Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film na motivy pohádky bratří Grimmů vypráví o mladém lékaři,který se po krátkých chvílích štěstí vzepře svému kmotru Smrti a musí za to zaplatit. Děj se odehrává ve středověku a pohádkový motiv je realistickou kresbou prostředí potlačen na minimum. Do popředí naopak vystupují úvahy o lidském osudu a popisy středověkého života s jasně zdůrazněnými společenskými vazbami. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

hygienik 

všechny recenze uživatele

Kmotříček smrt je na východonemecké pomery výborná rozprávka s nadpriemernou výpravou aj scenárom. Môžete ju smelo porovnať s najlepšími rozprávkami z čias ČSSR. Rozhodne stojí za to, aby ju reprízovali dabovanú v TV, čo sa žiaľ nedeje. ()

morfas 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem viděl jako malý kluk a silně na mě zapůsobil. Chtěl bych tímto poděkovat uživatelům diskusního serveru Okoun, že tento film identifikovali. Děj: Poněkud temnější verze pohádky „Dařbuján a Pandrhola“. Otec hledá kmotra pro svého narozeného syna a vybere si Smrtě. Když kluk dospěje a vydá se do světa, aby s pomocí svého kmotra léčil (stojím-li v hlavách, léč si jak chceš, stojím-li v nohou, je konec), se mladý lékař dostane až do města, ve kterém se ujme mladého sirotka, kterému na tržnici zemřou oba rodiče. Přátelství mezi nimi je jako krevní pouto. Když mladý lékař přelstí svého kmotra a vyléčí starostu města, je odměněn a zamiluje se do jeho dcery. Po krátkých chvílích štěstí jeho milovaná umírá a on vyhledá svého kmotra a poprosí ho, aby ji pomohl. Kmotr ho zavede na místo, kde v řece plavou zapálené svíce. Každá svíce představuje jeden život a on zjišťuje, že svíce jeho milované už dohořívá. Kmotr mu vyjde vstříc a dovolí, aby svíci své milované mohl prodloužit jinou svící, ale varuje ho, že on bude plně zodpovědný za to, čí život ukončí, aby jeho milovaná mohla žít. Když se vrátí zpět do města, najde svého „bratra“ mrtvého na podlaze a mu dojde, čí svíci vybral. Vydá se zpět na místo, kde vybral svíci ale už je pozdě. Po rozhovoru s kmotrem a s pocitem viny prchá pryč z města. ()

bart-leby 

všechny recenze uživatele

Tak tento film bych chtěl vidět znovu. Vzpomínka na první a bohužel zatím poslední projekci je velmi silná a stále ve mně rezonuje; zvláště pak scéna se svícemi, které představují lidské životy, ve mně ještě teď vyvolává husí kůži. ()

Reklama

Reklama