se líbí. Prezident Klaus se dle mě postavil za tuto většinu. Západ neznamená svobodu a demokracii a my nejsme nedemokratická společnost, když volíme po revoluci Zemana (nebo jakékoliv jiného starého politika s různou minulostí). A stejně tak i kdekoliv jinde, kde jsou parlamentní volby. Kde jsou svobodné parlamentní volby, tam je parlamentní demokracie. Svoboda projevu je o tom, že vyjadřuji názor a jsem respektován a demokracie je o tom že většina rozhodne, co se bude platit, stavět a co ne. Pomalu se to během let ukazuje více a více. PS: Budova J. Kaplického v Birminghamu se mi velice líbí a do daného místa se hodí. Ale to je jiné město, jiné místo a jiná budova. Vytáhněte jiné návrhy knihovny s podzemím, které splňovaly podmínky! Proč už dávno nebyly na stole! Na zelenou stavbu chobotnice se časem místo a peníze najdou….....................časem. ()

benedikt28 

všechny recenze uživatele

Události, které snímek zaznamenává, psala sama doba. Psala je ale také především česká malost, zaprděnost a "přizdisráčství", ješitnost a hloupost českých provinčních rádobypolitiků, kteří by byli rádi, kdyby si, alespoň občas, dohlédli na tu pověstnou špičku nosu. "Zloba, Závist, Zášť, ty ať pominou, ať už pominou" zpívá už přes čtyřicet let paní Kubišová. Na příkladu Knihovny je vidět, že tyhle tři černé dámy jsou v našich končinách stále jako doma a vyhnat se nám je jen tak nepodaří. Je nás zřejmě málo a máme krátké klacky! Ale k filmu samotnému - jestliže doposud byl král mezi domácími dokumenty Občan Havel, tak teď tu máme přínejmenším korunního prince! Vynikajícím způsobem sestříhané, vyborně nazvučené, mladé, moderní, prostě a jednoduše pět hvězd se vším všudy! ()

petch odpad!

všechny recenze uživatele

Tak nějak takhle si představuji propagandu. Neobjektivní trapné dílo, které mu by více slušelo odvisílání v pořadu Na vlastníní oči, zavolat Johna, ať to trefně uvede, něco o velkém utlačovaném a nelítostných politicích, kteří ničemu nerozumí, udělat tomu bombastickou reklamu a pak se jen těšit na sobotu, aby nám ve Volejte Novu ukázali koláč se sledovaností min. 90 procent. A pak už zbývá jen svrhnout hrad, vzít si lopaty a krumpáče a se zpěvy, jít na Letnou, budovat chobotnici. Jo a na úplný závěr zřídíme na facebooku skupinu, Postavme blob. ()

deep blue 

všechny recenze uživatele

Myslim, že dokumenty se nehodnotí úplně dobře – pracujou s trochu jinýma nástrojema než hrané filmy a jejich výrazná složka pro hodnocení (kromě samotného tématu) je tak spíš „formální“ stránka. V tomto ohledu Oko nad Prahou podle mě nijak zvlášť nevybočuje, snad jen hudbou – ta se mi chvílema docela líbila (což u českého dokumentu považuju za milé překvapení). Snad jen ta plující chobotnice na začátku a konci mi přijde trochu laciná a i když se mi tenhle můj předsudkovej názor nelíbí, nezměnilo to můj zatím trošku nedůvěřivý pohled na tvůrce, vzniklé v rámci fenoménu filmově atd. aktivních dětí filmově atd. slavných rodičů. Osobně si myslim, že návrh Jana Kaplického je nejkrásnější stavba, jakou jsem kdy viděl a kam můj přehled sahá - ani cokoliv od současné nejzajímavější architektky Zahy Hadid se mu nevyrovná. Zaráží mě, že vůbec někdo může na takovou krásu plivat (ano, krása je samozřejmě subjektivní) – nejen tento dokument ale ukazuje a dokazuje, že to je možné, a to je dobré vědět. Líbí se mi úhel pohledu (přestože vnímám jeho nereálnost) ze kterého je naprosto absurdní, aby vzniku ultra moderní budovy bránily konzervativní argumenty o narušení panoramatu s cca několik set let starou „barabiznou“ :) (brát s nadsázkou!). V extrému jakoby se BMW ohlíželo při návrhu modelu z roku 2010 na to, že by ho někdo mohl zaparkovat vedle Škody 120 z roku 1980, takže musí vypadat jen o málo líp aby nepobouřil (ano stavby se nehýbají) – přístup absolutně brzdící vývoj v daném oboru. Václav Havel v dokumentu podle mě potvrdil, že je opravdová osobnost a pravé naplnění významu zkratky VIP – škoda, že jeho nástupce nemá v tomto přístup podobný. Pan Knížák je mi po dokumentu zase o něco méně sympatický, i když musim přiznat, že jeho „glosa“ na jeho poslání někam byla roztomilá a vtipná, přesto že jsem jí úplně nepochopil (zvláštně něco jako paradoxní). Zajímavá byla také informace sympaticky jednajícího Vlastimila Ježka k porušení pravidel o ostatních projektech a nerobotické porotě, která vybrala prostě ten nejlepší návrh. Být zůčastněný architekt, asi bych Kaplickému tleskal a řikal si „pěkně nás doběhnul, ten starej lišák“ :). Když vyndavá její model z bedny v salvě blesků (historický záběr s kousky polystyrénu), přijde mi, že ta stavba má nějaké zvláštní fluidum, až "osobnost“ - možná je to tou její zoomorfností a tou zatim smutnou anabází okolo realizace. Nejzajímavější postavou z oponentů, ukázanou v dokumentu je pak podle mě primátor Bém, který v prvním „bloku“ působí se svými útoky velmi nesympaticky. Skoro některé protiargumenty obecně měly zvláštní „odstín“, který by bylo možné zviditelnit v zesílené analogii, kde by nejkrásnější žena byla odsouzena k zákazu chození do společnosti, aby svojí nadměrnou krásou nepobuřovala ženy průměrného vzhledu (ovšem podle takové reakce tím nutně i charakteru). Tady se ale dopouštim trochu chyby, protože chobotnice nebyla odpůrci označena za hezkou. Oproti tomu v druhém bloku, při osobním setkání Pavla Béma a Jana Kaplického v jakési pracovně působí pan Bém až sympaticky, jakoby byl nakloněný...jen pod tlakem části veřejnosti – jeho cca „..že musíme stavět tunely a silnice, a ne knihovny“ je plně pochopitelné, paradoxně stejně jako plně adekvátní protireakce Jana Kaplického. Ale mohla to být jen politická hra, každopádně by bylo zajímavé (až už knihovna nebude ožehavé téma) přečíst si v pamětech Pavla Béma nejen o výstupu na Mount Everest, ale i důvodu proč u něj proběhly v tomto tématu ty změny názorů pravděpodobně až o 180°. Možná, že v té době už bude Jan Kaplický patřit vedle např. Káji Saudka oficiálně mezi největší výtvarníky českého původu a ta skvrnitá fešanda už bude někde stát. Už nevim kde bylo, že když se objeví něco převratného má průběh často tři fáze: v první se tomu „všichni“ smějou (roztomilý „..those unbuildable bubbles..“), v druhé tomu všichni hází klacky pod nohy a když se převratná věc nakonec stejně prosadí, protože je prostě dobrá – všichni říkají, že jí podporovali od samého začátku. Myslim, že teď je fáze 2 - tak se uvidí co na to budoucnost. () (méně) (více)

