Reklama

Reklama

Percy Jackson: Zloděj blesku

  • Kanada Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief (více)
Trailer 2
Kanada / USA, 2010, 114 min

Režie:

Chris Columbus

Předloha:

Rick Riordan (kniha)

Scénář:

Craig Titley

Hrají:

Logan Lerman, Alexandra Daddario, Brandon T. Jackson, Pierce Brosnan, Jake Abel, Uma Thurman, Sean Bean, Rosario Dawson, Catherine Keener, Steve Coogan (více)
(další profese)

Percy Jackson je napůl člověk a napůl bůh. Teď se ukáže, jestli je také hrdina.  Percy Jackson má ve škole věčně problémy. To je ale to nejmenší, co mu teď dělá starosti. Sice je právě začátek 21. století, ale zdá se, že antičtí bohové z bájného Olympu se rozhodli sestoupit ze svých trůnů a tím i vstoupit do Percyho života. Percy se totiž z ničeho nic dozvídá, že jeho skutečným otcem je Poseidon, bůh moří a vodního živlu. A to mimo jiné znamená, že Percy je napůl člověk, napůl bůh. Aby toho nebylo málo, nejvyšší z bohů, samotný Zeus, Percyho obviní, že ukradl jeho magickou hůl ukrývající blesky… a o níž se bez nadsázky dá říct, že jde o nejstarší zbraň hromadného ničení. Percy se proto musí připravit na nejnáročnější dobrodružství ve svém životě a karty pro něj nemůžou být rozdány nepříznivěji. Nad celým světem se začnou stahovat zkázonosné mraky a tak se Percy vypraví do Tábora Napůl Vyvolených (Camp Half Blood), kde se musí naučit ovládat své nově nabyté schopnosti a dovednosti, aby i díky nim dokázal zabránit hrozící zničující válce mezi bohy. Během výcviku se skamarádí s dalšími mladými polobohy – válečnicí Annabeth, která hledá svoji matku a s kamarádem z dětství a svým ochráncem, Groverem, což je ve skutečnosti statečný, ale značně nezkušený satyr. Percy se s kamarády vydá na transkontinentální výpravu, která je zavede nejen šest set pater nad střechy New Yorku, do výšin bájného paláce na vrcholu Olympu, ale také do pekelného podzemí ukrývajícího se ve skalách za slavným nápisem Hollywood. Na úspěchu jejich cesty závisí osud celého světa i život Percyho matky, kterou se pokusí zachránit ze samých hlubin ohnivého podsvětí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (886)

MissCarter 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi,že se digitální příšerky nevznášejí půl metru nad zemí,když mají chodit po zemi.. S tímhle si autor pohrál,což je dobře,pač mladé obecenstvo musí být nadšené.. My starší si holt musíme vystačit s Bondem s koňskym zadkem a s Umou Thurman s hadími vlasy.. Myslím,že herci si natáčení docela užili a je to na nich vidět. Celkový dojem z filmu je dobrý..Konec trochu odfláklý,ale jako rodinné fantasy je kvalitní. ()

Kokonka 

všechny recenze uživatele

Z jedné z nejlepších knížek vznikl další průměrný film. Ani mi nevadí, že se řecké dějiny přesunuly do Ameriky- naopak mi to přijde jako dobrý nápad. Stejně tak jsem překousla i stupidní dialogy, které dost výrazně snížily jak úroveň herců, tak úroveň filmu. A i přes jinak nezábavné rozhovory jsem se docela dost zasmála a zjistila jsem, že Logan Lerman je docela sympatický kluk. Nejvíce mě ale na filmu uchvátily efekty- které se doopravdy povedly. Rozhodně bych tento film neporovnávala a už vůbec nepřipodobňovala stupidnímu Harry Pottrovi. To že se ve filmu kouzlí, neznamená, že se hned musí srovnávat. A v tomto případě se srovnává OBSTOJNÝ film, KTERÝ má FANTASTICKOU knižní předlohu s NICNEŘÍKAJÍCÍM filmem, který má STUPIDNÍ knižní předlohu. Film (první i druhý díl) není nic světoborného, ale také nic na co by se nedalo kouknout znovu. ()

blanige 

všechny recenze uživatele

Tento film se mi líbil. Doopravdy se mi líbil, ale potom jsem si přečetla knižní předlohu a musela jsem mu ubrat hvězdičku za to jak moc se děj liší. Jediný důvod proč jsem nedala jen dvě hvězdy je ten, že mě tohle dílo inspirovalo k přečtení knihy a to si bezesporu zaslouží hvězdu navíc... ()

