Reklama

Reklama

Zlatá šedesátá

(seriál)
Česko, (2009–2015), 37 h 3 min (Minutáž: 57 min)

Hrají:

Miloš Forman, Otakar Vávra, Juraj Herz, Věra Chytilová, Hynek Bočan, Ladislav Helge, Jiří Menzel, Juraj Jakubisko, Jan Kačer, Jan Švankmajer (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(39)

Obsahy(1)

O fenoménu, světově známém jako "československý filmový zázrak," tedy o nové vlně 60. let, bylo popsáno mnoho papíru a zájemci o podrobné informace stačí zadat dotaz do některého z webových prohlížečů a jistě si udělá sám pořádek v politicko-kulturně-společenských souvislostech. Novinkou je ale dokumentární projekt publicisty Jana Lukeše a producenta Čestmíra Kopeckého "Zlatá šedesátá", který přichází na svět jako koprodukce Kopeckého První veřejnoprávní, České televize a Slovenského filmového ústavu. (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

HenryS. 

všechny recenze uživatele

Snad jedině škoda že tvůrci neplánují uvést Případ pro začínajícího kata Pavla Juráčka, NEJLEPŠÍHO režiséra české nové vlny bych si nedovolil opomenout v tomhle projektu!! (no nepočítám mj. spoluúčast na scénáři k uvedeným filmům od Schmidtta, Chytilové, Bočana a ostatních)... doufám že si to někdo rozmyslí a vyšťárá někoho kdo se na tom podílel, stejně jako je v plánu uvést GENIÁLNÍ film Den sedmý, osmá noc Evalda Schorma, jeden z mých dvou nejoblíbenějších českých filmů ever! ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Obrovské zklamání. Pokud jsem někomu věřil, že se dovede ohlédnout za českou novou vlnou, aniž by se kanonizovalo již předtím mnohokrát kanonizované, byl to Martin Šulík, tvůrce KLÍČE K URČOVÁNÍ TRPASLÍKŮ. V podstatě nevidím důvod, proč ZLATÝM ŠEDESÁTÝM dávat vysoké hodnocení jenom kvůli tomu, o čem pojednávají (jako to tak dělají ostatní hodnotící, kteří cyklus dostali na 77. místo žebříčku 200 nejlepších seriálů), protože se nejedná o nic jiného než o záznam mluvící hlavy, výjimečně ozvláštněný ukázkou či fotografií, který by se více hodil do rádia na poslech než do televize na sledování. Vždy záleží na tom, o kom dokument pojednává a nakolik ona osoba je poutavým a silným vypravěčem, protože na výsledku bohužel není patrná pečlivá rešerní práce, kterou se tvůrci holedbají v různých materiálech či rozhovorech, a o komplexnosti výpovědi o osobě a jejích filmech a vystižení její tvůrčí metody jako v případě MARTINA SLIVKY - MUŽE, KTERÝ SÁZEL STROMY nemůže být řeč. Plusové body za styl, kdy se užívá v některých momentech záběrování a způsob střihu typický pro daného režiséra/kameramana apod., ale ono užití působí spíše rušivě. Filmovému fanouškovi ZLATÁ ŠEDESÁTÁ bohužel nenabízejí nové informace (a přitom počítají se zasvěceným divákem, protože nezasvěcený se bude ztrácet i přesto, že se vždy pojednává o krátkém údobí a zbylá tvorba je trestuhodně opomíjena zbytečnými rádoby biografickými titulky v závěru) a svou nekonfliktností a sázkou na profesionální schématismus ala BBC spíše otravují. 5/10 ()

Reklama

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Jasně, hodnotit po 1. dílu seriálu neni úplně košer... Ale Formanův díl byl hodně povedenej a hlavně: tohle je přesně to, co bych od ČT čekal ( ve stylu Bigbítu např. ). A na zmapování 60. let československý kinematografie jejími aktéry už věru moc času nezbývá, několik jmen žel budeme sledovat zřejmě jen z archivů... Proto byl nejvyšší čas! Zní to trochu blbě, ale měla by to být "povinná četba" :-) Po vícero dílech jsem ubral z max. hodnocení - hodně záleží na zpovídané osobnosti a po formální stránce to mohlo být vynalézavější. Přesto jde o jedinečný počin, který je potřeba ocenit! ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

no konečně! chce se volat. Dokument o zlatých šedesátých je tu a hned by se volalo, že je třeba víc a houšť a podrobněji. Kolik je filmových perel z téhle doby zakletých v archívech...Trochu zklamání z pouhých mluvících hlav, i když některé vypraví neobyčejně zajímavě. Uvítala bych ale i nějaký pořádný a podrobný klasický dokument (něco jako byl třeba seriál o bigbítu) o tom, "jak to všechno bylo," třeba jako předfilm k celé sérii. Za zmínku stojí taky pěkná nostalgická hudba. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Už jenom za ten nápad dotažený pořádně by ČT zasloužila velkou pusu. Velmi informativní cyklus. Některé díly mě sice zas tak nebavily (Ondříčkovi vůbec nebylo rozumět) a ten text na konci jsem nikdy nestihl přečíst. Moje oblíbené díly byly s Formanem, Herzem, Chytilovou, Bočanem, Menzelem, Kačerem, Švankmajerem, Milotou, Němcem. U hodně tvůrců mi bylo líto, že dokument dál nepokračuje skrz jejich celou tvorbu, protože by si to určitě zasloužili. Minimálně historky Menzla, Chytilové a Herze o válčení s Barandovem o projekty by stály za celovečerák :) Snad nás čekají Zlatá normalizační sedmdesátá, haha. Díky moc, ČT, tohle byl přesně úkol pro tebe a opřela ses do toho festovně. Příště míň ukázek a víc informací, prosím. :) ()

Galerie (84)

Zajímavosti (4)

  • Celý projekt vznikal více než deset let. Celkem se uskutečnilo 33 natáčecích dnů v osmi etapách, a to v Praze na FAMU, v ateliéru na Vinohradech, v La Fabrice, v ateliéru Vachler Art Company a ve Slovenském filmovém ústavu v Bratislavě . [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)
  • První natáčecí den proběhl 29. 10. 2003 s Otakarem Vávrou, zatím poslední natáčecí den 25. 6. 2008 s Vojtěchem Jasným. (ZDROJ: Ofic. stránky projektu) (DaViD´82)

Reklama

Reklama