Reklama

Reklama

Zlatá šedesátá

(seriál)
Česko, (2009–2015), 37 h 3 min (Minutáž: 57 min)

Hrají:

Miloš Forman, Otakar Vávra, Juraj Herz, Věra Chytilová, Hynek Bočan, Ladislav Helge, Jiří Menzel, Juraj Jakubisko, Jan Kačer, Jan Švankmajer (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(39)

Obsahy(1)

O fenoménu, světově známém jako "československý filmový zázrak," tedy o nové vlně 60. let, bylo popsáno mnoho papíru a zájemci o podrobné informace stačí zadat dotaz do některého z webových prohlížečů a jistě si udělá sám pořádek v politicko-kulturně-společenských souvislostech. Novinkou je ale dokumentární projekt publicisty Jana Lukeše a producenta Čestmíra Kopeckého "Zlatá šedesátá", který přichází na svět jako koprodukce Kopeckého První veřejnoprávní, České televize a Slovenského filmového ústavu. (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

Iggy 

všechny recenze uživatele

Čt konečně přišla s tím, na co jsem čekal několik let. Vyhrabala z archivu klenoty československého filmu 60. let. Perfektní nápad, naneštěstí v době, kdy už téměř všechny uváděné filmy vyšly na dvd (leckteré dokonce už v trafice). Takže filmy, které od 60. let mohlo až do nedávna vidět jen minimum diváků, protože do roku 1989 se mnohé z nich nepromítaly a později nebyla situace o moc lepší (sem tam se některý objevil v televizi), nám Čt servíruje přesně v době, kdy už je máme všichni na dvd a celý tenhle cyklus je nám prakticky k ničemu. Pokud vás tedy nezajímají podprůměrně natočené rozhovory s osobnostmi "zlatých šedesátých". ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Bezesporu je to výborný nápad, ale aby to bylo dokonalé, chtělo by to dodat k jednotlivým monologům nějakou reflexi. Mne by zajímalo například i to, jaký ohlas měl ten který film jak u diváků, tak u kritiky. Také mám výhrady k výběru: někteří režiséři tu mají dva filmy, někteří tu úplně chybí. Není tu zastoupen Jaromil Jireš (Žert) nebo Karel Kachyňa (třeba Kočár do Vídně). Já vím, že s nimi už nikdo rozhovor neudělá, ale možná by se našel někdo, kdo je ještě schopný promluvit, ne u každého filmu přece hovoří jeho režisér. Třeba to skutečně nešlo, nevím. Jinak mají jednotlivé díly přirozeně kolísavou úroveň. Jde už třeba jen o to, že každý z těch lidí má jinou schopnost něco zajímavě sdělit. Ale to vše jsou jen drobné připomínky, já jsem jinak s tímto cyklem velmi spokojen. ()

Reklama

DaViD´82

všechny recenze uživatele

Miloš Forman: 5/5 Těžko s naprostou jistotou určit, zda je Forman lepším režisérem či vypravěčem. Otakar Vávra: 3/5, Juraj Herz: 5/5, Miroslav Ondříček: 3/5, Věra Chytilová: 3/5, Albert Marenčin: ?/5, Hynek Bočan: ?/5, Ladislav Helge: ?/5, Jiří Menzel: ?/5, Stanislav Milota: 4/5, Jan Kačer: ?/5, Jan Švankmajer: 4/5 ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Parrrráda. Forman jako vypravěč a celá kompozice navozující atmosféru 60. let byla na úvod hodně motivující. Dokument o Vávrovi působil monotónně. Na Herze se zatím těším:-) Miroslav Ondříček mě občas uspával, na rozdíl od prostořeké Věry Chytilové. I u Alberta Marenčina by to chtělo trochu prostříhat, zkrátit. Čekání na následný film je u některých tvůrců zdlouhavé... Hynek Bočan dokázal upoutat hlavně líčením o adaptacích Foglarových příběhů. Ladislav Helge v závěru dokumentu prohlásil o své tvorbě: "Za něco se stydím, za něco se nestydím." Za živé vyprávění se stydět rozhodně nemusí. Jiří Menzel, Stanislav Milota??? Také Jan Kačer dokázal vyprávět poutavě. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Obsahově nesmírně smysluplný počin, ovšem tak nějak >vyrobený< poněkud jalovou formou... Holt se nepíšou leta >šedesátá< a zlato dávno není tím, co se třpytí... Nu ano, Martin Šulík prostě není Miloš Forman, Otakar Vávra, Juraj Herz, Věra Chytilová, Hynek Bočan, Ladislav Helge, Jiří Menzel, Juraj Jakubisko, Jan Kačer, Jan Švankmajer, Drahomíra Vihanová, Jan Schmidt, Lubor Dohnal, Jan Němec, Eduard Grečner, Karel Vachek, Jiří Krejčík, Stanislav Milota, Ivan Balaďa, Vojtěch Jasný, Dušan Hanák, Ivan Passer... A nenaděláme už ničeho... - - - P.S. Ejhle! První veřejnoprávní s.r.o. ... No, asi tak nějak, svatá sprostoto... :-[ - - - P.P.S. Stačilo se dívat 30.1. na nominační večer Českých lvů, že...:-( - - - P.P.P.S. Na to předávání (7.3.) se už dívat nedalo vůbec. Jen sračky a krámy... :-o.. Ale to už je o něčem jiném... - - - - - (Vídáno průběžně za sobotních večerů roku devět na ČT2, komentář zde jako dvaadvacátý - 31.1.2009) ()

Galerie (84)

Zajímavosti (4)

  • První natáčecí den proběhl 29. 10. 2003 s Otakarem Vávrou, zatím poslední natáčecí den 25. 6. 2008 s Vojtěchem Jasným. (ZDROJ: Ofic. stránky projektu) (DaViD´82)
  • Celý projekt vznikal více než deset let. Celkem se uskutečnilo 33 natáčecích dnů v osmi etapách, a to v Praze na FAMU, v ateliéru na Vinohradech, v La Fabrice, v ateliéru Vachler Art Company a ve Slovenském filmovém ústavu v Bratislavě . [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)

Reklama

Reklama