Reklama

Reklama

Zlatá šedesátá

(seriál)
Česko, (2009–2015), 37 h 3 min (Minutáž: 57 min)

Hrají:

Miloš Forman, Otakar Vávra, Juraj Herz, Věra Chytilová, Hynek Bočan, Ladislav Helge, Jiří Menzel, Juraj Jakubisko, Jan Kačer, Jan Švankmajer (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(39)

Obsahy(1)

O fenoménu, světově známém jako "československý filmový zázrak," tedy o nové vlně 60. let, bylo popsáno mnoho papíru a zájemci o podrobné informace stačí zadat dotaz do některého z webových prohlížečů a jistě si udělá sám pořádek v politicko-kulturně-společenských souvislostech. Novinkou je ale dokumentární projekt publicisty Jana Lukeše a producenta Čestmíra Kopeckého "Zlatá šedesátá", který přichází na svět jako koprodukce Kopeckého První veřejnoprávní, České televize a Slovenského filmového ústavu. (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Obsahově nesmírně smysluplný počin, ovšem tak nějak >vyrobený< poněkud jalovou formou... Holt se nepíšou leta >šedesátá< a zlato dávno není tím, co se třpytí... Nu ano, Martin Šulík prostě není Miloš Forman, Otakar Vávra, Juraj Herz, Věra Chytilová, Hynek Bočan, Ladislav Helge, Jiří Menzel, Juraj Jakubisko, Jan Kačer, Jan Švankmajer, Drahomíra Vihanová, Jan Schmidt, Lubor Dohnal, Jan Němec, Eduard Grečner, Karel Vachek, Jiří Krejčík, Stanislav Milota, Ivan Balaďa, Vojtěch Jasný, Dušan Hanák, Ivan Passer... A nenaděláme už ničeho... - - - P.S. Ejhle! První veřejnoprávní s.r.o. ... No, asi tak nějak, svatá sprostoto... :-[ - - - P.P.S. Stačilo se dívat 30.1. na nominační večer Českých lvů, že...:-( - - - P.P.P.S. Na to předávání (7.3.) se už dívat nedalo vůbec. Jen sračky a krámy... :-o.. Ale to už je o něčem jiném... - - - - - (Vídáno průběžně za sobotních večerů roku devět na ČT2, komentář zde jako dvaadvacátý - 31.1.2009) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Kdyby ti lidé vyprávěli o čemkoliv jiném než o filmech, jdu s hodnocením dolů. Apendix: (rovněž s přihlédnutím k množství a kvalitě materiálu, jenž řeč doprovází) Miloš Forman 5/5; Juraj Herz 4/5; Věra Chytilová 4/5; Hynek Bočan 3/5; Jiří Menzel 3/5; Stanislav Milota 4/5; Jan Kačer 3/5; Jan Švankmajer 4/5; Drahomíra Vihanová 2/5; Jan Schmidt 4/5; Zdeněk Mahler: 5/5; Jan Němec: 4/5; Karel Vachek 3/5; Igor Luther: 2/5; Juraj Jakubisko: 3/5; Vít Olmer: 3/5, Ivan Passer: 4/5. 80% ()

