Reklama

Reklama

Obsahy(1)

O Shakespearově bisexualitě stejně jako o tvůrci samotném se dodnes vedou spory. Jaké snad byly okolnosti vzniku jedné z nejslavnějších básnických sbírek - Sonetů - nám přibližuje tento film. Shakespeare se pohybuje ve zničující vášni mezi svou ženou, svou občasnou milenkou - "temnou dámou" - a svým přítelem, hrabětem z Pembroke, jehož miluje platonickou ale o to více spalující láskou. Nečekejte ovšem žádné porno. Film je poplatný slavným tradicím britské zdrženlivosti, kde umírněné občasné gesto či pohled vyjadřuje vše potřebné. Ponurou atmosféru snímku nerozjasní ani trvalé existenční potíže hlavní postavy, ani probíhající morová epidemie v Londýně. (slunicko2)

(více)

Recenze (3)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Životopisné zamyšlení nad Shakespearovou bisexualitou. 1) Slovo, které vyjádří tento film nejlépe, je umírněnost. Film je mírně dramatický, mírně vášnivý, mírně erotický (velmi mírně), mírně emocionálně vzrušující. Tato umírněnost zcela zřejmě není výraz tvůrčí impotence autorů, jak to občas bývá, ale naopak jejich ukáznění podle nejlepších tradic britské zdrženlivosti. Jestli to filmu přidává nebo ubírá, neumím říci._____ 2) Sledoval jsem film na kanálu Viasat History, což je jasně nejlepší místo. Film mi totiž připomíná více historicko - sociologicko - psychologický exkurs do Shakespearovy doby, než drama. Mám rád filmy tohoto typu, ale nevracím se k nim. Svoje poslání splnil film tím, že jsem ho zhlédl._____ 3) Divákům nemohu nedoporučit, než aby si přečetli (anglicky i v rozmanitých skvělých českých překladech) i jiné Sonety, než je onen 129., jehož první řádek - th´ expense of spirit in a waste of shame... si tvůrci vložili do názvu filmu. Je to četba nepoměrně těžší, než sledování tohoto filmu, ale určitě ve vás zanechá trvalejší otisk. ()

Heroine odpad!

všechny recenze uživatele

Je ještě několik tříd odpadu. To co je odpad v Čechách, se nemůže porovnávat s odpadem Britským. Herci tu umějí hrát, má to slušný střih, dobrou kameru, nikde žádná příšerná paruka, ani směšné kostýmy. Pořád je to ale odpad, a to především obsahem. Nevím k čemu je dobré se stále hrabat v Shakespearově životě, v jeho soukromí, úchylkách a nemocech. Na tom přeci jeho dílo vůbec nezávisí, a nevím proč z něj dělat kurevníka a bisexuální prase. A nikdy ho nikdo není schopný brát jako humoristu, všechny jeho citáty uvedené ve filmu, jsou vztahované ke smrtelně vážným situacím. Což podle mne nebylo nikdy myšleno. ()

Eeve 

všechny recenze uživatele

Musím priznať, že historické filmy,a už vôbec nie životopisné, ma nikdy veľmi nebrali. V priebehu času sa medzi nimi našli niektoré klenoty, ktoré stálo za to si pozrieť, bohužiaľ tento film patrí k tej druhej skupine. Predpokladám, že si nájde zázemie u ľudí, ktorí poznajú Shakespearove sonety, resp. zaujímajú sa o jeho osobu a tvorbu, je to jedna z ďalších možných variácií jeho života a tvorby (istí si však asi nikdy nebudeme), jeho motivácií a múz, starostí aj šťastných okamihov. Ako sa hovorí, za všetkým hľadaj ženu :) Film ako taký má pomalé tempo, so Shakespearom zažívame jeho domáce problémy, ľúbostné pobláznenia, vášne aj lásky, a aj "svetské" problémy, ako morová epidémia v Londýne. Všetko je to popretkávané útržkami z jeho sonetov. Film nikoho neurazí, no štandardného pozorovateľa, ktorému daná téma nie je blízka a nevyzná sa v nej, ani nič nedá. P.S.: Zoë Wanamaker prekvapenie :) ()

Reklama

Reklama