Reklama

Reklama

Kus dřeva ze stromu

(seriál)
Česko, 2008, 7 h 22 min (Minutáž: 17 min)

Epizody(26)

Obsahy(1)

S výtvarníkem Martinem Patřičným o kráse dřeva a práci s ním. (Česká televize)

Recenze (18)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Excelentní počin ČT Kus dřeva ze stromu je balzám na duši, aspoň tedy pro tu mou. A nejenže ukazuje krásnou práci a krásné věci, navíc je i velmi zajímavý a poučný. Tedy pro toho, kdo má rád přírodu a rád si uvědomuje naše kořeny v ní. Myslím si, že tenhle seriál by se určitě líbil třeba v Japonsku, tam totiž lidé dokážou lépe (nebo spíš častěji) než my v Evropě hledat a vnímat krásu v naprosto obyčejných a prostých věcech. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Tento dokumentární seriál jsem poprvé zaznamenal krátce po jeho vzniku, poté, co jsem s nadšením zhlédl starší cykly Bedřicha Ludvíka, na které, i po více než deseti letech, moc rád vzpomínám. Tenkrát však nebyl seriál kvůli autorským právům snadno dostupný a navíc téma mě zas tak nelákalo. Musel jsem k němu dozrát. Shodou okolností se letos seriál reprízoval. Přesně v momentě, kdy jsem se o přírodní hmotu z celulózových vlákem a ligninové výplně začal víc zajímat. Tím jsem si Kus dřeva ze stromu užil mnohem víc, než by tomu bylo před zmíněnými deseti lety. Než jsem se na jeho poetiku naladil, trochu mi vadilo, že v každém díle nezazní víc faktických informací o dané dřevině a jejím obrábění. Nicméně po pár dílech jsem si na to zvykl a seriál jsem si oblíbil stejně jako předchozíí skvosty páně Ludvíka. Takže tleskám i popáté. Pozn.: Seriál je sympatický i tím, že nevznikl za peníze ČT (tedy z daní), ale za soukromé peníze sdružení majitelů pil a katrů. ()

Reklama

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Byl by to báječný seroš, nebýt formátu bez mála HOME VIDEO a otřesných „písní“ a ještě horší interpretace (nazval bych jí prostatickou) pana Bedřicha Ludvíka. Takový projev se hodí k vohni či do hospody, určitě ne do veřejnoprávní TV. Leda do TKM či v nějakém echt uměleckém počinu někdy v hluboké noci. Je šikovný, že to prodá. Trénoval již v projektu Rozhlédni se, člověče a možná i v Zpět k pramenům. ()

L.Hellhor 

všechny recenze uživatele

Především ze studijních důvodů jsem si pustil tento seriál. Nejsem si jistý, jestli jsem viděl všechny díly, ale byl jsem zklamán. Člověk tak trochu doufá, že načerpá víc praktických znalostí, než několik básniček o dřevě a ukázek několika výrobků. Důležité znaky pro rozpoznání dřeva. Více o nejčastějších výrobcích z dané dřeviny. Něco o výrobě a používání dýh, více o řezbování, více o jakostech, více o... Samozřejmě se občas něco řeklo, ale jen občas. Očekával jsem dokument a dostal jsem impresionistické dílo. Nejspíš to má nějakou hodnotu pro člověka, co žije uprostřed velkoměsta, kde se kvůli smogu bojí otevřít okno. Díky pořadu bych se tedy mohl naučit mít rád dřevo a přírodu (pokud tak již nebylo předtím) a to je vše. (Taková myšlenka...na to, že je pan Patřičný umělecký truhlář, tak má dost šeredné dveře a ještě šerednější plechovou poštovní schránku). ()

Galerie (31)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama