Reklama

Reklama

Jablko a jeho strom

(TV film)
Komedie / Krátkometrážní
Československo, 1977, 25 min

Obsahy(1)

Kolik je pravdy na tom, že je potřeba měřit všem stejným metrem, vám prozradí malá televizní komedie Jablko a jeho strom. Sedmnáctiletá Karolina se vrací z večírku, který strávila se stejně starými kamarádkami v kavárně. Je znát trocha alkoholu, který vypila a otec puritán jí uloží tvrdé tresty za tento přestupek. Osud tomu ale chtěl, že za 24 hodin nato se vrátil i otec domů v podnapilém stavu. Oslavoval své povýšení a prémii. Co na to dcera? Na to už se podívejte sami. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pravda je, že co by chtěl dospělý po dítěti respektive dospívajícím, měl by činiti sám. Na druhé straně asi těžko může dvanáctiletá holka chtít začít kouřit nebo se milovat jen proto, že rodiče to taky dělají. K něčemu se holt musí dospět. Z tohoto pohledu komedii neberu jako poučnou a vysvětlení rodiče je naprosto v pořádku. I když tvůrci na rozpor chtějí jasně poukázat a řekl bych, že jasně stojí na straně Karoliny. Jiří Sovák byl z trojice jasně nejlepší. Vzpomínám si, že mě napadlo, že by ho klidně mohl alternovat Petr Nárožný. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Alkohol je metla lidstva a otec (Pupík/Jiří Sovák) s dcerou (Bobkem/Ivou Bittovou) si oplácejí tresty za alkoholový prohřešek. Smršť v podání Jiřího Sováka. "A pozor: zákaz říkat mi Pupíku na doživotí." Zásadní (oblíbené slovo hlavy rodiny) sice tato mikrokomedie není, ale z hlediska synonymity slovesných tvarů použitých pro vyjádření opilství i za vtipné repliky si zaslouží autor scénáře Jaroslav Dietl respekt. I když svou mikrokomedií nenudí, i díky vhodně zvolenému hereckému trojlístku, který se výborně doplňuje, tak by se hlavně střední pasáž dala ještě o tři čtyři minutky prostříhat, aby měl vtipný snímek větší spád. Vypovídající je název. A pozornost zaslouží i další hlášky: "Mezisklady jsou prvním článkem mezi sklady." // "Je rozdíl mezi opilstvím a opojením z úspěchu..." ()

Reklama

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Se slaboučkým scénářem nenadělá nic ani takový mistr, jakým Sovák byl. Byť se snažil jak mohl, vyšla z toho maximálně přehlídka jeho umu, jenž ostře kontrastovala s ochotnickou prkenností mladé Bittové. Naštěstí už pak nikoho nenapadlo ji do komediální role, na což se evidentně nehodí, více nasadit. Přesto mají ale tyhle mikrokomedie své kouzlo a i když se jeví poněkud hloupoučké a naivní, je škoda, že se tento formát už netočí. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Rozverná mikrokomedie, tak trochu na způsob Bakalářek, dneska už se nic takového netočí, nejsou na to herci ani scénáristé. Holt zlatá éra normalizace a tehdy tolik proklamovaný komunální humor, díky za tu dobu. Sovák s Havelkovou skvělí, Sovák toho opilce předvádí grandiózně. "Maminko, upozornila by jsi laskavě tatínka, že vláčí v polévce vázanku?" "Co vláčím? Nech si ty afekty! Na moji postavu dělají nízký stoly." "A čím pevnější je tenhle základ, tím pevněji potom stojíš v celém životě." A žuch do vany!:) A ta přednáška o rozdílu mezi opilstvím a "opojením z pracovního úspěchu" taky pobavila, tolik synonym na ožralství během dvou minut jsem nikde jinde neslyšel.:) Pobaví i ta naháněčka po bytě ke konci a jak si v závěrečném záběru lokne i Havelková.:) 65% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ale ano, Sovák je stále roztomilý, Iva Bittová sympatická, jenže co naplat, to jsou tak jediné klady téhle mikrokomedie bakalářských rozměrů. O tom, že nejlépe je vychovávat vlastním dobrým příkladem. Scénář je mizerný a vzhledem k obsahu by stačila poloviční stopáž. Celkový dojem: 25 %. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama