Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pôvodná televízna inscenácia na motívy poviedok slovenského klasika Janka Jesenského. Prozaické dielo národného umelca Janka Jesenského, ktoré patrí k základným hodnotám kriticko-realistického obdobia v našej literatúre, už neraz inšpirovalo filmových a televíznych tvorcov. K vydareným adaptáciam Jesenského satirických obrázkov slovenského malomeštiactva patrí i pôvodná televízna inscenácia Večera, ktorú z hercami bratislavských divadiel naštudoval režisér Stanislav Párnický. Anton Škereň, učiteľ v malom slovenskom meste, príde za advokátom Čuridom, že sa chce dať rozviesť so svojou ženou, lebo tá mu už tridsať rokov varí iba demikát a teraz navyše týmto spôsobom utekajú od ich domu aj věštci možní pytači ich dospelej dcéry. Čurida sa ide o prípade poradiť so svojim kolegom do Bratislavy. Cestou späť stretne vo vlaku slečnu ktorej kurizuje. Škereňovej pošle výhražný list a tá skutočne pripraví na príchod nového pytača parádnu večeru. Patač však náhodou nepríde, Škereň pozve na večeru Čuridu a ten vtedy zistí, že neznámy slečna z vlaku je Škereňova dcéra Malvína. Záver je rýchly a prostý. Čurida sa chytil do vlastnej pasce. Na motívy poviedok scenár napísal Dušan Brindza. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Milan Kňažko coby mladý rozevlátý právník, který užívá života co to jde. Na každého ale jednou dojde a život maloměsta skýtá nečekané nástrahy. Dobře natočená komedie. Vtipné a pravdivé. 80% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Doktor Ján Čurida, advokátska kancelária –––– Bez poriadnej tabule nemôže byť právnik, tak ako bez verenia nemôže byť poriadna manželka. Demikát nie je žiadna výhra a Demikát by kľudne mohol byť aj názov filmu. Milan Kňažko ako právnik a nadsamec bol vo filme jedinečný, užíval si časy, keď sexuálne harašenie bolo ešte povolené. Dal by som aj štyri hviezdy nebyť pomalého rozbehu filmu a hrozného hlasového prejavu slečny Malvínky, najmä vo vlaku. Film nie je čistá inscenácia, často prechádza do grotesky s obrazovým podaním v štýle predvojnového filmu, takéto ozvláštnenie mi padlo vhod, keď som sa začínal nudiť. –––– Domáca strava je domáca strava. Príďte, urobím vám zajtra... kačičku. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Další nenápadná inscenace, potvrzující nadprůměrnou kvalitu slovenských herců z dob minulých. Známých i neznámých. Excelentní herectví, dialogy, humor i celkové poselství. Sebevědomý a ženitbě odolávající právník, svádějící každou ženu ve svém okolí, se střetne s tvrdou realitou, jež vede ke konci jeho slastného mládeneckého života - vše začíná voňavou a křupavou kachničkou a končí demikátem. Bravurní one man show Milana Kňažka si jistě užijí nejen českoslovenští fajnšmekři. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama