Reklama

Reklama

Ve znamení Kon-Tiki

Obsahy(1)

V roku 1947 podstúpil legendárny nórsky moreplavec a prieskumník Thor Heyerdahl expedíciu, ktorou chcel dokázať svoju teóriu. Cieľom expedície bolo ukázať, že Polynézske ostrovy mohli byť pred viac ako 1500 rokmi osídlené z východu obyvateľmi z Peru, a nie zo západu z Ázie, ako sa dovtedy predpokladalo.
Heyerdahl sa spolu s piatimi mužmi vydal na 4300 námorných míľ dlhú plavbu naprieč Tichým oceánom. Film dokumentuje celú prípravu plavby, stavbu balzovej plte, ktorú výskumník pomenoval podľa inského boha slnka Viracocha. Bájne meno tohto božstva, Kon-Tiki, nesie aj názov filmu. Ten predovšetkým ukazuje samotnú 101-dňovú plavbu, na ktorej museli moreplavci čeliť búrke i žralokom (vrátane žraloka veľrybého), taktiež však mohli pozorovať podivné bioluminescentné bytosti.
Podrobný záznam celej expedície nakrúcal samotný Thor pomocou jednej 16mm kamery. Vďaka týmto autentickým záberom si vyslúžil Oscara na 24. ročníku udeľovania cien Academy Awards. Knižné spracovanie jeho príbehu sa dočkalo viac ako 50 miliónov predaných kópií po celom svete a bolo preložené do viac ako 70 jazykov. (ito7)

(více)

Recenze (19)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Pokud by Oscara za nejlepší dokument mělo získat něco jiného než autentický záznam cesty hrstky bláznů (z nichž většina nikdy ani nebyla na moři) za ověřením teorie, která tehdy byla zhruba na úrovni hypotézy Daniela Jacksona o původu pyramid, přes pár tisíc kilometrů volného oceánu na balzovém voru postaveném podle pět set let starých zápisků conquistadorů o ještě starších plavidlech domorodých Peruánců, tak už netuším, co by to asi mělo být. Leda že by Stargate byla pravda a Daniel Jackson s sebou tahal napříč galaxií kameru:) Thor Heyerdahl byl nesporně blázen, ovšem blázen takového toho obdivuhodného typu, který přepisuje dějiny, ale přijde o manželku i o rodinu, protože je věčně někde na cestě za nějakým objevem. Viděl jsem dodatečně ozvučenou a hudbou doplněnou verzi (BTW nahrával pražský Filmový Symfonický Orchestr;)), a byl to místy větší nářez než největší norská filmová akce všech dob - dramatizace plavby Kon-Tiki z roku 2012, nominovaná pro změnu na Oscara za nejlepší zahraniční film. Pomyšlení, že TOHLE SE OPRAVDU STALO, je s přihlédnutím k tomu, že SE TO STALO V ROCE 1947, neskutečné. A Heyerdahlův přístup "nedokázal jsem, že Indiáni osídlili Polynésii, jen jsem dokázal, že se sem mohli dostat" (a že se tam asi dostali, vzhledem k výskytu stejných rostlin a dalších "drobností";)) je veskrze sympatický. Nemluvě o tom, že zbytek života tento badatel zasvětil úsilí o světový mír a spolupráci mezi národy... Tomuhle kusu nejenom filmové, ale světové historie, se nedá nedat plné hodnocení. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Bajéčné, zajímavé a poučné. Experimentální archeolog, spisovatel a mořeplavec Thor Heyerdahl s pěti dalšími muži na 101 denní cestě na legendárním voru z balzového dřeva bez jediného hřebíku a kovu, Kon-Tiki (jméno podle inckého boha slunce Virakochi,) napříč Tichým oceánem od jihoamerického pobřeží (přesně peruánský přístav Callao) až do Polynésie (atol Raroia). Nakonec tato dlouhotrvající plavba i přes nepříjemné ztroskotání těsně před cílem dopadla šťastně. Tady nešlo o nějaké rekordy na moři, ale hlavně o to, dokázat všem tehdejším pochybovačům, že nějakou podobnou cestu mohli vykonat schopnější mořeplavci starých civilizací ještě dávno před Kolumbem, že mohly být polynéské ostrovy osídleny mořeplavci z východu (Jižní Amerika), a to podle teze Thora Heyerdahla. I když podle DNA je snad už dokázáno, že Polynésii obydleli lidé od západu (Asie), nebude to zřejmě vzhledem k nějakým velmi dobrým indiciím nejen z jižní Ameriky a tichomořských ostrovů, o kterých vědecká část neslyší ráda, až tak jasné. Moc pěkný dobrodružný dokument. Osobně bych měl po týdnu ponorku. Ty muže tedy obdivuji, čas si tu zkracovali chytáním ryb, dokonce i žraloků, hraním na kytaru, pozorování moře. Jediný muž, který měl nějaké ty zkušenosti, byl z celé posádky jen bývalý námořní navigátor Erik Hesselberg. Známá je stejnojmenná kniha a tento film, ale není to jediný a poslední Heyerdahlův hrdinský čin, v roce 1970 následuje výprava Ra 2 a v roce 1977 expedice na rákosovém člunu Tigris! Komentář zde jako první v pořadí. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument Thora Heyerdahla o tom, jak to možná kdysi šlo, ikdyž je to těžko uvěřitelné. Prodloužená verze obsahuje i fotografie z této dobrodružné cesty. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že nemohu dát méně než pět hvězd, ačkoliv je to dokument prastarý a na dnešní poměry neatraktivní. Za to je autentický, žádné rafinované reality show. Kon-Tiki je jedním z mýtů s kterými jsem vyrůstal a knihu mám dodnes schovanou. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

