Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kniha spisovatele Jurije Brezana, která se stala podkladem k tomuto filmu televize NDR, vypráví o srbské pohádkové postavě Krabatovi. Moudrý, statečný a obětavý Krabat, který v nouzi a hladu po vědění putuje zemí, se dostane do moci brutálního Černého mlynáře. Vystaven tyranii a mlynářově kouzelné moci, pochopí: mlýn „mele“ mlynářovi moc, poskytuje mu zlato, které potřebuje, aby tuto moc udržel a rozšiřoval. V knize mudrců se Krabat dočítá také o zákonech nadvlády a potlačování. Rozhodne se, že se této moci postaví na odpor. Avšak ještě dlouho má jeho brutální protivník v rukou silnější mocenské prostředky. Teprve, když se mlýnské kolo zastaví, dosahuje vítězství. Krabat přitom ztrácí svého přítele Markuse, ale ostatní, kteří byli začarováni, jsou opět svobodní.

Scénář filmu napsal G. Kaltofen a ve studiu DEFA jej pro televizi realizoval režisér Celino Bleiweiss. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

djtoko 

všechny recenze uživatele

Hraná "pohádka" o slavném Krabatovi. Pohádka píšu záměrně v uvozovkách, protože jako dítě jsem měl noční můry z tohoto filmu, které přetrvávají dodnes.....Z nostalgie a výborné hororové atmosféry musím dát za ***** ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Úrovňou, sa táto TV produkcia rovná aj kinofilmom vtedajšej doby vo východnom bloku. Žiadna inscenácia, ale plnohodnotná filmová atmosféra. A k tomu ešte riadne pekelná. Ide síce o presvietený snímok ( rozumej - odohrávajúci sa väčšinou v slnečnej krajine ), ale aj napriek tomu má grády a v nočných ( lesných ) scénach má doslova hororovú atmosféru. Vidieť to pred 25 rokmi, mám zrejme plné gate. ()

Reklama

farinelli77 

všechny recenze uživatele

Díky KC Meandr jsem měl možnost vidět tento zapomenutý klenot v liberecké knihovně dokonce s českým dabingem! Jiří Holý, Jan Faltýnek, Milena Dvorská, Věra Galatíková, Viktor Preiss… Prostě nádhera! Je mi neskutečně líto, že tyto skvostné hlasy si v této pohádce už nikdy nevychutnám. Lze ji najít pouze v německém znění. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

- Jak se jmenuje tenhle les? Černý les. Jak se jmenuje tento potok? Černý potok? Co je to za mlýn? Černý mlýn. Pak ty jsi černý mlynář? Jsem. - Rozhovor Krabata (Klaus Brasch) a černého mlynáře (Leon Niemczyk) v úvodu filmu napoví, že příběh příliš veselý nebude. Podobně jako O. Preusslera je nejsilnějším kouzlem láska – zde se jedná o lásku mateřskou. Krabatovým věrným přítelem a bratrem se stává Markus (Wolfgang Penz). K střetu obou protivníků dojde několikrát, a když se zdá, že Krabat vyhrává, rameno vah se znovu nahne v jeho neprospěch. Nakonec je třeba zaplatit vysokou cenu, kterou představuje smrt, a proto Krabatovo vítězství není v očích diváka absolutní. Důležitou roli hrají ve filmu čarodějná kniha a černý potok. Zajímavá je výtvarná stránka filmu, kdy v jedné scéně jsou použity záběry ze slavného triptychu Hieronyma Bosche – Zahrada pozemských rozkoší. Nechybí strašidelná bouře, oslňující blesky, útěk černým lesem a několik proměn nejen ve zvířata. Smutnou zajímavostí ohledně herců je fakt, že K. Brasch i W. Penz zemřeli předčasně ve 29 letech. ()

Majoslav11 

všechny recenze uživatele

"Nur die Mutter kann ihre Kinder retten !" Ďalšia verzia o Krabatovi a mlynárovi. Najprv som mal obavy, že pôjde o infantilnú záležitosť, následne sa to ale zmenilo na peknú a zaujímavú filmovú rozprávku, tak inú od tých československých. Scenár je síce trochu rozbitý ale celkový dojem je vo výsledku pozitívny. Nie je to také temné ako Zemanova verzia, nebezpečenstvo sa ale vznáša celým filmom. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama