Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus o metodách komunistické tajné policie v bývalém Československu. (oficiální text distributora)

Recenze (20)

ghatos 

všechny recenze uživatele

Velmi podařený dokumentaristický projekt. Zmapování nejvýznamnějších akcí StB je mravenčí a náročná práce. Vůbec nevadí krátká stopáž jednotlivých dílů. Je to lepší varianta, než méně částí s větší časovou stopáží. Nejvíce atraktivní díly jsou Kameny, Neptun a Průlom. Zvláštní pozornost zaslouží také Lux - zde se rozebírá velká krysa Bedřich Reicin. ()

pozremsi 

všechny recenze uživatele

Ako prehľad najpodstatnejších akcií StB a osôb na oboch stranách barikády poslúži výborne. Čo asi bolo aj zámerom tvorcov, takže krátka stopáž nie je na škodu. Najmä keď zo spracovania cítiť, že na viac žiaľ nemali. Opakovanie tých istých záberov, rušivý Vetchý, niekoľko zbytočných scén a monológov. 4* najmä ako gesto podpory za záslužnú činnosť. ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

4. rok pokračování pondělních dokumentárních "večerníčků" připomínajících socialistickou minulost. Pro současnost i budoucnost je to důležité memento. Proti předchozím sériím "železné opony" podstatná změna - místo Jaroslava Hutky pořadem provází Ondřej Vetchý. 1. díl - akce Pavouk - o stíhání židovských obyvatel, takže v pořadu vystupovali mmj. Aleš Goldflam, Dušan Klein, Karol Sidon. 2. díl Vlastislav Chalupa - elitní udavač StB.3.díl - Akce Asanace - o snaze vypudit chartisty. 4.díl akce kameny - o fingované převádění lidí, kteří chhtěli emigrovat a místo za hranicemi skončili na fingované americké základně. Podle této akce byl natočen film Swingtime. 5. díl Akce Kláštery o internaci mnichů. 6. díl Akce Kulak o potlačování sedláků. 7.díl Akce Dialog o pronásledování Pavla Kohouta. 8. díl Akce Bojanovice - zásah proti Ivanovi Martinu Jirousovi. 9. díl Šachová hra - o zpravodajské špionáži. 10. díl Akce Neptun. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vetchý ako moderátor, Vetchý, ako keď ešte vyzeral ako ten slávny čert, ktorého stvárnil. Takže čert referoval v krátkych dieloch o čertoch, alebo až diabloch. Ale tie desať-pätnásť minútovky stačili. Každý príbeh má veľa do seba, prináša hrôzy na povrch. Také hrôzy, ktoré inak ostávajú pochované a nikomu sa o nich nechce ani rozprávať. Takzvané zabudnuté obete. ()

čmeld 

všechny recenze uživatele

Přiblížení nejpověstnějších akcí a kauz StB, velmi mne zaujalo krátkostopážové zpracování-nejednou mne to přinutilo dohledat si detaily o zmiňovaných událostech, lidech a souvislostech, které nejsou v obecném povědomí až tak zakořeněné, ačkoliv by měli. Myslim, že se období totality věnuje v osnovách školství příliš málo prostoru, i když je to doba téměř bezprostřední a jak je i vidět (nejen v dokunetu) stále mnoho negativních osob z minulého režimu podstatně ovlivňuje soudobé žití. Nejde o politizaci školství, jen o historii, pravdu a ponaučení.. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Ve 13. epizodě 1. série s názvem Akce Lux jsou přehozeny jmenovky u historiků Františka Hanzlíka a Jiřího Bílka. (VN85)

Reklama

Reklama