Tento komentář bude společný pro oba snímky se stejným názvem. Srovnávat nejdou, protože každý výpravu předvádí jinak, ale vzájemně se docela doplňují, i když nejvíc prozradí nejspíš knížka. Na původním dokumentu je rozhodně nejpodstatnější autenticita, která tuto objevitelskou plavbu představuje především po vědecké a průzkumnické stránce, ale nevyhne se i různým trablům okolo příprav a v průběhu plavby. Za to film z loňského roku se tomu věnuje jen povrchně, protože je zaměřen na většinového diváka. Navíc však ukazuje vztahy mezi jednotlivými účastníky výpravy a taky samozřejmě efektní situace z průběhu plavby, na které nebyl původně čas natočit. Tento dokument u mě dosáhnul ke 4 hvězdičkám - více v podrobném hodnocení [ PŘÍBĚH: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Heyerdahl správně poznamenal, že netvrdí, že to takhle bylo, ale že je to možné a tím pádem pravděpodobné. Cesta to byla hodně zajímavá a já jsem tak konečně viděl na vlastní oči držitele tak známého jména. Díky příjemné stopáži film i pěkně utekl, a tak jsme s Kon-Tiki ve výsledku spokojený. 80% ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Väčšina filmových diel (zvlášť v minulej, nedigitálnej dobe) obsahuje nejaký tvorivý zážitok a objavovanie, a každý dokumentárny film má za sebou nejaké to dobrodružstvo, ale zďaleka nie všetky dobrodružstvo a objavovanie v takto rýdzej podobe. ___ Realizácia filmu za okolností, ktoré panovali počas výpravy, je obdivuhodná, ale neľahké podmienky pre takúto činnosť na palube neprestajne sa kníšúcej a slanou vodou zalievanej plte spôsobili aj to, že dokument nedokáže – a to nielen kvôli svojej čiernobielosti – vytvoriť ten pocit úžasu, pokory a splynutia s najmocnejším živlom vo svojej najmohutnejšej podobe, aký poskytuje čítanie Heyerdahlovej knihy. Krátka stopáž nedokáže evokovať 101 dní v objatí oceánskeho nekonečna, pustatiny plnej života. Napriek tomu je to úžasný počin, ktorý neprestane fascinovať. ()

Stanix 

všechny recenze uživatele

Nelze hodnotit jinak než full star. Thor jako obdivuhodný cestovatel i obstojný dokumentarista podal svému "výletu" skvělou dokumentární vizualizaci. Trochu se mi zdá, že se tímto dokumentem malinko inspirovali i tvůrci "Cesty do pravěku". ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Dokument vyvolávajúci u diváka nadšenie, pocit spolupatričnosti a divákovo chcenie byť prítomný na mieste je ten najúžasnejší. ()

stuj 

všechny recenze uživatele

Pěkný dokument o hodně odvážné plavbě. Klobouk dolu před Heyerdahlem a jeho partou. Nevím ale, jak hvězdičkově ohodnotit dokument. Dokument je prostě dokument a tečka. :) ()

Související novinky

Věčná Ji.hlava objevuje norskou krajinu i Sýrii

Věčná Ji.hlava objevuje norskou krajinu i Sýrii

17.10.2015

19. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů do Jihlavy přivede bývalou členku Pussy Riot, legendu arménské kinematografie Artavazda Pelešjana, Tarrova kameramana Freda Kelemena i ruského… (více)

Reklama

Reklama