TomQ 

všechny recenze uživatele

"Děti vzniklé z těchto spojení byli napůl bozi, napůl lidé, víte jak se jim odborně říkalo?" - "Polobozi". Jak šokující :D Jistě, tady je na chybě malý nedostatek českého jazyka, protože anglické demigod by smysl dávalo. Ale tento film má nedostatků bohužel mnohem více a mnohem závažnějších. Docela to připomíná Harryho Pottera - kluk se dozví o svém netušeném speciálním původu a schopnostech; poznává své síly a nový svět; řeší obrovský problém, který je totálně mimo jeho síly, ale který přesto s grácií vyřeší... Harry Potter je ale nesrovnatelně více uvěřitelný, jakkoliv paradoxně a hloupě to zní. Budou děti po shlédnutí tohoto filmu doufat, že jednoho dne zjistí, že jsou polobozi? Čarodějové žijící v utajení mezi námi zněli opravdu mnohem logičtěji a věrohodněji. Percy ty šílené novinky přijme až moc snadno a rychle (stejně jako smrt své matky) a během pár minut ovládá své schopnosti. A vysvětlí mi někdo, jak mohli antičtí bohové připustit, že už na ně na zemi snad nikdo nevěří? Co je bůh bez věřících? Bohové nestvoří člověka, lidé stvoří Boha! A nesmyslná snaha o korektnost vedoucí k tomu, že jeden z antických bohů je černoch, to snad ne ;) Dívat se na to dá, místy je to zábava, některé efekty ujdou, ale je to průměr až podprůměr. ()

erXo 

všechny recenze uživatele

Mám len jednú otázku: čítal Columbus originálnu knihu? Percy Jackson: Zlodej Blesku bola moja obľúbená kniha, keď som bol menší. Dostal som ju ku Vianociam a vzľadom na to, že už vtedy som mal v obľube Grécku mytológiu, bola mojou najobľúbenejšou. Pustil som si film a - sklamanie! Človek čaká dobrodrúžstvo s deťmi v hlavnej úlohe ako Harry Potter a podobne a miesto toho sú tam tínedžeri s blbým humorom. Navyše tento vek je celkom dôležitý v knihe a to nie je jediná vec ktorá je úplne odlišná od knihy. Neviem síce ako sa im aj cez tie zmeny podarilo natočiť druhú časť, ale viem, že sa na ňu ani nepozriem, pretože mi skazí zážitok, ktorý som mal, keď som čítal knihy o Percym. Efekty, kameru a hercov však musím pochváliť, navyše oni nemôžu za to, že film je úplne iný ako kniha. 2/5 ()

muflonus odpad!

všechny recenze uživatele

Tak jako tenhle film kdyby neměl alespoň sem tam nějaký efekt tak by to byla tak totální nuda... To bylo tak hrozně nudné a předvídatelné že k tomu není moc ani co psát. ()

P3rcy odpad!