DaViD´82

všechny recenze uživatele

Miloš Forman: 5/5 Těžko s naprostou jistotou určit, zda je Forman lepším režisérem či vypravěčem. Otakar Vávra: 3/5, Juraj Herz: 5/5, Miroslav Ondříček: 3/5, Věra Chytilová: 3/5, Albert Marenčin: ?/5, Hynek Bočan: ?/5, Ladislav Helge: ?/5, Jiří Menzel: ?/5, Stanislav Milota: 4/5, Jan Kačer: ?/5, Jan Švankmajer: 4/5 ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Obrovské zklamání. Pokud jsem někomu věřil, že se dovede ohlédnout za českou novou vlnou, aniž by se kanonizovalo již předtím mnohokrát kanonizované, byl to Martin Šulík, tvůrce KLÍČE K URČOVÁNÍ TRPASLÍKŮ. V podstatě nevidím důvod, proč ZLATÝM ŠEDESÁTÝM dávat vysoké hodnocení jenom kvůli tomu, o čem pojednávají (jako to tak dělají ostatní hodnotící, kteří cyklus dostali na 77. místo žebříčku 200 nejlepších seriálů), protože se nejedná o nic jiného než o záznam mluvící hlavy, výjimečně ozvláštněný ukázkou či fotografií, který by se více hodil do rádia na poslech než do televize na sledování. Vždy záleží na tom, o kom dokument pojednává a nakolik ona osoba je poutavým a silným vypravěčem, protože na výsledku bohužel není patrná pečlivá rešerní práce, kterou se tvůrci holedbají v různých materiálech či rozhovorech, a o komplexnosti výpovědi o osobě a jejích filmech a vystižení její tvůrčí metody jako v případě MARTINA SLIVKY - MUŽE, KTERÝ SÁZEL STROMY nemůže být řeč. Plusové body za styl, kdy se užívá v některých momentech záběrování a způsob střihu typický pro daného režiséra/kameramana apod., ale ono užití působí spíše rušivě. Filmovému fanouškovi ZLATÁ ŠEDESÁTÁ bohužel nenabízejí nové informace (a přitom počítají se zasvěceným divákem, protože nezasvěcený se bude ztrácet i přesto, že se vždy pojednává o krátkém údobí a zbylá tvorba je trestuhodně opomíjena zbytečnými rádoby biografickými titulky v závěru) a svou nekonfliktností a sázkou na profesionální schématismus ala BBC spíše otravují. 5/10 ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Co k tomuto jistě ojedinělému tvůrčímu projektu z ČT říct...Jako celek zatím určitě nadprůměr, tvůrčí výpovědi -střídavě oblačno, filmy pak značně rozdílných kvalit ale nedávat je tak byste ani někteří z vás nevěděli co tu u nás vzniklo všechno za vyjímečné skvosty:-) ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Česká televize konečně připravila projekt, který má smysl! Půl roku budeme moci sledovat autory, kteří se zásadním způsobem zapojili do tzv. československého filmového zázraku, který se zjevil v 60. letech, v době uvolňování komunistické moci. První díl nám představil Miloše Formana a ten hodnotím jasně 100%. A ty další vesměs taky :-) Po čase ubírám jednu hvězdu na 4. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Martin Šulík je známý svou citovou a profesní vazbou na 60. léta. Ve své tvorbě z československé nové vlny 60. let nesporně vychází, a tak se dalo čekat, že se tento fakt projeví i na jeho dokumentárním cyklu. Jde nesporně o cenný projekt, který se snaží mapovat slavnou éru československé kinematografie, jenže Šulík k tvůrcům 60. let přistupuje až příliš velkou úctou a v podstatě je nechá se vypovídat bez toho, že by jejich výpověď korigoval pohledem kritiky, filmových teoretiků nebo publicistů, producentů nebo poučených diváků. Pravda vzniká obvykle nasvícením z různých úhlů pohledu. Celkový dojem: 60 %. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Konečně! Konečně pořádný dokumentární cyklus o zlatém období naší kinematografie! A navíc v něm mluví lidé, kteří mají o čem (i když je kvalita každého dílu proměnlivá). Žádné o mě beze mě. ()

Radko

všechny recenze uživatele

Zopár poznámok k videným častiam: Miroslav Ondříček: vymedzenie voči technike idúcej na úkor citov, voči komunistom a poeticko-výstižné zhodnotenie Němcovho filmu Mučedníci lásky ("to ani není film; to je jako když otevřete a pijete šampaňské") zhacovala vada reči - na druhej strane ťažšiu slovnú vypovedaciu schopnosť skvele nahradil celoživotnou obrazovou výpoveďou 80% Albert Marenčin: hľadanie slovenskej novej vlny už kdesi v boľševických 50. bolo zvláštne; rovnako vyzdvihnutie osoby Vasiľa Biľaka ("pred 68 bol progresívny"); mnoho nehovoriace vajatanie a sebavyzdvihovanie je zrejme záležitosť veku, ale celkovo na mňa tento pán pôsobil spôsobom reči aj výpovednou hodnotou povedaného podobne ako "skvostný" arcibiskup-štbák Ján Sokol 30% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Velice kladně nahlížím tento dokumentární seriál, který přibližuje dobu ztracenou, avšak ne zapomenutou, nesmíme zapomínat, na vyjímky tito lidé zde vystupující hráli velkou roli v českém filmu a někteří jej zásadně formovali a neméně tak spoluvytvářeli příjemnější společenské prostředí v tehdy zapáchající ztuhlé režimové zemi, kde nikdo nesměl nic říci tak, jak si myslel..! ()