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

Olga a její kámoši......jo, kdyby to dělal někdo nestranej.....Olga nás bude trápit svými pseudodokumenty určitě i v budoucnu.....je to trochu protivné no....to pojetí....ale dělala Fenomén Gott..od ní nic lepšího nemůžete čekat... Knihovna je hodně kontroverzní záležitost - esteticky draždí, kde koho, ale většině lidí by ta stavba nevadila...Přístup našich politických autorit je samozřejmě ostudný......naše současná architektura je ale přecijenom docela bída.....strohá, tendeční, nudná......korupce tu bují, všude samý nový bytovky....hranatá móda....mrakodrapová móda......většina našich archtektů stěží kdy něco realizuje..........je to celkem smutné.............doporučuju zajít do DOxu(duben 2010) na výstavu Kaplickýho modelů......osobně mě chobotnice mě moc nebrala, ale má tam spoustu opravdu pěknejch a zajmavejch věcí, který škoda nepostavit.....krom toho mě rozčiluje omezenost povrchních lidí, kteří někoho odsuzují na základě jedné stavby...i o Knížákovi si zjistětě raději víc, aby ste se ho příliš nezastávali, ačkoli se nedivim, že stavbu kritizoval....on k tomu má určitě víc, co říct, než Klaus... ()

padlar 

všechny recenze uživatele

Osobně bych přívital více informací o jiných budovách postavených podle návrhů J. Kaplického. A vlastně i více informací o jeho životě předtím, než se stal známým svým návrhem nové budovy Národní knihovny. ()

miccio 

všechny recenze uživatele

"Slovo dokument může být použito ve více významech. Obecně je něčím, co pravdivě zachycuje určité údaje, tvrzení či událost." Převzato z wikipedie - já bych k tomu snad dodala ještě termín "objektivní" a "nezaujatý" či "nestranný". Škoda, že O. Špátová začala točit dokument dříve, než zjistila, jak na to. Nejsem ani odpůrce ani příznivce chobotnice, respektive, jsem její příznivce V JINÉ LOKALITĚ, a jsem její odpůrce na místech jí určených. Ale o tom to není, důležité je, že dokument zcela selhal v mezích mu vymezených, namísto toho je sledem jednostranné adorace podkládané zesměšňováním oponentů. Za mě velmi špatné. (Zdůrazňuji, že mé hodnocení se netýká Jana Kaplického, jeho života a díla, nýbrž nezvládnutého filmového zpracování) Za jednu*. ()

alienable 

všechny recenze uživatele

Nehodnotím Kapického návrh, ale zpracování tohoto "dokumentu". Chyběl mi i druhý (nezaujatý) pohled na celou věc. Není to objektivní, ničím informačně přínosný a bohužel tak ani zajímavý. Příčí se mi "dojení" emocí, který na mě úplně stříkalo z tklivýho hudebního podkresu. Není to nic jinýho, než adorace Kaplickýho a pak ukazování prstem na papaláše, kteří nesou vinu na nerealizování projektu. Fakt slabý, škoda. ()

Související novinky

Vítejte v KLDR! Zdarma!

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v… (více)

Reklama

Reklama