Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus o metodách komunistické tajné policie v bývalém Československu. (oficiální text distributora)

Recenze (20)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Téma záslužné a potřebné, zpracování poněkud pokulhává, nehledě na to, že vzhledem ke krátké stopáži jednotlivých dílů není možné jít do hloubky a skutečně analyzovat fungování STB v rámci systému. Zároveň poněkud uniká, že STB byla s výjimkou krátkého období na počátku 50. let jen poslušným nástrojem moci KSČ, která se opírala o podporu početné skupiny stoupenců režimu. Pro režim byla sice STB důležitá, ale moc na ní nezávisela... Celkový dojem: 55 %. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělá věc, pohanit a ukázat zlo šířené minulým režimem, důležité pro nás mladé, jenž tu dobu již nemusíme pamatovat, zvláště co do takovýchto zvěrstev páchaných lidmi na lidech.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Politické zrůdnosti našeho bývalého režimu jsou otřesné... všem bych doporučil se podívat na zvrácenou mysl zvráceného systému. Žel někteří, jenž si užívali pod křídly "minula" a páchali toto zlo, jsou stále mezi námi bez trestu a s úsměvem na rtech nám dál někdy říkají, co máme dělat a jak se chovat, mluvím zvlášť o policejních složkách, kde ještě dodnes není udělán pořádek a společnost nebude jiná, dokud to všichni my tady nepochopíme a těchto "zmetků" naší společnosti se jednoduše navěky nezbavíme!!! ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

K hodnocení 1. části, věnované akci Pavouk na občany židovského původu: nějak tam chybělo období 1948-1968. V rámci spravedlnosti by jistě byly přínosnými informace, kde a hlavně kým (kterými estebáky) byly dokumenty spáleny. A co dělají ti příslušní estébáci dnes a jak se jim daří. K hodnocení 2. části, věnované arciudavači Chalupovi: informace se mi zdály povrchní, opět v závěru chybělo to, jak, kdy a kde dožil, co jeho rodina apod. Takže celkově to vypadá, že se všichni estébaci vypařili. Touto polovičatostí se pěstuje relativismus, ale to není nic nového. To trvá už dlouho. Lze předpokládat, že se ten seriál (i přesto, že je zajímavý) svou kvalitou nad ty dvě hvězdičky nevyšvihne....Dodávám ještě k 3. a 4.části: bohužel, velmi letmé a povrchní. Nad dvě hvězdičky si to opravdu nezaslouží. Ale buďme rádi aspoň za to... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vetchý ako moderátor, Vetchý, ako keď ešte vyzeral ako ten slávny čert, ktorého stvárnil. Takže čert referoval v krátkych dieloch o čertoch, alebo až diabloch. Ale tie desať-pätnásť minútovky stačili. Každý príbeh má veľa do seba, prináša hrôzy na povrch. Také hrôzy, ktoré inak ostávajú pochované a nikomu sa o nich nechce ani rozprávať. Takzvané zabudnuté obete. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

