Reklama

Reklama

Zlatá šedesátá

(seriál)
Česko, (2009–2015), 37 h 3 min (Minutáž: 57 min)

Hrají:

Miloš Forman, Otakar Vávra, Juraj Herz, Věra Chytilová, Hynek Bočan, Ladislav Helge, Jiří Menzel, Juraj Jakubisko, Jan Kačer, Jan Švankmajer (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(39)

Obsahy(1)

O fenoménu, světově známém jako "československý filmový zázrak," tedy o nové vlně 60. let, bylo popsáno mnoho papíru a zájemci o podrobné informace stačí zadat dotaz do některého z webových prohlížečů a jistě si udělá sám pořádek v politicko-kulturně-společenských souvislostech. Novinkou je ale dokumentární projekt publicisty Jana Lukeše a producenta Čestmíra Kopeckého "Zlatá šedesátá", který přichází na svět jako koprodukce Kopeckého První veřejnoprávní, České televize a Slovenského filmového ústavu. (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

E=mc2

všechny recenze uživatele

Pozrel som si o Formanovi. Nič čo by som o ňom už nevedel som sa nedozvedel. Všetky tie historky sú v knihe, Co já vím, aneb co mám dělat když je to pravda :) Na ostatných sa pozriem neskôr, i keď ma hlavne zaujíma len ten Forman, pretože je to najlepší česko-slovenský režisér aký kedy bol a jeden z najlepších svetových režisérov aký kedy boli. :) ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Jasně, hodnotit po 1. dílu seriálu neni úplně košer... Ale Formanův díl byl hodně povedenej a hlavně: tohle je přesně to, co bych od ČT čekal ( ve stylu Bigbítu např. ). A na zmapování 60. let československý kinematografie jejími aktéry už věru moc času nezbývá, několik jmen žel budeme sledovat zřejmě jen z archivů... Proto byl nejvyšší čas! Zní to trochu blbě, ale měla by to být "povinná četba" :-) Po vícero dílech jsem ubral z max. hodnocení - hodně záleží na zpovídané osobnosti a po formální stránce to mohlo být vynalézavější. Přesto jde o jedinečný počin, který je potřeba ocenit! ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

videné dokumenty o Uherovi a Havettovi. To, čo sa dočítate v knihách o slovenskej kinematografii tu máte logicky pútavejšie podané, s neoceniteľnými komentármi tvorcov, kapacít z rady vedcov a dobových komentárov. Ako pohybliví a rozprávajúci ľudia na plátne nám títo režiséri, kameramani a herci pripadajú skutočnejší, ako na fotografiách, čím si k nim možno vytvoríte osobnejší vzťah. Trochu škoda, že pri Uherovi končíme rokom 1971, zaujímavé a legendárne filmy tvoril aj neskôr, lenže to by bol dokument na tri hodiny a táto séria sa predsa volá Zlaté šesťdesiate. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Obsahově nesmírně smysluplný počin, ovšem tak nějak >vyrobený< poněkud jalovou formou... Holt se nepíšou leta >šedesátá< a zlato dávno není tím, co se třpytí... Nu ano, Martin Šulík prostě není Miloš Forman, Otakar Vávra, Juraj Herz, Věra Chytilová, Hynek Bočan, Ladislav Helge, Jiří Menzel, Juraj Jakubisko, Jan Kačer, Jan Švankmajer, Drahomíra Vihanová, Jan Schmidt, Lubor Dohnal, Jan Němec, Eduard Grečner, Karel Vachek, Jiří Krejčík, Stanislav Milota, Ivan Balaďa, Vojtěch Jasný, Dušan Hanák, Ivan Passer... A nenaděláme už ničeho... - - - P.S. Ejhle! První veřejnoprávní s.r.o. ... No, asi tak nějak, svatá sprostoto... :-[ - - - P.P.S. Stačilo se dívat 30.1. na nominační večer Českých lvů, že...:-( - - - P.P.P.S. Na to předávání (7.3.) se už dívat nedalo vůbec. Jen sračky a krámy... :-o.. Ale to už je o něčem jiném... - - - - - (Vídáno průběžně za sobotních večerů roku devět na ČT2, komentář zde jako dvaadvacátý - 31.1.2009) ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Už jenom za ten nápad dotažený pořádně by ČT zasloužila velkou pusu. Velmi informativní cyklus. Některé díly mě sice zas tak nebavily (Ondříčkovi vůbec nebylo rozumět) a ten text na konci jsem nikdy nestihl přečíst. Moje oblíbené díly byly s Formanem, Herzem, Chytilovou, Bočanem, Menzelem, Kačerem, Švankmajerem, Milotou, Němcem. U hodně tvůrců mi bylo líto, že dokument dál nepokračuje skrz jejich celou tvorbu, protože by si to určitě zasloužili. Minimálně historky Menzla, Chytilové a Herze o válčení s Barandovem o projekty by stály za celovečerák :) Snad nás čekají Zlatá normalizační sedmdesátá, haha. Díky moc, ČT, tohle byl přesně úkol pro tebe a opřela ses do toho festovně. Příště míň ukázek a víc informací, prosím. :) ()

Galerie (84)

Zajímavosti (4)

  • Celý projekt vznikal více než deset let. Celkem se uskutečnilo 33 natáčecích dnů v osmi etapách, a to v Praze na FAMU, v ateliéru na Vinohradech, v La Fabrice, v ateliéru Vachler Art Company a ve Slovenském filmovém ústavu v Bratislavě . [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)
  • První natáčecí den proběhl 29. 10. 2003 s Otakarem Vávrou, zatím poslední natáčecí den 25. 6. 2008 s Vojtěchem Jasným. (ZDROJ: Ofic. stránky projektu) (DaViD´82)

Reklama

Reklama