všechny recenze uživatele

Je to první odpad, který uděluji, nicméně jakmile dopíšu tento žblept (takhle se to slovo vážně píše - našel jsem si to) tak si překliknu na Eragona, kterého za sebe také pošlu do odpadu v podstatě z úplně stejného důvodu jako Percyho Jacksona. Ke knižnímu Percymu mám ohromný vztah, celou sérii jsem přečetl tipuji tak děvětkrát (kniha má velká písmena a těžká literatura to opravdu není) a od počátku jsem si ji oblíbil mnohem víc než britského brejlovce s jizvou na čele. Důvod? Narozdíl od věčně ufňukaného nebo uraženého chytráka, kterého nikdo nechápe, protože je velice citlivý mladý chlapec se Percy chová celkem adekvátně na dospívajícího kluka (v prvním díle bylo Percymu 12, v posledním 16), má zajímavé a vtipné myšlenkové pochody ve kterých se člověk často sám vidí, spoustě věcí nerozumí, neuráží se jako stará žena ve svých dnech. Percy ani jeho přátelé se nechovají jako podělaný, moderní rádoby cool puberťáci, jejichž největší sen je mít peníze, ožrat se na nejbližší párty a ojet pár stejně vypatlaných puberťáků se kterými si před tím pořádně zatrsají na song od Lady Gogo tanečnice a všechno si to natočí nebo vyfotí mobilem (jak jinak než se značkou jablíčka).!!!!!! Omlouvám se za pravopisné hrubky, které jsem v záchvatu hněvu udělal ... Žádná hvězda nespraví to neuvěřitelné znásilňování předlohy a o řeckých mýtech ani nemluvě. ()

Ewtio 

všechny recenze uživatele

Percy Jackson je jedna z mých nejoblíbenějších knižních sérií. Když jsem tedy zjistil, že se natáčí filmové zpracování světa Ricka Riordana, hodně jsem se těšil. Bohužel se film hodně odklání od knihy, což by ještě samozřejmě nemusel být problém, kdyby ovšem scénář neměl spoustu mezer. Největším problémem je pravděpodobně zestárnutí postav oproti knihám (v knize cca 12 let, ve filmu 17). Kouzlo knih, které se jinak dají srovnávat s Harrym Potterem, kdy i zde postavy stárnou a čtenář, v tomto případě mladší pubertální dítě, stárne s nimi, tedy bohužel není takové i ve filmu a i proto bylo pravděpodobně natáčení třetího dílu zastaveno. O to víc potom mrzí, že se herci se špatným scénářem popasovali více něž obstojně, Alexandra Daddario se i navzdory špatnému scénáři stala jednou z mých nejoblíbenějších hereček. ()

nacelnik_sip odpad!

všechny recenze uživatele

Šlo by napsat obsáhlý traktát o tom, co všechno je na tomto filmu špatně ať už ve vztahu ke knižní předloze nebo ke kinematografii jako takové, ale na to tady nemám prostor, takže napíši jen, že mě nenapadá jediný pozitivní aspekt, který bych mohl vypíchnout a který by dělal tuto záležitost sledovatelnou. ()

hihi 

všechny recenze uživatele

Myslela jsem že, to bude něco ve stylu Mumie nebo Cesta do středu země, ale spíš je to něco mezi Harrym Potrrem a hodně špatnou Trojou. Trochu mě to zklamalo ale, možná to bude tím že, moc neholduju fantasy a mám radši Gladiátora nebo Indiho Jonese. Jinak celkem dobrá ořechovka. ()

Související novinky

Seriálový Percy Jackson našel představitele

Seriálový Percy Jackson našel představitele

12.04.2022

Streamovací služba Disney+ našla svého Percyho Jacksona. V chystané seriálové adaptace populární knižní young adult série tak hlavní roli ztvární herec Walker Scobell, jenž má za sebou čerstvě… (více)

Percy Jackson míří na Disney+

Percy Jackson míří na Disney+

16.05.2020

Knižní fantasy sága Percy Jackson se dočká nové adaptace na streamovací službě Disney+. Zprávu potvrdil autor předlohy Rick Riordan. Příběh vypráví mix řecké mytologie, historie a kouzel, v jehož… (více)

Tvůrci Skyfall a... liga výjimečných upírobijců?

Tvůrci Skyfall a... liga výjimečných upírobijců?

08.11.2012

Poslední bondovka ještě ani nedorazila do amerických kin a už má na kontě 300 milionů dolarů – především v Británii jde o jeden z nejúspěšnějších filmů historie. Scenárista John Logan a režisér Sam… (více)

Percy Jackson pokračuje, A-Team ne

Percy Jackson pokračuje, A-Team ne

03.03.2011

Všechno je otázka peněz. A vkusu, samozřejmě. Možná patříte k těm, kterým se A-Team nelíbil a naopak u Percyho Jacksona: Zloděje blesku jste vrněli blahem. V tom případě jsou tohle pro vás dobré… (více)

Reklama

Reklama