Reklama

Reklama

Některým světům svítí jedno slunce a některým tři. Na některých byste neobjevili vůbec nic, ale na Aporveru je život v každém zrnku prachu, v každé sykoně. I Aporver je živý, a jako každý živý má Srdce. Srdce ukrývá v bájném Ecidilu, v místě kde se rodí sykony a kde se dějí zázraky.
Po Noci prvního krveprolití začalo Srdce Aporveru krvácet. Umírá a celý Aporver s ním. Zachránit ho může jen jediný. Ten, který na Srdce Aporveru, Ecidil a zázraky v něm, nevěří: POSLEDNÍ Z APORVERU!  (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (30)

  • Film ukazuje, že podvod v milionových částkách lze provést i v české kinematografii. Jedná se o nejdražší český film, který nikdo nikdy neviděl (a patrně ani nikdy neuvidí). Stál přes 200 milionů korun a vyšetřuje ho policie. [Zdroj: ctidoma.cz] (aannemer)
  • Roku 2014 tvůrci filmu tvrdili, že požádali Unii filmových distributorů o zanesení data premiéry, ta to však popřela. (JoranProvenzano)
  • V prosinci roku 2014 proběhla projekce nedokončené verse filmu, k níž prý tvůrci byli donuceni Státním fondem pro podporu kinematografie. Kromě pozvaných také přišlo patnáct diváků, kteří si zakoupili vstupenku. (JoranProvenzano)
  • V lednu roku 2018 vyšel knižní prequel Davida Šenka Srdce Aporveru. Křtu se mimo jiné zúčastnil režisér filmu Tomáš Krejčí. (JoranProvenzano)
  • Roku 2012 štáb na Havaji pracoval na dotáčkách mraků, mimo jiné na vulkánu Haleakalā. (JoranProvenzano)
  • V listopadu roku 2017 režisér Tomáš Krejčí tvrdil, že má připravený celý film a "už chybí jen takový ten final polish". Kdyby prý sehnal další peníze, zaměstnal by dalších osm lidí a za čtyři měsíce by film byl zcela hotový. (JoranProvenzano)
  • Ani v roce 2014 se film nedostal na plátna kin, přestože už se tak mělo dávno stát. Místo toho Státní fond kinematografie a filmu podal na producenty filmu trestní oznámení. (pools)
  • Česká televize kvůli častému odsunování premiéry od filmu odstoupila. Požaduje navíc doplacení částky, kterou do projektu vložila. (Whyte)
  • Práce na filmu začaly už v roce 2007, samotné natáčení pak v roce 2008, přičemž původní plán byl uvést film do kin v říjnu 2009. Náklady na produkce se vyšplhaly až na mohutných 241 milionů korun. (gogos)
  • Půl roku před premiérou měl film nabídky na nákup práv ze 22 zemí světa. (gogos)
  • Střihač Terry Rawlings neustále Tomášovi Krejčímu během natáčení opakoval: "Dělej jen to, co ty považuješ za správné pro film, aby se tvoje vize naplnila, a nenech se nikým znejistit.“ [Zdroj: Cinema] (Terva)
  • Tomáš Krejčí o kapele Zrní, která se podílela na hudbě, tvrdil, "že jeho děti už doma nechtějí poslouchat nic jiného". (Terva)
  • Tvůrci filmu vycházeli ze základů práce Karla Zemana, což je kombinace animačních technik. Pozadí scén například není generováno v počítači, ale tvoří ho desetitisíce makrodetailů reálných věcí typu lišejníku či mechu, které jsou ručním dokreslováním přepracovány v něco úplně nového. Taktéž jednotlivé sekvence stejně jako u Zemana mají odlišné barevné ladění a je použito hodně saturovaných barev. [Zdroj: iDNES.cz] (Aelita)
  • Duet Markéty Irglové a hudební skupiny Zrní - titulní píseň z alba „Hudba z filmu Poslední z Aporveru“, vznikl v angličtině a v řeči tajemného světa - apoverštině. Původně byl aranžován ve dvou odlišných verzích, a to v doprovodu smyčcového kvarteta a v elektronickém provedení. [Zdroj: Idnes.cz] (hippyman)
  • S finálním střihem materiálu, kterého vznikly desítky hodin, pomohl Tomáši Krejčímu Terry Rawlings, tvůrce, který má na svém kontě nominaci na Oscara za práci na filmu Ohnivé vozy (1981), několikrát spolupracoval s Ridleyem Scottem (ku příkladu na filmu Vetřelec (1979) ) a také pracoval na mnoha dalších filmech (ku příkladu Jentl (1983), Zlaté oko (1995) ). Jednalo se o jeho první spolupráci s evropskými filmaři. V minulosti se pouze účastnil natáčení filmu Tomáše Krejčího Bez tváře (2008). [Zdroj: Idnes.cz] (hippyman)

Reklama

Reklama