4. rok pokračování pondělních dokumentárních "večerníčků" připomínajících socialistickou minulost. Pro současnost i budoucnost je to důležité memento. Proti předchozím sériím "železné opony" podstatná změna - místo Jaroslava Hutky pořadem provází Ondřej Vetchý. 1. díl - akce Pavouk - o stíhání židovských obyvatel, takže v pořadu vystupovali mmj. Aleš Goldflam, Dušan Klein, Karol Sidon. 2. díl Vlastislav Chalupa - elitní udavač StB.3.díl - Akce Asanace - o snaze vypudit chartisty. 4.díl akce kameny - o fingované převádění lidí, kteří chhtěli emigrovat a místo za hranicemi skončili na fingované americké základně. Podle této akce byl natočen film Swingtime. 5. díl Akce Kláštery o internaci mnichů. 6. díl Akce Kulak o potlačování sedláků. 7.díl Akce Dialog o pronásledování Pavla Kohouta. 8. díl Akce Bojanovice - zásah proti Ivanovi Martinu Jirousovi. 9. díl Šachová hra - o zpravodajské špionáži. 10. díl Akce Neptun. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Na TV dobré dílo a nesmírně zajímavé. Člověk to sleduje jedním dechem. Akorát jsem nepochopil, proč tam Vetchý chodí pomustrovaný jak bezĎák a proč si brejle navlíká přes čepici. Já taky nosím brejle ale nenapadlo by mě jaguary za 10 táců si navlíkat přes kulicha. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Velmi podařený dokumentaristický projekt. Zmapování nejvýznamnějších akcí StB je mravenčí a náročná práce. Vůbec nevadí krátká stopáž jednotlivých dílů. Je to lepší varianta, než méně částí s větší časovou stopáží. Nejvíce atraktivní díly jsou Kameny, Neptun a Průlom. Zvláštní pozornost zaslouží také Lux - zde se rozebírá velká krysa Bedřich Reicin. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale zdá se mě, že jeden z nejlepších naších herců své generace O. Vetchy nějak ztrácí talent. Je stejně neživí a toporný v hlase i v celkovém projevu jako písničkář Hutka v Příbězích železné opony na které pracoval režisér Jan Novák. I tento dokumentární seriál, který se snaží o pravdivou výpověď o STB se moc nevyvedl. Zajímavý námět, nic moc uchopen a zpracován. Škoda že se jej nechopil silný tým s nějakou novou, odlišnou koncepcí-pořady na toto téma jsou skoro vždy na jedno brďo. Chybí originalita. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Pořad samotný není dělán úplně obratně, ale je vidět obrovská angařžoanost Ondřeje Vetchého, který hodně přispěl k celkové srozumitelnosti relace i pro ty diváky, kteří totalitu u nás vůbec nezažili, což považuji za velmi správnou cestu, jak to mladé generaci přiblížit. Rozhodně bych to vysílala ve školách v rámci výuky. ()

čmeld 

všechny recenze uživatele

Přiblížení nejpověstnějších akcí a kauz StB, velmi mne zaujalo krátkostopážové zpracování-nejednou mne to přinutilo dohledat si detaily o zmiňovaných událostech, lidech a souvislostech, které nejsou v obecném povědomí až tak zakořeněné, ačkoliv by měli. Myslim, že se období totality věnuje v osnovách školství příliš málo prostoru, i když je to doba téměř bezprostřední a jak je i vidět (nejen v dokunetu) stále mnoho negativních osob z minulého režimu podstatně ovlivňuje soudobé žití. Nejde o politizaci školství, jen o historii, pravdu a ponaučení.. ()

Belsazar 

všechny recenze uživatele

Jasně - je to moc krátké a tudíž to jede jen po povrchu. Ondřej Vetchý, jak je sympatický, tak se tam moc nehodí. Ale přesto se jedná o velice užitečný pořad. Já jsem za něj více než rád. ()

pozremsi 

všechny recenze uživatele

Ako prehľad najpodstatnejších akcií StB a osôb na oboch stranách barikády poslúži výborne. Čo asi bolo aj zámerom tvorcov, takže krátka stopáž nie je na škodu. Najmä keď zo spracovania cítiť, že na viac žiaľ nemali. Opakovanie tých istých záberov, rušivý Vetchý, niekoľko zbytočných scén a monológov. 4* najmä ako gesto podpory za záslužnú činnosť. ()

Edge_666 

všechny recenze uživatele

Moje hodnocení vychází z toho, že tento pořad je velice potřebný a jsem rád, že ČT něco takového udělala. Nehledím na zpracování, ale na vypovídající hodnotu. Zvlášť dnešní mládeži by se tyto věci mely připomínat. Doufám, že po dalších dílech mé hodnocení nebudu muset měnit. ()

Reklama

Reklama