Adam Bernau

všechny recenze uživatele

Díl s Otakarem Vávrou. Jedna mluvící hlava střídaná záběry z filmů. Poslouchat chronologicky uspořádané vzpomínky téměř stoletého Vávry na vlastní práci bylo nečekaně velmi zajímavé, ano právě i tam, kde se nějak opatrně otíral o témata pro něj choulostivá. (Mezi řádky zaujalo např. to, jak na něj zapůsobil proces se Slánským, jakoby nebylo procesu s Horákovou a spol.) Samotného Vávru bych vdržel takto poslouchat klidně další hodinu. Jednak měl co říct, jednak bylo znát, jak málo z toho, o čem by mohl mluvit, se sem vešlo. Jako část dokumentu honosícího se názvem "zlatá šedesátá" to samozřejmě stálo za hovno a jestli z takto pojatých dílů je sestaven celý seriál, tak ať už jde ČT opravdu někam. Necelou hodinu mluví autor o svých filmech od počátku kariéry, smíříte se s tím, že o šedesátkách to teda moc nebude, no ale jste namlsaní tím autorem a najednou po roce 1969 titulky a nazdar. Dokonale zvlánutá frustrační koncepce. Předložit divákovi něco úplně jiného, než slibuje titul, a když se chytí, tak mu to zase vzít. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Výborný, nadprůměrně kvalitní český dokumentární cyklus o několika našich předních filmových osobnostech, které jsou zajímavé právě podle již zvolené osobnosti. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

videné dokumenty o Uherovi a Havettovi. To, čo sa dočítate v knihách o slovenskej kinematografii tu máte logicky pútavejšie podané, s neoceniteľnými komentármi tvorcov, kapacít z rady vedcov a dobových komentárov. Ako pohybliví a rozprávajúci ľudia na plátne nám títo režiséri, kameramani a herci pripadajú skutočnejší, ako na fotografiách, čím si k nim možno vytvoríte osobnejší vzťah. Trochu škoda, že pri Uherovi končíme rokom 1971, zaujímavé a legendárne filmy tvoril aj neskôr, lenže to by bol dokument na tri hodiny a táto séria sa predsa volá Zlaté šesťdesiate. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Ano, je to jeden z nejlepších a nejrozsáhlejších dokumentárních cyklů posledního desetiletí, přesto se nemohu ubránit dojmu, že něco podobného mělo vzniknout již na počátku devadesátých let, kdy se 75% tvorby z let šedesátých opět - a mnohdy vlastně vůbec poprvé - vrátilo na televizní obrazovky a plátna kin v rámci retrospektivního promítání. Hodinové monology jsou u některých vyčerpávající, jiní by dokázali hovořit dvakrát tak déle. I s touto drobnou výhradou se však jedná o zajímavé rozhovory s tvůrci, kteří ty "zlaté šedesáté" vytvářeli. Jak řekl Otakar Vávra: "Bylo to období vzdoru. A z toho vzdoru vznikly ty nejlepší věci." Tehdy jsme se totiž poprvé a naposled zařadili na špici zahraniční kinematografie. Bylo to jako zjevení meteoritu, který po sovětské okupaci zhasl. Bohužel navždy. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Docela mě překvapuje, že se režisér jako Martin Šulík spokojí s takto mechanicky seřazenými výstupy. Takže vlastně hodnotím spíš informace, které jsem z dokumentů získal (třebaže v pár dílech je spousta hlušiny), protože po filmařské stránce je to přinejlepším průměr. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Parrrráda. Forman jako vypravěč a celá kompozice navozující atmosféru 60. let byla na úvod hodně motivující. Dokument o Vávrovi působil monotónně. Na Herze se zatím těším:-) Miroslav Ondříček mě občas uspával, na rozdíl od prostořeké Věry Chytilové. I u Alberta Marenčina by to chtělo trochu prostříhat, zkrátit. Čekání na následný film je u některých tvůrců zdlouhavé... Hynek Bočan dokázal upoutat hlavně líčením o adaptacích Foglarových příběhů. Ladislav Helge v závěru dokumentu prohlásil o své tvorbě: "Za něco se stydím, za něco se nestydím." Za živé vyprávění se stydět rozhodně nemusí. Jiří Menzel, Stanislav Milota??? Také Jan Kačer dokázal vyprávět poutavě. ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Ladislav Helge *** - Jan Kačer ***** - Jan Švankmajer *** - Drahomíra Vihanová *** - Jan Schmidt ***** - Zdeněk Mahler **** - Jan Němec ***** - Ivan Balaďa ** - Juraj Jakubisko *** - Vojtěch Jasný **** - Dušan Hanák ***** - Vít Olmer *** - Ivan Passer ***** ()

Reklama

Reklama